Khamis, Ogos 30, 2012

Shopping trip to IKEA baybeh

Raya ke sembilan... Hahaha... Kami beraya ke IKEA uols....

Memang tak plan pun.. Masa tu kan hari Ahad... Esoknye dah start kerja... Padehal hari Jumaat dan Sabtu kami dah ada kat KL.. Sabtu tengahari pergi Jasin-Muar untuk attend wedding, tengah malam baru sampai rumah Melaka... Esok pagi2 Ahad terus gi balik KL semata-mata nak pergi IKEA... Gigih kan???? Nasib baik tak jammed uols... Kat highway memang sangat banyak kereta sebab semua yang beraya kat kampung nak balik ke KL semula... Aku dan Bi penyumbang kepada kesesakan ittuew... Ihiks...

Alasan ke IKEA? Nak beli katil anak2... Sebelum raya memang tak sempat nak beli.. So terlanjur Bi okay je nak drive, so ayuh kite... Huhuhuhu... Bawak kenari untuk senang nak sumbat barang... Tapi masa sampai IKEA tu kaaaaaaaaaannn... Dari tengahari sampai nak dekat senja.... Ko rasa mcm mana??? Hehehehe...

Manusia punyelah ramai... Rimas!!! KamI memang tak bawak anak2... Datang memang untuk shopping all out... Nasib baik aku bawak Kenari kalau bawak lori...... Kosongle duhet dalam akaun bank tu uols... Semua rasa nak beli dan bawak balik.... 
 Kami sedang beratur untuk membayar... Bi tolak troli yang berat... Nak bayar je ambil masa almost setengah jam... Tengok cashier jugak.. Cashier aku pantas dan cekap... 
 Iols tolak troli biasa.... Ada berlaku peristiwa sadis uols... Disebabkan terlalu ramai orang... Masa menyalin nombor rak dan section untuk bed frame aku telah tersalah tulis daaa... Untuk nombor rak bed frame, staff IKEA kena cari dalam komputer, so dia cakap 23, aku dengar 27.. Padehal section ada sampai 26 jerrrsss... Menjajau okay carik tak jumpe... Last-last bila dah cari barang lain dulu, weols terus lah gi bayar.... Lepas bayar baru perasan, maaaaaaaaaaakkk!!! Bed frame lupe ambil!!! Sentaaaaaaaaaaaaaaaaaapppp... Terpaksa aku masuk balik IKEA, gi balik ke tempat display bed frame tu, cari balik staf tu dan mintak balik nombor section.. Ayoyoyoyo..... Kat situ je ambil masa 1 jam lebih! Sebab nak mencari, nak panggil orang tolong pikul dan beratur membayar SEMULA... Hanginnnnnnnnnnn.... Dahle que panjang gila..... Hampunnnn.... This time pulak aku dapat cashier maha LEMBABS!!! Lama ar tunggu...

Demi anak2 tersayang... Ape pun Mummy dan Daddy sanggup.....
 Inilah bed frame yang 'tertinggal' tu.... Hazab..... Staf yang tolong aku angkat bed frame ni siap tanye... "Anak kembar ke kak? Beli sampai dua.."

Hehehehe... Bi takde masa ni... Dia tunggu barang2 weols kat luar... So terpaksa minta tolong staf tu pikul.. Berat yarabbi......
 So total troli adalah TIGA... Macam bangla hokay aku dan Bi nak tolak tiga2 troli maha berat ni.... Pastu kan, aku dan Bi termenung.... Macam mana nak bawak balik?????????? Aku tanya Bi, muat tak... Bi slow je jawap "Taaaakkkk.."

Huwaaaaaaaaaaaa...... Terus Bi ambil nombor untuk home delivery... Orang ramainyeeee... Kami punye nombor ade lagi dalam 20 orang gitu... Huwaaaa....

Sambil tunggu tu, laju hotak aku berfikir... Berapa charge??? Berapa lama sampai??? Haih.... Tak sanggup nak tunggu seminggu dua wey.... Huhuhu.. Terus aku tanya staf tu walaupun nombor giliran aku belum sampai lagi..

"RM370 delivery charge to Malacca... Within 5 working days"

Argghhh!! Tak caye aku 5 days... Lori ada empat... Tapi tengok gudang tu ada banyak troli tgh que untuk home delivery... Huh...

So aku cakap dengan Bi... Cer try masukkan bed frame dan shelves tu dulu... Kalau okay, yang lain2 tu kite boleh susun elok2 punye... So Bi pun ambil lah kereta... Lama Bi pusing  sampai aku naik gementar uols... Tak putus2 berdoa.. Hehehe... Cubaan pertama untuk masukkan bed frame adalah......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Berjaya!!!!
Yeayyyyyyyyyyyy... Alhamdulillah... Lepas je Bi berjaya masukkan bed frames, shelves dan carpet... Aku cecepat tolak troli2 yang lain keluar untuk loading semua barang... Mendapppp kenari mak okay.... Yang penting, mak dapat jimat rm370!!!!
 Weols parking luar... Parking dalam tutup... Mudah lah kan sebab depan pintu masuk kaunter home delivery je.. :)
 Apabila separuh berjaya disumbat masuk... Iols dah boleh tarik napas dan sengih sampai telinga......
 So haritu I adelah assistant bangla yg membawa muatan terlebih... Minyak2 muka ku.. Kenari jalan sangat slow sebab berat... Sepanjang jalan berdoa non stop supaya selamat sampai Melaka.. Ihiks... Aku memang tak nampak Bi kat sebelah... Kami dipisahkan oleh shelves dan carpet... Muhehehe... Berbual pun tak nampak muka... Bi pulak tak nampak left side mirror so akule yang jadi mata kepala dia untuk pandang side mirror..

"Kiri clear Ling???"

"Cleaaarrr... Ok masuk!!!"

Gigih kan weols..... 

Nak tengok keadaan laki mek kat sebelah nun???????
.
.
.
.
.
.
.
.

 Sian laki aku.... Sampai Melaka dia terpaksa drive senget ke kanan sebab shelves tu menghimpit bahu kiri dia... Aku selesa lah jugak sikit sebab aku kecik.... Cuma kaki terpaksa angkat ke atas sebab bawah kaki aku ada mattres cover.. Ihiksss... Kami pulang ke Melaka dengan penuh excited.....

Alhamdulillah, 2 jam lepas tu sampai Melaka..... Bi bawah 80km/hour je uols.... Berat.......
Ni lah rupanye kenari iols.... Bibik sangat kagum okay bila melihat apa yang kami sumbat kat dalam kenari ni...... Ngam-ngam muat semua hasil borongan.... Tapi tirai tingkap satu lagi tak jumpe lah... Mana ntah... Maybe terselit bawah seats kot... Huhuhu...

Alhamdulillah sampai dengan selamat.. Ihiks.... 
Tapi kan, sangat priceless bila tengok anak2 happy bila kami balik bawa sesuatu untuk mereka... Qila sangat tak sabar nak tunggu katilnya siap pasang... Sangat happy bila dia suka dengan lampu tidur untuk dia dan Ariq... Hilang penat dan lelah Mummy dan Daddy.... Kegembiraan mereka adalah kebahagiaan kami sebagai orang tua... :)

Memang semua ni untuk mereka... Bilik Mummy dan Daddy bukan konsep IKEA.. Mummy tak suka sebab Mummy lebih suka yang classy dan sexy... Muehehe.. Untuk bilik anak2 boleh lah kan sebab barang2 IKEA sangat cute dan berpatutan...

Nak tengok katil anak2 aku???? Tunggu...................

(Padehal kat instagram dan fb dah tayang dah...)

Tapi shelves dan lampu tidur belum pasang... So tunggu ye... :)

Selasa, Ogos 28, 2012

Jovian Mandagie Boxing Day!~

Ini antara kerja gila yang aku pernah buat seumur hidupku kerana ia berkaitan dengan shopping barang pujaan.. Muahahahaha...

Mahunye tak kheeeeennn... Pukul 3 pagi Wynn dah call kejut aku... Pukul 4 pagi aku dah gerak ke KL uols..... Dengan hujan renyai2.. Dalam pukul 6 pagi dah sampai Shangri La Hotel Kuala Lumpur untuk beratur bagi mendapat koleksi Jovian Mandagie tu uols... Gigih kan????

Segigih-gigih aku, ada orang yang lebih gigih ye... Kak Wana adelah org pertama sampai.. Jam 3.30 pagi uols!!!! Wynn, Faznor dan Aiza (kot nama dia) adelah kumpulan kedua sampai... Muahahaha.. So diorg adelah berada di row pertama! Wynn copkan tempat untuk aku... Sebabnya dalam pukul 6 pagi tu dah ada beratus orang menunggu okay.. So aku dapat row kedua... Satu row beratur 20 orang sebab sekali masuk adalah 20 orang... Sorang hanya diberikan masa 10 minit untuk berada di fitting room sambil dibantu oleh seorg personal shopper... Mampu????

Hahahahaha... Masa turn aku masuk, mengigil okay.... Gelabah gila macamlah nak interview jadi model pulops kheennn.... Nak zip baju pun terketar2... Hahahaha... Upacara dimulakan jam 8 pagi.... Bila staff Jovian announce je.. Semua orang menjerit histeria.... Dalam jam 8.00 pagi dah beribu manusia beratur okay.... Mampu???? Tepat jam 8.00 pagi boxing day pun bermula......

Hahahahahahaha... Pengalaman yang sangat gila dan mengujakan...
 Mari bergambar dulu...... Masa ni mmg tak terasa menunggu berjam2 uols.... Excited mengatasi segalanya... Kami siap2 isi order form... Ada dua bahagian actually, fast lane dan satu lagi untuk try baju... Fast lane agak laju sebab diorg order dan bayar.... So bayangkan dekat fast lane que beratur mcm ular uols sket punye panjang.... Inikan pulak que utk try... MasyaAllah... Sesak!!!
 Kami sangat terujaaaaaaaaa...
 Ni suasana dalam jam 5 pagi gitu.... Jam 9 pagi seluruh kawasan hall ni penuh dgn manusia...

Kami settle jam 9 pagi... Itu pun banyak saiz dah sold out... Masa kami keluar dari hall tu bawak hasil borongan, ade girls yang tgh beratur di fast lane sangat jealous dengan weols.. Hahahaha... Sebabnya, semua yang dia nak dah kehabisan saiz.... Muehehehehe... Siapa suruh datang lambat kheeennn... Ohye, sorrylah pada sesiapa yang nak kirim tu I tak boleh nak tolong beli... Sebab seorang hanya dibenarkan beli 10 pasang sahaja.... Kuota dah habis uols... 

Part paling best... Dapat sampul raya Jovian for FREE... Muehehehehe....

Then, kami terus shoot ke Seksyen 7 Shah Alam nak beli tudung... No gambar at all uols sebab excited borong tudung... I masuk Sugarscarf, Hajaba dan Radiusite!! Sangat cantikkkkkkkkkkk... Tapi banyak dah habislah.... Huhuhu..

Lepas Shah Alam, terus ke KLCC pulak... Sambung shopping di sana.... Ramainya manusia.... Aduh.....
Hasil borongan I dan Wynn.... Muehehehe.. Masa duduk2 tu Wynn dan Iols agak insap sebab memikirkan duhet yang keluar hari itu.... Mueheheheheh... Ohye, I baru merasa dapat beli Garrets Popcorn.. Beli tin sekali so tak habis, popcorn tu dibuat jadi 'biskut raya'... Ramai tetamu suka.. Hehehehe...

Sangat penat dan pancit... Muka dah minyak2 dah.... Lepas hantar Wynn ke Bangi terus balik Melaka......

Qila pun bebel-bebel... Manalah Mummy pergi ni balik lambat betul... Dahlah pergi tadi kakak belum bangun... Huhuhuhu...

Itulah cerita Boxing Day saya.... :)

Isnin, Ogos 27, 2012

Selamat Hari Raya!~

Wey dah nak masuk minggu kedua ko baru nak update pasal raya??? Hahahahaha..

Maaflah uols... Mak sibuk... Sejak khamis 16 Ogos I dan suami dah start bercuti... Jadual sangat pack... Khamis subuh2 lepas sahur dah terbang ke Shangri La untuk Jovian Mandagie Boxing Day... Pastu sambung shopping kat Shah Alam dan KLCC... Malam baru sampai Melaka.... Tu next entry ye babe... Happening babe.... Ihiks.. (Gila ko kalau shopping tak happening...)

Then Jumaat bertungkus lumus last minute shopping2 barang rumah dan kemas rumah bersama suami tercinta... Dengan I yang selsema teruk dan terus demam selama beberapa hari... Haiyo... Spoiled sungguh!

So mari layan gambar kami di pagi raya.... Pertama kali di rumah ini... Rumah sendiri... Alhamdulillah..... *Ingat baru nak beraya dengan sofa baru tapi huwaaaaaaa... Tak sempat sampai... :( Takpe.... Janji keluarga kami lengkap tahun ni....
 Inilah keluarga kecilku... Kami sedondon berbaju pink magenta... Bi sangat excited tengok baju Ariq yang sama material dengannya... Kecikkkk je kata dia... Hahaha.. Compare dengan baju dia memanglah jauh beza kheeeen..... Tu handbag atas meja tu Qila punye hokay.... Anakku diva... Ariq hanya pakai songkok, samping dia tanak pakai... Lepas tu pujuk2 baru dia nak pakai..

Tahun ni giliran beraya dengan family Bi dulu.... So lepas je bergambar, kami ke rumah mertua.. 2 minit je drive... Heheheh.. Bi pergi sembahyang raya.. Aku duduk rumah lor.. Lepas Bi, Abah dan Abg K balik dari masjid kami pun bersalaman.... Aku tak nangis pun... Sebab tak banyak dosa kot... Akekekekeke... Iyolah tu.. Padehaaaall.... Bi pun rock je... Takde sendu2 pun... Kalau family belah aku memang banyak drama air mata... Family belah Bi rock sikit...
Yeay!!!! Dapat duit raya... Bi cilok sampul Jovian ku... Hahahaha.... Tu yang sengih mcm kerang busuk tu... Geram tengok sampul Jovian kesayangan kena cilok.. Hahahahah.. Sayang nak bukak okay... :P
Dalam tengahari kami semua beraya ke Yong Peng... Melawat nenek Bi belah Abah dia... Abah ada 2 beradik je... So abang dia tu lah bapa kepada Yana Shamsudin.. So ni rumah Yana le... Tapi Yana nan hado... Dia kan sibuk sesangat... Pffthhh!
 Gambar semua dr instagram... So quality sgt teruk... Malas nak transfer dari dlsr lah....

 Then kami melawat atuk nenek Bi belah mak dia pulak.. Kat Bt Pahat.... Kat sana lepak sampai malam... Gambar semua dalam dslr.. Malam tu aku punye demam datang balik.. Gigil2 badan... Diorg main mercun dan bunga api aku just duduk dalam rumah peluk Ariq... Dia takut...

Tengah malam baru gerak balik ke kampung aku di Muar... Ramainyeeeeeee... Semua kaum keluarga ada... Dari Singapore pun ada... Sangat meriah...

Esok paginye kami ke rumah Muhyidin.. Acara wajib tetiap tahun.. TPM marrr... Kami convoy ramai2...
 Taraaaaaaaaaa... Ko tengokle muka Qila... Macam ju-on.. Tak sempat nak betulkan tudung dia... Huhuhu... Ohye, 2nd day raya mak  pakai Jeanne by JovianRTW.. Panas gila masa ni tapi nasib baik dapat duduk kat dalan dewan air cond.. Huhuhu..

3rd day raya ke rumah Ghani Othman, MB Johore tapi no gambar... Hujan uols... Habissshhhhh Jacynta dan Galliera mak!! Huwaaaaaaaaaa.... Petang terus balik ke Melaka sebab mak2 sedara aku belah arwah Abah nak serbu rumah... Ngeeeee... Mak masak asam pedan ikan parang dan char kueh teow... Habis licin uolssssssssss....
 Lepas makan main bunga api ramai2...... Anak2 aku paling seronoklah sebab rumah tak putus2 orang datang...
 Lepas ni lah Ariq menyucuk Mummy dengan bunga api... Dia terkejut dengan bunyi mercun.. Terus berlari peluk Mummy... Dengan tangan masih pegang bunga api... Habis pinggang Mummy kena cucuh... Huhuhuhu... Sume Daddy punye pasal... Huwaaaaaa... Kecederaan Mummy taw....

4rd day raya kami beraya rumah mak2 sedara area Melaka je.... Dari pagi sampaile ke malam.... Lebam... Malam ni Bi habiskan semua stok mercun dan bunga api dia....

Raya kelima, kronies iols datang serbu rumah..... Faznor dan Wynn.... Diorg datang all the way dari Bangi... I dan Bi masak chili crabs dan udang buttered nestum... Licin jugeeeeeekkk... Hehehehehe..
 Berposinglah uols lepas dah makan tu..... Kami beraya sampai malam... Sempat gak gi makan desert kat Nedeje dan makan supper kat Seafarers..  Ohye, shopping pun sempat lagi..
Hahahahahahaha....
 Ohye... Kami sempat ber photoshoot kat belakang rumah iols.... Hijau terbentang luas mata memandang....
Cer teka belakang tu apa uols??? Hahahahahaha....
Ni gambar kat Nedeje... Tempatnya sangat cool dan crepe sangat sedap... Yum yum... Masa ni dah malam dah... Anak2 tinggal rumah sebab diorg masing2 dah penat sangat dah...
Raya ke enam??? Turn aku pulak membuat kunjungan balas ke Bangi, Subang dan Port Klang.... Penat sangat... Bibik tak bawak... So penpahamlah Ariq tu khennn... Ko tengok muka notty dia dalam gambar ni pun dah explain everything.. Ahakss... Atas tu rumah Faznor kat Bangi Golf Resort... Bawah ni pulak rumah Wynn kat Alam Sari...
Raya ke tujuh??? Kami attend wedding2 di Jasin dan Muar..... Penaaaaaaaaaattt... Malam baru sampai Melaka... 

Raya ke lapan iaitu semalam???

Shopping trip ke IKEA bersama suami tercinta... Akekekeke...
Tu next entry please.... 

Hahahahahaha.. Ringkas dan padat.... Gambar pun tak banyak sebab semua ambil dari fb dan instgram sahajor... :)

Janji update... Heheheheh.. Sekadar memberi idea untuk sang stalker iaitu si tanpanama secebis idea untuk mengutuk dan mengeji iols... I dahagakan pahala free uols... Akekekeke..


Selasa, Ogos 14, 2012

Dugaan di bulan ramadhan...

Dugaan.... Dalam pada kegembiraan menyiapkan persiapan Aidil Fitri keluargaku ditimpa dugaan.... Huhuhuhu...
 Sehari sebelum kejadian... Masa ni dah nak petang baru diorg nak nap.... Sangat mcm kembar sebab minum susu next each other... Pastu terus terlelap... Masa ni Daddy sibuk kat workshop... Pasang bodykit baru untuk Jazzy Mummy..... Mummy pulak sibuk memasak kat rumah untuk berbuka... Pagi tu kami keluar gi beli segala mak nenek pelita dan lampu rumah.. (entry bawah)

Malam sabtu tu kami sempat jugak ke bazaar ramadhan, beli songkok, sedikit bunga api dan mainan bebudak ni... Seronokle bebudak ni jalan2 kan....

Ahad..... Pagi2 Daddy dah bangun... Pasang lampu kelap kelip keliling rumah..... Settle je pasang lebih kurang pukul 11 pagi...

Daddy ajak gi Pagoh... Nak beli fireworks dari kawan dia... So dia nak ambil kereta dia kat rumah nenek....  Mula2 dia nak keluar seorang je.... Tapi Mummy yang suggest bawak Ariq jumpa Atuk.... Rumah nenek just 2 minit drive dari rumah kami... Ariq sangat manja dengan Atuk..

So Ariq pergilah ikut Daddy.... Qila tanak ikut sebab dia tengah khusyuk tengok cartoon... So Ariq pergi seorang... Nak Jazzy... Mummy lambai2 dari dalam rumah je... Pagar pun Mummy tak tutup...

Tak sampai 5 minit Daddy call suara terketar2... Ya Allah sampai sekarang Mummy masih trauma bila ingat balik saat itu...

"Ling! Bi accidentlah... Datang sini yang..."

Ya Allah.... Jatuh jantung Mummy... Mummy terus rasa nak pitam... Benda pertama yang Mummy tanya Daddy adelah..

"Ariq macam mana???!!"

Daddy kata Ariq okay... Dia suruh bagitau mak dan abah dia... Kat belakang terdengar suara Ariq menangis dengan kuat... 

Kenapa nak bagitau mak abah??? Teruk sangat ke??? Masa tu baru teringat nak tanya... "Bi okay ke???" 

Bila dia jawap okay, terus letak phone. Call mak bagitau... Terus cakap dengan Qila cepat2 siap nak keluar tengok Daddy accident... Memang kelam kabut nak tukar baju, pakai tudung... Tutup semua pintu dan TV... Menggigil okay.... Bi tak pernah accident semenjak kami kawen.. Tak pernah berlaku emergency macam ni... Dahle takde sapa pun kat rumah ni.... 

Sambil tu Qila pun cari lah ape benda dia nak bawak.. Sambil bebel2 "Kenapa Daddy accident??? Daddy tak nampak jalan ke.... Adik mana??? Kite pakai slipper biasa je ek kalau pakai slipper yang itu (yg dia suka) nanti lambat... (sebab susah nak pakai)"

Ya Allah... Mummy nak keluarkan kereta dari porch pun bermasalah sebab salah tolak gate... Patut bukak ke dalam... Huwaaaaaaaaa....

Keluar je simpang rumah, ada ambulan baru je keluar dari Poliklinik depan rumah kami... Ya Allah... Kenapa sampai ada ambulan???? Teruk sangatke??? Mummy dah nak nangis dah... Takut sangat.... Non stop berdoa...

Tempat Daddy accident dah mula jammed... Mummy bagi emergency signal, lalu tepi so dapat sampai cepat... Parking je, terus lari2 anak ke depan sikit... Orang ramai dah start kerumun.. Bila tengok keadaan kereta... Ya Allah hancur hati... Both airbag terkeluar... Berhabuk semua.... Nampak Bi  dari jauh tapi tak nampak Ariq... Ya Allah.... Habis kutolak semua orang yang menyibuk jadi penonton kat situ... Qila pegang erat tangan Mummy... Dia pun terkelu... Kami sempat lalu depan mamat motor yang berlumuran darah... Dia terbaring kat tepi tu sambil orang2 ambulan tu tolong dia... 

Dari jauh Mummy jerit "Bi!!!! Mana Ariq???!!!" Sambil nangis....

Bi tunjuk ke dalam ambulan... Mahu tercabut okay jantung aku... Kenapa pulak anak aku duduk dalam ambulan.... 

Bila jengah je dalam ambulan... Mak tengah duduk sambil peluk Ariq... Ariq tengah nangis.... Bibir dia bengkak... Pecah dan berdarah... Tengok badan ok.. Takde lebam atau apa2.. Muka pun okay... Ya Allah leganya... Bi kata Ariq tersembam ke depan.. Lucky ada airbag... Dia mmg suka diri kat tengah2 celah antara dua seat depan.. Fav spot dia pon.... 

Toy angy bird dia masih dipegang erat kat tangan..... Bi kata, petugas ambulan dah check Ariq... Alhamdulillah dalaman semua nampak okay... Dia nangis sebab terkejut dan sakit bibir kot dan slipper pororo dia hilang sebelah... Mahu dia tak nangis.. Slipper kesayangan.. Huhuhu... Berkali2 tanya mana slipper dia lagi sebelah.. Tapi ade org suggest bawak gak Ariq gi buat fully check up kat hospital...

Lucky nenek dan atuk sampai cepat... Diorg naik motor je.. Daddy kata, berlari nenek datang tanya Ariq... Cucu kesayangan tu... Nenek pun panik...

So Daddy settle hal kereta. Mummy, nenek dan Qila gi bawak Ariq ke Mahkota Hospital untuk full check up... Masa tu Ariq masih menangis... Dalam kereta dia tertidur... Aduh risaunya.... Sampai je Mahkota, pas jumpa doktor semua... Ariq tetiba hyper balik... Ko memang menakutkan Mummy taw...

On the way balik rumah, Qila tanye nenek "Kereta Mummy dah rosak.. Macam mana ni raya dah dekat" Hahahaha.. Tau pulak dia raya dah dekat... Masa sampai rumah Daddy tunjuklah gambar kereta tu... Qila peluk Mummy "Sian Mummy... Takpe eh Mummy..... Nanti kereta masuk hospital..." Aduhaaaaaaaiii.... Nak nangis je rasa sebab terharu sangat si debob ni sangat memahami Mummynya....

Semalam pun dia bebel2 kat Daddy... "Kereta honda Mummy dah takde... Daddy dah langar kereta honda Mummy" Huhuhu... Daddy tak sengaja sayang..... 

Syukur Ya Allah... Ariq tak apa2... Bibir pecah tu dah semakin pulih...
 Inilah budaknye dua jam selepas kejadian.... Syukur...... Terima kasih Allah sebab melindungi Ariq... 

Jazzy Mummy??? Tak payah tanyelah... Kalau dah airbags terkeluar tu uols tahulah macam mana teruknya bahagian depan... Bodykit baru semua hancur lebur... Takpelah... Yang penting Bi dan Ariq selamat... Kereta boleh repair, duit boleh cari....

Ariq pun dah kembali hyper.... Takde apa lagi yang Mummy boleh kata just syukur alhamdulillah.... Tapi kelakar jugakle bila Bi cerita... Lepas je airbag meletop, dia jumpa Ariq terperosok kat bawah dashboard... Bila dia dah jumpa Ariq... Daddy gelabah panggil nama Qila... Dia tanye Ariq, mana kakak??? Dia lupe kot kakak tinggal rumah... Ariq tengah nangis meraung... Siap boleh stop nangis dan jawap "Kakak inggal rumah" then sambung nangis... Huhuhuhu... Kamu sangat comel wahai anak.... Tak tahulah macam mana keadaan Ariq kalau Daddy bawak kenari Mummy.... Pasti Ariq akan cedera lebih teruk kot sbb takde airbag.... Dan kalau Qila ada sama... Mesti teruk trauma dia sebab dia suka duduk depan instead duduk belakang dengan adik dia... Ada hikmah dia tak ikut sekali... Selalunya dia tak pernah tinggal... Dia mesti nak ikut mana Daddy pergi... Alhamdulillah...

Terima kasih kepada semua yang mendoakan... Yang turut sama rasa risau dan simpati atas apa yang berlaku.. Mummy sangat hargai...
Ariq pun ucap terima kasih kepada semua yang concern pasal dia... Ni baru ambil semalam.... Bibir masih bengkak kat belah kiri atas... Nampak lebih sexy.. Hehehe..

Semoga apa yang berlaku ini ada hikmahnya.... Terima kasih Allah atas dugaan ini... Menjadikan Mummy lebih menghargai apa yang Mummy ada sekarang ini...

Sabtu, Ogos 11, 2012

Hujung minggu

Minggu ni last nak leisure2 kat rumah... Next week dah sibuk kat kampung... By that time mesti dah sibuk masak rendang dan ketupat kan... Hermmmm.... Hari ni Mummy dan Daddy baru je beli perkakas utk hias porch kami... Hahaha poyo... Weols beli pelita dan lampu kelip kelip tu... Haih... Pelita mmg wajib beli tetiap tahun.... Tang lampu tu ini pertama kali nak hias porch... Excited.... Semua Bi punye kehendak, I layan jers....

So suppose petang ni kena siapkan semua... Tapi Daddy keluar jap settlekan Jazzy Mummy... Dia punye body kit dah sampai... Nak pasangle... Jazzy Mummy yg berwarna hijau pearl tu nak berbaju raya jugak.... Kasut raya dah settle last week... Hopefully cantiklah Jazzy tu... Tahun ni beraya bawak Jazzy lah... Blink blink sudah di anak tirikan oleh Daddy... Ferrari Mummy pun sendu je kat porch takde sape melayan dia... Huhuhu..

Alhamdulilah.. Persiapan anak2 semua dah settle.. Cuma panties Qila je belom jumpa.. Hehehe... Yang lain sume settle... Ohye baju melayu Daddy dan Ariq belum gi ambil lagi kat tailor... Manik baju Mummy sebelah tangan pun belum siapkan... Malas sungguh!

Alhamdulillah... Tahun ni rezeki kami agak murah... Daddy dpt merit, dapat sambung belajar.... Mummy pulak dpt naik gaji... Dapat bonus... Dan ada rezeki tambahan untuk Mummy dari epf.... Siapa keje gomen yg option pencen tahulah... Ehehehe... Syukur, rezeki dari Allah......

Soal renovation rumah kami akan tunda dulu... Kena tunggu habis warranty... Baru berbaloi nak reno... Buat masa ni plan paling besar ialah nak tambah ahli keluarga... InsyaAllah.... Doa-doakanlah ye.... Sementara Daddy ada ni kan...... Daddy pun dah lama mintak anak lagi so this time Mummy dah ready.... :)

As for now, Mummy sangat2 bersyukur dengan apa yg Mummy ada sekarang.... Sederhana tetapi sangat membahagiakan... Walaupun anak2 makin banyak karenah, itu adalah jauh lebih bagus dari takde karenah langsung... Syukur diorg mampu nak buat semua tu daripada tak boleh nak berbuat apa2.... Mereka adalah nyawa Mummy dan Daddy.... Daddy pula adalah jiwa Mummy... Sangay bersyukur masih bertahta di hati dia sehingga kini... Lima tahun berkahwin, dikurniakan sepasang cahaya mata... Terima kasih Allah...

Oklah uols.... Nak nap kejap... Petang ni nak masak ketam masak cili padi untuk berbuka.... Yum yum yum.. Uols masak apa???

Oklah... Bye....

Published with Blogger-droid v2.0.6

Rabu, Ogos 08, 2012

Pertama kali...

Hehehe... Ni pertama kali update blog guna SIII... Sangat rasa kekok sbb susah nak menaip... Ala, kalau pakai pc pun selalu agt typo.... Pakai BB pun selalu double alphabets yg keluar sbb keypad BB sgt sensitive...

Actually takde apa pun nak cerita... Just isi masa menunggu kepulangan suami dr balik bermain futsal... Nak tidur mata dah sangkak sbb minum nescafe ais tadi... Heheheh..

Ohye, persiapan raya uols mcm mana? Ready dah? Biskut raya yang ditempah dah sampai??? Ohye, esok kakitangan kerajaan dpt bonus kan??? Seronoknyeee... Walaupun setengah bulan sahaja tp syukurlah dari takde langsung... Ni pun dah buat org2 keje swasta dengki dgn kitorg... Apedaaaa... Stgh bulan gaji pun uols nak dengki... Rezeki kan di tangan Allah, bukan di tangan Najib... Huhuhu...

Oklah.... Nak gosok2 Qila ni...Terjaga pulak dia.... Nite...

Published with Blogger-droid v2.0.6

Isnin, Ogos 06, 2012

17 Ramadhan...

Alhamdulillah.... Hari ni dah masuk 17 hari kita semua berpuasa.... Kejap je masa berlalu kan.... Sedih pulak rasanya... Janganlah cepat sangat kau berlalu ramadhan... Belum puas rasanya bersama denganmu....

Dalam pada orang lain yang kesedihan tidak dapat berpuasa dan membuat persiapan raya dengan yang tersayang, tapi aku dilimpahi rasa bahagia kerana dapat bersama-sama menyambut ramadhan bersama suami dan anak2 tercinta....Syukur sangat-sangat... Rasa bahagia yang tidak tergambarkan dengan kata-kata... Dah lama tak rasa macam ni... Syukur alhamdulillah.... Walaupun bukan 24 jam dapat bersama dengan Bi tapi kami tetap happy... Bi selalu balik ke rumah kalau class habis awal... Kalau tak, dia tidur aja di rumah sewanya... Dia pun perlu study juga... Perlu buat assignments... So kami semua faham kalau Daddy tidak dapat balik.. Its okay Daddy... Daddy belajar rajin2 tau... Study smart.. :)

Semalam, 5 Ogos... Ulangtahun pertunangan kami... Hahaha... Tak celebrate pun... Saje je nak ingat tarikh tu... Semalam juga, 16 ramadhan genap 12 tahun Arwah akak aku pergi meninggalkan kami... Alfatihah.... Dia pergi ketika usianya 24 tahun.... Rindu sangat dekat dia hanya Allah sahaja yang tau.... Tentu dia sayang sangat dengan Qila dan Ariq... Hopefully bulan ramadhan ni, Arwah akak dan abah akan datang ke rumah aku ni... Tengok anak-anak aku yang semakin membesar ni... Mesti diorg suka kan??? :)

Sebelum weekend lepas, memang aku berhajat nak kemas rumah... Nak pasang langsir kat dapur... Tapi Bi last minit bagitau, dia ada Public Mutual class on saturday... Sehari suntuk pulak tu... So aku duduk rumah je  lah dengan anak-anak bermalasan... Tengahari keluar jap beli manik dan batu untuk dijahit di baju raya kami... Balik je terus jahit... Sangat tidak sabar... Tapi kau tengoklah... Baru Mummy nak jahit batu, ada orang dah datang bermanja... Nak baring di pangku... Aduhaaaaaaaaaiii geget kang!
Padehal boleh je kalau nak minum susu baring depan TV kan.... Ni sajelah nak mengacau...

Ala.. Dapat jahit kejap je pun... Pukul 2pm, Mama dan Busu Boy dah sampai ajak gi shopping.... 
 Oh my God... Shopping lagi?????  Yelah uols... Selagi belum raya... Mama actually nak beli kasut dia... So aku pun belum ada kasut raya so why not shopping sekali... Kami mmg suka shopping ramai2... Family cousin aku pun ada sekali... Mama dan Ayah bebudak ni, so meriah le......
Mummy dan Ariq dapat shoes raya... Qila dapat toys.. Ape??? Ariq dapat shoes raya lagi??? Hehehe... Kali ni beli sandals Adidas untuk Ariq.. Senang dia nak berlari kat kampung nanti... Yelah, kakak dapat 3 pasang, dia pun mesti 3 pasang jugak.. Baru adil... Mummy pun dpt shoes raya... Gambar dah upload kat instagram.. Hehehehehe... Sangat suka sbb sangat gorgeous... :)

Kami kat Mahkota lama, pukul 5 lebih Daddy datang join... Shopping baju Daddy pulak... Shopping gak baju tidur bebudak ni... Botak... Yelah, selagi tak raya mmg takkan berhenti shopping... Pelita dan lampu lip lap lip lap belum beli lagi ni.. Hehehehe...

Ahad, Mummy sambung jahit baju raya Mummy.... Baju kurung Qila pun Mummy tambah batu.. Vouge anak Mummy... Hehehe.. Petang sikit balik rumah nenek belah Daddy... Berbuka sana... Lepas berbuka, bersama-sama menonton badminton final Olympics 2012... Lepas DLCW kalah tipis, Mummy sedih dan emo then terus nangis.... Hahaha... 

Syukur, rezeki dimurahkan dan diberi peluang untuk hidup bahagia bersama keluarga.... Syukur ya Allah...

Walaupun here and there ada je benda yang melukakan hati tapi takpe.... Mummy hidup di dunia ni pun bukan kerana mereka semua... Mereka semua tu tak penting dalam hidup Mummy... Mummy tetap happy walaupun tidak mempunyai kawan2 seperti mereka dalam hidup Mummy... Dan kalau boleh, Mummy pun tak mahu lagi bergaul dengan mereka2 yang suka menikam orang dari belakang... Yang memburukkan sesama sendiri... Yang menyampaikan cerita2 kurang baik sesorang yang kononnya mereka kenal sangat kepada orang2 yang lain... Sehingga menimbulkan salah sangka.. Lantaklah diorg... Mummy sebolehnya tidak mahu lagi berurusan dengan orang yang takde life seperti itu...

Semoga hati ini terus tenang dan rasa bahagia ini berkekalan hingga hujung nyawa Mummy... InsyaAllah...

Terima kasih Allah... Atas segalanya....

Terima kasih juga kepada kamu yang membacanya... :)


Khamis, Ogos 02, 2012

Baju dan kasut raya anak2...

AKu actually tgh hangin satu badan ni... Samsung SIII ni takleh nak transfer gambar ke pc lah... Bila connect  usb je, failed tu install software... Haram jadu... So aku transfer gamabr ke pc pakai email je.... Sekali gambar resize daaa.. Buruk benor rupanye... Noise!

So macam biasa setiaop tahun nak jugak tunjuk baju2 raya anak-anakku hasil shopping sejak sebulan dua lepas..
 Ni semua dua pasang adelah hadiah dari Busu Boy dan tunang dia... Terima kasih ye... Dress tu untuk Qila lah.. Kemeja dan polo t tu untuk Ariq.. Actually ada sehelai lagi shorts utk Ariq tapi mana ntah cari tak jumpe pulak.. Huhuhu.. Besar sikitlah tapi rasanya boleh je pakai kot...
 Ni hasil rembatan ni JPO untuk Qila.. This year Mummy tak belikan Qila jeans... Sian perut dia mcm susah nak duduk kalau pakai jeans... So beli skirt dan dress sahaja... Selesa dia nak duduk.. Mostly dari Poney, Guess, Gap dan Burberry...
 Ni pulak hasil rembata di JPO untuk Ariq.. Shorts hijau kotak2 tu Mummy heart sangat-sangat... Hehehehe.. Sama gak dari Guess, Poney, Gap dan Burberry... Itu je pun yang ada kat JPO tu uols....
Ni pulak nenek yang belanja... Sume beli kat Poney je... Ariq dapat 2 helai je.. Dia paling suka yang merah tu... Hehehe..
 Ni pulak Mummy beli masa JCard Day... Ada 2 helai lagi Qila dah pakai sebab ngam2 je ikut body dia... So pakai jelah... Tak perasan pulak dua2 tshirt ada muka rabbit.. Brand Miki dan Kiko
Ni untuk Ariq... Juga dari Jcard sales... Semua Miki... Heheh.. 
Tahun ni tak berapa cantiklah design yang keluar... Nak muntah aku tengok baju belang2 ni... Tahun lepas pun ada. Tapi tetap beli gak kheennn..
 Okay, dah penat okay.... Ni semua campur2... Mostly beli kat Garden.. Yg tulis Amsterdam tu haruslah dari sana. Daddy beli lah... Dress Gap tu stuck kat perot tapi boleh lagi 'paksa' pakai.. Tu saiz 6/7 tahun tu... adoiiii.. Yang dress bunga2 dari Pumpkin Patch tu sangat sweet..... Like 1000 kali... Heuheuheuheuheu..

Eh silap, thirt Guess yang kiri sekali tu dah tunjuk tadi.. Tu beli kat JPO...
 Ni baru betul beli kat Gardens..

So settle bab baju... Baju tidur je belum beli... Huhuuuhu...

Meh nak tunjuk kasut raya diorg.....
 Diva mesti kasut lebih sikit... Converse tu nenek belanja few months back tapi mmg simpan buat raya.. Ballerina merah tu dari Gap JPO.. Sangat sweet.. Clarks tu dr Zimbabwe... Ala ko lagi mau tanye.....
Untuk anak lelaki yg maha susah nak belikan kasut tu... Cukuplah dua ni.... Rasanya nak belikan slippers murah2 untuk dia pakai... Dia tu obsess sangat dengan slippers Pororo dia yang dah buruk tu.... Kena cari yang lebih kurang sama... Haih... Dahle dua2 pun color biru... Mummy nak beli Clarks color brown tapi saiz dah habis... Belasah!

Ok, itu ajelah.... Hehehe..

Rabu, Ogos 01, 2012

Shopping kasut dan stroller raya..

Sabtu lepas... Pepagi celik dah bangun sebab nak gi ke KL.. Actually ada tiga urusan... Yang pertama adalah urusan Daddy.. Yang kedua adalah urusan shopping... Dan yang ketiga urusan berbuka puasa bersama kawan2 Mummy kat Bangi...

Muehehehe... Pandai kan Mummy timing??? Kami tak tidur KL sebab hari Ahad tu banyak lagi urusan di Melaka... So ayuh kita....

Lepas je settle hal Daddy kat Tasik Permaisuri, kami terus shoot ke Mid Valley... Memang jammed dan sesak gila.. Memang takde parking langsung tapi seorang pak guard yang baik hati, nampak kami anak beranak dalam kereta, terus dia bagi parking special... Bebetul2 kat depan pintu masuk ke mall kat parking  P1 tu... Syukur alhamdulillah....

Sampai je terus rasuah Qila dulu.... Dia ni moody dan tak suka bersesak di shopping mall.. Dalam kereta dia dah warning dah "Kan dah banyak kasut buat apa nak beli lagi??" Haaaa... Sekarang ni memanglah kau kata macam tu Qila.. Dah besar nanti, Mummy nak tengok apa pulak yang kau akan kata... Pfftthhh! So kalau dah dapat main benda alah ni, happylah dia....
 Sekali tengok ada Parenthood Expo kat atas nun.... Ada Mickey Mouse banyaaaakkk... Qila sangatlah excited... Ariq????!!! Termasuk telo dia uols... Takut... Nyampah aku... Nakal kemain, bila kita marah takde pun dia tau nak takut... Tapi benda2 macam ni dia takut pulak... Ape daa..
 Dia takutkan Mickey yang besar sekali tu.... Keras kejung dia kat dalam stroller tu.. Weols tak masuk pun dalam tu, malas sebab orang sikit lah punye sesak... Aku takde masa nak masuk pun... Sebab rushing nak gi berbuka nanti... Banyak benda nak cari dan beli ni... Hahaha Poyo
 Meh posing dulu..... Tengok orang punyelah ramai, sesak kepala hotak aku....
 Ni dia Mickey besar tu... Actually dalam Samsung Daddy ada banyak lagi gambar2 Qila... Mummy tak transfer ke Samsung Mummy... Lupe...

Lepas tu kami beli kasut raya bebudak ni... Aku dah malas nak fikir nak cari brand apa dah.. Tetiap tahun pakai Clarks dah naik bosan dah tp no choice mar.. Tapi mana lagi nak beli?? Aku malas nak fikir dah so laju je kaki menuju ke Clarks.. Padehal Melaka pun ade... Haih.. Lantak ar sebab manusia super ramai... Rimas... Dahle penat puasa... Kat Clarks memanglah menduga kesabaran... Yang si Qila berkenan sangat dengan sandals yang macam kaf lam ye nge... Berkilat sana sini.. Siap ada bintang segala... Adoyaaaiii.. Puas pujuk suruh pilih yang lain... Yang si Ariq pulak buat perangai drama king... Meraung okay bila aku bukakkan shoes dia then nak try shoes baru... Sungguh2 dia tanak... Dia balingnya shoes tu... Astagafirullahalazim... Tak lama lepas tu, ada seorang lagi budak menangis... Dia pun tiru Ariq, meraung bila nak test kasut ke kaki dia... Ape ke hal lah korang ni????? Bila kita tak pegang kaki dia, boleh je dia lari sana sini dengan happy.. Tapi bila kita pegang je kaki dia untuk test kasut, dia meronta2 meraung macam kena dera... 

Aku lempang kang... Haih... Sudahnye aku pilih kasut baru tu ikut tapak kasut lama yang dia pakai tu aje.. So ambil yang besar sikit... Apelah kena kau Ariq Mummy pun tatau...

Qila pulak, akhirnya berjaya dipujuk untuk mengambil design lain... 

Lepas je keluar Clarks, Ariq dah tanak duduk stroller... Dia berjalan sambil menyeret paperbag kasut dia tu satu Mid Valley.. Qila duduk baik je kat dalam stroller... Kami bawak satu je stroller sebab yang Combi tu dah jahanam... Dah tak boleh bukak dan hood dia pun dah tercabut... Gila ganas Mummy ko ni... So kami merayaule satu Mid Valley tu mencari stroller yang murah2... Daddy suruh beli yang twin tapi malaslah... Susah nak lipat nanti. Makan space yg banyak... Masuk jugak Combi tapi alah bosanlah wey... Tak suka nak lipat dan bukak Combi tu.. Masuk Mothercare pun adelah yang berkenan tapi harga nak dekat RM2k...  Muehehe.. Baik mek beli wallet LV uols... :P

Last-last beli kat Jusco jeghs... Brand Sweet Cherry SR6.. Murah sahajor.. Tak sampai rm500! Heheh.. Senang bukak dah pasang tak payah nak terkepit2 mcm Combi lama... Mmg agak bulky tapi tak kisahle... Boleh guna untuk baby no 3 InsyaAllah... Tapi Qila lah yang rasmikan dulu... Hehehe..
 Sempit je Qila kat dalam tu... Dia siap cakap, punggong kita tersepit Mummy... Yelah nak, Qila tu dah 20kg.. Ariq tu baru 15kg... Patut Ariq je yang duduk situ tapi manalah dia nak bagi... Mestilah dia yang nak duduk kat stroller baru... Walaupun sempit dan kaki terjulur... Janji dia happy dan tak meragam... Best stroller ni... Ada suspension lagi... Boleh henjut2 gitu... Hehehe... Design pun rugged, mek suka... Outdoor ni mmg best.. Bila dilipat agak bulky sebab tayar dia besar.. Tak kisahle sama je bulky dengan Combi lama... Color pilihan merah lah... Senang sebab unisex... 

Ohye, Daddy pun dah penat dah so terus ajak blah... Weols terus ke Bangi... Memandangkan awal lagi, so Mummy sambung shopping kat Ariani... Haritu dah shopping kat Melaka tapi tak puas.. Hehehe... Daddy dan anak2 tunggu dalam kereta sahajor...

Pukul 7pm kami dah sampai Bangi Horizon Garden Restaurant.. Maaflah tiada gambar ketika berbuka puasa kerana aku sibuk menguruskan Ariq yang MasyaAllah.... Hanya diam ketika makan sahaja.. Sebelum dan selepas hanya Tuhan sahaja yang tahu... Dengan si kakak yang nak shi shi... Dengan si  adik yang yak... Ariq ni memang dah terbiasa akan yak sejurus selepas dia makan... Perut kecik tapi makan banyak... Tu yang terus yak tu... Bersilat aku nak basuh yak dia kat toilet uols!!! Ariq... Kau makan ape ni duhai anak sampai jadi hyper sebegini????
Lepas berbuka kami sambung lepak Tutti Fruti... Ni dia baru lepas mengamuk sebab nak pump yogurt tu sendiri... Ppffthhhh!
Last... Gambar aku dan kronies tersayang bersama beg mek jekob kami.... Hahahaha... Semua beli di tempat yang sama iaitu :-
coachlover1982.blogspot.com

Wynn punye lah siapa lagi... Hehehehehehehe...

Adoi, penatnye menaip.... :p