Rabu, Oktober 24, 2012

Baju raya

Haaaaa.... Dalam pada tak buat persediaan, tetiba je tadi siang sampai pulak baju raya Mummy dari Poplook kheeennn...

Jangan kata Mummy hover ek...  I beli sepasang sahaja... Org lain beli berpasang2 kot.... Nak buat mcm mana... Dah masuk 3 bulan ni, ini sahaja design yang muat uolsss.... Anak dah nak masuk 3, perut dah penuh lemak tu yang cepat buncit... Huhuhu....

Rasanya inilah baju terakhir kot Mummy beli dari Jovian Mandagie... Dah malas dah nak beli baju dia.... Cukuplah apa yang ada.... Bosan dah sebenarnya....

Nampaknye Mummy sorg jelah pakai baju baru... Daddy, Qila dan Ariq recycle baju melayu dan kurung aidil fitri aje... Muehehehe.... Oklah tu, raya bukan nak kemana pun.... Khennn?? Baju raya aritu pun tak habis pakai lagi..... Kali ni konsep Mummy memang betul jimat cermat... Ihiks....

Uols punye baju raya color apa??? Hehehe..

Published with Blogger-droid v2.0.6

Selasa, Oktober 23, 2012

Adushhhh blog ku terabai.....

Sejak pregnant ni, malas betul nak update blog.... Mahunye tak, malam pas dinner terus melangu depan tv layan karenah Qila dan Ariq.... Pukul 9 malam dah masuk bilik utk tidurrrr.... Pukul 10 malam bangun untuk tgk Adam dan Hawa jap.. Pastu zasssss tidur balik... Huhuhuhu...

Kat office pulak blog mmg tak boleh bukak langsung... Internet lembab gila... Maybank2u pun haram susah nak bukak... So memanglah tak bukak langsung blog sendiri dan orang lain.... Domain je boleh bukak tp blogspot mmg langsung tak boleh... Sentap...

Kat rumah jangan harap ada can nak bukak lappy kalau bebudak ni belum tidur... Buat cari gaduh je... Dulu seorang nak berlawan rebut, skrg ni Ariq pun dah sibuk nak tgk youtube... Padehal boleh je tgk kat ipad, lain kot feel dia sbb screen lebih besar...

Dan dgn kesihatan dan hormon Mummy yang turun naik ni memang takde semangatle nak update blog... Instagram pun dah slow... FB apetah lagi..... Saje Tuhan nak bagi banyakkan buat benda yg lebih berfaedah seperti membaca quran.. Kheennnn....

Herm... Sekejap je dah nak masuk November kan.... Dah nak setahun rupanya kami berpindah masuk ke rumah ni.... Pantas sungguh masa berlalu... Ariq dah nak masuk 3 tahun bulan  November ni... Qila pulak 4 tahun setengah... Adik bakal menyusul Mei tahun depan.... Umur Mummy dan Daddy makin bertambah tua... Huhuhuhu....

Kadang2 rasa haih... Lambatnye masa berlalu tapi padehal masa sangat pantas meninggalkan kita.... Rasa takut pulak....

Haaa... Mcm mana persiapan Aidil Adha uols?? I tak buat persiapan apa pun... Cuti pun tak lama.... Balik kampung Muar jelah kot sbb ada qurban sikit...

Oklah.... Nanti kalau mood dah datang, akan ku update lah blog ini dan jengah blog uols ye....

Selamat menyambut hari raya aidil adha.... Hati2 ye kalau nak balik ke kampung tu... Daaaa.....

Rabu, Oktober 17, 2012

Kidzania dan Aquaria

Huhuh... Lama betul Mummy peram cerita ni..... Masalah teknikal uols... Hehehehe...

Ohye, ni semua sambungan aktiviti ketika di Equatorial Hotel last two weeks... Masa ni last day kami kat sana... Memula Mummy malas gila nak join aktiviti ke Kidzania ni.... Sebab rasanya Qila takkan happy pun... Ariq lagilah bukan tahu apa.... Tapi Daddy suruh pergi gak... Suruh bawak bebudak ni naik bas....

So 15 minit sebelum bas bertolak, baru iols buat keputusan untuk pergi.... Memangle kelam kabut.... Huhuhuhu....
Anak-anakku yang sangat happy dapat naik bas... Masa ni comel je nak duduk berdua kan.... Tak sampai 15 minit bas bergerak, Mummy tengok adik dah terlentok.... Qila pun dah lembik.... Alolololooo.... Terpaksa Mummy duduk sekali dengan diorg... Pangku Ariq, dan pegang Qila.... Terlentok je diorg tidur.... heheheh... Sampai Kidzania dalam 10 lebih.... Tak jammed pun...

Tapi biasalah dah rombongan ni kan... Dua bas lagi... Memang lecehle... Nak kira orang nak beratur bagai.. Nak dekat pukul 11 pagi baru dapat masuk.... Diorg bagi masa 2 jam je... Apelah yang dapat main pun... Dahle hari ahad, sesak yarabbi..... Tapi belasah je lah......

Masuk2 je nampak Marrybrown... Tengok takde orang beratur so apa lagi, dok le terpacak almost 15 minit menunggu... Memula staf tu kata Ariq belum cukup umur... Dia takboleh masuk sebab ni hanya untuk kids 4 years above... Eh, bukan kau kena goreng telur ke apa ke kan.... Bukan guna pisau pun... Mummy bisinglah, Mummy bebel2... "Dik, bagi jelah dia masuk... Diorg ni tak boleh berpisah nanti salah seorang mesti nangis..." Hehehehe.. So Ariq lepas je...

Nasib baik dia behaved dengar kata staf tu.... Baik je anak2 Mummy ni... Terus rasa nak nangis terharu.... Boahahaha.. Mummy hover!
Ariq paling kecik dan pekerja bawah umur... Bila dah siap pakai apron dan topi alelelelelelele... Rasa nak kunyah2 je dia....
Tak sangka Ariq dan Qila enjoy the moment... Indeed... Ingatkan diorg masih belum tahu sangat... Takut sangat diorg tak behave kat dalam tu... Yelah, Mummy mana boleh masuk kan..... Tapi pelik sungguh... Diorg baik aje... Kalau kat rumah macam ni kan bagus..... Huhuhu...
Tengoklah reaksi muka diorg... Priceless baybeh! Lepas ni tak rugi nak bawak datang lagi....
Turn by turn..... 
Sesekali tengok nampak mcm kembar je budak ni.... 
Dah siap.... Ariq kalau happy memang akan buat muka tikus... Heheheheh....

Next! Mummy dah blur sebab sana sini ramai gila bebudak sekolah.... Masa makin suntuk, last2 stop kan Oreo.... Tengok kat pintu, 8 years above... Hek eleh.... Bosan siot.... Tapi Qila tetap nak masuk nak nak buat cookies katanye...... So dia pun joinlah beratur....
Semua bebudak sekolah rendah... Anak aku je yg umur 4 tahun beratur situ.... Baran gak okay sebab almost 40 minit menunggu....Qila dah bising dah kenapa lama sangat.... Ariq pulak sibuk tolak stroller sana sini....

Bila sampai turn masuk, againnnn... Staf tu kata Qila tak boleh masuk... Bisinglah Mummy sekali lagi.... Gila lama beratur kau tak bagi anak aku masuk... Kena guna oven ke??? Ada guna mixer ke??? Tak kan??? Bagi jelah masuk... Bla bla bla bla... Bila staf tu kata segala risiko dia tanak tanggung, Ok deal! Dapat gak Qila masuk... Yeay!!! Puas hatiku.... Again.... Rasa nak nangis terharu tengok Qila mengadun cookies kat dalam tu... Tak banyak gambar ambil sebab Ariq tengah merajuk.. Nak kena pujuk dia...
Ariq tak boleh masuk laaahhh... Menangislah dia uols.... What to do....... Sian anak Mummy.... Huhuhuhu.....
Anakku yang happy dan sangat behaved..... 
Dia paling katek.... Muehehehehehehehehe....... Tapi kan, Staf Kidzania yg jaga Oreo dan Marrybrown sangat boring... Cara mengajar pun sangat tak friendly... Penat kot... Ramai sangat budak tapi helloooooo baru 3 jam keje je.... Takkan dah penat kot... Dah kau kerja sini, kenalah pandai dan mesra dengan kids.. Memanglah dirog tu muda2 dan belum beranak pinak lagi... Tapi perasaan sayang pada budak2 kena adalah.. Janganlah dingin sangat kan... Satu lagi, diorg break lama sangat so sangat ambil masa yang panjang nak tunggu next session... Patutnya pantas le sikit buat kerja.... Nak guna lift pun susah sebab tak semua staf boleh access lift... Lama gila nak tunggu untuk guna lift... Banyak buang masa benda2 macam ni... 

Overall kalau nak datang lagi kena weekdays lah.... Baru puas kot nak main semua.... Tu pun tak semualah... Yang mana sesuai dengan umur je boleh main.... Patutnya kena serbu Bomba, Pilot dan Doktor dulu sebab tu paling best tapi what to do... Next time jelah... Ni pun masuk FOC sebab MISC sponsor.. Huhu..
Sepanjang menunggu kakak kat dalam tu, macam2 Mummy pujuk Ariq.... Bagi dia makan burger yang dia buat tadi... Ya Allah... Tengokle macam mana dia makan... Selera betul.. Salad2 pun habis licin dia ngap... Sepanjang makan tu tak habis mengomel "Adik buat ni Mummy... Adik buat merger ni Mummy... Sedap Mummy...." Alololololooo... Tak cukup okay, ngamuk pulak nak burger kakak dia... Adoyaaaaaaaaaiii.... Terpaksa Mummy keluarkan Ipad bagi dia main.... Haihhh budak ni kalau merajuk panjang sungguh... Lepas habis Oreo, Mummy just join others yang anak kecil2 lepak playroom sebelah babyroom tu... Baru mood Ariq okay... Sempat gak beli water bottles dan FM kat Kidzania untuk kenang-kenangan datang for the first time...

Pukul 1pm dah kena berkumpul.... Lunch kat Royale Bintang then terus ke KLCC pulak.... Dalam bas Qila dan Ariq sempat tidur sekejap... Kat KLCC Qila dah moody sebab tak puas tidur... Duduk je baring dalam stroller, hanya Ariq enjoy tengok fish kat Aquaria.... :)
Dulu masa datang sini Ariq baru 4 bulan... Sekarang nak masuk 3 tahun dah... Dia memang suka sangat tengok shark dan piranha... Memang anak jantan khen.... Part paling best shoppingle.... Qila dan Ariq dapat 'cat' seorang satu.... catlah sangat padehal white tiger.. Dah diorg panggil cat, belasah ajelah.... Ariq dan Qila sayang sangacat tu siap bawak tidur... Heheheh....

Pukul 6pm dah sampai Bangi balik... Penatnyeeeeeeeee..... Ariq paling kesian sebab dia banyak jalan... Kakak je yang guna stroller dari pagi sampai petang.... Sampai hotel masing2 lapar susu.... Hahahaha.... Sian anak2 Mummy.....

Malam tu jugak weols balik Melaka... Daddy stay sampai Selasa.... Kami balik dulu ye Daddy.... Jangan sedih eh....
Bebudak ni, belum sapai round about fasa 1 Bangi dah pengsan.... Memang penat sangatlah tu.... Ariq tido sampai menonggeng kat belakang.... Sian dia mesti kaki dia lenguh.... Huhuhuhu... Bila ajdi macam ni rasa tak sabar betul nak tunggu twin stroller sampai.... Huhuhu...

Selasa, Oktober 09, 2012

MISC Senior Officers Forum

Va va vaaa.... Tajuk aje dah boring khen...... Jangan boring dulu uols..... Yang berforum adalah Daddy.....
Weols kaum ibu2 dan anak2 penuh dengan activities yang telah disusun oleh MISC... So takdelah duduk terperuk je kat dalam bilik tu kan.... Dan takdelah pulak kami nak join berforum kan... Kuasa mak uols....

Actually forum ni start dari Jumaat 6 Oktober lepas sampaile esok 9 Oktober... Tapi weols takdelah join sampai habis... A'qila perlu ke school dan Mummy pula perlu ke office... So kami just teman Daddy sejak Jumaat sampai mLm Ahad je.... Jadilah kan.... Boring nyah duduk hotel lama2.... Sesak napas.... Qila memang happy sampai tanak balik... Eh ko, banyak comel.... Sila ingat sekolah dan rumah kite ye...

So ni just nak share aktiviti Ariq dan Qila sepanjang kat Equatorial Hotel, Bangi tu..... Iye... Kami berkampung kat sana lah....

Diorang memang sangat happy.... Masa sampai je Jumaat tu ada welcoming dinner, bebudak ni punyelah suka sebab dinner kat tepi pool... Habis basah lencun baju diorg berlari sana sini... Malam masing2 tido tak bergerak...

Sabtu pagi lepas je breakfast dah ada aktiviti mencanting... Sukalah Qila dan Ariq dapat color2 ni kan.... Mummy pun suka gak sebab lama betul tak buat canting ni... Last masa sekolah dulu... Heheheh...
 Weols pagi tu... Kredit photo to Kak Meyna... Dia pun join sama activity ni.... Hehehehe... 
Ariq excited nak color elephant... Ihiks...
 Dah siap..... Ni Qila punye... Dia color sendiri atas pantauan Mummy....
Ariq punye elephant mcm hape dah... Dia takde nak dengar suggestion Mummy... Dia main color je... Jadilah kepala hijau, badan purple.....
Lepas tea break kami ingat nak balik bilik... Tapi bilik masih sedang dikemas oleh housekeeping... So weols jenjalan tengok ikan jap..... Panas dah ni sebab nak dekat 11 pagi....

Lepas lunch dengan Daddy, masa Daddy masuk berforum balik, kami tidur berjemaah... Pukul 4 petang bangun terjun ke pool pulak sebab ada clown party dan magic show.... Next entry lah ye.... Malam dah ni..... Huhuhuhu....
 
Yang pasti, dalam mabuk2 ni gigih gak menjaga bebudak ni while Daddy berforum... Tapi anak2 sangat behaved dan senang dikawal...... Maybe diorg faham Mummy sensorg handle diorg...
 
Ahad activity sangat pack... Ke Kidzania dan Aquaria.... Tunggguuuuuuuuu.......

Selasa, Oktober 02, 2012

Mari update!!!!

Cer teka mak kat mana????????
Muhehehehe...

Ok itu je nak update.... Mak alah pada pc skrg uolsss... Sabar ye... :p

Choyyyyyy.... Gambar senget le pulops... Biol lah android blogger ni... Anggap je lah ala2 artwork ye uols... Huhuhu...