Selasa, Mei 29, 2012

Hadiah birthday...

Tahun ni macam-macam hadiah Qila dapat sampaikan Mummy pun tak ingat dan nampak mana dia letak or campak semua tu sebabnye bilik dia ya rabbi bersepah betul dengan mainan.... 

Just nak bagitau apa yang Mummy dan Nenek dia beri pada dia tahun ni.... (Ni pun masa nak ambil bear dan dolphin ni kat dalam bilik dia terpaksa selak2 macam nak carik treasure hunt gitu! LOL)
 Teddy bear tu kan... Masa memula nampak kat dalam kereta, bukan main excited happy... Mummy beli kat Koperasi tempat kerja Mummy.... Huhuhu... Konon balik masa ambil dia kat baby sitter nak bagi surprise... Memang dia surprise... Priceless tengok wajah happy dia....

Dalam kereta sepanjang perjalanan balik rumah bukan main suka sangat... Tak putus2 cakap suka dgn bear besar tu dan cakap thank you kat Mummy... Tapi kan, lepas je sampai rumah... Dia turun dari kereta, dia biarkan je bear tu dalam kereta... Dia buat bodo je sampaile sekarang... Huahuahuahauahauahu... Kau memangle kaaaaaaaaannn... Sian bear tu skrg takde pun org main dengan dia..... Nasiblah bukan beratus harga dia... :P

Inilah akibatnye kalau dah terlalu banyak sangat bear.. Dia dah tak heran dah... Huhuhuhu...

Dolphin orange tu nenek beli jauh dari Terengganu... Pun dia excited gila masa baru dapat... Lepas je beberapa jam, dolphin tu terbiar je macam anak tiri... Cait.. Mintak beria-ia.. Tapi bila dah dapat, suka sekejap je....

School bag tu jugaaaaaaaaak paling dia sayang sampai skrg... Mummy dan Nenek share beli... Actually nenek yang janji nak beli.. Masa dah sampai Jusco tu, Qila memula requested beg tarik Ben10, tapi bila nampak je beg Happy Feet 2 ni terus dia nak yang ni... Yelah, kan dia ada tengok movie ni dengan Daddy dulu.... So dia terus pilih yang ni... Bila time nak bayar, Mama baru perasan yang mahal bebenorrrr beg kecik cinonet ni.... Sian pulak org tua tu nak bayar kan, so Mummy bayarle separuh... Heheheh...

Qila siap bawak tidur tu beg dia tu... Bukan main dia sayang lagi.... Asyik2 tanya, bila boleh start school... Hahaha.. Tak sabar nak bawak gi school... Sekarang ni tetiap malam nak tengok Happy Feet 2 dekat youtube... Siap tunjuk Ipad tu kat Eric yang ada kat beg dia tu.. Hehehe...

Skrg ni gi mana2 mesti dia nak bawak bag tu... Gi wedding kaaaaa... Gi rumah baby sitter pun dia bawak... Haritu siap tunjuk kat nenek Tengkera beg tu.. Siap cakap "Ni beg baru saya... Mahaaallll...."

Boahahahahaha... Bertuah betul.... Tahu pulak beg tu mahal siap Mummy dan Nenek kena share2 bayar kaaaaaaaaaannnn... Hover tau kau wahai anak!

Segala buku2 sekolah dia pun dah masuk dalam beg tu... Homeworks untuk 2 minggu dia dah settle buat dah... Anak Mummy yang seorang ni memang rajin.... :)

Ohye, Mummy pun dapat hadiah taw..... Mueheheheheh...

Nak tengok tak???? Huhuhuhu...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Hadiah le sangatkan........

Hadiah penat jaga anak2 dan kemas rumah uols....

Hadiah birthday I belum dapat lagi dr Sang Suami... Ini pun jadilah... Hehehehehehehe...

Isnin, Mei 28, 2012

Syukur Alhamdulillah

Ambooii... Capang je mata masing2 tengok tajuk kan... Huhuhu..

Apsal Marsha bersyukur di hari Isnin nieh??? Adekah dia pregnant??? Adekah dia dapat bonus 5 bulan elaun dari sang Suami??? Adekah dia dapat hadiah kereta BMW X6 percuma... Muehehehehe..

Muahahahaha...

Nan hado uols.... Mek sekarang tengah menderita demam selsema... Hahaha.. Akhirnya selepas berhempas pulas hidup selama 2 bulan tanpa bibik, akhirnya aku rebah jua.... Eceh.... Rebah selepas berjuang habis-habisan menguruskan anak2 dan rumah tercinta... Bukanlah aku patah semangat uols... Sejak Jumaat malam haritu kesihatan aku dah kong... Badan sangat stress dan penat hanya Tuhan sahaja yang tahu... Lantas Sabtu pagi terus demam dan selsema teruk... Sampaile hari ni... :(

Syukur Alhamdulillah sebab diduga dengan penyakit ringan je ni.... Sekurang-kurangnya segala dosa2 kecil ku dihapuskan oleh Dia yang maha kuasa... Aminnnn...

Tapi, kesian kat anak2..... Terutama Qila... Mummy yang kepenatan dan asyik bersin plus sakit kepala selalu emo dan marah2 diorg yang menakal dan suka sepahkan rumah... Sampaikan semalam, Qila cakap.... "Mummy janganlah marah-marah... Saya sedih tau kalau Mummy marah..." Huhuhuhuhu...

Terus insaf dan sejuk hati ni.... Terus peluk dan cium dia minta maaf... Terus ambil air sembahyang, sembahyang jap.... Doa banyak2 supaya Allah buangkan sifat panas baran aku ni... Sembuhkanlah demam selsema aku ni... Dan lembutkan hati anak2 supaya mendengar kata... Menitis air mata ini... Semoga badan terus kuat dan pergilah jauh2 rasa stress ini... Selalu aku ingat pesan cousin aku, "Dont push ur self too hard.. Do it one at a time...." So rasa relief lah sikit....

Pastu sambungle mengemas dapur... Aku heran sungguhlah... Rumah aku ni, makin dikemas makin bersepah... Makin di mop makin melekit2 lantai... Hantu bibik datang mengacau ke hape??? Kadang2 terfikir jugak... Macam ni lah kot bibik buat keje ek dari petang sampaile malam.. Aku just tahu mengarah dia je.. Pinggan makan aku pun kadang-kadang aku malas nak basuh sendiri....

Muahahahah... Sekarang??? Hamik ko... Rasakan!

Ditambah lagi, last week.. Mama pergi Terengganu dari Rabu sampai Jumaat.. So aku kena buat semuanya SENDIRIAN... Pepagi buta dah kena hantar Qila ke school, hantar Ariq ke baby sitter.. Nasib baik masa siapkan diorg tu takdelah banyak sangat ragamnye... Petang pulak lepas balik dari office rushing amik both anak kat baby sitter, bawak gi kedai untuk beli bahan masak, then rushing balik rumah layan diorg kat playground jap... Lepas mandikan diorg, bersilat pulak kat dapur untuk memasak dinner anak2 dan adik aku.. Sementara aku memasak tu, memang terjerit2 ar dari dapur kan... Adik aku tu, mcm tukul.. Suruh satu, satu je dia buat.. Geram betul... Anak-anak aku pulak tetap asyik ulang alik ke dapur mintak itu mintak ini... Kalau nak tu bukan reti tau nak sabar.. Selagi tak dpt selagi tu menjerit.. Haihhh.. Settle masak dah nak dekat 8.30 malam, barule nak suap diorg makan.. Masing2 macam anak burung kelaparan dah.. Yele kalau nenek ade, jam 6.00 petang diorg dah makan.. Lepas tu aku baru boleh mandi dan kemas rumah semuanya.... Makan pun dah nak dekat 9.30 malam... Lepas tu tidurkan anak2... Settle diorg tidur, aku sambung kemas ape yg patut, iron baju kerja dan baju Qila.. Sediakan baju2 yang akan dibawa ke baby sitter, sediakan schoolbag Qila, sapu2 rumah apa yang patut, basuh botol2 susu then barulah aku tidur..... Haaaaa... Penat nyah!

Adoyaaaaaaaaiii! Tabik spring toink toink kepada yang ada anak2 rapat or kembar or lebih dari dua orang menguruskan rumah tangga dalam masa yang sama diorg bekerja... Kalau ada suami membantu memang syukur alhamdulillah.. Tapi kalau yang sendirian macam aku?? Or suami gi outstation or suami berat tulang???

Haaaaaaaa... Sendiri mahu fikirlah kan.... :P

Seriously... Hari2 aku togok 100plus kat rumah nak bagi tenaga okay..... Hahaha... Kental tak kental lah kan... Kalah org nak gi main sukan kat Olimpik... Laki aku dengar pun naik kesian dia... Siap epsan suruh jaga makan jangan bagi kurus sangat... Yelah, kadang2 selera makan memang drop lah... Aku kalau dah penat sangat memang tak lalu nak makan... :(

Apa-apa pun semua ni buat hubungan aku, Qila dan Ariq makin closed.. Baru aku tahu true color anak2 aku sebenarnya macam mana.... Hehehe..

Yang pasti, bila kat rumah mmg selalu bertekak... Bila kat office, alahaiiii... Rindunya kat diorg setengah mati..

Dan sekarang ni pulak cuti sekolah, Qila akan stay di baby sitter sejak pagi.. Hopefully dia happy kat sana.... Kalau ade rezeki, dan Mummy boleh cuti kita pergi jalan2 ye sayang?????

Tapi tak tahu nak pergi mana... Kalau Ariq tu boleh behaved macam Qila memang senang kerja aku... Haih..

Okaylah.. Tu aje nak bebel harini... BB tinggal rumah so takleh nak transfer gambar untuk update aktiviti hujung minggu kami....

Daaaa....

Ooooppsss.. Sebelum ada yang bertanya (dah ada pun..) Hehehe.. Bibik dijadualkan pulang ke sini tanggal 6 Jun! Bak kata dialah kan...... Mak mertua aku call haritu so dapatle jugak cakap dengan dia.. Sempat gak kirim barang... Agegegege... Kalau dia jadi balik, Alhamdulillah... Kalau tak, kenalah cari alternatif lain... Tu lain kali fikir.. :)

Rabu, Mei 23, 2012

Girls Day Out!~

Selesai saje school, dalam 12 tghari Mummy ambil Qila kat school.... Tukar kereta dalam baju je... Qila siap bebel "Alaaa.. Macam mana saye nak pakai seluar ni... Mummy stop dekat depan tu saye nak pakai seluar.." Hahahahaha.... Ala pakai je masa kereta gerak.. Boleh je kan bukan susah sangat pun... 

So sampai je Pahlawan Mall, memula decide nak tengok wayang... Sekali tetiba macam 'tersesat' pulak... Ternampak Funkid kat level 3 Pahlawan Mall tu... Terus Qila meluru nak masuk sana....
 RM8 per entry. Unlimited time.... My happy baby.... Memula masuk tu tak keruan dia.. Lari sana sini non stop! Mummy tengok dia, Mummy yang penat....
 Masa ni dai duduk kejap, main masak-masak...
 Excite ni sebab terjumpa makanan kegemaran dia, donut!
 Happy sungguhlah tu kan.... Seronok gak main2 kat sini..... 
 Berpeluh2 dah anak Mummy ni... Mashaaaamm.. Padehal air cond bukan main sejuk lagi....
 Beria-ia dia memasak... Dapat Mummy relax jap....

Settle kat sini, Qila seret Mummy kesini pulak......
 Dia yg pilih nak naik scooter ni... RM5 untuk 10 minit... Jadilah... Pandai je Qila bawak ikut jalan yang disediakan.. Hehehe...
Tak habis-habis dengan peace.. Hehehe...

Lepas tu kami ke DIY shop.. Macam2 Qila borong kat sana... Angel wings lah... Princess crown lah.. Waterbottle... Murah-murah dan cute2... Princess crown yang dia pilih semurah RM0.80 sahaja uols!!! Murah gila... Angel wings semurah RM3.90! Hahahaha... Borong ar ape lagi...

Lepas tu gi hantar barang ke kereta, kami sambung jalan lagi... Eh tak, gi makan dulu.... Qila gelisah sangat sebab tak sabar nak main lagi... Sebab Mummy kata dengan dia, "Qila cakap aje nak buat apa dan nak beli apa.... Sebab harini birthday Qila, Mummy bagi can..." Hehehe.. Mahu dia tak excited kan.... Sampai makan pun lebih kurang je... 

Lepas makan kami sambung jalan2 lagi... Qila pow Mummy jam Doraemon... Haiyoooo asyikle beli jam... Sebulan sekali mesti beli jam.. Kali ni dia pilih Doraemon... :P
 Nasib baik murah je... Tu pun dia dah happy sangat dah...

Lepas tu, pergi ambil buggy favourite dia tu.. RM4 per hour... Gi jalan2 cuci mata dan window shopping... 
 Singgah sini untuk tengok fishes.. Besar2 okay... Terjerit-jerit Qila bila ikan tu melompat...
 Alolololooo... Tak macam budak 4 tahun pun.... Dah nampak besar sangat dah anak Mummy ni....
 Lepastu kami ingat nak tengok Dino Alive World Tour... Memula Qila macam berani.... Bila dah beli tiket semua, masa nak masuk ke dalam hall tu, Mummy selak le kain hitam tu.... Qila meraung okay... Mahunye tak, dia nampak kelibat dinosaur besar gila dengan mulut bergigi tajam2 berdarah berjurai-jurai kan... Mahu dia tak cuak... Terus tak jadi masuk... Nasib baik boleh refund duit... Ape lah Qila niii... Tapi mmg scary untuk budak2 bawah 4 tahun... 

So kami decide nak gi Coral Wonderland pulak... Nak tengok fish....
 So sepanjang jalan nak ke wing satu lagi, singgah main jap.... Pirate ship... Hohohohoh...
 Dah masuk Coral Wonderland.. RM20 untuk Qila, RM30 untuk Mummy.... Ayuh kita...... Masa ni battery  camera dah nak kaput dahh... 
 Tengok penyu.... Oleh kerana aku ni bukan pecinta binatang2 laut ni so agak bosan gila lah.... Qila mmg excited tapi dia takut bila gelap dan takde orang... So dia merengek ajak keluar.. Hahahaha.. Bila ada orang lain, dia okay... Tapi masa tu weekdays.. Mana ade orang sangat... Tapi Qila diberi peluang untuk sentuh ikan2 yang ada kat kolam kecil tu... Lupe nak ambil gambar.... 
 Senyum dalam takut... Hehehehehe... Dia pun dah ngantuk ni... Masa ni almost jam 5 petang....
 Biggggggggggg fish!! Kata Qila.... So lepas je camera kaput, terus balik rumah... Eh tak, kami gi singgah beli cake dulu... Lepas tu Qila terus pengsan kat dalam kereta... Penat sangatlah tu.... Berjalan semata-mata sebab Mummy tak bawak stroller... Biar dia exercise sket...
Malam, celebrate birthday dengan closed family... Pakai baju tidur je tapi dgn crown RM0.80 tu.. Ihiks.....

Qila yang pilih cake ni... Ade patung Pikachu Pokemon, Spiderman dan jalur gemilang... Gila ape org yang design cake ni... Hahahahahaha... Paling lawak bila Ariq slow slow je nak kunyah patung Pokemon tu... Hahahaha.. Mana boleh makan dik oiiii....

Bebudak ni makan cake ni bertambah2.... Hahahaha... Cake murah pulak yang diorg selera nak makan... Cake mahal yang siang tadi tu makan sikit je... Hahahaha... 

Malam tu Qila mengadu dengan nenek... "Mummy bawak Qila jalan sana sini.. Lenguh kaki Qila... Nakal betul...."

Hahahahaha.. Mummy pulak kena... Bluweeekkk! Nenek lah jadi tukang urut kaki Qila malam tu... Sesekali kena banyak jalan, sampai lenguh ye... Hehehehehe...

Tapi Mummy pun penat! Tapi happy sebab dapat spent time berdua je dengan Qila.... Ariq next time ye sayang...

Selasa, Mei 22, 2012

Sempena Ulang Tahun Kelahirannya yang ke - 4

Semalam, genap usia A'qila Izzara empat tahun... Herm... Cepatnya masa berlalu kan... Pejam celik pejam celik, harini A'qila Izzara dah berusia 4 tahun 1 hari....

Macam baru je semalam rasa sakit melahirkan dia... Si gebu manja anak perempuan pertama Mummy, seberat 3.1kg kat hospital...

Semalam juga genap 4 tahun wanita bernama Marsha ini menjadi seorang ibu... Woaaaaaahhhh...

Empat tahun yang penuh warna warni... Suka duka... Tadi tengok balik video2 dia masa kecil, alahaaaaiii... Rindu sangat!

So demi membahagiakan dia, 2 bulan lepas lagi Mummy dah order cake idaman dia... Tahun ni dia requested cake Jake and The Neverland Pirate...

So inilah hasilnya :-
 Sarat dengan treasure..... Kemas sangat.... Berbaloi sangat dengan harganya... Ihiks...
Hari Ahad tuhari, masa Qila dan Ariq tengok cake ni.... Ya Allah, tak terkata manisnya senyuman mereka... Dua2 menjerit excited... "Woaaaahhh... Cake Jake and The Pirate!!!" Walaupun Ariq sebut pirate jadi parrot... Oklah tu kan.. Hehehehe... Setiap minit request nak tengok cake ni... Qila asyik2 ingatkan Mummy jangan lupa esok ikut dia gi school bawak cake sekali... Tak sabar sangat dia nak gi school nak potong cake dengan kawan2....
Puas hati sangat bila anak2 suka dengan cake ni..... Qila siap cakap... "Ada treasure Mummy..." Hohohoho...

So, esoknya tu terus celebrate kat school.... Ariq pun ikut sama.... Dia yg terlebih excited...
 Aik... Sedih pulak Qila..... Ariq pun pelik apsal kakak sedih???
 Tahun ni dia terer sikitlah nak tiup lilin tu..... Ariq tercengang ternganga.. Hahahaha... Candle tu ada music lagu happy birthday... Saje letak satu je lilin... Malas nak hegeh2 pasang lilin banyak2 sebab all kids dah tak sabar nak makan...
Hiyarrrkkkk... Mari potong cake ni...... Cake 3D ni nampak keras tapi tak pun.... 
 Ni je gambar yg Mummy ada.. Huhuhuhuhuhu...... 
 Happy birthday Sayang... Semoga panjang umur, sentiasa menjadi anak solehah.... Happy always dan menjadi insan berguna suatu hari nanti... Semoga Allah swt senantiasa merahmati dan melindungi A'qila... Mummy, Daddy dan adik sayang sangat kat Qila....
Masa untuk makan cake!!! Tu sebelah kanan Qila, Dani namanya... Bestfriend dia kat school... Kalau nampak apa2 yang berkaitan Dani like macam water bottle keee... School bag ke... Mesti Qila kata "Eh macam Dani punye..." Semua Dani lah... Hehehehe...

Settle celebration kat school, balik je school Mummy dan Qila dating berdua... Kitorg gi shopping, makan dan jalan2... Adik tinggal rumah baby sitter...

Next entry ye... :)

Jumaat, Mei 18, 2012

Selamat Pengantin Baru Sayanggggg....

Semalam...... Sambil-sambil tengok TV malam2 tu kan, Qila tetiba cakap dia nak pakai inai... So nenek suruh dia ambil sendiri mana dia simpan inai yang dia pakai dulu... Qila sangat bagus dalam mengingat mana dia letak barang2 dia... So dia pun ambillah kat laci dapur.... 

"Mummy... Pakaikan saye inai..."

So aku stop kejap buat kerja rumah, layan lah dia kejap... Tapi rasa macam syiok pulak kan..... Terus buat 'lebih' sikit...
 Taraaaaaaaaaaaa.....
Dah siap dua2 tangan... Dia hulur kaki pulak.....
Siap ada bunga 3 kuntum dengan Minnie Mouse!
Tangan kiri pun sama tapi dia suruh likis Mickey pulak.. Hehehehe...
Kaki pun ada bunga ookay.... Qila siap cakap... "Yang panjang2 ni ulat ke Mummy????"

Choooyyyyy... Itu corak absurd lah sayang..... Ulat ape pulak...
Suka sangat dia..... Hilang sedih dia sebab sebelum mandi tu dia macam sedih rindu kat Daddy dia... Asyikkkkkkk bertakung air mata dia.... Huhuhu...

"Nenek! Kite macam pengantin kan??

Iyolah naaaaaakkk.. Macam pengantin baruuuuu kan???

Dia duduk diam je sampaile inai tu kering sikit. Inai ni cepat merah so lepas basuh tu asyikle tengok tangan dan kaki dia.... Pastu senyum puas...

Pagi2 tadi, bangun pagi pun tengok kaki dan tangan dia dulu.. Hehehehe...

Suka tengok dia happy... :)

Rabu, Mei 16, 2012

Balik kampung...

Last weekend... Khamis sampaile ahad kami balik kampung kat Muar... Ada majlis pertunangan anak kepada sepupu aku.. So memang meriahle sebab semua ada... Siapa yang happy??? Haruslah anak-anak aku keenn..

Seronok tengok diorang happy..... Ariq suka sangat jalan2 kat luar sebab ada banyak chicken.. Qila pulak lari sana sini sampai terbatuk2 berkejaran dengan anak Adi si Haiqal... Haiqal siap tanya Qila... "Eh adik kau tu laki ke perempuan???" Hampeeeehhsss...
 Ni le Haiqal yang becok macam pak nam tu... Umur 6 tahun... Cucu kepada sepupu aku yg paling tua... So cucu aku jugakle ni... Ihiks... Dia suka kat Ariq, asyik2 nak cium anak aku tu... Sampai aku cakap dgn dia Ariq tu boy bukan girl... Hahahaha...
 Seronok diorg kan bila aku suruh posing.... Ariq being cheeky... Sengaja tunduk ke bawah...
 Ariq paling kecik kat kampung ni so dia memang dapat perhatian lebih lah... Dia jadi banyak cakap pulak... Makan pun boleh tahan.. Seronok kot sebab ramai2 tu kan... Paling best bila mandi kat kampung... Sejuk babe.... Seronok gila... Hehehehehe...
 Tak sudah2 dengan peace masing2....
 Ni konon nak ambil gambar lompat tapi tak berapa menjadi....
 Qila ngelat tau sebab tak meniarap..... Hahahahahaha....
Kiri Mummy junior... Kanan tu Daddy junior... Ihiks
Orang lain sume dah bangun tapi dia menten posing mcm tu...... 
Nilah anak buah aku yang bertunang tu.... Comel sangat... Nak bagitau ni cadar belakang yang anggun itu adalah cadar nikah mek.... Cadar sanding lain... Aduhaaaiii teringat I bernikah then posing atas cadar ni dulu... Tapi bukan katil ni lah kan... Ihiks...

Okaybai..