Rabu, Mac 28, 2012

Berkemban..

Kehlas kau jah..... Berkemban okay basuh spetot.... Eh ni bukan spetot a.k.a spender... Ni hot pants Qila... Hijau gitu....

Hahahahaha.. Macam biasa, every time mandi memang bergaduh okay nak suruh dia keluar cepat... Tapi ade je alasan dia... Belum bersih lah... Sabun ade lagi lah... Geram sangat...
Tak puas menyental kat lantai, sambung plak menyental kat toilet bowl tu... Lepas tu mmg kena sental tangan dia bersih2 lor...

Lenguh Mummy nak tunggu dia habis menyental... Dari start mandi sampaile dah pakai tuala, still tak habis menyental hot pants dia tu... Adoyaaaaaiiii....
 Bersungguh-sungguh tu..... Bukan pakai sabun basuh baju... Pakai shower cream hokay... Patutle cepat sangat shower cream dia habis... :p
Mummy ambil gambar pun dia tak perasan...... 

Ni pun semalam meraung2 dia keluar bilik air.... Sampai bila nak tunggu kan.. Tutup lampu dan tutup pintu pun dia tak takut.... Geraaammm...

Haih... Kalau dah besar nanti ko malas basuh baju sendiri, siaplah....

Jaga baik....


Isnin, Mac 26, 2012

Demi membahagiakan mereka....

Sejak last week lagi plan nak bawak bebudak ni gi Zoo... Tapi asyik bangun lambat je kan... So last Saturday, bertekad woooo bangun pepagi buta... Semata-mata nak gi Zoo... Kalau lambat nanti panas kan... So ayuh kite!!

Siapa paling excited????? Haruslah si gebu Mummy dan Daddy niiiii....
Sambil cekak pinggang mulut becok cakap itu ini.. Kengkadang fahamle apa dia cakap... Kengkadang tu, buat2 faham jelah.... Dia ni trying very hard untuk converse in english... Tapi masih tak fluent.. Takpe sayang.... Keep trying... 
Ketawa besar dia bila nampak Owl... Owl kan cikgu dalam cartoon Timmy Time favorite dia tu... :) Heheheh..
Ariq sangat behaved.... Takde pun membuas lari sana sini... Taat je ikut vontot Mummy... Tak lepas pegang tangan Mummy.... Hahahaha... Dia takut sebenarnye... Mostly apa je dia tengok semua dia takut... Kecut je telo dia diri belakang Mummy... Apelah adik ni... Manja sangat! Horse kecik pun dia takut... Ular sawa tak pulak dia takut....
Susah betul nak suruh dia posing dgn kakak.... Ni ntah shots yang ke berapa kali ntah....
Tekun dia merenung peacock kat bawah tu... "Bulongggg bulonnnnggg" kata Ariq... Buruk sangat sebutan Ariq tu nak... Sebut bird sahaje sudahle... :p
Qila banyak tanya itu ini tapi Mummy malas pulak nak baca semua notes kat situ.. Tak tahu ni binatang ape, tu binatang ape... Kuikuikui....
Bila Mummy tanye nak naik horse tak.. Laju je dia jawap "Naaaaaaaaakkk!!"

Ariq??? "Nooooo... Tak payah!!! Tak payah!!!"

Hehehehe... RM2 je per ride utk kuda kecik.. Dan RM4 untuk kuda besar... :)
Ariq naik jugak atas paksaan Mummy... Takut gak at first sebab takut Ariq meraung kat atas tu... Tapi lepas kuda tu gerak, Ariq diam je.. Keras kejung tapi pastu dia enjoy the moment... :)
Anak Mummy yang berani..... Macam Daddy kan????
Kami break jap untuk minum dan makan ice cream... Bibik lupa nak bawak bibs or napkin so kenalah Ariq bukak baju dia... Kalau tak for sure comot.... Nasib baik takde pulak nyamuk kat sini... :p
Lama sangat nak tunggu diorg habis makan, so terus gerak lagi.... Qila cakap dia teringin nak naik giraffe.. Mana boleh sayang... Tinggi nau kot... :p Gayat Mummy..... Huhuhu...
Lucky tak panas dan redup je kat sini... Macam nak hujan pun iye..... 
Photo of the day!!! Suka sangat dengan muka control handsome budak ni.... Aisehmen.... Geram! Rasa nak kunyah2 je mulut dia......
Dobot Mummy yg mcm dah penat je tapi tetap gigih berjalan satu Zoo...
Hahahaha.. Cer tengok mata Ariq... Dia takut nak posing dekat dengan tembok batu tu... Takut sangat giraffe tu terkam dia kan.. Posing dari jauh je tapi mata tetaaaaaaaaaap jeling kat giraffe! Penakut ikut sapelah ni....

Lepas tu kami break lagi kat pondok... Hujan gerimis turun sekejap... tapi tak lebat... Jsut gerimis mengundang gitu.. Payung takde... tak terfikir nak bawak... So Qila duduk dalam stroller dan Mummy dukung Ariq... Kepala dia Mummy tutup dengan t shirt spare dia yang Mummy bawak....
Suka plak dia pakai mcm ni... Kalau topi ke ape ke haram dia nak pakai... Tapi kalau tutup pakai t shirt ni nak pulak dia... Super pelik lah kamu wahai Ariq!
Suka plak tu posing depan kandang tiger ni..... Hehehe... Tapi mcm biasa, dari jauh je.. Heheheh...
Kami bertiga... Posing dengan lion yang alahaaaiiii... Tak semenggah btol muka lion jantan tu... Macam nak menopos jek... Hahahaha.. Kurus pastu rambut dia kulop je... Huhu...
Dah beranak dua dah aku rupanye ek... Hahahaha.. Tetibaaaaa...
Sempat gak singgah tengok ular... Bibik takut nak masuk tengok... Ariq siap jerit.. "Bibik!!! Come...." Bila bibik kata "Bibik takut dik..." Terus dia peluk bibik then pujuk2... Aduhaaaaaaaaiii... Ariq mmg sangat sweet... Hehehe..
Okayyyy.. Last sekali! Elephants show! Qila sempat bagi makan elephant ni.. RM2 je untuk 5 batang tebu.... Merasa gak Qila nak bagi makan elephant tapi dia berani bagi yang kecik je... Ariq??? Hahahaha... Keras kejung dia berdiri kat celah kaki bibik...
Walaupun Qila tak berapa nak berani sangat, dia gagahkan diri gak hulur tebu tu kat belalai gajah tu....
Qila kata, "Nak bagi kat mulut dia jauh... Kite bagi kat hidung dia jek.. Notty dia mintak lagi kan Mummy..." Hehehehehe...

Bila gajah2 tu keluar balik kandang, gajah2 tu mengaum... Pergghhhh bergegar Zoo Melaka.... Hahahah... Dua2 anak aku keras kejung.. Diorg mana sangka sekuat itu gajah berbunyi... Hehehehe....

Balik tu terus gi AEON Mall shopping sikit, then singgah rumah nenek jap... Pas singgah rumah nenek gi makan McD pulak as per wish anak2... Sempat tukar baju dalam kereta je tak sempat nak balik rumah pun... On the way ke McD tu, ade org tertidur sambil berdiri.....
Taraaaaaaaaaa..... Horse yang dibeli di Zoo dipegang erat tu..... Qila pulak lepas dah makan kenyang2 kat McD dan dah main puas2 kat playground, masa on the way balik rumah dia mintak izin nak tidur tapi Mummy tak bagi.... Nak mandikan dulu baru boleh bagi dia tidur sebab badan dia dah lekit sangat.. Lepas je mandi terus ZZzzzzzzzzzzzzz....

Memang puas hati diorg keluar berhibur sepanjang hari sepanjang malam... Ihiks... Mummy??? Sakit badan looorrrr.... Huhuhuhu...

Esoknye tu, berbuih2 mulut cerita dengan atuk nenek dan Daddy on phone yang diorg gi Zoo naik horse dan bagi makan elephant... Hehehehehe...

Dah.... Gi sambung buat keje.. :p

Ahad, Mac 25, 2012

Anugerah yang tiada bandingya..

TEASER 1 - Ariq..

Mummy : (pura2 nangis) huk huk huk.. Mummy nak Daddy.. Mummy rindu Daddy....
Ariq : (muka cuak.. Tiup2 paler Mummy pastu usap2 rambut Mummy)

Mummy : (sambung nangis lagik kuat)

Ariq : Kite akan asyik ek kite akan asyik..

Mummy : (aik.. Kalau rindu kena makan nasik eh??)

Ariq : (sambung tiup jerawat Mummy kan hidung! Sebab hidung Mummy merah)

Sooooo sweet sangat.... Terus tak sampai hati nak sakat dia lagi... :(

TEASER 2 - Qila...

Mummy : Hukhukhuk.. Mummy rindu Daddy.. Mummy nak Daddy..

Qila : (peluk Mummy dgn muka terkejut) Mummy jgn nangis.. Daddy works.. Daddy works..

Ariq : (dtg cecepat nak pujuk gak) Ami nak Diddy ek? Diddy works.. (tiru ape kakak dia cakap!)

Qila : Mummy jgn nangis.. Daddy carik duit.. Takde apa2 kat sini.. Takde momok pun... (Mata dia dah merah dan dah start nak nangis - pulak!)

Ariq : Diddy arik uwit.. Diddy arik uwit.. (Usap2 perut Mummy dan ciom pipi Mummy)
Ami angan angis agi ek Ami.. No no angis agi.. (Usap2 badan Mummy)

Mummy : (Touching sangat... Terus stop nangis) Mummy nangis olok2 jelah sayang... Huhuhu..

Tapi Qila tetap zikir2 kat telinga Mummy "Daddy works Daddy carik duit, Mummy jgn nangis Mummy dah besar.." Ariq plak translate balik apa kakak ckp dlm bahasa pelat dia smbil ciom Mummy tak henti2..

Huhu.. Kalau mcm ni, Daddy berlayar setahun pun Mummy tak kisah.. I'm blessed with 2 lovely kids who love n care bout me soooooo much! Apa lagi aku nak dalam hidup ni???

Apa yang korang ada mungkin aku tak ade... Tapi, sebaliknya korang tak ade apa yang aku ada iaitu A'qila Izzara dan Ariq Isyraf...

Tuhan tu maha adil kan... Terlalu adil dan saksama....

Syukur alhamdulillah... Bi.. Terima kasih kerana memberikan anak2 yang hebat ini untuk menemani Ling di sini... LOVE you much!!

Terima kasih juga buat anak2 Mummy yang sangat membahagiakan Mummy.. Hopefully rasa ini kekal hingga ke hujung nyawa Mummy... AMIN.

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Khamis, Mac 22, 2012

Tiga parcel dari empat negara....

Hahahahaha... Tajuk poyo gila okay..... Tapi itulah kenyataan uols.... Bak kata opismate aku, kenyataan mmg  pahit untuk ditelan so telan jelah.... Muehehehehehe...

Semalam dan minggu lepas aku dapat semua parcels yang aku nantikan selama ini... Ecehwah... Dari empat buah negara gittuewww.. Haaaaa.... Ni lah untungnya kalau ade kronies yang selalu gi holiday overseas sana sini... Nak kirim barang, cakap sahajer... Kronies tentu akan belikan.... Tanpa cost tambahan lagi.... Kawan2 yg duduk overseas pun banyak tak terkira tapi nak bayar postage barang ke sini, eh tak payahle kan nak membazir duit.... Tunggu jelah sesiapa yang holiday ke sana, kirim je... Lebih murah dan lebih jimat cost postage..... Huhuhu...

Dasar pengambil kesempatan... Hahahahaha....

Parcel pertama dapat minggu lepas adelah dari kronies tersayang iaitu tak lain tak bukan Wynn, founder of Coachlover 1980.. Eceh.... Datang khassssssssssssss dari Bangkok, Thailand....
Taraaaaaaaaaaa.... Tapi ni dia tak jual kat butik online dia ye uols... Dia gi vacation ke outstation ek ke Bangkok last few months... Aku mintak dia belikan sesuatu di Hard Rock Cafe Bangkok....
Taraaaaaaaa..... Merah menyala untuk sang diva... Kelabu manja untuk sang menteri kewangan.. Ihiks.... Tapi mak punye lebih mahal dari Tuan menteri punye.. :) Jangan marah eh Bi....... I love U still meh.... Bertambahlah koleksi baju HRC aku... Ni baru namanya peminat tegar ye... Kalau kau baru beli SEHELAI sahajor, tapi dah mengaku peminat setia sesuatu brand itu, sila lah tarik balik kenyataan tu ye... Sedih uols... Sedih!

Eh saje bikin panassss...

Orait!! Nak tengok parcel kedua???

Terbang khasssssssssssssssss dari Las Vegas, US uolssssssss...  Fresh from oven gituuu... Feeling2 Anita Sarawak gituuuu... Akekekeke...
Taraaaaaaaa.... Tapi takdelah straight dari sana kan... Ni kronies aku yang satu lagi iaitu Faznor, dia gi holiday ke LA minggu lepas so dia belikan lah sesuatu untuk aku yang tak kemana2 ni... Huhuhuhu...
Packaging sangat sweet.... Kan???
Hehehehe.... Tak pernah terfikir pun nak beli ni tapi belasah.....
Coach Lanyard ID Holder.... Suka sangat!!!!!! Tak hover dan tak mengada sangat.... Terus pakai on the spot.. Ngeee....
Yang aku pakai sekarang ni boleh simpan masuk arkib sebab ni pun bukan senang nak dapat taw.... :) Ni pun aku sayang....

Dan benda kedua yang aku kirim adelah ini :-
Coach Signature Optic Large Flap Wristlet Khaki/Gold..

Ni pun tak pernah terfikir nak beli pun... Saje mengada habiskan duit... Huhuhuhu... Senang kan nak keluar kemana2 just bawak IC, Lesen, duit dan BB... Tak perlu bawak handbag kan... Simple yet vouge sikit... Hehehehe...
Dalam dia pun banyak compartment.. Suka!!!

Puas hati................ :)

Dannnnnnn....... Parcel ketigaaaaaaa.... Haih... penat dah nak taip ni.....

Diterbangkan dari negara jiran sahajor tapi merangkumi juga souvenir dari Australia.... Ngeeeeee....
Ini parcel terakhir dari kronies jugek iaitu Owne..... Dia gi holiday ke Jakarka, Indonesia last month... Ape lagi............ Kirim!!!!!!!
Ni souvenir je.... Kanan dari Aussie from Cerap yang tengah sambung PhD kat sana... Tenkiu Ceraaaaaaaaaappp!!!  Muachs!! Yang bottle opener sebelah kiri tu dari Owne lah tu... Masa dia gi Bali dulu kot...
Ohye, aku kirim leather casing for my Ipad2.... Owne beli kat Jakarta... Sana murahlah banding kat sini... Dan lebih banyak choice...
This time purple adelah pilihan hati sebab hijau dah ade dua, magenta pun dah ada satu... So purple is the best choice... :)
Cantik dan sedikit diva... Eheksss.... Dalam dia kemasan baldu gituuu... So tak senang kotor.... Lembut sangat....
Senang nak nonton movie.... :)

Okay.... Sekian sahaje parcels presentation dari saye ... Hahahahaa.. Tunggu dari sang suami punye pulak..... Tapi selalunye kalau dia beli apa2, jarang dia post... Dia akan bawak balik sekali harung... Beg dia kat besar macam dia gak... Huhuhu...

Terima kasih ye Wynn, Faznor dan Owne kerana sudi melayan karenah kawanmu nan seorang ini.... Mak sangat2 hargai jasa uols... Huhuhu...

Next????!!

No... Sila stop beli yang bukan2 ye.... Sekarang masa untuk saving for our next vacation trip dan renovate rumah sahaja... Please Marsha sila lah saving!!! Lagipun rasanya tiada lagi apa nak dibeli walaupun Faznor kata dia nak ke London-Paris next month! Huwaaaaaaaaaaa............

Tapiiiii.......... Tengoklah dulu kot... Heuhuehuehuehuehuehuhe....

Rabu, Mac 21, 2012

From immigration with LOVE!

Hi peeps.. Ceh geli je kan nak ber peeps bagai.. Hahahaha.. Ohye, aku skrg ni kat immigration.. Renew permit bibik tersayang.. Hahaha.. Ko ado?? Sayanglah sangat kan... Baru pagi tadi aku marah dia sbb masak nasi goreng cili padi tak masuk telo... Hanya kerana sebijik telo mak sentaaaappp.. Choy sangat... Boleh plak dia gi salahkan mak aku konon mak aku suruh pantang tak bagi makan telo.. Tetiba kaaannnssss.. Padehal bukan mak aku ade pon time dia masak.. Masa ni lah nak tunjuk taat kan.. Benda lain aku pesan berbakul2 takde pulak dia nak ingat or dengar kannnss... Tetiba pandai lak kaver line mak aku suh pantang makan..

Sentaaaaaapppppp... Dasar...


Takleh nak marah lebih2 kang ade je drop komen ckp aku ni tak reti bersyukur.... Huhuhu..

Oklah, mari bersyukur skrg!

Ohye.. Levi pembantu rumah dah naik ek... Aku ingat dah masuk tahun ketiga ni permit makin murah.. Sekalinya nan hadooo.. Last year aku renew permit baru je rm445 sahaja... This year, aku hingat lah maybe tak lebih dari rm400 kannnsss.. Konfiden duhet cukup je dlm purse ni.. Selamba je aku berdiri depan kaunter tu nak bayar kan... Sekali, rm495 uolssss!!!! Korek2 purse short rm10 pulek!!! Nguehehehe... Terpaksa turun jap level 1 gi atm machine!! Choooooyyyyy.... Nasib baik atm tu berfungsi kan kalau taaaakkk.. Malas lah mak nak bayangkan..

Bila tengok notice board nampak bayaran Levi setahun dah naik ke rm410!! Dulu tak sampai rm400 pun.... Nyampah...

Pastu masa menunggu permit siap adelah lebih kurang 1 jam... Sangap der nak tunggu kat sini... Menyesal tak bawak novel aku kat opis tu.. Terpaksalah mengentel BB ni ha jers.. So terus update blog!

Haih... Aku akan bibikless for next 2 months.. Bibik aku nak balik bercuti.. Naik Air Asia uolsss.. Ko hado???

Tataulah ntah iye ntah tidak dia nak dtg balik.. Tp disebabkan dia blik naik flight, forsure dia tak dpt bawak balik sume brg2 dia pun.. Limited to 30kgs only.. So byk brg dia kena tinggal so harapan utk dia dtg balik adalah besar lah kot.. Dia pun kata duhet yang dikumpul 2 tahun ni masih belum cukup utk dia beli rumah dan kereta... Haaaaaa.... Kau kumpul duit 20 tahun pun blom tentu dpt beli rumah dan kereta cash hokayyyyy.. Bibik ko keje 2 3 tahun je dah dapat beli semua tu... CASH lagi.... Insaf tak???

Hahahaha... Skrg siapa yg lebih kaya??? Muahahahaha...

Entah2 balik Medan nanti, dia jadi mem besar kat sana sebab dah jutawan... Huuhuhuhu... Tu sbb nak balik naik flight.. Baru feeling jutawan kannnsss.. Ape kehlas naik tongkang!

Adoooiiii... Bila nak siap ni.. Rasa mcm nak lari bawah jap nak tukar IC baru tp muka dah berminyak, make up dah cair.. Nanti amik gmbr tak canthek pulak... Next time lah... Huhu.. Ngada je...

Ohye, anak2 aku akan duduk dgn baby sitter for this coming 2 months.. Sedih sgt.. Mcm manelah Qila dgn Ariq nanti ek.. Nangis ke tak nanti.. Dah besar panjang ni baru nak merasa duduk baby sitter memanglah diorg tak biasa... Ariq akan duduk full time dan Qila half day sbb dia pergi school waktu pagi... Sedih sgt nak tinggalkan diorg kat baby sitter sbb aku tak kenal pun siapa orgnya.. MIL yang carikan dan selang 4 5 rumah je dr rumah dia.. Anything hopefully dia boleh tgkkan.. Tapi aku tetap risau dan sedih.. Kesian anak2 aku.. Mesti susah nak tidur dan tgk cartoon... :( Memang tak dpt main gadgets masing2 lah sbb ada kids lain yg org tu jaga so takut berebut plak nanti...

Sedihnyeeee.... :(

Huwaaaa.. Okaylah.. Mak dah lenguh menaip pakai BB ni noks... ;(

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Selasa, Mac 20, 2012

Bibik baru Mummy...

Bibik baru Mummy ni mahal woooooo.... Upah ambil dia as bibik je dah makan ribuan sebulan! Mana nak dapat bibik mahal macam ni??? Huhuhuhu....

Setakat bibik yang kononnya ada certificate menjaga 'bayi' selama 200 jam tu kan... Charge sampai RM700 sebulan tu kaaaaaannn... Choyyy... Jauh lebih nan hado dari bibik Mummy yang baru ini.... :p
Kan sayang kaaaaaaaaaaannnn???? Kemain bersungguh-sungguh bibik baru ni tolong Mummy shopping barang dapur kat Jusco... Walaupun mata dah ngantuk sangat sebab baru makan dan main kat funzone sampai separa pengsan... Tetaaaaappp gagah menyorong bakul untuk tolong Mummy cari barang dapur... Yelah, nak tolak troli besar sangatlah pulak....

Ariq??? Tengah syiok tido dalam stroller... Yelah, bibik yang seorang lagi tu bertugas ASUH BAYI jerrrsss... Harus dia takleh nak buat kerja lain keeeennnnnnnsss...
Dia ikut je vontot Mummy... Tak pernah berenggang dengan Mummy... Bagusssssss.. Taat tawaduk gittuew...

Tapi tgh2 shopping tu sibuk nak shi shi le puleksss... Adoyaaaaaaaiii.. Kau selalu begitu nak oi....
Qila oh Qila... Dia memang suka kalau bab2 menjadi wanita ni... Suka sangat buat kerja suri rumah taw... Uols tahu apa dia nak beli masa gi Jusco tuhari???  Berus baju uols... Color pink lagi... Sebab masa mandi dia mmg suka nak basuh baju terutama spender dia... Memang berjam2 kat dalam toilet sebab sibuk dok sental spender.. So haritu dia teringin sangat nak ada berus basuh baju sendiri... So Mummy belikanlah satu...

Suka hati tahap maximum lah dapat berus baju color pink! Hahahaha.. Bila ditanya, "Lepas ni Qila bolehlah basuh spender Mummy ek???"

Boleh dia jawap.. "Tak boleh... Spender Mummy besar sangat!!"

Choooyyyyyyy......
Peace yo! Ni apa cerita pasal spender kat dalam blog ni???? Bikin panas ar Mummy ni...

Muahahahahahaha.....