Khamis, September 27, 2012

Cepatlah masa berlalu.......

Kadang2 rasa cepat sangat masa berlalu.....

Kadang2 pula rasa, aiyoooo..... Lambatnya masa berlalu......

Huhuhuuhuuh..... 

Ohye, aku dah start rasa pening, mabuk dan kurang sihat since minggu lepas... Kalau lambat makan lagi teruk melarat... So kena sentiasa sumbat mulut ni dengan makanan walaupun tekak susah nak telan... 

Kalau dapat burp selalu memang amat lega... Kentut pun sama... Amat melegakan... Paling teruk bila petang..... Perut menggelodak... Sangat mabuk dan kepala melayang-layang tengok screen PC... Kat rumah pulak kena duduk tegak je untuk tengok TV.. Kalau salah angle, memang berpusing kepala aku.... Memang seksa le nak habiskan Drama Adam & Hawa uols.... Kalau banyak sangat adegan gerak laju2 or iklan, aku akan berpusing mabuk.... Huwaaaaaaaaaa....

Tak sukeeeeeeeeeeeee....... :(

Kesian sangat Qila dan Ariq... Terabai... Kadang2 diorg nak bermanja, ajak teman jalan2 petang... Ajak teman main basikal tapi Mummy betul2 tak larat..... Sambil tidur pun, mabuk.... Malam2 terjaga, kepala mabuk pusing2.... Tapi tak muntah.... Tak boleh nak muntah.... Paling teruk aku akan berak2...

Haaaaa... Pelik kheeenn... Dia keluar ikut bawah uols.... 

Ariq so far memang makin manja..... Kat rumah melekat je 24hrs dengan Mummy, berpeluk bergentel macam orang mabuk bercinta..... Qila okay walau sesekali buat perangai....

Satu lagi aku takbleh naik kereta... Huwaaaaaaaaaaaaaa.... Bistu mcm mana nak gi kerja.. Memang kena gagahkan diri je.... Tu sebab rasa down sangat malas nak keje.... :(

Pregnant kali ni memang sangat menduga.... Faktor umur kot.... Rasanya cukuplah tiga ni.... Confirm!

Huhuhuhu... Kalau tak mabuk pun mmg 3 aje yang aku mampu... Huhuhu...

Weekend ni ada wedding kat KL... Tatau mcm mane nak harung perjalanan ke sana... Akan ku togok 100plus dan bawak bekal apple hijau banyak2.... Hopefully membantu...

Demi H&M, ku gagahkan diri jugak uols...... Tak sabar nak shopping ni...

Muehehehehe....

Tu aje nak bagitau... Agegegege...

Okbai!

Isnin, September 24, 2012

Wish list....

Last week dah beli Buggyboard... Yesss... Memandangkan anak2 dah nak masuk 3 orang ni, dan yang dua orang si manja tu still guna stroller, mmg pening kepala nak fikir cara nak bawak diorg bertiga keluar serentak nanti.......

So lepas je beli Buggyboard, lepas je Daddy pasang terus weols suruh bebudak tu try guna benda alah ni... Rasa mcm kesian pulak sebab takkan nak diri je sepanjang masa kan??? Mesti penat kan...... Qila memanglah boleh duduk diam... Tapi Ariq mesti akan lompat terjun kalau dah bosan... 

Apa??? Dah tua bangka pun nak duduk stroller???? Yesss... Qila mmg diva.. Dia tak suka jalan lama2 sebab nanti dia komplen penat dan mintak dukung... Ariq pulak diwajibkan duduk dalam stroller sebab dia suka lari sana sini takde siapa larat nak kejar... :p Dia pun suka mintak dukung.... So kami fikir Buggyboard boleh atasi masalah ini.. Heheheh...
Ini rupa Buggyboard tu... Letak kat Maclaren mmg cun... Cuma tulah, kalau penat diri mmg tak berguna lah benda ni.... Kalaulah dua2 nak tidur serentak... Susah jugak tu.....

So Daddy pun google dan terjumpa yang ini :-
Britax B-Agile Double Stroller
Merah menyala uols.....

Daddy kata, jom beli!!!!

Masa tu Mummy malas nak layan... Mummy jeling je tengok gambar yang Daddy tunjuk pastu Mummy just tanya berapa harga? color apa ada? besar tak? Pastu Mummy terus buat keje lain... Sebabnye, hok alor berapa banyak stoller nak ada uols..... Masuk SCR6 tu dah 4 strollers bebudak bertuah tu... Takkan nak beli lagi... Semak lor.. Takde tempat nak simpan... 

Tapi bila Daddy cerita itu ini, tunjuk gambar semua.... Oh... Not bad....
Bila tunjuk kat Qila, dia pun suka... (Eh dia tu apa yang dia tak suka kaaann???)

Memang sesuai untuk dia dan Ariq.... Atau Ariq dan adik..... Kheeennn???

Tak terlalu bulky.. Daddy suggest gak Phil n Teds, tapi better duduk beriringan mcm ni daripada sorg depan sorg belakang... Tak aci... Hehehehehe... Biar sama2 boleh enjoy the view.... :)
Senang nak bawak diorg kemana2.... Takdelah berebut siapa nak naik strollers yang mana satu.... Diorg pun tak bosan, sambil duduk dalam tu boleh berbual kan.. Hehehe.. Jangan kau bertumbuk dahle nak oi....

Hehehehe... Anak yg no 3 akan naik SCR6 atau Maclaren... Deal...

So, Mummy tengah cari ada jual online tak Britax ni.... So far kat mudah.my sahaja.... Tengah survey tempat lain gak.... 

Daddy nak sponsor tu kheeeeeeeeeeeennnnn... :P

Selasa, September 18, 2012

Openhouse dan Hi5 Holiday!~

Sunday.... 16 September 2012... Hari yang sungguh panjang...

Tetiba ko nak berdrama kheeennnnn... Hahahahaha.. 

Pepagi dah gerak dari rumah.... Pergi berangkat ke rumah kakak Arni kat Bandar Seri Putra untuk open house... Rasanya ni openhouse terakhir untuk tahun ni kot..... Kami berkenalan melalui PGK kat facebook... So ni kira macam kunjungan balas lah sbb openhouse kami tuhari kak Arni datang satu family.. :)

Makanan sungguh sedap.... Ariq makan bertambah-tambah... Berbaloi bawak datang jauh-jauh.... Hehehehe...
 Ayuh bergambar....... Yang baju bunga2 biru itulah kak Arni.... Sangat peramah orangnya... :) Rumahnye sangat cantik tapi tak sempat nak masuk... Kami sampai nak dekat 12 tghari... Nak rushing ke KLCC pastu...
 Kiri I tu Ayu.... Kanan tu pulak Shasha... Ni semua seafarers wives....

Lepas dah kenyang terus shoot ke KLCC.. Nasib baik tak jammed.... Smooth je sampai masuk parking convention centre... Kami nak gi Plenary Hall sebab nak tengok Hi5 Holiday!!!!

Excitedddddddddddd!!!!!
 Mari bergambar dulu.... Ariq ngada pulak mintak dukung... Masa dari Bangi ke KL bebudak ni dah tidur dalam kereta so masing2 cerah bijik mata.... Qila sangat excited.... Suka sangat tengok dia happy.....
 Sebelum masuk sempat shopping souvenirs kat luar... Aiyooooooooo... Satu bag tu RM50.. Dalam tu ade passport cover, towel, fridge magnet, bubbles dan clarinet.. Campur tshirt sehelai RM20 so total RM70 seorang... Keluar hall nak beli balloon pulak... RM20 each soooo kiralah seorang je dah nak dekat seratus.. Belum campur harga tickets lagi.... Tapi demi anak2 tersayang, pejam mata jelah janji diorg happy..... 

  Sangat priceless okay tengok muka happy anak2 saya...... Iyeeeee... Ini anak2 saya yang excited dan happy..... Hehehehehe.. Masing2 tengah pegang habuan masing2... Belum bayar lagi ni tgh tunggu Daddy withdraw duit... Hehehehe...

Ohye, tgh2 huru hara tu terjumpa pulak Hanin... Nasib baik dia tegur... Thanx Hanin sebab tegur... Kyra sangat comel tapi dia malu dengan Ariq... Hahahaha.. Myra sangat chubby.... Hanin sangat peramah tapi tetiba Qila nak shi shi le pulak.... Terpaksa bawak gi toilet... Keluar toilet tengok Hanin dah hilang... Heheheheh.. SO sangat tak puas borak dengan Hanin.... Tak sempat nak ambil gambar pun... Lagipun show dah nak start tu yang kelam kabut bawak Qila gi shi shi....

Part paling best... Seats tak penuh sangat so seats kami di upgrade dari categori 2 ke categori 1... Hahahahaha... Best gilaaaaaaa sebab dekat sikit dengan stage... Nasib baik Mummy tak spent tickets untuk categori 1... Jimat you....... Sebab I manis mulut tanya mamat yang jaga seats tu pening tatau mana nak duduk sebab free seating... Terus dia ajak weols untuk duduk kat situ... Lapang jeee.... Tapi takde maknanye.. Bi seorang je yang duduk... Qila dah berdiri depan stage... Ariq jalan sana sini... Mummy diri kat depan sebab monitor Qila.... Qila memula merayu2 ajak Ariq teman dia kat depan stage tapi Ariq tanak.... Ariq takut.... Caitttt... Masa bubbles keluar baru Ariq berani nak ikut kakak dia... Sangat sweet tengok diaorang berpegangan tangan tak lepas kat depan stage tu... Hahahahah... Anak2 Mummy dah besar le..... 
Oklah diorg ni.... All kids super excited!!
 Sayang sangat kat diorg ni... Janganle cepat sangat besar... Huhuhuhuhu.... Ariq tu ngada sengaja pejam mata...
 Masa ni break.. So baru masing2 balik ke seats masing... Ariq dan Qila sempat main bubbles masa ni.... 

Lepas 2 jam show pun habis.... Tapi sayanglah diorg tak nyanyi lagu "LOVE" sebab Mummy hafal lagu tu je.... Hahahahahaha.. Ohye, diorg sempat dance lagu Gangnam Style... Hampeh!!!
 Happy dengan balloon masing2..... Mummy ikat kat tangan masing2 takut terbang... Huwaaaaaaaaa.... Nangis Mummy kalau terbang.... 

Kami stay Puchong... Rumah classmate Bi.... Wife dia geng PGK jugak... Terima kasih ye Ain sebab sudi terima kunjungan ad hoc kami tu... Terima kasih sangat...... Ariq dan Qila pun happy je main2 dengan Yara Safea yang sangat cantik mata itu...... Ain siap prepare stimbot dan ABC lagi..... Selera kami makan anak beranak... Esoknya siap ada nasi lemak... Ariq makan bukan main banyak lagi... Hehehehehe.... Segan Mummy..... Nanti datang Melaka jangan lupe singgah rumah tau..... 

So, Isnin petang baru sampai rumah.....
 My happy baby dengan barang2 dari Hi5 Holiday.....
Siap suruh Mummy ikat balloon tu.... Beli jauh katanya... Kalau terbang atau meletup susah nak cari ganti.... Bijak anak Mummy.... :) Tengok belakang Qila ada antu siang... Mueheheheheh....

Itulah cerita cuti Hari Malaysia kami..... :)

Walaupun Mummy agak flat pada hari Isnin tu.... Takpelah, janji anak2 happy.... Syukur alhamdulillah.....

Selasa, September 11, 2012

Update anak2 dan apa sahaja yang sewaktu dengannya...

Ush... Lama betul tak mengomel kat sini... Kat blog ni... Rindu tapi pada masa yang sama sangat malas... huhuhuhu...

Ohye, aku dah janji nak upload gambar katil anak2 aku.... Projek menghias bilik anak2 ni sudah terbantut uols... Yelah sekarang Daddy sibuk dengan exams... So lepas Daddy habis exam nanti kite sambung pasang shelves dan lampu tidur ye...

As for now mari layan gambar katil Qila dan Ariq.....
 Disebabkan diorg masih kecil.. So diorg tidur sebilik dulu... Dah besar nanti kenalah asingkan... So tempat Ariq di sebelah kiri, tempat Qila di sebelah kanan.... Tengoklah Ariq tu kalau berposing depan camera..... Dialah poser! Ni saiz medium.... Katil ni boleh pasang 3 saiz iaitu small, medium dan large... Kalau large akan jadi katil single biasa... Tilam pun mmg khas untuk 3 saiz tu... Kalau nak besarkan tambah je kat kepala dia... So as for now, Daddy pasang saiz medium untuk both Qila dan Ariq.. Kami sengaja pilih color black instead of putih untuk tampak classy... Huhuhu.....
 Dah siap pasang daun ni...... Daddy yang beria-ia nak beli daun ni... Eh kenapa katil Qila takde eh... Uols silalah follow instagramku -MARSHAZLIYANA aje nama i.... Senang je nak carik... Kalau nak tengok gambar2 yang Ariq selalu upload kat instagram... Silalah follow... Hehehehe...

Iye, Ariq suka sangat main instagram... Habis sumenya diambil gambar dan dia upload! Memanglah bahaya weyyyyy..... Umur belum sampai 3 tahun dah reti main social network! Haip....
 Ohye, sejak Daddy baru beli portable aircond utk anak2 kesayangan dia ni, bebudak ni dah start tidur di bilik masing2..... Malam pertama, Qila success tidur lena sampaile pagi... Tapi Ariq bangun tengah malam masuk ke bilik Mummy.....

Malam kedua tak tidur bilik sebab tidur rumah nenek.... Malam ketiga??? Success!!! Diorg tidur berdua sampaile pagi.... Mummy pulak tak lena tidur sebab asyik menjengah ke bilik diorg....

Malam ke empat??? Ariq meraung cari Mummy..... Cait... Kakak jugak yang sporting... Dia memang dah suka tidur atas katil dia sebab banyak bears dan teddy.... Heaven khennnn..... Mummy ajak tidur bilik Mummy pun dia tanak.....
 Ini budak yang ngada ni...... Manja macam kucing!!!!
 Selain bilik yang heaven tu, ni ada satu lagi fav spot diorg...... Bangun pagi memang terus lepak sini tengok cartoon... Hehehe...

Beanbags ni Mummy beli online..... Ramai betul tanya dan berkenan.... Hehehehehehe.... Tapi memang sangat selesa kalau bebudak nak tengok tv atau main ipad.... Mummy dan Daddy pun suka duduk situ... Memang liat lah nak bangun... Ohye, beanbags ni beli online kat fb - Beg Kacang... :)
Inilah rupa anak2 kesayangan Mummy last weekend....... Tak terbayang kalau ada seorang lagi tahun depan.... Mesti kecoh... Jiran belakang rumah pun tanya bibik haritu... Ada berapa ramai kids kat rumah tu sebabnya kedengaran sangat meriah dan haru biru... Dia sangat terkejut bila bibik kata ada dua orang je... Dia ingat ada 4 5 orang... Boleh??? Nampak sangatle suara Qila dan Ariq je kat taman perumahan ni kaaaaaaaaaannnn...

Haih...

Takpe, meriah itu tandanya bahagia.... Syukur alhamdulillah...

Buat suamiku yang tercinta, good luck sayang..... Ling doakan Bi akan success cemerlang dalam exam kali ni.... Love you! Muachssss....

Lepas habis exam kita gi makan-makan yeeee....

Ahad, September 09, 2012

Alhamdulillah.........

Alhamdulillah..... Hajat untuk menambah cahayamata dimakbulkan Allah s.w.t

Semoga janin yang berada dalam rahim Mummy ini akan membesar dengan sihat sempurna, kuat dan baik budi.... Hopefully badan Mummy akan sihat dan kuat macam dia juga sampailah cukup usianya 40 minggu nanti....

Tiada apa kata lagi selain dari syukur kepadamu Ya Allah di atas rezeki ini...

Alhamdulillah......

Hermmm... Macam mana agaknye gaya aku beranak tiga ek... Huhuhuhuhuhu...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Selasa, September 04, 2012

Open house pertama kami..

Amboiiiiiiiiiii... Punyelah bersawang blog aku ni...... Sikit punye malas nak update... Huhuhuhu...

Banyak benda nak update tapi susah betul lah nka transfer gambar dari SIII ke pc ni... Nak update dari SIII alahaaaaaaaaaaiii cinonet je tak puas nak taip uols... (Hahahaha dasar tak bersyukur komplen itu ini 24jam.. Pffthhh!)

Ohye, 31 Ogos tuhari buat pertama kali aku dan Bi buat openhouse di rumah kami... Yelah sejak kahwin ni, ini kali pertama buat openhouse.... Mula2 tu fikir ade ke orang sudi nak datang kan.... Siapalah kami ni.... Rumah pun biasa2 saja... Rumah standard yang belum di-decor bagai..... Ade ke orang nak datang jengah....

Tetapi... Ya Allah syukur sangat... Tetamu datang non-stop sejak 4 petang hinggalah tengah malam!!!! Kejang kaki den!!! Time kemuncak apabila gang V-Sixers Bi datang berbelas-belas kereta serentak!!! Ade berpuluh kids bertempiaran keliling rumah... Hahahahahahahaha... Bayangkanlah.......

Kawan-kawan office ramai juga yang datang... Ex-schoolmates, kawan2 blogger, kawan2 fb datang dari jauh pun ada... Gang2 PGK... Saudara mara jauh dan dekat... Jiran2 tetangga.... Classmates Bi datang siap menolong bagai... Rasa bersyukur sangat sebab sambutan sangat meriah... Rasanya almost 300 org kot yang datang... Ke lebih sebab aku pun tatau nak agak... Yang pasti terpaksa tambah beli pinggan dan cawan kertas... Nasib baik adik aku bantu jadi runner dan tukang kipas sate... Hehehehe...

Menu haritu adelah :-

1. BBQ lamb dan lembu
2. Sate ayam
3. Nasi goreng cina
4. Nasi impit
5. Rendang daging 2 jenis
6. Sambal udang
7. Char kueh teow
8. Cheesy wedges
9. Pavlova
10. Air sirap + orange
11. Nuggets + hotdogs
12. Kek dan kuih muih
13. Buah tembikai

Semua masak sendiri kecuali sate tu kami order... Tapi bakar on the spot....

Meh nak tayang pavlova iols buat...
Menjadi sebutan ramai ni uols.... Ohye ada yang mintak resepi.... Sabar ye sayang @shidarazak.... Nanti I bagi dan explain cara buat.....

Tetamu punyelah ramai sampai terpaksa ambil turn untuk duduk di meja kat khemah yang disediakan.... Hahahahaha.... Maaflah jika ada yang tidak dapat layanan mesra... Tak sempat nak beramah mesra sebab kena layan semua yang datang sama rata.... Maaflah sangat.... Maaf juga yang terlepas pandang untuk dijemput... Ini kali pertama buat openhouse... Memang agak kelam kabut... Aku dan Bi tidur jam 4 pagi hari sebelumnya... Pukul 6.30 pagi dah bangun start memasak dan mengemas rumah.... Memang sangat pancit uols.... Esoknya tu, sabtu kami anak beranak pengsan sepanjang hari.... Hehehehehe..

Terima kasih uols sebab sudi datang ke teratak hamba itu...

Gambar???? Aku ambik satu je..... Bi langsung tak ambil..... Tak sempat uols... Dalam aku baru sibuk nak pakai baju sebab baru lepas mandi, tetamu dah start datang..... Sampaile jam 8.30 malam baru lah slow down sikit.... Tapi jam 8.45 malam gang V-Sixers serbu berbelas-belas kereta..... Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa....... Mak tergezut sangat dan terus hilang kata dan pedoman tak tahu mana satu aku nak layan... Hahahahah... Sambil bersilat kat dapur top up nasi goreng cina dan char kueh teow sambil tu jugak lari2 keluar jap untuk layan tetamu.... Nak agih duit raya pada kids lagi... Heheheheh... Memang tak menang tangan.... Tapi sangat teruja.... :)

Qila dan Ariq pun tak sempat mandi petang... Dah pukul 10 malam baru ada time sikit nak mandikan diorg.... Jam 11.30 malam dua2 pengsan!

Seronok rupanya ye buat openhouse ni.... Makanan habis licin kecuali adelah sikit-sikit baki here and there... Tapi senang lah nak basuh periuk bagai sebab makanan almost habis... Hehehehe... Sehari suntuk masa diambil untuk kemas rumah....

Dan actually aku ada berita nak share dengan korang.... Walaupun ramai yang dah tahu di fb..... Tapi maybe jugak readers aku yang tak add aku di fb...

Tu nantilah ye........ Hehehehe....

Apa-apa pun aku bersyukur dengan setiap limpah rahmat dan kasih sayang Allah s.w.t kepada aku dan keluarga sehingga sampai saat ini.... Alhamdulillah......

Till then nanti aku update lagi lah ye... Hehehehe