Isnin, April 30, 2012

BOSAN

Skrg kat office..

Bosan gila, kerja banyak tapi kepala otak fikir rumah je... Tak sabar nak balik.... Bosan tengok muka boss yang stress manjang... Tahule kau banyak kerja tp janganlah buat muka anak dara tua dahagakan kaseh sayang... :p

Ah, nak cakap pasal kerja sampai kiamat pun tak habis...

Ohye, tadi aku masuk office lambat, so sempat hantar anak2 gi rumah baby sitter... Ingatkan dua2 akan refuse dan menangis.... Silap... Diorg dengan happy dan rela hati menyerah diri ke rumah baby sitter dengan senang hati....

Ariq siap menjerit bagi salam "Aaaaaakkkkuuuummmm!!! Adik atang bawak biscukut!!!!"

Hamboi ko nak.... Terus hilang masuk dalam, salam Mummy pun tidak... Bila Mummy panggil.... Dia keluar balik.. Tapi salam je, bila mintak ciom dia tanak... Maaaaakkk aih... Kewat kau ye....

Qila kurang sihat so tak pergi school... Dia pun macam excited nak gi rumah baby sitter.. Siap bawak revision book dia dan pencil box... Dia anak yang rajin.... Kalau tak browsing youtube kat Ipad, dia suka buat revision.. Buat writing, counting... Coloring... Jangan tak caya, dia dah buat revision exercise book untuk level darjah 1 dan 2... Advance betul anak Mummy.. Yang math dan english bolehlah Mummy tolong... Yang mandarin tu siapa nak jawap nak oi???? Hahahaha..

Tu sebab dia suka duduk rumah baby sitter... Sebab ada kakak yang darjah 1 kat rumah baby sitter rajin tolong dia dan ajar dia kalau dia tak faham... :) Baby sitter yang cerita... Patutlah.... Masing2 dah attach dengan baby sitter... Patutlah macam tak kisah je bila Mummy hantar pagi tadi...

Esok cuti... Tapi aku tak plan pun nak bawak anak2 keluar... Last weekend pun duduk je rumah... Lepas buat kerja rumah yang tak pernah habis tu, lepas dah settle memasak aku just lepak baring sambil tengok drama Korea... Tak kuasa noks nak keluar... Lagi syiok guling layan aircond dalam bilik... Malas aku nak keluar.. Aku takut Ariq buat hal macam haritu... Diorg pun happy je duduk rumah... Asyik tengok cartoon dan main Ipad sampai lebam... Skrg ni  diorg gila browsing youtube... Qila akan suruh aku taip apa dia nak browse, then dia pilihlah mana video dia nak tengok terutama video Jack and The Pirate dan Peterpan... Suka gila dia tengok video Peterpan nyanyi lagu I Can Fly tu.... Hahaha... Berjam2 mengadap video tu mmg tak bosan... Tapi bila sesekali internet slow kena loading lama, dia mengamuk sikit.. "Mummy internet takde ek?? Lamanye loading..."

Iyolah, nanti komplen kat Daddy... Suruh Daddy subscribe internet paling laju dalam ini donia yek... :p

Sekarang Daddy ada kat Suez.. Setiap hari Daddy call... Kesian dia rindu kat Qila dan Ariq... Tak sabar betul dia nak balik... Sabar ye Daddy.... 3 bulan je lagi...... Qila pulak tetiba malam tadi nangis meratap merayu... Dia tu mulalah sendu kalau Daddy call... Dapat cakap dengan Daddy ngadu itu ini, terus dia rasa sedih.... Sian Qila... Mummy tahu Qila rindu kat Daddy.... Sabar ye sayang... Pejam celik pejam celik.... Tibalah hari kepulangan Daddy nanti.... Kita tunggu Daddy pulang ye sayang... Kalau kapal Daddy masuk Port Klang nanti, kita pergi jumpa Daddy ye sayang...

Hermm..... Esok masuk dah bulan May... Birthday Mummy, nenek dan Qila jatuh pada bulan May....

Cake dah ditempah... Khas untuk Qila... Potong kat school je.... No party lagi for this year... Tak bestlah Daddy takde... Kat school pun okay kan sayang???? Goodies bag masih belum fikir lagi......

Herm.. Cepatlah pukul 5pm... Tak sabar nak balik.............

Khamis, April 26, 2012

Ariq oh Ariq...

Mari sambung kisah "Setelah hampir sebulan dia pergi.."

Huhuhuh...
 Anak penulis yang comel handsome bergigi jarang... Suatu ketika dulu...... Comel kan??? Anda terasa tak nak cubit2 dia kalau dia nakal atau tantrum tak tentu pasal???

Ade????

Haih. Syaitan iblis mana ntah merasuk saya malam tadi..... Lengan kiri Ariq bertub-tubi kena cubit... 

Oleh saya.. 
Mummy kesayangannya... Tempat dia bergantung harap... Tempat berteduh kasih sayang.. Bermanja kala penat bermain.... Insan yang akan dipeluk dan diciumnya selalu....

Aduhaaaaaaaaaii... Jahatnya Mummy ni... Jahat.. 

Sampainya hati Mummy kan??

:(
Peace Mummy... Takmoh garang-garang taw nanti cepat tua.... 

Bluweeeekkkk...

.................................................................................................................................................

Macam manalah Mummy tak garang duhai Ariq... Walau Mummy dah ikat Ariq ketat2 kat stroller merah ni, Ariq tetap boleh loloskan diri... Ariq berkeras nak tolak sendiri stroller tu.. Ariq tolak stroller tu terhoyong-hayang kat dalam Tesco tu... Langgar makcik tu, langgar pakcik ni.... Sondol rak-rak yg ada kat Tesco tu..... Mummy dahle penat... Baru balik kerja tak sempat makan minum mandi tak rushing bawak Ariq, kakak dan nenek gi Tesco.... Sebab Mummy terlalu sayangkan kalianlah Mummy hangkut kalian sekali... Sebab Mummy tahu, kalian mesti nak beli mainan, nak pilih sendiri mainan untuk bulan ni.... Lepas shopping groceries, kalian mesti nak naik rides yang ade kat Tesco tu...... Mummy tak sampai hati nak pergi sana sorang2.... Mummy nak happykan anak-anak Mummy....

Tapiiiiii........

Kenapa Ariq jadi nakal sangat... Tanak dengar cakap Mummy???? Ariq ngamuk2 bila Mummy tak bagi Ariq tolak stroller.. Mummy ikat semula Ariq ke dalam stroller... Ariq meronta-ronta... Satu Tesco dengar Ariq menjerit.... Oleh kerana itulah Mummy tak sengaja  TERRRRcubit Ariq..... :(

Maafkan Mummy sayang........... 

Kemuncak drama berlaku bila Ariq berjaya loloskan diri sekali lagi.... Ariq masih tidka puas hati.. Masih mengamuk2 nak jugak tolak stroller tu... Apa lagi, Mummy pun jerit kat dia.. Kalau tanak dengar cakap Mummy, tinggallah kat situ... Mummy nak lari....

I betul2 lari uols....... Lari terkedek2 tolak stoller tu... Lari laju-laju ke arah telur... Iye, sambil lari laju2 tu I sempat capai gula halus dan telur omega plus gittuewww... Ariq meraung2 ikut dari belakang... Dengan tak pakai kasut... Slippers dia dah terpelanting tercabut... Lagi laju Mummy lari, lagi kuat dia meraung... Nenek dan Qila follow je dari belakang... Diorg pun speechless...

"No no tinggal adik!!!!!!!!!!!! No no tinggal adik!!! Stooooooooopppp.... Stooooooooooopppp!!! Mummy stooooooooooooppppppp!!!!!"

Tau ko takut.... 

Selepas beberapa meter kami berlarian.. Daram air mata terus berterusan disaksikan seluruh warga Tesco... Terus Mummy dukung dia, peluk dia.... Suara dia dah takde dah... Terus dia stop tantrum... 

"Mintak maaf dengan Mummy!!! Nak buat lagi tak???"

"Tanak.. Tanak... Sorry....." Kata dia.... Teresak2 sambil terbatuk2... Mahunye tak, berlari dengan laju sambil menjerit + menangis... Semput!

Lepas dah pujuk2 dia, barulah dia cakap "Adik nak duduk dalam stroller...." Sambil nangis sikit.... 

Haih.... Barulah boleh sambung shopping dengan aman.... Tapi Mummy dah penat dan dahaga sangat.. Kalau tak difikirkan barang2 kat rumah banyak yg dah habis.. Termasuk pampers bebudak ni... Memang tak kuasa nak sambung shopping... Tapi Mummy ni jenis kalau dah maju, memang pantang undur! 

Bluwekkk...

Misi shopping diteruskan denngan tenang...

"Mummy!!!!! Kite nak shi shi..."

Adoyaaaaaaaaiii... Sorang lagi....... Sambil-sambil Mummy bawak Qila ke toilet, Mummy termenung... Lepas apa yang terjadi sebentar tadi Mummy rasa amat gagal.... Gagal mendidik anak2 Mummy..... :(

Dan Mummy sangat sedih. Kenapa tiba2 Ariq jadi begini? Sebelum ni dia tak pernah tantrum begini teruk di tpt awam.. Tapi mmg diakui, dia pernah sekali mengamuk dia rumah minggu lepas sebab Mummy tak bagi dia main air kat dalam toilet... Dahle maghrib masa tu... Mengamuk menangis hampir setengah jam.. Lepas dibacakan Yassin di telinganya baru dia senyap... Dan berkelakuan mcm takde apa-apa...

Sedih Mummy... Benda ni semua terjadi selepas bibik pulang bercuti... Dulu Ariq tidak pernah macam ni... Tiba2 Mummy terasa gagal sebagai seorang ibu untuk mendidik Ariq menjadi anak yg taat mendengar kata... Mummy down sangat2... Lebih tambah sedih dihati Mummy bila Mummy telah secara tidak sengaja mencubit Ariq secara bertubi-tubi semalam.... Mummy rasa sangat2 guilty.... 

Mummy tau Ariq rasa sedih ditinggalkan di baby sitter setiap hari... Bila Mummy balik dr office, Mummy tak dapat nak layan dan manjakan Ariq macam dulu... Dulu lain sayang.. Dulu ada bibik... Skrg ni Mummy kena buat banyak kerja kat rumah.... Nak makan mandi pun tak berapa nak sempat... Mummy kena kemas rumah, basuh baju, sidai baju, iron baju, sapu sampah, mop rumah, masak, basuh botol2 susu anak2 Mummy, kemas dapur itu ini je dah pukul 10 malam... Mummy bukan sengaja tanak melayan Ariq... Mummy tahu, Ariq kurang perhatian daripada Mummy sekarang ni.... Mummy pun sekarang dah kurang masa untuk diri sendiri.. Bukan kurang, perkataan yang lebih tepat adalah TIADA..

Tapi nak buat macam mana sayang.... Kita terpaksa laluinya sehingga bibik balik semula kesini... Tak lama pun lagi sayang.... Lepas tu, Mummy janji Mummy akan spend more time dengan Ariq... Dan kakak... Macam dulu ye sayang???

Sabar ye.... Ariq kenalah tolong Mummy.... Jangan buat Mummy hilang kesabaran Mummy yang tipis ni... Jangan suka menangis mengamuk bila tak dapat sesuatu yang Ariq nak buat.... Ariq kena jadi anak yang baik... 

Mummy sayang sangat dekat Ariq... Kalau macam nilah, memang Mummy terpaksa fikir seribu kali untuk berikan Ariq adik.... Mummy takut tak terdaya dan termampu nak mendidik rohani anak2 Mummy.... :(

Mummy bukanlah ibu yang baik... Mummy jahil ilmu agama.... Mummy tidak tahu cara terbaik untuk mendidik anak2 Mummy terutama dari segi rohani kalian... Mummy jahil.....

Benda2 macam nilah buat Mummy rasa rindu sangat kat Daddy... Mummy betul2 perlukan Daddy saat ni.... Mummy down sangat-sangat....

Baru terasa susahnya Daddy tiada... Susahnya bibik tiada....

----------------------------------------------------------------------------------------------

Haih... Woi bibik! Kau balik cepatlah.... Takyah cuti lama2 lah... Bukannya best sangat duduk Medan tu wey... Takde Astro Beyond wey!! Kau kan suka tengok Beyond... Bersih terang kata kau...

Balik sini lah wey...... Huwaaaaaaaaaaaaa....

Aku dah penat ni... Rumah bersepah aku tak kisah.. Rumput tinggi mcm gunung aku tak heran... Tapi anak-anak sudah kurang kaseh sayang..... 

Huwaaaaaaaa......... 

Isnin, April 23, 2012

Selepas hampir sebulan dia pergi...

Eceh... Tajuk macamlah putus cinta gitu..... Huhuhuuhuh...

Mestilah uols tertanya-tanya... Siapakah gerangan si dia itu..... Hubby I kah... 

Bukan uols... Bukan... Si dia yang dimaksudkan adelah bibik tersayang... *Tangan di bahu mata ke atas*

Huhuhuhu.....
*Penulis bersama anak2 ketika bercuti ke KL beberapa bulan yang lalu..

Agegegege.. Gediks!

Sesungguhnya sejak si Dia pergi... Kehidupan saya agak tunggang langgang... Tu baru tajuknya tu... Belum diselak muka surat selanjutnya... Belum tengok dan baca bab 1, bab 2, dan bab yang lain-lain lagi... Hahahaha.... Anda faham kan maksud saya??? 

:p

Anak2 saya tidak nakal... Mereka anak2 yang baik.... Cumanye, dua2 ni rapat... Rapat maksudnya, dari segi umurnya... 

**Siapa suruh beranak setahun sekali??? Hamik ko..... :p

So, seorang berdiri, seorang lagi akan turut berdiri... Seorang berlari, yang seorang lagi akan turut berlari... Seorang terjun, dan seorang lagi akan turut terjun..... Seorang menangis, dan seorang lagi akan turut menangis... Oh kali ni akan ada seorang lagi yang turut menangis bersama-sama mereka... 

Iaitu saya... 

Huhuhu...

Semalam, saya membebel-bebel... Oleh kerana antara mereka berdua, hanya Qila yang boleh faham luahan hati saya, maka saya tujukan bebelan itu kepadanya..

"Mummy hanya ada dua tangan... Dua kaki... Cuba sabar sikit... Ni tak, kalau nak susu tu, nak sekarang jugak.... Sabar sikit boleh tak... Tahu tak apa itu sabar??? Semua Mummy nak buat sendiri... Cubalah sabar! Jangan asyik menjerit.. Bingitlah..."

"Okay kite nak buat susu sendiri ek Mummy..."

OMG... Membuat susu sendiri bererti akan menambahkan sepahnya meja dan dapur... Sebabnya serbuk2 susu akan berterbangan dan tangannya hanya akan lekit dengan susu..

Tapi kalau tidak diberi kebenaran, anak itu akan memberontak.. Menjerit dan menangis....

Iye, mereka tidak nakal... Tetapi mereka tidak mendengar apabila Mummy kata NO, JANGAN atau apa sahaja perkataan yang sewaktu dengannya...

Sob sob sob...

A'qila adalah anak yang terlalu dimanjakan.. Oleh neneknya.....

Ariq pula, terlalu manja dengan Mummynya... (Sebab nenek tak layan dia sangat... Nenek nyampah sebab dia manja sangat dengan Mummy...)

So, hasilnya mereka menjadi terlalu manja dan sukar dikawal... Hampir menuju ke arah spoiled.... 

Ramai orang kata, NO atau JANGAN adalah perkataan yang perlu dielakkan ketika mendidik anak2...

Iye.... Saya tahu puan..

Tetapi Tuhan sudah bentukkan saya sebagai seorang Mummy yang panas baran.. Iye, saya golongan Taurus ye puan-puan... Saya sangat panas baran.... Sekali sekala bila cubaan berlembut dan reverse psikologi tidak berapa menjadi dan saya kekurangan masa untuk terlalu berkompromi dengan anak2... Saya akan menjerit dan memarahi mereka... Vontot mereka akan menjadi mangsa tangan saya.... 

My bad.. :(

Saya masih membiasakan diri untuk mendidik anak2 yang agak luar biasa kelakuannya tanpa bantuan bibik.. Memang pernah saya hidup beberapa hari tanpa bibik sekali sekala dahulu tetapi ketika itu Suami sedang bercuti... Anak2 agak akur dan takut dengan Daddy mereka... Tetapi dengan saya, mereka kurang mendengar kata... Agak degil sebab terlalu dimanjakan... Semua permintaan mereka dituruti... Mereka biasa membuat apa yang mereka suka... Mereka biasa mendapat apa yang mereka mahukan.... 

Atas didikan saya juga... Kerana saya sentiasa mahu membahagiakan mereka... Kerana Daddy jauh dimata... 

Opppsss... Dah pukul 5.00 petang..

Sambung esoklah... Akekekekekeke.... :p

Samsung Galaxy Note oh Samsung Galaxy Note...

 Tetiba je kannnn..... 

Huhuhu... Saje mengada bagi tajuk hint hint untuk suami terchenta memandangkan harini adelah 23 April 2012.. Nguehehehehe...

:p
 Peace Daddy...... Peace... Sila lah belikan untuk Mummy... Anggap je sebagai upah untuk jaga weols kat rumah tanpa bibik untuk 2 bulan ni... Huhuhuhuhu....

Bluwek lagi....
 Bleh ek Daddy... Senang Ariq nak main Ninja Jump HD nanti... Takdelah berebut Ipad je dengan kakak.. Huhuhuhu.. (Ariq sangat manly posing depan gate sambil senyum kambing gini... Huhuhuhu)
 Hahahaha.. Kalau lah Ariq boleh goda Daddy untuk belikan Mummy gadget di atas tu kan syiok... 

Off topic uols... Kalau tak mengada dengan suami sendiri... Siapa lagi kan.. Bukan I mengada dengan laki uols... 
Ohye, Ni semua gambar2 masa Ariq tengah tunggu turn untuk naik motor... Masa ni Ayah tengah bawak kakak round naik motor... Baik kan Ayah... Walau kami dah pindah agak jauh dari rumah Ayah dan Mama, Ayah selalu gak datang sini bawak diorg naik motor bila waktu petang.... Sayanggggg Ayah banyak2.... :)

Hamboiii anak Mummy... Cekak pinggang menunggu turn.. Huhuhuhuh.. Ni bebetul depan gate rumah... Mummy suka lepak duduk kat batu tepi gate rumah ni.... Rasa mcm belia-belia pulak lepak tepi tembok... Tinggal takde gitar kapuk je nak buat busking...  Muahahaha
 Lepas naik motor, main slide depan rumah le plak.... Mummy suruh dia pandang camera, tetiba dia duduk kat tangga tu then posing.. Siap alas tangan lagi okay.... Takut sangat vontot dia kotor... Tangan tu kotor takpe lah pulak?? Hahaha..
 Tengah ushar abang-abang main basikal...... 
Terus tunjuk skills main chicken ni lepas tangan... Hamboi kau nak... Kemain lagi....
Ni aje gambar Qila yang ada petang tu.... Ada satu lagi atas motor tapi malas nak padam no plet motor Ayah..... So letak ni aje... :)

Anyway... Syukur harini Daddy dapat merit bonus... Alhamdulillah... Boleh buat simpan sikit2 nak raya nanti... Syukur Ya Allah... Setiap tahun ade je rezeki ni.... 

Rabu, April 18, 2012

Boboi Boy yang sendu..

Sabtu....

Ingat nak bangun lambat tapi nenek dah jerit2 suruh bangun sebab nak ajak cucu2 dia gi tengok Boboi Boy kat Dataran 1 Malaysia...

Choyyyyyyyyyyyyyyyyyy... Perlu ke???

Terpaksa gak Mummy mandikan bebudak ni cecepat dan terus gerak ke Pantai Klebang... Walaupun hujan turun renyai2 pada mulanya, tapi lepas tu terus tak hujan dah... 

Boboi Boy datang kat Submarine, Dataran 1 Malaysia... RM1.00 per entry... Bebudak RM0.50! 

Mari bergambar dulu.......
Ariq tengah makan kerepek free... Dapat kat entrance tadi... Ntah bila dia ambil pun aku tatau... Budak ni mmg tak tolak rezeki... Ihiks... Kakak ada lagi kat sana tgh kedek2 jalan dengan nenek dan Mama serta Kak Shameera....
Mulut mengunyah tapi tetap kontrol macho bergambar... Tu belakang Ariq tu submarine yo...
Masih menunggu maskot Boboi Boy yang masih tak muncul.... Bebudak ni dah excited...
Mummy suruh pandang camera, masing2 buah bodo je.... Cait!

Dan tibalah masa yang dinantikan.....

Tadaaaaaaaaa...
Penyelamat dunia... Boboi Boy!!!!

Aik... Dimana anak2 aku???!!!!
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tadi bukan main tak sabar nak menunggu Boboi Boy keluar...

Hahahahaha...

Dah kujangka.... Dua2 PENAKUT!!!
Ariq lari dengan laju sembunyi belakang kakak2 yang ramai2 tu..... Termasuk telo dia....
Muka dah pucat lesi... Hahahahah.....
Terus lari ke khemah jual buah... 10 meter dari khemah Boboi Boy... Muahahaha.. Muka cuak lagi tu...

Qila?????
Sama gak... Duduk belakang bontot nenek...

Takut!

Dia kata..... "Dalam TV kecik je Mummy... Ni kenapa besau sangat????!"

Boahahahahahah... Dah nama pun maskot nak oi...

"Badan dia macam ada bulu jek."

Banyakle alasan kan... Puas dipaksa bergambar takde sorang pun dari anak2 aku yang sudi... Even Shameera pun takut...

Choooyyyy...

Sudahnye, gi jalan2 sebelah sana, naik kuda RM5 per ride, then terus balik rumah...

Ape daaa... :p

Sampai je rumah Qila cakap... "Mummy.... Kite belum ambil gambar dengan Yaya..." Buat muka nak nangis....

Aik...! Terus aku cakap.. "Yaya pun sama besar macam Boboi Boy tadi... Berani ke nak ambil gambar?"

Terus diam... Hahahaha... Sudahnye masing2 bawak balik belon Boboi Boy aje sorang satu... RM5 harganya... Haiyooo... Rumah dah macam fun fair penuh dengan belon jelah... :p

Selasa, April 17, 2012

Pertama kali dalam seumur hidupnya..

Khamis lepas..... Secara tiba2, baby sitter Ariq ada hal pulak tak dapat nak jaga dia... Dan Mummy pulak ada kerja urgent di office yang perlu diselesaikan... TIDAK BOLEH nak cuti... Kedua2 nenek Ariq yang tersayang tercinta pun kebetulan ada hal....

So??

Pilihan terakhir adalah bawak Ariq ke office dan hantar dia ke taska office Mummy.... Sob sob sob....

Pertama kali seumur hidup Ariq, dia diletakkan di taska/nursery.. Di kala umurnya 2 tahun 5 bulan ini... Huhuhu...
Dia masih tidur masa diangkat ke kereta..... Lena..... 
Siap ubah posisi tidur... Oi dik... Ko hingat ni kat atas katil kat rumah ka???? 

Guess what????

Aku fikir nursery kat Universiti tercinta ni hado.... Tetapi nan hado! Sangat nan hadoooo... Sedih! Apa pun tak boleh... Kalau aku duduk sana sejam pun boleh jadi psiko... Inikan pulak budak sekecil Ariq... 

Masa nak hantar Ariq masuk ke nursery, aku tengok pintu grill pun tak berkunci... Dah tu ada 22 orang budak-budak!!! Umur average antara 3 bulan hingga 4 tahun! And guess what??? Hanya ada DUA orang staff yang jaga kesemua budak2 tu.... What theeee...... Aku tergamam okay... Diorg kata, ada seorang staff terpaksa cuti... Seorang kena jaga 11 budak.... Eh, boleh ke ko?? Aku tengok staff tu pun macam belum kahwin je... Muka takbleh percaya noks! Suci lagi muka bibik aku.. Huhuhu...

Then, ade 2 3 org kids sedang menangis.... Berhingus bagai... Ada sorang tu pulak tengah menangis meniarap kat lantai dapur sambil memeluk bantal busuk.. Aiyooo... So Ariq jadi takutlah apa lagi...... Aku macam dirasuk tau, tak boleh dan tak sempat nak fikir apa2 dah... Bila aku cakap je dengan staff tu aku nak ambil barang kat kereta, Ariq terus meraung... Salah seorang staff tu terus grip Ariq dan bawak masuk untuk mandi... Lepas dari tu aku dah tak nampak Ariq dah... Tak sempat nak cium dia pun.... Lepas brief pasal sukatan susu Ariq dan lotion apa yg patut Ariq pakai lepas mandi, aku terus keluar... Sebab bebudak lain dah nangis... Staff tu mcm tak boleh nak entertain aku sangat.. Lepas tu aku terus balik office... Aku menangis... Huhuhuhuhuhu....

Sampai je office, kecoh gakle sebab aku bercerita kat officemates aku sambil nangis... Tapi japtu sambil ketawa... Pastu nangis balik... Huhuhu... First time nok, mak hantar anak mak ke nursery.... Sedih sangat rasa.... Sian sangat kat Ariq..... Apelah yang dia tengah buat agaknye... Tadi dia sangat happy lari sana sini masa ikut Mummy gi office dan gi cafe beli breakfast.... 

Dalam pukul 11.00 gitu, 1 jam setengah lepas tu... Aku dan officemates aku gi mengintai nursery tu.... Nak tengok apa Ariq tengah buat.... 

Sedihnyaaaaaaaaa.... Korang nak tau, dia diri je kat pintu bilik... Tak bergaul pun dengan kids lain... Ada few kids tengah menulis apa ntah kat hall nursery... Dan few kids ada kat satu bilik lain.. 

Ariq berdiri kat depan pintu bilik yang kosong... Aku mengintai dari luar.. Dari tingkap... Huhuhu... Dia diri situ, pastu jengah sekejap ke hall... Pastu dia gi balik ke pintu bilik tu dan diri sana sambil fikir.... "Apa aku nak buat ni ek???" Teacher pun buat bodo je biar je Ariq mcm tu.... Macam orang tengah merajuk minta dipujuk gitu..... Huhuhu...

Tiba2 Ariq pusing ke arah tingkap... Dia nampak aku, huwaaaaaaaaaaaa... Haruslah satu Durian Tunggal dengar dia meraung jerit Mummy!!!!!!!... Terus aku lari masuk kereta... Huhuhuhu....

Aku duduk kat opis pun tak tenang langsung buat kerja.... Kejap diri, kejap duduk.... Aiyooo...

Guess what??? 

Tepat jam 1.30 petang aku gi lari nursery... Aku nak ambil Ariq! Tak kira!! Hahahaha.... Aku tak sanggup nak tunggu lagi....

Punyelah Ariq happy bila nampak Mummy...

Dia berdiri je kat tepi tingkap yang aku mengintai tadi tu... Teacher kata Ariq diri sana dari tadi... Ariq kata nak tengok bird... Hahahah... Iyelah tu... Aku rasa dia memang menunggu aku.. Manalah tahu kalau2 aku datang semula ke tingkap tu dan menjengah dia.. Ya Allah... Sedihnya.... 

Terus aku cakap dengan teacher.. Aku nak ambil Ariq... Teacher kata, Ariq tanak makan langsung... Semua kids pandang dia pun tak boleh... Dia marah... Teacher pun sama, jangan kata sentuh, pandang Ariq pun tak boleh... Dia marah... Hahahaha... Dia sesekali duduk diri belakang pintu... Sembunyi...

Alahaaaaaaaaiii.... Sian anak Mummy...

Bayaran untuk sehari duduk di nursery yang scary dan nan hado itu adalah RM75.00! RM15 plus RM60 untuk registration.. At first kena bayar another RM20 untuk insurans.. Aku tanak bayar sebab anak aku duduk sana just for 4 hours... Pehal pulak nak mintak macam2 bayaran... Choy! Baik duduk hotel kot... Berbulu je pengetua tu....

Ariq dengan happy dan muka yang penat sangat ikut Mummy balik office... Lega hati Tuhan je yang tahu... Bawak masuk surau, bagi susu (ohye susu pun diorg tak bagi Ariq! Hampehs!!!) Terus Ariq tertidur...

Lama.. Hampir 2 jam dia tidur...... Mummy buat kerja laju2 dengan tenang..... Dia bangun nangis sikit sebab cari Mummy... Terus duduk diam main Tom... :) Baik je sesekali dia ada lah jalan sana sini tapi still behaved... Sampaile jam 5.00 petang!

Ohye, Ariq sempat call kakak dari office Mummy... Dengan nada eksyen cerita kat kakak

"Adik ikut Mummy gi opish ni....." Ihiks... Berbulu ke kakak dengar....
Ayuh posing sebelum pulang.... Dia tanak masuk kereta... Nak jalan2 kat cafe pulak... Pagi tadi kan dah pergi... Cafe dah tutup le sayangggg...
Dia tak percaya cafe tu dah tutup... Dia masuk sana, tengok takde orang baru dia patah balik....
Mummy upah lollipop sebab dia behaved.... Macam biasa, anak Mummy ni mana boleh kena cahaya matahari.... Silau kaaan... Terpaksa Mummy bagi pinjam sunglass Mummy.... Takpelah Mummy silau janji Ariq selesa...

Kaki kiri tu rasa nak geget2 je....
Lembik....... Ngantuk ek sayang????

Sampai je rumah Qila jeling.... Jelingan maut gitu....

"Tak bawak saye pun...." Kata dia.. 

Hahahahahaha... Dulu Qila pernah ikut kan sekali..... Ni giliran adik pulak... Hopefully janganlah baby sitter mintak cuti lagi.... Night mare sungguhlah nak suruh Mummy hantar Ariq ke nursery tu.... Tidak sama sekali... Biarlah Mummy cuti... 

Boss marah ke nak letak pisau kat leher Mummy pun Mummy tak kisah.... Anak2 Mummy adalah segalanya di dunia ini.... (Ayat klise... Huk huk huk)

Cepatlah bibik balik.... Rumah takde orang kemas, Mummy tak kisah... Tapi bila libatkan anak2, Mummy kalah... Barulah terasa susah bila bibik takde... :(

Sabtu, April 14, 2012

Suamiku yang comel...

Suami saya yang sangat comel tu skrg berada di Rotterdam... Seminggu dua lepas dia ada bagitau, ada beli something untuk isterinya ni tapi dia kata, dia tanak bagitau apa yang dibelinya... Konon nak suprise lah.. Bila balik nanti baru nak tunjuk.... So aku pun takde hal lah kan sebab hehehe... Aku kenal sangat laki aku tu... Dia tu mana boleh sabar... Mesti dia tak tahan nak bagitau punye.... Akekekekek..

Sekali betul pun... Ramalanku benar belaka... Akekekeke... Tak sampai 2 minggu pun, tadi pagi dia call... Bagitau dia dah upload dalam facebook gambar2 barang yang dia beli... Beria-ia dia suruh tengok facebook dia jam tu jugak.. Hehehehe.. Comel betul...

Hahahahahahaha....

Comel kan??? Rasa nak tumbuk2 je perut dia sebab kecomelan dia tu... 

Siap dia cakap.. "Alaaaaaaaaa.. Tunjuk luar je, Ling tak nampak dalam... "

Hahahahahah... Double comel!

Ni mesti senyum sampai telinga sebab bini dia publish kat blog ni... Hehehehehehe....
 Bi memang comel... Setiap kali singgah mana2, tak pernah lupa nak beli something untuk anak2 dan bini dia ni... Pernah dulu dia singgah India, dia belikan saree... Haritu singgah Batam pun dia belikan tshirt Batam untuk kami... Aduhaaaaaaaaaaiii... Comel kan?? Ahahahaha... Terasa gak dalam hati, aduhaaaii sayang t-shirt Batam pun nak beli jugak ke??? 

Tapi t shirt tulah paling anak2 dia suka sebab kata Qila, t shirt Raja Lawak... Akekekeke... Sebab gambar wayang kulit kat t shirt tu kot.. Hahahaha..

Anak dan Daddy sama2 comel! Hahaha..
 Dan ini paling cute dan comel... Perfumes Mickey and friends untuk anak2 dia.... Comelnyaaaaaaaaaaaa Daddy kamu ni anak2... Hahahahah... Bi banyak gila beli perfumes untuk kami... Tapi tak pernah Mummy dan anak2 dia habis pakai... Masa Qila baby dulu, perfume Burberry yang Daddy beli tu ada lagi... Tak habis pun.. Tahun lepas pun Daddy ada beli perfumes, pun tak luak lagi... Ni Daddy beli lagi... Tatau bila nak pakai... Selalunya kalau keluar pun, Mummy bukan ingat nak pakaikan diorg perfume.. Ihiks..

Anyway, terima kasih Daddy...... 
Satu lagi, kalau singgah Rotterdam-Amsterdam, mesti kami akan dapat tshirt.. Bi banyak beli thirt untuk anak2 dia... Ada yang ikut saiz diorg, ada yang besar so masih banyak lagi belum sempat dipakai... Semua baju tu jadi hiasan tersangkut dalam almari.. Ni dah beli lagi... Hopefully bolehlah pakai untuk raya... :) 

Syukur... Daddy spent duit untuk anak2 dia kan... Bukan beli benda lain.... 
 Yang ni pulak untuk Mummy... Yang Daddy kononnya tanak bagitau tu... Yang kononnya nak surprise... Hehehehe... Haritu baru Daddy belikan Omega, ni dah beli lagi.... Mummy ni bukan jenis tukar2 jam selalu.... Tapi Daddy dah beli, syukur alhamdulillah..... 

Mummy tak pernah mintak semua ni... Tapi Daddy tetap belikan... Yang Mummy mintak tak pernah pulak Daddy nak belikan.....

Daddy memang tak suka Mummy bazir duit asyik beli handbags je... Sebab tu lah berbuih2 mulut Mummy mintak belikan handbags dari negara omputih, Daddy tak belikan... Huhuhuhu... (Tu sebab Mummy terpaksa beli online je.. Nak gi sendiri Mummy takde bajet.. Hahahaha..)

Ohye, dulu masa bercinta, Daddy pernah belikan handbag merah dari Hong Kong... Huhuhu.. Tulah first and last.. (kot...)
 Ni pun sangat comel!! Lampu untuk letak dalam almari baju... Daddy kata, nak buat macam almari kat hotel.. Hahahaha... Super comel!
Ni macam biasa... Kat rumah dah banyak sangat FM dari Rotterdam... Ni nak bagi orang lah....
Comel yang terakhir..... Solar charger... Daddy kata, kalau Ipad habis bateri bila kita kat luar rumah, boleh lah guna charger ni... In case emergency.. Untuk hp pun boleh... Tapi sangat comel... Terpaksalah diri tengah panas kalau nak dapat tenaga suria yang penuh kan?? Hehehehe.. Saje je usik Daddy.... Teringat topi 'golf' Qila yang ada kipas solar tu... Kena diri betul2 tengah panas terik baru kipas tu nak pusing.. Tu pun ciput je angin keluar... Kalau diri tempat redup nan hadoooo kipas tu nak pusing... So solar charger ni agak2 macam tu tak?? Akekekeke...

Mummy nampak gak thermometer Daddy beli.. Ganti yang dulu Qila rosakkan... Baju pink Mummy pun Daddy beli... Thanx Daddy... Sebab tak lupa dan selalu ingat kami di sini...

Love u Sayang!!!!! 

Kami tunggu Daddy balik ye..... Nanti Mummy readykan baju2 raya kita macam biasa.... Hopefully kita dapat raya sama tahun ni... Dah 2 tahun Daddy plan nak balik tapi ade je halangan.... Hopefully tahun ni termakbul lah.. Daddy pun dah pilih nak color apa tahun ni... Hehehehe...

Mummy nak beli baju siap jelah.. Tak kuasa nak menempah bagai macam tahun lepas.. Tak balik modal.. Huhuhuhu...

Okayyy.... Nak sambung tengok Bunohan... Berminggu2 tengok tak habis... Asyik layan cerita Korea je, manalah sempat nak habiskan Bunohan..

Huhuhu... Ohye lagi... Jangan muntah ye sebab saya asyik puji Suami saya comel..... Hahahaha... Sebab terasa macam comel sangat dia beli semua ni... Ihiks...

Puji comel je pun.. Bukan puji handsome berharta pun... Itu orang lain ye bukan saye... Akekekekek...

Selasa, April 10, 2012

Weekend pertama tanpa bibik..

Pergh! Poyo gila tajuk... Muahahahahah...

Jumaat lepas tu kan aku cuti sebab hantar bibik ke LCCT.. Sampai je rumah terus buat house cores yang eh macam tak pernah habis je kan.. Padehal bukan kena memasak ke ape pun tapi aku macam tak sempat langsung nak duduk tengok tv dan main internet.. Hahahaha... Sian aku tau... Basuh itu, sental ini, susun itu,sapu ini, tapi rumah tetap bersepah.. Tetap tak cantik dan malatops macam rumah yang masuk majalah IMPIANA.. Hahahahahahah... Sengal..

Anak2 senang je nak bagi diorg diam, rasuah tengok cartoon dan main ipad je... Huhu... Orang kata, masih terkawal lah... Petang sikit bagi diorg makan sambil menghadap kebun kangkung apek kat sebelah sana nun... Lucky diorg mmg dah pandai makan sendiri so takdelah susah mana pun.. Lepas makan, bagi minum air, layan diorg main scooter dan basikal kat porch rumah... Sambil2 tu siram pokok dan pantau pokok2 pagar aku yang macam bantut je tuh.. Huhuhu.. So far okay... Takdelah susah mana pun buat kerja rumah ni.. Lagipun rumah sendiri ni lain wooo rasa dia... Kalau buat kerja kat rumah orang memangle sakit hati! Hahaha..

Malam pulak sambil tengok berita kat TV aku basuh baju dan sidai sekali... Sebab apa aku basuh baju malam2 buta??? Memang tabiat sejak dulu... So esok pagi2 baju kena matahari pagi, siang sikit dah kering dah... Ngeeeeeee...

Esoknya pagi2, rutin biasa keluar gi breakfast dan beli lauk2 basah kat Pantai Puteri.... Memang setiap weekend aku beli ikan dan sayur kat sana... Fresh.. Nak dijadikan cerita, masa kat kedai makan lagi Ariq dah memerut! Choooooyyy..... So lepas beli ikan dan sayur, on the way balik rumah tu... Satu kereta bau okay!!!
 Sengihhhhhhhhhhhhh je dia bila Mummy bebel2 bau busuk! Adik ni memang!! Lepas makan je mesti yak!! Nyampah tau.....
 Merah padam muka dia sebab panas.. Baru lepas main slide dan swing kat Pantai Puteri tadi...

Petang sikit kami 2 kereta bergerak balik kampung kat Muar..... Malam, makan sate dan murtabak.... Sedap sangat.. Anak2 aku makan sampai comot2 baju tidur masing2... Nasib baik memang bawak baju spare..

Ariq dan Qila tidur nak dekat jam 12.30 tgh malam! Diorg sempat layan drama yang buang bayi lakona Sariyanti kat TV3 malam tu... Dalam takut2 tu tengok jugak... Cite momok, cite momok kata Ariq.. Sampai kena paksa tidur baru nak tidur... Qila okay, Ariq tu... Aduhaaaaaaaaiii....

Esoknya pulak, mandi kulaaaaaaaaamm!!
 Cover tetek ye semua...... Ariq seorang je thorn among the roses.. Ihiks... Bukan main suka semua mandi kulam kecik ni... Jadilah....... 
 Tetap nak berenang walaupun cetek! Hahaha...
 "Adik peace banyak2 eh Mummy.." kata dia tapi takdelah betul sebutannya.. Ariq kan pelat lagi... 
Lepas dari ni adalah berlakunya adegan mak tiri mengheret anak2nya masuk ke dalam rumah untuk dipakaikan baju... Hahahahahah.. Masing2 terjerit meraung menangis2 tanak keluar dari kolam tu terutamanya Ariq! Nangis mendayu2 sampai dah siap pakai baju pun nangis lagi.... Dia boleh meronta2 nak lari masuk kolam lagi.. Lepas Busu Boy keluarkan air kolan tu barule senyap! Hahahahaha...

Nasiblah kan... Nak mandi sampai berapa lama??? Telo pun dah kecut dah pun... :p

Ahad petang baru balik rumah... Malam lepak tengok ABPBH 2011 sambil main twitter bergosip tentang dressing dan make up artist! Hahahahaha...

Tahniah ye Aaron Aziz... Walaupun ramai celupar complaint uols tak layak menang sebab uols Singaporean, tapi ada mak kesah?? Dahtu kenapa korang yang complaint tu tak mengundi artis kegemaran masing2??? Sibuk je nak cakap banyak kan... Okay sangatlah Aaron yang menang compare to Tasha Tilla tu?? Pole dance gittuewwwwwww... Menang vote sendiri gittueeww... Huhuhu..

Eh merapu pulaks... Huhuhu..

Isnin, April 09, 2012

Adik nak ace iwat abar!!

Khamis lepas, hari kedua Ariq praktis duduk rumah baby sitter... Hari kedua tu, Ariq duduk sampai petang.. Dalam pukul 4 lebih, bibik gi sana ambil Ariq..  Disebabkan rumah baby sitter selang 2 3 rumah dengan rumah nenek, so kami singgah lepak sana sampaile malam..

Petang2, memang syiok lepak kat area sini sebab berangin.. Sini jugak port lepak atuk dan nenek untuk baca paper.. So Mummy pun baca lah paper kat sini... Atuk memang langgan Metro je setiap hari.. Si Ariq ni mmg akan tiru apa yang orang lain buat.. So dia pun sama lorat nak baca paper....

"Adik nak ace iwat abar!!"

Adik nak baca surat khabar, katanya.... Tapi mana boleh kaannn... Nanti berkecai dia sepahkan so Mummy bagile surat khabar tarikh semalamnya untuk dia 'baca'...
 Hahahahaha.. Tak sangka dia 'baca' betul2... Mummy ingat dia just nak buat main je paper tu.... Selalunya dia akan kirai2 kan paper tu sampai berterabur satu rumah.. Tapi this time, dia baca betul2 pulak.. Style sama mcm Mummy..... Cuma Mummy duduk atas sofa, dia duduk kat bawah...

Siap selak sehelai-sehelai...... Macamlah real je kan....
Mummy geget tangan tu nak???!

Haihhh.. Tak sabar nak tunggu Daddy balik.... Nak bawak anak2 Mummy jenjalan naik plane... Kalau dulu Qila yang beria-ia nak naik plane.. Tapi kali ni Ariq tu haaa... Setiap kali aeroplane lalu atas rumah, berkejaran dia berlari ke luar nak tengok... Selalunya yang lalu atas tu adalah Firefly... Sabar ye sayang, Daddy balik nanti kite naik plane lagi... Sekarang Melaka dah ada flight ke Penang... :)

Lama jugak tak gi Penang.. Mesti best..

Oklah... Rindu pulak tengok gambar ni lama2...

Sabtu, April 07, 2012

Kecohnya..

Hi uols... Lama betul kan tak jengah blog ni.... Nak kata sibuk taklah jugak... Tp mcm takde masa pulak nak update blog ni...

Ohye, skrg ni aku dan anak2 kat kampung.. Kat Muar... Saje balik kebetulan pun ada. Wedding... Mcm biasa balik 2 kereta, dgn Mama dan adik aku serta family cousin aku..

Ape yg kecohnye? Hahahaha.. Memang tgh riuh ni sbb semua tgh meeting psl majlis pertunangan anak buah aku Mei depan.. Kecoh gila masing2 bercakap mcm ade time bomb hokay... Tgh plan nak masak apa, goodies bag nak letak apa, apa nak beli... Maklumlah anak buah aku buat majlis kat sini... Cam excited plak tp aku tak amik port sgt sbb aku tgh taip blog ni... Hahahaha...

Ohye, harini hari pertama tanpa bibik... After 2 years... Semua rakan2 fb dan twitter dah tau bibik dah balik.. Katanya just nak pulang bercuti utk 2 bulan je, tp aku takdelah berharap sgt pun... So far aku belum biasa handle 2 anak2 sendirian kat rumah sendiri.. Dulu masa Ariq lahir, aku ambil cuti tanpa gaji.. Lepas tu, bulan ke empat lepas Ariq lahir, aku dah ada bibik.. Sampaile skrg.. So hopefully aku boleh handle buat semua kerja2 rumah dan handle anak2 tanpa bibik.. InsyaAllah...

Dan semalam, buat pertama kali aku cuci dan sidai baju selepas 2 tahun.. Hahaha.. Ngada je kan tu pun nak bgtau.. Lama btol tak sidai baju babe.. Last aku sidai baju anak2 masa Ariq baby.. Teringat lagi masa tu aku sidai mittens, barut, napkin bedung.. Baju2 baby umur 3 4 bulan... Baju Qila pulak baju budak 1 tahun 8 bulan.. Pun still kecik.. Nak sidai pun tak banyak space nak guna..

Dan malam tadi, masa aku sidai baju anak2 aku... Alahaaai... Semua baju2 dah besar.. Sidai baju sekolah Qila... Sidai spender Qila... Sidai kemeja Ariq.. Baju tidur bujang dia.. Semua dah besar dan makan space.. Even baju Qila pun dah tak sesuai nak pakai hanger kecik lagi... Hahaha.. How time flies kan.. Tak lama lagi, aku sidai baju putih, kain biru gelap, stokin sekolah, kasut sekolah... Herm.....

Pagi tadi kemas dapur.. Susun dan ubah fengshui barang2 letrik agar aku selesa nak capai semua dgn cepat.. Susun balik semua pinggang mangkok biar sedap mata memandang.. Rasa seronok pulak.. Mandikan anak2, siapkan mereka.. Bagi makan dan layan karenah masing2... Takde lah susah mana pun..

Lucky aku pun mmg tak memasak.. Mama yg akan masak.. So takdelah penat sgt.. Cuma nanti balik rumah mertua mesti penat sket ar.. Yelah kat sana takkan aku tak tolong masak kan... Agegege.. Selama ni aku goyang kaki je sbb ada bibik.. This time, merasalah kan.... Lucky jugak mertua aku mmg jarang suruh aku masak.. Dia lebih suka masak sendiri... ;)

Smlm masa hantar bibik kat LCCT adelah sedikit kecoh.. Aku pernah exceed luggage ms naik Air Asia dulu, seingat aku diorg just charge rm45 utk the first 15kg.. So aku ade bgtau bibik dan dia tak kisahle nak bayar kan.. Tapi masa kat kaunter AA, bibik exceed 18kg! Padehal aku dh belikan luggage 30kg utk dia.. Total berat bag dia adelah 48kg! So minah AA tu cakap, 1kg exceed adalah rm40!! Mampusss... Korang darablah 18 dgn rm40!! Rm700++ okaaay... Bibik dah pucat lesi.. Bila aku tanye staf AA tu, dia kata rm45 utk first 15kg hanya utk customer yang belum BELI luggage!! Vangaaangggg....

So bibik just bawak masuk 2 bag je.. Satu lagi terpaksa tinggal.. Dua bag tu pun dah 33kg, so kena bayar rm120 je... Ahkakkk pulak kena bawak balik bag yg satu lagi tu uols!! Choyyyy...

Satu lagi kekecohan berlaku bila minah sengal gemok tu tahan salah satu hand luggages bibik! Dia bwk balik jug kaca.. Tak lepas.. So bibik pusing balik dan bagi aku kotak jug tu.. Masa dia nak basuh balik, dia lalu belah lain so lelaki muda yg check boarding pass bibik, so dia lepaskan je bibik.. Takde pun check hand luggages bibik so aku tak puas hati.. Aku jerit panggil nama bibik suruh dia pusing balik.. Aku passing balik jug kaca tu pada bibik sembunyi2 ala2 nak seludup dadah gitu.. Bebetul aku dan bibik buat keje tu kat belakang minah gemuk yang check bibik mula2 tu... Hahahaha.. Lepas je pass, aku terus suruh bibik jalan masuk laju2... Bila aku pusing utk blah, aku tengok ramai gila passengers tgh ushar aku sbb diorg sume tgh beratur nak masuk departure hall... Akekeekekekeke.. Ada mak kisah???!! Dah bayar mahal2 lagi mahu kecoh itu takbleh ini takbleh.. Setakat jug kaca je pun bukan bawak pisau potong daging.. Choy.. Aku call bibik tny lepas tak masa lalu mesin scan.. Nasib baik lepas... Hahahah.. Terus feeling2 City Hunter gitu buat macam tu..

Tapi kan, make up bibik habis cair semua sebab berpeluh2 angkat luggages dia yg berat nak mampuih tu.. Tu belum lagi hand luggages dia yg smp tiga tu.. Akekeke.. Kau nak merasa sgt naik plane kan.... Merasalah.. Huhuhuhu.. Aku nak tolong angkat mmg takdelah... Setakat arah2 bolehlah kan.. Ahehehe..

So.. Dah smp pun minah tu ke Medan.. Anak2 okay.. Semua faham Bibik balik kampung.. Takde pun tanya.. Ariq paling closed dgn bibik pun tak kisah pun.. Yg penting Mummy dia ada... Baby sitter pun nampak sgt sayang dgn Ariq sebab Ariq manja sangat dgn dia.. Tidur pun berpangku.. Nenek gosok2 badan dia, mana dia tak suka..

Eh okaylah.. Nak mandikan anak2.. Daaa...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Rabu, April 04, 2012

Ariq dan Tom mmg tidak dpt dipisahkan....

Ini budak kan.... Sebelum tido Tom, bangun tido Tom.... Masa tidur pun dia sebut2 Tom.... Menggigau!! Aduhaaaaaaaaaaaaiii.... Puas Mummy kata,  this is Ipad lah..... Tetaaaaaaaaaaaap dia panggil TOM!
 Banyak applications yang dia main kat dalam ni, Mummy pun tak pernah bukak dan explore... Kadang2 bila dia stucks, dia akan tanye "Ami... Cane ni? Aliq tak andai ar..." Dengan nada paling manja sekali... Manalah hati Mummy tak cair.... Kadang2 Adik... Kadang2 Ayiq.. Kadang2 Aliq.. Pelat tak sudah2... Huhuhuhu... Ni posisi favorite dia untuk main Tom... Kaki lurus tegak.. Tak penat ke dik??
 Kalau Mummy sembunyikan Tom untuk di charge, dia sanggup menyeludup diam2 masuk bilik untuk cari Tom walaupun dalam gelap sekalipun.. Kalau terjumpa, sesenyaaaapppp je dia duduk diam just utk main Tom tu... Peluh2 dia main dalam gelap tu kan.... Duduk berjam2 mengadap Tom tu pun dia tak kisah.... Tapi Mummy yang sakit hati... Geram sangat sebab susah betul nak disiplinkan dia untuk kurangkan main Tom ni....
 Nenek kata, lama2 nanti boleh bongkok sabut tau main Tom tu... Tapi, ade ke Ariq nak kesah nenek oi??? Huhuhuhu....
Mummy panggil pun dia buat bodo je..... Nak bagi gentel siku pun dia tak heran.... Geram!
Tengok molot dia.... Geram sangat rasa nak jentik2 je.... Hahahaha...
Tengok hidung dia... Rasa nak lastik je...
Cer tengok telinga dia rasa nak geget2 jek...
 Ohye, Ariq suka sangat main baking cakes or cookies apps dalam Tom ni... Siap dia tunjuk kat nenek (belah Daddy) cara dia adun tepung, gula dan butter then gelek2 tepung sampai leper then cetak mcm2 bentuk cookies ... Tergamam dan terpegun nenek tengok.. Hahahahaha.... Dengan bangga Ariq cakap "Nek! Aliq acak nek... Aliq acak..." (Ariq masak nek, Ariq masak..)

Manalah nenek tak sayang cucu dia nan saorang ni... Ikut jejak langkah dia kaaaaaaaann.. Pandai masak! Hahahahah...

Sekarang barulah nenek tahu 'kehebatan' Tom ni kaaannn.. Selalunye dia heran apelah cucu aku dok mengadap game ni dr pagi sampai petang.. Haahahahahaha... Bukan sekadar game ye nenek... Ni game alaf baru ni... Main roller coaster pun boleh dalam ni haaa... Tu belum tgk Ariq belajar shuffle kat Youtube ye... Memang gelak buaya ar nenek dan atuk tengok... Muahahaha..
Tangan kanan main game lari2, tangan kiri tengah tepis tangan Mummy yang tengah tarik hidung dia... Hehehehe...

Kalau ade rezeki nak beli Ipad HD lah... Untuk diri sendiri sebab yang ada ni dah lunyai dikerjakan Qila dan Ariq... :( Erk.. Ke nak tunggu Ipad3 ek?? Samsung Note pun okaaaaaaaay kowt..

Oppsss.. Daddy dah jeling tu... Daaaaaaaaaaaaa....