Selasa, September 04, 2012

Open house pertama kami..

Amboiiiiiiiiiii... Punyelah bersawang blog aku ni...... Sikit punye malas nak update... Huhuhuhu...

Banyak benda nak update tapi susah betul lah nka transfer gambar dari SIII ke pc ni... Nak update dari SIII alahaaaaaaaaaaiii cinonet je tak puas nak taip uols... (Hahahaha dasar tak bersyukur komplen itu ini 24jam.. Pffthhh!)

Ohye, 31 Ogos tuhari buat pertama kali aku dan Bi buat openhouse di rumah kami... Yelah sejak kahwin ni, ini kali pertama buat openhouse.... Mula2 tu fikir ade ke orang sudi nak datang kan.... Siapalah kami ni.... Rumah pun biasa2 saja... Rumah standard yang belum di-decor bagai..... Ade ke orang nak datang jengah....

Tetapi... Ya Allah syukur sangat... Tetamu datang non-stop sejak 4 petang hinggalah tengah malam!!!! Kejang kaki den!!! Time kemuncak apabila gang V-Sixers Bi datang berbelas-belas kereta serentak!!! Ade berpuluh kids bertempiaran keliling rumah... Hahahahahahahaha... Bayangkanlah.......

Kawan-kawan office ramai juga yang datang... Ex-schoolmates, kawan2 blogger, kawan2 fb datang dari jauh pun ada... Gang2 PGK... Saudara mara jauh dan dekat... Jiran2 tetangga.... Classmates Bi datang siap menolong bagai... Rasa bersyukur sangat sebab sambutan sangat meriah... Rasanya almost 300 org kot yang datang... Ke lebih sebab aku pun tatau nak agak... Yang pasti terpaksa tambah beli pinggan dan cawan kertas... Nasib baik adik aku bantu jadi runner dan tukang kipas sate... Hehehehe...

Menu haritu adelah :-

1. BBQ lamb dan lembu
2. Sate ayam
3. Nasi goreng cina
4. Nasi impit
5. Rendang daging 2 jenis
6. Sambal udang
7. Char kueh teow
8. Cheesy wedges
9. Pavlova
10. Air sirap + orange
11. Nuggets + hotdogs
12. Kek dan kuih muih
13. Buah tembikai

Semua masak sendiri kecuali sate tu kami order... Tapi bakar on the spot....

Meh nak tayang pavlova iols buat...
Menjadi sebutan ramai ni uols.... Ohye ada yang mintak resepi.... Sabar ye sayang @shidarazak.... Nanti I bagi dan explain cara buat.....

Tetamu punyelah ramai sampai terpaksa ambil turn untuk duduk di meja kat khemah yang disediakan.... Hahahahaha.... Maaflah jika ada yang tidak dapat layanan mesra... Tak sempat nak beramah mesra sebab kena layan semua yang datang sama rata.... Maaflah sangat.... Maaf juga yang terlepas pandang untuk dijemput... Ini kali pertama buat openhouse... Memang agak kelam kabut... Aku dan Bi tidur jam 4 pagi hari sebelumnya... Pukul 6.30 pagi dah bangun start memasak dan mengemas rumah.... Memang sangat pancit uols.... Esoknya tu, sabtu kami anak beranak pengsan sepanjang hari.... Hehehehehe..

Terima kasih uols sebab sudi datang ke teratak hamba itu...

Gambar???? Aku ambik satu je..... Bi langsung tak ambil..... Tak sempat uols... Dalam aku baru sibuk nak pakai baju sebab baru lepas mandi, tetamu dah start datang..... Sampaile jam 8.30 malam baru lah slow down sikit.... Tapi jam 8.45 malam gang V-Sixers serbu berbelas-belas kereta..... Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaa....... Mak tergezut sangat dan terus hilang kata dan pedoman tak tahu mana satu aku nak layan... Hahahahah... Sambil bersilat kat dapur top up nasi goreng cina dan char kueh teow sambil tu jugak lari2 keluar jap untuk layan tetamu.... Nak agih duit raya pada kids lagi... Heheheheh... Memang tak menang tangan.... Tapi sangat teruja.... :)

Qila dan Ariq pun tak sempat mandi petang... Dah pukul 10 malam baru ada time sikit nak mandikan diorg.... Jam 11.30 malam dua2 pengsan!

Seronok rupanya ye buat openhouse ni.... Makanan habis licin kecuali adelah sikit-sikit baki here and there... Tapi senang lah nak basuh periuk bagai sebab makanan almost habis... Hehehehe... Sehari suntuk masa diambil untuk kemas rumah....

Dan actually aku ada berita nak share dengan korang.... Walaupun ramai yang dah tahu di fb..... Tapi maybe jugak readers aku yang tak add aku di fb...

Tu nantilah ye........ Hehehehe....

Apa-apa pun aku bersyukur dengan setiap limpah rahmat dan kasih sayang Allah s.w.t kepada aku dan keluarga sehingga sampai saat ini.... Alhamdulillah......

Till then nanti aku update lagi lah ye... Hehehehe

14 ulasan:

Sue berkata...

meriahnye cerita open house... thx sudi jemput tapi maaf tak dpt dtg memeriahkan suasana...

n btw, congrats yea marsha.... :) tercapai jugak hajat di hati tu yea... take care!

Anasaliza berkata...

Bestbkann jamu orang makan masakan kita..walaupun xsesedap mana, tp bila habis licin tue rasa happy sgt..

Ruginxdpt join..kalau balik rayatahun dpn nk tumpang serbu jugaks bulehhh..hihi

adnil linda berkata...

berita gembira??

fuadnis berkata...

marsha....apa nama u kat fb??nak add la....

Marsha~ berkata...

fb i susah nak cari sbb private... u cari kat hubby i, muhamad zaki nanti ada link married to marsha zliyana... jangan cari muhamad zaki lain plak.. heheh.. kalau cari pakai email try tgk boleh tak.. marcia.zlyana@gmail.com

mummY daniSha berkata...

banyaknya menu...best..best..sori ya marsha x dapat join sebab sy gi johor jumaat tu..

Fazlinil Irma berkata...

weehuuu.. parabolaaa..!! ;P
siyes nampak mewah buah dia.. lg2 yg wane hitam tu..

fuhh.. telan liurr..!!

norhidana berkata...

kalu ada gambar msti terserlah kemeriahan nyer... mcm2 betul menu yg ada msk sndiri laktu... best lah kak...

nnti dana try cari fb akak ek... apa lah hepi story tu ek

dalina berkata...

salam
selamat hari raya
naper tak leh add akak kat FB ye
-dalina-

Ainul Hayat berkata...

Kak Marsha thx sudi jemput. Sorry tak dpt dtg. Erni pun ada gortong royong open hse kat kawasan perumahan abg ipar. HEHEHE.

Berita tu ye. Tahniah ye kak. Bestnya....bilalah turn Erni pula. Macam kena minta tips je ni...ngeh3

Lin berkata...

aah..mmg best. sya pun dh lama tak wt. last buat openhouse masa lepas pantang anak sulung dulu..da 4thn pun.

*i dh tau news u too..congrates dear :D

misz_eyza berkata...

meriahnye open house akak.. saya buat simple2 jer jemput sedara mara dan jiran terdekat jer huhu

apakah surprise tue? apa2pun tahniah kak..nanti nak gi cek FB kak la hihi

zoebear berkata...

Kak, Pavlova itu sangat sedap.. thank you sesangat...

Che Rosliza Che mat berkata...

wow...sedapnya kek tue..