Selasa, Januari 31, 2012

Banyak2 toys, ini yang korang main nak??

Dah lama dah ni... Masa Daddy belum start keje lagi....

Qila dan Ariq main sama2.. Main tolak2.....

DUlu kite kecik2, main tarik2 daun upih atau daun pokok kelapa kan... Tapi bebudak zaman ni, lain sikit....
Memula si kakak tolak adik dulu.... Bergerak meluncur lah jugak.....
Sungguh2 tu menolak...... Syok betul Ariq terlangkup atas sofa nenek tu......

Pastu, Qila cakap.. "Okay.... Adik tolak kakak pulak eh.."

Errrkk.....
"Hiyaaarrgghhhh hiyaaarrggghhh!"

Korang rasa gerak tak????
Haraaaaaaaammmmmm....

Peluh2 adik tolak, seinci pun tak gerak... Yelaaahhh.. 19kg nak lawan 12.5kg...... :P

Siaaaaaannnn Qila.... Menunggu je.. Dia membantu gak tolak pakai kaki dengan tangan sendiri.. Hahaha..

Last last, Mummy lah yang kena tolak.... Tertonggeng2 Mummy menolak si kakak... Tapi takde gambarle sebab Ariq tak amikkan pulak.. Akekeke..

Adoyaaaaaaaaaaiii... Daddy beli mainana kemain banyak, ini jugaaaaaaaaak yg jadi mainan korang... Huhu..

Isnin, Januari 30, 2012

Rutin kalau ke KL...

Sambungan entry KL last week... Masa agak terhad memandangkan kami perlu pulang ke Melaka sebelum malam... Masa tu sehari sebelum kenduri kat rumah so kami tak boleh lama sgt kat KL..

So untuk happykan anak2 yang suka sangat naik choo choo train, so kami pun bawakle diorg naik... Last naik choo choo train 9 ke 10 bulan lepas kot... Ihiks... Kali ni kami pilih route STAR LRT-Monorail.. Park keta kat Bandar Tasik Permaisuri so ayuh kita... Omg! Rindu sangat dengan tempat ni... Dulu masa bujang, tpt ni adalah tpt permainan aku.. Yelah masa bujang dulu, bestfriend aku menyewa kat Vista Amani so mmg everyweek aku lepak sini... Rindu doh!

Haritu sangat redup... So tak panas pun... Cuaca sgt best!


Menunggu choo choo train datang... Masa ni Ariq masih behaved lagi... Belum melasak lagi... Baik lagi... Ehehehe...


Qila mmg suka bergambar dgn choo choo train... Seribu kali pun, dia takkan bosan.....


Suka tgk dia senyum... Nampak dah mcm anak dara kan?


Mummy pun nak bergambar jugak... Feeling2 tourist gittueeewww...


Daddy segan je nak amik gambar dalam train, tapi Mummy tak kisah pun... Mummy selamba jersss.. :p Diorg prefer berdiri... Ini first time ke ek diorg naik STAR.. Aku pun tak ingat.. Tapi monorail dgn Putra dah selalu...

Kami ke Bkt. Bintang je...


Balik tu sempat singgah makan cendol... Qila makan banyak.. Terus batuk esoknye... Huhuhu...

Rindu sangat kat Daddy.... Semalam Mummy tanya Ariq... Rindu Daddy tak.. Dia jawap 'rindu...' Bila mummy tanya Ariq sedih tak? Dia jawap 'sedihhh...'

Qila pulak dah 2 malam dia ngadu dia rindu Daddy.... Dia mintak nak tido atas dada Mummy, macam dia selalu buat dengan Daddy.... Aduhaaaii.... Sabar ye sayang... Daddy works, cari duit utk family kita..... Sabar ye sayang.... 5 bulan lebih lagi Daddy pulang...

Cepatlah masa berlalu........... :(

Bi pun ada hantar email, cakap dia sedih sangat sebab bila tengok gambar anak2 dia, dia mesti akan teringat karenah anak2 dia.... Karenah Qila... Karenah Ariq... Rasa nak balik untuk peluk anak2 dia sekejap pun jadilah... Sedih sangat aku baca email dia... Dia tak sanggup nak duduk sendrian kat bilik dia bila tak duty... Mesti gi jenjalan bilik org lain utk cari kawan berbual... Sabar ye sayang... Baru2 lagi memang rasa susah sikit.. Lama2 nanti okaylah nanti.... InsyaAllah....

Kita perlu kuat, demi masa depan kita...... Dah tertulis rezeki Bi kat laut sana... Bertahanlah selagi terdaya..... Hanya yang mengalami akan mengerti....

Oklah.. Geram betul dgn Ariq ni asyikkkk kacau Mummy nak menaip... Geram betul!

- Posted using BlogPress from my iPad2

Jumaat, Januari 27, 2012

Anak lelaki yang manja dengan ibu adalah lelaki lembut??

Hahaha.. Tetiba tajuk menggerunkan...

Pagi tadi masa drive ke office, aku terdengar Fly Fm.. Tetiba je terdengar kan... Ada satu single mother ni call ngadu, anak lelaki kesayangan dia dalam lingkungan umur 30s dah nak berkahwin dan move out from the house... So dia sedih dan tak boleh terima... Dan dia pun cakap, girlfriend anak dia jumpa dia pun takde nak salam or wish dia ke ape ke... Just duduk dalam kereta membatu je... Anak dia pulak meronta2 nak kahwin dan pindah dari rumah dia untuk berdikari hidup sendiri.... That mother said, within this 30 years dia yang membesar dan memanjakan anak lelaki dia tu ALONE, then suddenly anak dia buat macam ni so dia sedih sangat... Fly Fm ade call back anak dia dan tanya... Kantoi kan... Pepagi buta ni yang jawap call dia adelah that girl.. Siap cakap "Sayang! Phone!" WTF??! Duduk sama ke??! Then mamat tu jawap lah pertanyaan DJ tu, kenapa nak move out? Duduk jelah satu rumah as mak dia pun single mother kaaann..

"Sampai bila saya nak duduk bawah ketiak mak saya?? Saya nak hidup sendiri as a MAN dan berdikari dengan my future wife" Woooaaahhh... Sampai hati kau kaaannn.. Dah jumpa perempuan gediks yg tatau hormat mak kau tu, terus cakap macam ni..

Tetiba aku pulak yang terluka dan sedihhhhh.... Huhuhuhu...

Aku terbayangkan one day nanti, Ariq bawak balik girlfriend dia untuk kenalkan dengan aku.. Aku dapat bayangkan 20 tahun akan datang, dunia ni dah macam mana punye moden dan perempuan macam manalah Ariq akan kenalkan dengan aku kan... Woaaahh terus aku rasa takut.. Adakah that girl sudi nak salam then cium pipi aku ni?? Huwaaaaaa.....

Macam manalah rasanya untuk melepaskan Ariq, anak lelaki kesayangan aku tu nanti???
Bayangkan... 20 tahun akan datang, ada girl jalan sebelah kanan Ariq, then menyeluk tangannya di lengan kanan Ariq tu... OMG.. Mak jelesssssssssss!!!
Ariq siap tanya dia "Are you okay Sayang??? Nak apa2 tak untuk refreshing?? The weather seems to be hot today.."

Arrrkkkkkhhh!!! I cant take it uolssss.... Mak meroyaaaaaaaaaannnnn!!!!
Mummy kat rumah adelah meroyan kepanasan tunggu dia balik for lunch tapi dia call Mummy pun tidak.. Huwaaaaaaaaaaaaaaaa... Bila Mummy call dia jawap "Alaaaa Mummy.. Makanlah dulu... Ariq balik lambat harini.. Nak jalan2 tengok movie and have some shopping with my girlfriend"

Damn...

Mummy merajuk...

Masa tu lah, akan call Daddy or Qila or sesape sahaje (yang angkat phone) then mengadu serta bergosip pasal girlfriend Ariq tu.. 

Auuuuwww... What a release kalau ada orang nak layan... Believe me! Daddy dan Qila pun takkan layan Mummy masa tu... Percayalah! Diorg akan kata. "Alaaaaaaa... Biarlah Ariq dah besar panjang... Nanti dia kahwin jugak satu hari nanti.. Sampai bila nak duduk celah ketiak Mummy???"

Damn lagi....

Masa tulah baru menyesal tak beranak ramai2 anak kaaaannnnnnnnn...... Barulah menyesal kenapa aku beranak 2 orang je? Bukan 20???? 

Ah! Malas lah nak sambung entry ni... Sakit hati je uols... 

Huhuhuhuhu...

Eh, tadi idea sebenar aku nak tulis pasal tajuk di atas.... Sebab aku ada beberapa pengalaman 'bercouple' dengan lelaki jenis di atas.. ANAK KESAYANGAN EMAK...

Tu later lah ek.. Akekekekeke..

Khamis, Januari 26, 2012

KL, Kuala Lumpur...

Sila sebut ayat di atas dengan nada suara Aaron Aziz dalam filem KL Gangster...

Boahahahahahahaha....

Masa ni mmg ad hoc plan.... Daddy gi office kat KL pagi tu... Tetiba petang cakap dia kena stay KL, so mintak weols datang bawakkan baju dan teman dia sekali kat sana...

So, terkedek2 lah aku dan 2 org budak comel ni ke KL lewat petang tu.. Masa ni a week before Daddy sign on....

Kami sampai dah malam, so terus lepak makan then tidur....

Esoknye bila Daddy ke office, Mummy bawak bebudak tu mandi pool.... Tapi mana ku tahu, Quality tadak kids pool... Hampehs!
Qila tgh frust... Tapi Mummy tetap ada idea untuk tidak menghampakan mereka.... :)
Ariq tetap cheeky dan happy mcm biasa... Ade kids pool keeeeeeeeeee... Takde keeeeeeee... Dia peduli hape kan??? Ahakss..
Dia dah tanak pakai zip dah.. Maybe dah ketat kot... Baju ni beli masa umur dia 4 bulan.. Ihiks... Harus dah ketat sangat kot...
Suka sangat tgk gambar dia senyum.... Dia mmg poser...
Taraaaaaaa... Mummy terus dapat idea... Qila Mummy suruh mandi kat atas kerusi bar tu aje... Jangan gerak2... Main air kat situ je.. Jadilah kan daripada takde... Hehehe.. Tu pun dia dah cukup happy.... Sini dalam jugak.. 4.5 meter.. Terfikir jugak kalau diaorg tergelincir, nasib baik diorg tak hyper sangat dan mendengar kata....
Mummy pun tak gi jauh... Tetap berada disisi Qila... Takut2 dia over happy kan.... Sini sunyi takde org pun... Weekdays le katakan.....
Ariq??? Jangan harap dia nak masuk... Kids pool pun dia takut inikan pulak pool besar dan dalam ni... Lama dia fikir nak masuk ke tanak... Dia diri situ macam mandor je.. Hahahaha...
Siap buat tangan macam tu konon2 nak ukur kedalaman pool... Atau sekadar merasa 'kesejukkan' air melalui halusinasinya sahaja... Wakakakaka.. Macam2 lah perangai korang nak oi...
Tapi sekali sekala menjerit excited... Nak masuk sebenarnye tapi masih lagi berfikir2... Heheh.. Lama tuuuuuuuu... Dah setengah jam kakak mandi, dia masih lagi tak habis fikir... :p
Kakak pun sound.. "Apa adik buat wey...??" Hahahaha.... Kalau ikut nakal Qila, dah lama dia tolak adik dia... Hehehehe..
Tengok tu..... Geget kang!
Last-last dia masuk jugak... Tu pun masa memula masuk tu dia cangkung je... Tak berani nak gerak sgt... Hahaha.. Bagus jugak sebenarnye.. Tak susah Mummy nak kawal dia..
Dah nak dekat jam 11am diorg naik.... Lepak jap bagi badan kering...
Sambil ambil gambar Mummy bebel2 kat Ariq sebab penakut.. Boy kena berani, tp jangan nakal sangat... Dan jangan manja sangat... Dia jeling je...
Bila tau Mummy ambil gambar dia, tersu posing..... Ngada je kan?
Budak suka posing senget..
Lepas dah pakai tshirt masing2, terus naik bilik... Lupe nak bawak diaper Ariq so dia bugel.. Hahahah... Terkedek2 bawak shoes masing2 sebab slippers dalam car, lupe nak amik...
Cer teka apa Ariq buat masa ni???! Dia terkencing uols!!!! Qila yang perasan at first.. Terus dia jerit "Mummy!!! Adik terkencing!!!" Astagaaaaaaaaaaaaa... Ayuh lari sebelum orang tahu!!!!
Qila tgh ejek adik dia lah ni.... Ariq pulak tengah pandang sisa buangan dia.. Hahahaha...

Ape lagi, weols terus lari masuk bilik... Ariq tercicir...
Melekek2 dia lari sama.. Hahahahaha... Apelah adik ni... No shame lah!
Macam pandai je nak bukak pintu bilik tu...
Bilas badan dan gosok gigi dulu... Masing2 dah lapar sangat ni... Habis je mandi selesai pakai baju, dua2 mintak susu masing2.... Qila tak cukup, siap mintak tambah.. Kebetulan Daddy pun sampai bawak nasi ayam...
Terusssssssssssss ambil posisi masing2 dan baca doa makan.....
Nasi ayam masih berasap... Daddy suruh tiup sebelum makan.. Siaaaaaaannn anak Mummy, sampai tertiarap dia meniup nasi ayam nak bagi sejuk... Ni kalau Daddy tengok gambar ni mesti Daddy nangis.... Dia emailed Mummy... Dia cakap dia rinduuuuu sangat dekat Qila dan Ariq.... :( Sedih Mummy baca email Daddy.....
Kakak makan sampai licin... Tak cukup okay dua bungkus dua beradik ni makan... Mummy telan air liur je.. Hahahaha...
Budak ni kalau kat hotel, dia akan tolak batu dengan kayu je.... Kalau duduk hotel, dia makan memang banyak dan pantang nampak makanan dia akan kagum then berkata "Woaaaaaaahhhh....... Dapnyeee.."

Kemain lagi taste adik eh... Nak makan kat hotel je.. Padehal nasi bungkus je pun... Akekeke..

Manalah Daddy tak rindu... Gelagat korang sangatlah mencuit hati....

Nanti sambung eh..

Rabu, Januari 25, 2012

Family Day....

14 Januari yang lalu..... Sehari selepas kenduri bacaan yassin rumah baru kami... Sehari sebelum majlis tunang adik aku dan birthday Bi.... Sepatutnya aku kena sampai ke A Famosa Water World tu at least jam 8.30 pagi sebab aku incharge registration... Tapiiiii.... Nan hadoooo... Walaupun bangun seawal jam 7.30 pagi, tapi jam 9.30 pagi baru nak gerak dr rumah! Sudahnye aku adelah makhluk paling lewat tiba pada hari tu.... Akekekeke....

Jangan marah aaarrrr........ Mak dah cuba sedaya upaya... Tapi ade je benda yg dicari tak jumpa... Huhuhu....

Sampai2 je kat inner tube tu, belum sempat bernafas, game pertama dah start uols.... Mamfusssss.... Orang kata tak sempat nak warm up lah.....



Tak sempat aku nak letak bag semua... Terus kena beratur sebab game untuk kids bawah 5 tahun.... Qila dan Ariq sangat blur... Sampai2 je Mummy dah paksa diorg beratur.. Hehehehe.. Sakit anak tekak aku menjerit memberi arahan pada anak2 tapi nan hadoooo nya diorg nak dengar sebab diorg pun tengah ternganga kehairanan... Aku datang sini nak mandi yang Mummy suruh aku gi tuang air kat baldi ke ape ke hal?!!! Guna cawan bocor lak tu... Akekekeke.... Harussss kalah dengan bergaya okay....

Yelah anak2 aku ni kiranya first time kan join benda2 macam ni so diorg mcm pelik lah sangat kan.... Hehehehe....

Lepas tu game apa ek? Tak hingat....



Lari dalam guni kot.... Aku mmg tak reti nak lari dalam guni ni... Dahle masa masuk dalam tu, guni tu sket punye berhabuk berdebu... Naik semput aku dibuatnya..... Tapi nak enjoy punye pasal, takde hal lah.... Grup aku kalah lagi masa ni sebab aku start first tapi aku paling lambat sampai... Wakakakaka.....



Lepas tu game air ni.... Kena sambung2kan getah paip, then kena masukkan air pakai cawan bocor ke dalam getah paip tu, then tuang dalam baldi.... Masa ni aku bersungguh2 ar main kan sebab nak menang punye pasal.. Dahle dah 2 kali kalah.... Huhuhu... Aku try sebaiknya untuk tutup lubang2 kat cawan tu guna jari dan tapak tangan... Yeay! Harussss kami menang lah uols.... Akekekeke... Tu anak2 aku sibuk nak tolong....... Supportive sungguh kaaann.....



Qila mmg 24hrs melekat celah kaki aku... Yang si Ariq ni kejap2 hilang.... Kejap2 hilang...... Risau aku nak pantau dia sbb Bi sibuk ambil gambar... Aku sambil main games, sambil jaga diorg.... Mcm bionic woman gittuewwww... Nasib baik tak berapa panas sangat haritu.... Tapi ntah kenapa rambut Ariq kusut masai mcm ni aku pun tatau... Peluh kot..



Ko tengok... Lepas je game aku cedok air tu.... Dia pun sama nak try.... Gasakle kau nak janji duduk diam2 kat situ tak merayau ke tempat lain...



Lepas tu acara boling kelapa... Bi main pulak... So aku pulak pegang camera... Ni semua hasil lense 18-200 vr.. Lama tak pakai lense ni... D90 ni mmg ngam dengan lense ni.. Kalau D70s aku, gambar tak cun sangat... Ke aku yg tak reti setting??? Huehueheuheu... Ade mak kisah?



Lepas habis semua games, acara penyampaian hadiah... Grup aku menang 2 games kot... Boling dan air getah paip tu... Bolehlah, dpt byk gak hampers... Kids pun dapat hadiah sorg satu... Ngeee.... Ariq suka dan happy gila mcm dpt hadiah tiket penerbangan ke London gittuewww.. Ahaks...



Anak bujang Mummy niiii... Pantang nampak camera.... Poser... Lain betul perangai poser dia compare dgn Qila... Hehehe...



Qila pun happy dapat hadiah walau nama dia lambat sikit dipanggil.... Dia dah sedih dah sebab Ariq dah dapat tapi dia belum dapat lagi..... Huhuhu...

Last but not least.... Kami semua...... Ni lah semua staff Unit aku bersama family masing2.... Tak ramai pun... Tapi kami closed dan satu kepala... Tu yang best tu...

Lepas je grup foto... Mandi lah apa lagi...... Qila dan Ariq dah tak sabar.... Tapi gambar mandi tak banyak sebab malas.... Aku dan Bi penat dan rushing nak balik rumah... Banyak benda tak settle lagi lagipun relatives ramai nak dtg rumah... Esoknya kan adik aku tunang so mmg banyak kerja... Kami mandi tak lama.... Sejam kot pastu lunch then balik daaa....



Si manja yang happy dapat mandi 'kolambesar' hehehehehe....



Si ngada yang takut2 berani... Hehehehehe...



Tengok gambar ni nampak Ariq dah tinggi dan besar sangat kan... Dah patut jadi abang ngah dah... Tapi...... Nantilah dulu.....



Macam dah sama besar dgn Mummy je...... Tapi kenapa rasa macam Ariq punye ngada macam baby 3 bulan? Hehehehe... Tu yg berat hati Mummy nak bagi adik tu......

Ada banyak lagi gambar tapi semua kat facebook.... Banyak cerita nak update ni tapi slow slow lah ye..... Bosan2 nanti keluarlah semua cerita satu persatu... Ihiksss.. Good nite uols.... Thanx for reading... :)

- Posted using BlogPress from my iPad2