Selasa, Ogos 14, 2012

Dugaan di bulan ramadhan...

Dugaan.... Dalam pada kegembiraan menyiapkan persiapan Aidil Fitri keluargaku ditimpa dugaan.... Huhuhuhu...
 Sehari sebelum kejadian... Masa ni dah nak petang baru diorg nak nap.... Sangat mcm kembar sebab minum susu next each other... Pastu terus terlelap... Masa ni Daddy sibuk kat workshop... Pasang bodykit baru untuk Jazzy Mummy..... Mummy pulak sibuk memasak kat rumah untuk berbuka... Pagi tu kami keluar gi beli segala mak nenek pelita dan lampu rumah.. (entry bawah)

Malam sabtu tu kami sempat jugak ke bazaar ramadhan, beli songkok, sedikit bunga api dan mainan bebudak ni... Seronokle bebudak ni jalan2 kan....

Ahad..... Pagi2 Daddy dah bangun... Pasang lampu kelap kelip keliling rumah..... Settle je pasang lebih kurang pukul 11 pagi...

Daddy ajak gi Pagoh... Nak beli fireworks dari kawan dia... So dia nak ambil kereta dia kat rumah nenek....  Mula2 dia nak keluar seorang je.... Tapi Mummy yang suggest bawak Ariq jumpa Atuk.... Rumah nenek just 2 minit drive dari rumah kami... Ariq sangat manja dengan Atuk..

So Ariq pergilah ikut Daddy.... Qila tanak ikut sebab dia tengah khusyuk tengok cartoon... So Ariq pergi seorang... Nak Jazzy... Mummy lambai2 dari dalam rumah je... Pagar pun Mummy tak tutup...

Tak sampai 5 minit Daddy call suara terketar2... Ya Allah sampai sekarang Mummy masih trauma bila ingat balik saat itu...

"Ling! Bi accidentlah... Datang sini yang..."

Ya Allah.... Jatuh jantung Mummy... Mummy terus rasa nak pitam... Benda pertama yang Mummy tanya Daddy adelah..

"Ariq macam mana???!!"

Daddy kata Ariq okay... Dia suruh bagitau mak dan abah dia... Kat belakang terdengar suara Ariq menangis dengan kuat... 

Kenapa nak bagitau mak abah??? Teruk sangat ke??? Masa tu baru teringat nak tanya... "Bi okay ke???" 

Bila dia jawap okay, terus letak phone. Call mak bagitau... Terus cakap dengan Qila cepat2 siap nak keluar tengok Daddy accident... Memang kelam kabut nak tukar baju, pakai tudung... Tutup semua pintu dan TV... Menggigil okay.... Bi tak pernah accident semenjak kami kawen.. Tak pernah berlaku emergency macam ni... Dahle takde sapa pun kat rumah ni.... 

Sambil tu Qila pun cari lah ape benda dia nak bawak.. Sambil bebel2 "Kenapa Daddy accident??? Daddy tak nampak jalan ke.... Adik mana??? Kite pakai slipper biasa je ek kalau pakai slipper yang itu (yg dia suka) nanti lambat... (sebab susah nak pakai)"

Ya Allah... Mummy nak keluarkan kereta dari porch pun bermasalah sebab salah tolak gate... Patut bukak ke dalam... Huwaaaaaaaaa....

Keluar je simpang rumah, ada ambulan baru je keluar dari Poliklinik depan rumah kami... Ya Allah... Kenapa sampai ada ambulan???? Teruk sangatke??? Mummy dah nak nangis dah... Takut sangat.... Non stop berdoa...

Tempat Daddy accident dah mula jammed... Mummy bagi emergency signal, lalu tepi so dapat sampai cepat... Parking je, terus lari2 anak ke depan sikit... Orang ramai dah start kerumun.. Bila tengok keadaan kereta... Ya Allah hancur hati... Both airbag terkeluar... Berhabuk semua.... Nampak Bi  dari jauh tapi tak nampak Ariq... Ya Allah.... Habis kutolak semua orang yang menyibuk jadi penonton kat situ... Qila pegang erat tangan Mummy... Dia pun terkelu... Kami sempat lalu depan mamat motor yang berlumuran darah... Dia terbaring kat tepi tu sambil orang2 ambulan tu tolong dia... 

Dari jauh Mummy jerit "Bi!!!! Mana Ariq???!!!" Sambil nangis....

Bi tunjuk ke dalam ambulan... Mahu tercabut okay jantung aku... Kenapa pulak anak aku duduk dalam ambulan.... 

Bila jengah je dalam ambulan... Mak tengah duduk sambil peluk Ariq... Ariq tengah nangis.... Bibir dia bengkak... Pecah dan berdarah... Tengok badan ok.. Takde lebam atau apa2.. Muka pun okay... Ya Allah leganya... Bi kata Ariq tersembam ke depan.. Lucky ada airbag... Dia mmg suka diri kat tengah2 celah antara dua seat depan.. Fav spot dia pon.... 

Toy angy bird dia masih dipegang erat kat tangan..... Bi kata, petugas ambulan dah check Ariq... Alhamdulillah dalaman semua nampak okay... Dia nangis sebab terkejut dan sakit bibir kot dan slipper pororo dia hilang sebelah... Mahu dia tak nangis.. Slipper kesayangan.. Huhuhu... Berkali2 tanya mana slipper dia lagi sebelah.. Tapi ade org suggest bawak gak Ariq gi buat fully check up kat hospital...

Lucky nenek dan atuk sampai cepat... Diorg naik motor je.. Daddy kata, berlari nenek datang tanya Ariq... Cucu kesayangan tu... Nenek pun panik...

So Daddy settle hal kereta. Mummy, nenek dan Qila gi bawak Ariq ke Mahkota Hospital untuk full check up... Masa tu Ariq masih menangis... Dalam kereta dia tertidur... Aduh risaunya.... Sampai je Mahkota, pas jumpa doktor semua... Ariq tetiba hyper balik... Ko memang menakutkan Mummy taw...

On the way balik rumah, Qila tanye nenek "Kereta Mummy dah rosak.. Macam mana ni raya dah dekat" Hahahaha.. Tau pulak dia raya dah dekat... Masa sampai rumah Daddy tunjuklah gambar kereta tu... Qila peluk Mummy "Sian Mummy... Takpe eh Mummy..... Nanti kereta masuk hospital..." Aduhaaaaaaaiii.... Nak nangis je rasa sebab terharu sangat si debob ni sangat memahami Mummynya....

Semalam pun dia bebel2 kat Daddy... "Kereta honda Mummy dah takde... Daddy dah langar kereta honda Mummy" Huhuhu... Daddy tak sengaja sayang..... 

Syukur Ya Allah... Ariq tak apa2... Bibir pecah tu dah semakin pulih...
 Inilah budaknye dua jam selepas kejadian.... Syukur...... Terima kasih Allah sebab melindungi Ariq... 

Jazzy Mummy??? Tak payah tanyelah... Kalau dah airbags terkeluar tu uols tahulah macam mana teruknya bahagian depan... Bodykit baru semua hancur lebur... Takpelah... Yang penting Bi dan Ariq selamat... Kereta boleh repair, duit boleh cari....

Ariq pun dah kembali hyper.... Takde apa lagi yang Mummy boleh kata just syukur alhamdulillah.... Tapi kelakar jugakle bila Bi cerita... Lepas je airbag meletop, dia jumpa Ariq terperosok kat bawah dashboard... Bila dia dah jumpa Ariq... Daddy gelabah panggil nama Qila... Dia tanye Ariq, mana kakak??? Dia lupe kot kakak tinggal rumah... Ariq tengah nangis meraung... Siap boleh stop nangis dan jawap "Kakak inggal rumah" then sambung nangis... Huhuhuhu... Kamu sangat comel wahai anak.... Tak tahulah macam mana keadaan Ariq kalau Daddy bawak kenari Mummy.... Pasti Ariq akan cedera lebih teruk kot sbb takde airbag.... Dan kalau Qila ada sama... Mesti teruk trauma dia sebab dia suka duduk depan instead duduk belakang dengan adik dia... Ada hikmah dia tak ikut sekali... Selalunya dia tak pernah tinggal... Dia mesti nak ikut mana Daddy pergi... Alhamdulillah...

Terima kasih kepada semua yang mendoakan... Yang turut sama rasa risau dan simpati atas apa yang berlaku.. Mummy sangat hargai...
Ariq pun ucap terima kasih kepada semua yang concern pasal dia... Ni baru ambil semalam.... Bibir masih bengkak kat belah kiri atas... Nampak lebih sexy.. Hehehe..

Semoga apa yang berlaku ini ada hikmahnya.... Terima kasih Allah atas dugaan ini... Menjadikan Mummy lebih menghargai apa yang Mummy ada sekarang ini...

17 ulasan:

Ainul Hayat berkata...

Alhamdulillah semua selamat. Sekarang ni macam musim accident je kak. Takpelah kak yang penting Ariq dengan asben akak selamat. Kereta boleh repairkan? :)

norhidana berkata...

berdebar2 masa baca ntry akak nih... alhamdulillah daddy ngn ariq ensem takde apa2... takpelah kete teruk jnji yg tersyg tu sume ok...

Suliana berkata...

alhamdulillah.. bergenang air mata baca entry awak ni sbb kita teringt pulak kat aqil sebaya ariq kot, suka duduk tengah2 kereta tu. huhu.. sian ariq, comel dia.. malang tak berbau kan..

Sue berkata...

bergenang air mata sambil berdebar2 baca. pheww mujur diorang takde pa pe...ni yg terus rasa nak pi jusco beli booster seat utk damia n khalish ni. diorang kalau dlm kete lagi la suke berebut2 kejap depan kejap belakang. adoyaiii...

OneSimpleMother berkata...

segala2nya ada hikmahnya kan... alhamdulillah semua selamat walaupun x dapat beraya dengan jazzy takpela ye. boleh beraya dengan yang tersayang..

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

ai harituh mcm singa betina marah ryan sebab i tgh bwk dlm kadar 120km kat plus dia rangkul bahu i sebab dia nak pujuk i sebab marah dia...adik dia ada kat seblah...huhuuhuh

mummY daniSha berkata...

takut baca n3 ni..alhamdulillah anak n hubby x de pape...tu yg penting kan..

HaninFarshid berkata...

owh! marsha....nasib baik semuanya selamat....Alhamdulillah...bersyukur sangat-sangat kepada Allah s.w.t....

takpe...yang penting...tak terjadi apa-apa kat orang yang kita sayangi...

cikgu su berkata...

Syukur x de apa2..
Anak2 mmg x mo ddk kat baby seat ek?
Kadang kak su jadi mak tirinDlm keta ....

LiAnA berkata...

berdebar2 aku baca entry ko kali ni.. asalkan both selamat tu yg pentingkan.. kater boleh repair kemudian, duit boleh cari..

maya amir berkata...

sorry marsha..i lambat baca ni.. i tak perasan pun ade tulis kat fb/twitter dak? glad to hear sume ok..takpelah, kereta boleh repair.. yg penting yr hsbnd & ariq selamat..anyway, i nak wish slmt hari raya & ampun maaf kalau ade terkasar bahasa ye... take care!

anasaliza berkata...

alhamdulillah hubby kak marsha n ariq xde pape..take care yekk..

~~Sue eLLa~~ berkata...

Alhamdulillah kak semual selamat...tapi sue baca niy seram sejuk dan berdebar2...tapi knowing kak marsha....kelakar..tergelak baca pasal ariq cr selipar kesygn diaa..hehehe......take care kak marsha....selmt hari raya ..muaahx!

Tanpa Nama berkata...

Mamat motor berlumuran darah tu macamana? Husband you langgar dia ke? I hope he is ok. You guys are obviously ok. Alhamdulillah.

Tanpa Nama berkata...

Mamat motor berlumuran darah tu macamana? Husband you langgar dia ke? I hope he is ok. You guys are obviously ok. Alhamdulillah.

Marsha~ berkata...

yes cik tanpanam... we guys are OBVIOULSY ok.. mcmlah u kenal i sangat.. nape tak tulis nama sendiri??

apek tu takde apa2.. tak patah ape pun just dia dirawat sebagai pesakit luar dan kami bayar segala bill dan kos repair motor dia.. takkan tu semua nak cerita kot..

puas hati??

Tanpa Nama berkata...

Jangan marah, just asking, you did say he was covered in blood and yes I do think it's important because the impression I got was that he was dead. Not clear in your writing. I think you have a lovely blog and nice stories to tell. I got married on the same date as you and I have 2 kids same age as yours. That's why I like reading your adventures with your young ones. Of course we all like nice comments but sometimes a slightly off kilter comment can make you think, if you like thinking/pondering/daydreaming like me.Sorry I tak tulis my nama because not sure why this comment box doesn't let me sign in using my account and I am not at all tech savvy. May Allah protect you and your family always.My sincerest apology for my previous comment, it made you snarled and I am sure it's not nice to feel like that.Peace be unto you.