Sabtu, November 17, 2012

Holiday Penang Part 1

Sempena cuti Deepavali yang lalu, ecehwah..... Kami sekeluarga telah pergi bercuti ke Penang..... 

Actually ni semua ad hoc punye plan... Mummy memang dah lama fikir mana nak bawak bebudak ni holiday... Tapi masih tak dapat keputusan... Tambah lagi sekarang kan musim hujan.... Dengan tengah mabuk2 manja ni... Dan bebudak ni sangat no-no untuk tempat2 yg sesak a.k.a banyak berjalan or shopping2 so memang susah sangat nak buat keputusan... Dan Mummy pulak tanak lah pergi ke tempat yang hanya ada beach dan pool semata-mata... Nakle jugak pergi tempat yang boleh memberi ketenangan jiwa dan poket Mummy khen... Ihiks.... Tapi agenda utama haruslah ke tempat yang yang diorg boleh naik flight tapi tanak terlalu lama dan jauh... Nak ada beach dan best pool... Disamping cool dan happening untuk Mummy dan Daddy jugak....

So akhirnya, last minute baru datang idea.... Ayuh kita ke Penang!!! Lagipun hampir 10 tahun Mummy dan Daddy tak datang sini.... Lebih best, Penang kan ada Hard Rock!! Ape lagi. khen......
Sangat priceless tengok muka Qila yang happy dapat naik aeroplane... Yelah last year masa gi Langkawi kan dia sakit time tu.... Pandai je dia pakai seatbelt sendiri..... Bukak sendiri..... Dah besar sangatle tu kan....  Tahu pulak yang dia naik ni Air Asia.... Hahahaha....
Ariq pun dah berani naik aeroplane this time... Kalau last year menjerit2 ketakutan sebab takut dgn kipas aeroplane yg besar tu... Tapi masa nak take off dia tanak pakai belt... Dah tu dia berdiri atas seat sebab tak nampak luar katanye.... Adoiiiiiiiiiiii..... Kau memangle suka naikkan darah Mummy wahai anak.... Memang dia takboleh duduk diam langsung... Nasib baik 1 jam je... Macam ni kau nak gi melawat Mak Long kat Manchester tu??? Tak terbayang 7 8 jam dalam flight nak melayan Ariq.... Memang kena fikir 1000 kali....

Belum lagi ko tengok dia lari satu airport dan meniarap kat atas lantai.... Perghhhhh... Meroyan aku... Memang banyak kali kena cubit taw ini budak.... Nak dukung tak boleh.... Sabau jelah....
Safely landed... Flight kami pagi so sampai Penang Airport Bayan Lepas dalam 10 lebih.... Ambil white limosin RM70 ke Hard Rock Hotel Feringghi... About 45 minit perjalanan.... Jauh gak....

 Pening kepala wey nak sampai Hard Rock.... Berpusing2 jalan liang liuk... Juling mata aku.... Kalau aku kena drive kat sini memang kejung leher nak tengok jalan betul2.... Dahle mak pendek....

Jam 12 tghari kot sampai hotel.... Check in was smooth..... Aku book bilik dari booking.com.. Ambil bilik paling murah iaitu deluxe hill view without balcony included breakfast... Kedekut khen?????? Boahahahahaha.... Beza dalam RM400 kot untuk seaview + balcony... Mahal noks..... Baik beli baju Hard Rock..... :p
 Tapi bilik tak dapat on the spot.... Kena tunggu bilik siap.... Ramai orang holiday sini... So kami lepak kat lobby sahaja.... Sangat cozy sebab ada sofa besar yang boleh muat kami semua untuk landing lepak sambil minum welcome drinks..... Heaven sebab facing pool...... Bebudak ni memula syioklah tengok orang mandi manda tapi lama2 diorg start bosan menunggu.... 
Welcome drinks kami....... Semua staf kat sini sangat frenly... Tapi ramai orang Indon... Tapi Indon yang handsome lah uols..... Yang educated gitu... Mak taste! Boahahahahaha.....
Halo halo halooor...... Kalau disuruh posing dialah nombor satu.....
So disebabkan kidas dah start meroyan kebosanan... Mummy bawak diorg gi Lil Rock Kids Club dulu.... Mainlah puas-puas kat sana... Ohye, budak perempuan yang naik slide dengan Ariq itu adelah anak Anita Baharom... Artis suam2 kuku tu..... Huhuhuhu... Budak ni pernah masuk TV iklan Baby Johnson kalau uols ingatlah....
  Qila happy lah main sini tapi Mummy sudah sangatle lapar.... Haih..... Almost 2pm kot baru dapat bilik..... Yeehaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... Bila bilik dah ready diorg call bagitau... Yang bestnya, bilik kami telah di
upgraded tanpa sebarang bayaran.... Yeay!
Dalam booking.com Mummy saje requested untuk upgraded bilik ke seaview... Mana tahu dapat murah kheeeeen.... Sekali betul2 weols dapat deluxe seaview + balcony lagi.... Heaven.... Tak rugi uols stay kat sini.... Memang best dengan harga yang dibayar... Berbaloi bayar $$$$ ringgit... Huhuhuhu.... Mummy sangat sukaaaaaaaaaa... Terima kasih Hard Rock Penang!!!! Uols memang pandai ambil hati guest.....
Bilik kami betul2 menghadap pool dan laut..... Ape lagi, Qila tak keruan lah uols..... Tapi masih panas berdengkang lagi.... Tunggu redup sket ye sayang, petang nanti kita turun...... Sabar ye..... 
Nak jugak tunjuk benda alah ni.... Mummy tak gi spa pun sebab pregnant... Rugi.... 
The brand..... Makanan kat sini agak mahal... Spa pun mahal.... Bak kata orang, you pay for the brand.... Memang mahal lah kan.... Huhuhu....

Ohye, kami order room service je sebab tak larat nak turun makan.... Daddy kata lepas makan nak terus nap.... Huhuhu... So kami order Fried Rice dan Chicken Rice....

 Ya Allah..... Kami tak terfikir ada dua lagi budak ikut kami...... Tak cukup uols.... Kami makan berebut.... Wakakakakaka..... Tapi malas nak order lagi sebab lambat gak nak tunggu... So kami nap kejap.... Pukul 4 petang, terjun pool......
Ohye, mini bar....
Alhamdulillah cuaca sangat baik sepanjang kami kat Penang..... Syukur...... Tak hujan pun..... Dan takdelah panas sangat.... 

So next entry.... Mummy akan update view kat pool.... Pool dia sangat best uols!!! Berbaloi bawak kids holiday sini...

Daaaaa.....

3 ulasan:

mariaariffbaby.com berkata...

beshnya!! kita sukak!

ha ah hard rock ni kita bayar brand dia kan..(exp masa dok hard rock singapore). but bila lagi kan nak memanjakan diri sendiri! :D

-cinta soFiaSafiya- berkata...

wahhhhhhhh...akak turun sini nyek
ruginyaa xdapat jmpak...
kalau x bolew jmpak akak face to face n jmpak qila n ariq....


hard rock memang best......pendek kata hotel kat area feringgi memang superb....akak g nite market x?

Marsha~ berkata...

night market??? pergi.... wajib tu..... heheheheh tapi pergi tak lama sbb bebudak ni malas nak jalan... masing2 mintak dukung... patah pinggang...