Khamis, Ogos 30, 2012

Shopping trip to IKEA baybeh

Raya ke sembilan... Hahaha... Kami beraya ke IKEA uols....

Memang tak plan pun.. Masa tu kan hari Ahad... Esoknye dah start kerja... Padehal hari Jumaat dan Sabtu kami dah ada kat KL.. Sabtu tengahari pergi Jasin-Muar untuk attend wedding, tengah malam baru sampai rumah Melaka... Esok pagi2 Ahad terus gi balik KL semata-mata nak pergi IKEA... Gigih kan???? Nasib baik tak jammed uols... Kat highway memang sangat banyak kereta sebab semua yang beraya kat kampung nak balik ke KL semula... Aku dan Bi penyumbang kepada kesesakan ittuew... Ihiks...

Alasan ke IKEA? Nak beli katil anak2... Sebelum raya memang tak sempat nak beli.. So terlanjur Bi okay je nak drive, so ayuh kite... Huhuhuhu... Bawak kenari untuk senang nak sumbat barang... Tapi masa sampai IKEA tu kaaaaaaaaaannn... Dari tengahari sampai nak dekat senja.... Ko rasa mcm mana??? Hehehehe...

Manusia punyelah ramai... Rimas!!! KamI memang tak bawak anak2... Datang memang untuk shopping all out... Nasib baik aku bawak Kenari kalau bawak lori...... Kosongle duhet dalam akaun bank tu uols... Semua rasa nak beli dan bawak balik.... 
 Kami sedang beratur untuk membayar... Bi tolak troli yang berat... Nak bayar je ambil masa almost setengah jam... Tengok cashier jugak.. Cashier aku pantas dan cekap... 
 Iols tolak troli biasa.... Ada berlaku peristiwa sadis uols... Disebabkan terlalu ramai orang... Masa menyalin nombor rak dan section untuk bed frame aku telah tersalah tulis daaa... Untuk nombor rak bed frame, staff IKEA kena cari dalam komputer, so dia cakap 23, aku dengar 27.. Padehal section ada sampai 26 jerrrsss... Menjajau okay carik tak jumpe... Last-last bila dah cari barang lain dulu, weols terus lah gi bayar.... Lepas bayar baru perasan, maaaaaaaaaaakkk!!! Bed frame lupe ambil!!! Sentaaaaaaaaaaaaaaaaaapppp... Terpaksa aku masuk balik IKEA, gi balik ke tempat display bed frame tu, cari balik staf tu dan mintak balik nombor section.. Ayoyoyoyo..... Kat situ je ambil masa 1 jam lebih! Sebab nak mencari, nak panggil orang tolong pikul dan beratur membayar SEMULA... Hanginnnnnnnnnnn.... Dahle que panjang gila..... Hampunnnn.... This time pulak aku dapat cashier maha LEMBABS!!! Lama ar tunggu...

Demi anak2 tersayang... Ape pun Mummy dan Daddy sanggup.....
 Inilah bed frame yang 'tertinggal' tu.... Hazab..... Staf yang tolong aku angkat bed frame ni siap tanye... "Anak kembar ke kak? Beli sampai dua.."

Hehehehe... Bi takde masa ni... Dia tunggu barang2 weols kat luar... So terpaksa minta tolong staf tu pikul.. Berat yarabbi......
 So total troli adalah TIGA... Macam bangla hokay aku dan Bi nak tolak tiga2 troli maha berat ni.... Pastu kan, aku dan Bi termenung.... Macam mana nak bawak balik?????????? Aku tanya Bi, muat tak... Bi slow je jawap "Taaaakkkk.."

Huwaaaaaaaaaaaa...... Terus Bi ambil nombor untuk home delivery... Orang ramainyeeee... Kami punye nombor ade lagi dalam 20 orang gitu... Huwaaaa....

Sambil tunggu tu, laju hotak aku berfikir... Berapa charge??? Berapa lama sampai??? Haih.... Tak sanggup nak tunggu seminggu dua wey.... Huhuhu.. Terus aku tanya staf tu walaupun nombor giliran aku belum sampai lagi..

"RM370 delivery charge to Malacca... Within 5 working days"

Argghhh!! Tak caye aku 5 days... Lori ada empat... Tapi tengok gudang tu ada banyak troli tgh que untuk home delivery... Huh...

So aku cakap dengan Bi... Cer try masukkan bed frame dan shelves tu dulu... Kalau okay, yang lain2 tu kite boleh susun elok2 punye... So Bi pun ambil lah kereta... Lama Bi pusing  sampai aku naik gementar uols... Tak putus2 berdoa.. Hehehe... Cubaan pertama untuk masukkan bed frame adalah......
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Berjaya!!!!
Yeayyyyyyyyyyyy... Alhamdulillah... Lepas je Bi berjaya masukkan bed frames, shelves dan carpet... Aku cecepat tolak troli2 yang lain keluar untuk loading semua barang... Mendapppp kenari mak okay.... Yang penting, mak dapat jimat rm370!!!!
 Weols parking luar... Parking dalam tutup... Mudah lah kan sebab depan pintu masuk kaunter home delivery je.. :)
 Apabila separuh berjaya disumbat masuk... Iols dah boleh tarik napas dan sengih sampai telinga......
 So haritu I adelah assistant bangla yg membawa muatan terlebih... Minyak2 muka ku.. Kenari jalan sangat slow sebab berat... Sepanjang jalan berdoa non stop supaya selamat sampai Melaka.. Ihiks... Aku memang tak nampak Bi kat sebelah... Kami dipisahkan oleh shelves dan carpet... Muhehehe... Berbual pun tak nampak muka... Bi pulak tak nampak left side mirror so akule yang jadi mata kepala dia untuk pandang side mirror..

"Kiri clear Ling???"

"Cleaaarrr... Ok masuk!!!"

Gigih kan weols..... 

Nak tengok keadaan laki mek kat sebelah nun???????
.
.
.
.
.
.
.
.

 Sian laki aku.... Sampai Melaka dia terpaksa drive senget ke kanan sebab shelves tu menghimpit bahu kiri dia... Aku selesa lah jugak sikit sebab aku kecik.... Cuma kaki terpaksa angkat ke atas sebab bawah kaki aku ada mattres cover.. Ihiksss... Kami pulang ke Melaka dengan penuh excited.....

Alhamdulillah, 2 jam lepas tu sampai Melaka..... Bi bawah 80km/hour je uols.... Berat.......
Ni lah rupanye kenari iols.... Bibik sangat kagum okay bila melihat apa yang kami sumbat kat dalam kenari ni...... Ngam-ngam muat semua hasil borongan.... Tapi tirai tingkap satu lagi tak jumpe lah... Mana ntah... Maybe terselit bawah seats kot... Huhuhu...

Alhamdulillah sampai dengan selamat.. Ihiks.... 
Tapi kan, sangat priceless bila tengok anak2 happy bila kami balik bawa sesuatu untuk mereka... Qila sangat tak sabar nak tunggu katilnya siap pasang... Sangat happy bila dia suka dengan lampu tidur untuk dia dan Ariq... Hilang penat dan lelah Mummy dan Daddy.... Kegembiraan mereka adalah kebahagiaan kami sebagai orang tua... :)

Memang semua ni untuk mereka... Bilik Mummy dan Daddy bukan konsep IKEA.. Mummy tak suka sebab Mummy lebih suka yang classy dan sexy... Muehehe.. Untuk bilik anak2 boleh lah kan sebab barang2 IKEA sangat cute dan berpatutan...

Nak tengok katil anak2 aku???? Tunggu...................

(Padehal kat instagram dan fb dah tayang dah...)

Tapi shelves dan lampu tidur belum pasang... So tunggu ye... :)

20 ulasan:

mummY daniSha berkata...

wahhhh suke sgt barang2 ikea...cantek n rega pun ok....dgr nak bukak kat melaka...tp x nampak bayang pun..

Nur Hafiza Rahsid berkata...

Hahahahhaha kakkk!! Gigihnya bersoping. Sama macam mak sy. Sanggup ni berhimpit macam tu dengan karpet kiri kanan tengah ;p

Tapi bila tengok dia happy, takpelah. Mek pasrah. Haha

myaishahhafiz berkata...

wah gigih sampai ke kl shopping brg anak2.

tp rasanya semua mak pak mcm tu kan, sanggup buat apa sj utk happykan anak2 :)

LiAnA berkata...

adehh sakit perut aku gelak pasal loading brg dlm kenari.. tapi betullah.. pasal anak2 apa2 pun sanggupkan..

Sue berkata...

hahaha gigih sungguh.. tengok gambar husbd u terus tergelak. kesian driverrr... yg penting jimat rm370 wehhhhhhhhhhh

.cik aida. berkata...

x sabar nak tgu gambar katil qila and ariq.hehe

nant xtdo ngan k'marsha dh la ek?hehehe...

maya amir berkata...

ya allah marsha..i tergelak tau... gigih..gigih... kl-melaka hsbnd u drive tersenget2 gitu..pastu nak borak, terpisah2 tak nmpk muka..mesti u all straight jek balik melaka..dah tak singgah mana2 dah..hahaha..salute lah:)

cikgu su berkata...

Huhuhu...
Kak su tingin sopink kat ikea.
Best gile kan kan kan?
*jakunsangat*
Apa Nama kat instragram?
Kak su nak add la..
Nak nengok katil.

Aliza berkata...

bulb generic pun ok kan? since you senyap ajer, i assume sumer ok la ek ;p

mmg kagum tgk muautan brg2 u tu... and glad to know, i'm not alone!! LOL LOL LOL

hope qila & ariq enjoy sgt2 brg2 diorg :D :D :D

mariaariffbaby.com berkata...

pergh..muat ek? salute la.

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

i respek dgn uall berdua...mmg gembel..hihihi

Marsha~ berkata...

kak su @cikgu su... saya tak boleh komen kalau blog ada verify code lah... mmg tak lepas tatau kenapa... instagram saye - marshazliyana
follow eh

Cho Zila berkata...

akak baca tergelak2 smpi adik sebelahtu tanya kenapa.. akak dapat bayangkan bercakap tak tengok muka dsbgnya.. memang tak leh tahan nak gelak..
tapi suami u memang baik ler kalau suami akak mahu ditinggalnyer akak depan ikea terlopong.. dia tak layan punya....

norhidana berkata...

wahhhhhhhhhhh mmg sgt kagum kt ko kak.... heheheh sumbat sampai muat sume ek...
tp kan yelah dr kene byr sampai almost rm400 kn...
mmg gelak beso masa nengok akak ngn hubby akak tuh, mcm org gadoh sbb tgh2 ada halangan hehehe...

Tanpa Nama berkata...

sesuai la..muka ko pun dah macam bangla uolsssssssssssss

Marsha~ berkata...

bangla pun bangla lah uols..
janji mek dapat shopping all out kat ikea.. ko hade??? nan hadoooo uols..... stalk le mak lagi.... mak suke... huhuhuhu...

Fazlinil Irma berkata...

adoiii... mmmg hebat.. dr melaka lg. sy yg dkt kl pun duk brzaman nak beli almari mainan.

org selisih jln x tgok pelik ka keta awk marsha..? hikkss...

Marsha~ berkata...

Irma.. ade gak yang overtake pastu tengok sambil tahan gelak.... i jelingkan jeghs... bukan bawak pendatang tanpa izin pon... agegegegege....

zoebear berkata...

ya Allah kak.. padat sungguh kereta ko itu.. tabah betul ko bwk keta dgn keadaan camtu ek.. tapi tu lah org kate, kalau pasal nak cantikkan rumah.. apa2 pun sanggup kan..?? berbaloi-baloi ye tak? hehe

Che Rosliza Che mat berkata...

Memang jimat Rm 370 penghantaran...kikiki kelakar baca cerita tue..