Isnin, Julai 16, 2012

Lepas kenduri kahwin selalu uols buat apa???

Hahahahahahaha...... Meh up dulu gambar semasa majlis berlangsung..
 Masih handsome kacak bergaya masa ni... Ariq happy lari sana sini tengok chicken.. Tu gelang kat tangan tu dia jumpe kat kerusi.. Boleh pulak dipakainye... 
Qila makan dengan selera... Nasi minyak mmg favorite dia... Ini wedding sepupu aku belah Arwah Abah... Kat Alor Gajah, dekat je pun so memang datang lenggang kangkung je... Sempat membongkang jap kat rumah sebelah sebab ngantuk.. Cuaca sangat best mendung berangin so best sangat....

So dalam pukul 4 petang tu, sesi kemas mengemas dan membasuh pun bermulalah....

Tradisi  mengemas dan membasuh sambil main air ni aku rasa orang Melaka je kot buat... Negeri2 lain ada tapi tak banyak... Sekarang ni pun semua main caterer je, takde lagi upacara basuh periuk dan pinggan mangkuk..

Bagi yang masak sendiri, petang2 tu mesti ada sesi membasuh kan... Haaa.. Masa tu sedara mara semua dah tukar baju... Bagi yang datang lenggang kangkung macam aku, memanglah tak bawak baju extra... Datang makan dan posing je kaaaannn.. Takde niatpun nak tolong mengemas.. Dasar pemalas... 

So, upacara main simbah2 air pun bermula.... Yang mula2 kena attack adalah orang2 yang duduk leisure2 menunggu nak balik... Aku sefamily adalah tergolong dalam kategori itu.. Hahaha..
Hahahahah... Cuba kau tengok anak siapa yang tengah cedok air tu?????

Anak aku beb.... Dia pun join sama, habisssssssssssss basah lencun! Dapat je green light dari Daddy, kemain laju dia lari join the crowd.. Mahunye Daddy tak bagi green light... Sebabnya, dua tiga minit sebelum tu dia, Daddy dan Ariq habis basah kena simbah dengan Onni, mak sedara aku yang start dulu... Hehehehe... Aku dapat lari tapi tetap kena gak simbah kat bahagian belakang baju... Basah siot! Nasib baik handbag dapat cover dengan kotak.. Muahahaha.. Hawau btol.. Aku dahle tak bawak baju spare.. Lari kedek2 dgn heels bagai... Terus aku mintak Bi kunci kereta, letak semua bag, hp dan barang2 berharga dalam kereta... Takut basah beb.. Diorg ni bukan bleh percaya... Main simbah je... Aku gi lari cari slippers...  Hahaha.. 
 Ni lah kepala segala kepala.. Dua2 ni mak sedara aku yang paling gila-gila.. Yang baju merah tu boleh gi simbah orang lain guna air kopi!!!! Muahahahaha... Nasib lah siapa yang kena... Bi pulak gi simbah diorg ni dengan air campur kuah kurma daging... Perggghhh... Tak terbayang lekitnya nyah oiiiii...... Ni baru lepas kena simbah dengan Bi... Masing2 dah lekit lah tu jalan pun dah tak betul... Yang bestnya DJ still mainkan lagu2 best so sambil simbah air sambil berjoget.. Hahahaha.. Mak-mak sedara aku semua gila2 dan sporting... So aku ikut gen diorglah... Hahaha..

Ada jugak yang kena simpah dgn air campur ais.... Menggigil kooo... Hahahahaha...
 Bi siap bawak baldi... Sampai pecah baldi tu dia kerjakan.... Bi ni bukannye bawak baju spare, tapi dah alang2 basah kena simbah, dia pun join the crowd.. Happening maaarr.. Bukan selalu...
 Haaa.. Yang ni pun sama tak tahu sejuk... Main simbah2 jugak sampai aku pun dia simbah... Bertuah betul.... Nak macam tikus mondok pun ada ni ha....
 Habis basah lencun.... Kasut pun habisssssssss... 
 Dah sejuk baru dia datang menyerah diri mintak ditukar baju...
Sejuklah tu........ Hehehehe...

Ariq????? Meraung okay masa kena simbah air.... Dia takut kot... Sebab ada relatives yang tanak kena simbah tu siap menjerit2 nak selamatkan diri so Ariq takut.. Hahahaha.. Dia ni memang kuntum so dok melekap dengan nenek... Dia pun basah kena simbah memula sekali so awal2 dah tukar baju...
 Nenek dapatlah nenek 'selamat' sekejap daripada kena simbah sebab Ariq takut kan... Hehehehe.. Dia peluk nenek sebab Mummy dan Daddy dah missing in action.. Hehehe..
 Kejap je nenek selamat... Masa nak salam kaut sebelum balik, last kopek okay nenek pun kena simbah... Muahahaha.. So balik rumah masing2 basah lencun dalam kereta... Terpaksa alas dengan surat khabar... 

Eh bukan itu aje....
Daddy habis kena lumur dengan arang.... Muahahahahaha... Merasalah Daddy kena buli..

Seronok gila walaupun penat yarabbi.... Balik tu sampai je rumah nak dekat pukul 6... Semua pengsan ketiduran sampaile maghrib.... Hehehehehe

Malam barule terasa lapar nasi... Terus keluar gi makan kat restaurant chinese-muslim... Besssttt...

Ada Daddy semuanya best! Banyak je benda nak buat dalam kepala ni.. Takpe, banyak lagi masa sebab Daddy akan bersama kami selama lebih 13 bulan baybeh...

Alhamdulillah.... Kami sangat2 happy dan excited... :)

8 ulasan:

Fazlinil Irma berkata...

apasal x ambik video.. sy leh bayang jerit pekik seronok kena simbah air.

yg x tahan tu air kopi dgn kuah kormak.. hahaha.

Marsha~ berkata...

ambil...... saya kena simbah masa ambil video tu... nanti upload.. Hehehe

dyabunga berkata...

seronoknya..dya tak pernah buat cm tu.haha

Ainul Hayat berkata...

Wah meriahnya kak. Lawaklah dengan ayat akak "Ariq kuntum". HEHEHE...

Sky Before Pinky berkata...

wahh..cam happening jerr..uikss air kopi and kurma pun ada..ehehe.. basah lencun lah..tapi cam seronok je..

Nur Hafiza Rahsid berkata...

Kak Marsha, Jaja pun rasa orang Melaka aje yang buat. Ada sekali tu masa kat kampung pakcik kawin, dieorang simbah guna air cuci pinggan tu okeyy. Cantik teletak kulit limau atas kepala =)). Ada yang pose ala statue of liberty tangan naik tinggi sebab selamatkan handphone. Wakakaka. Tapi acara ni memang paling ditunggu tunggu la selain paw duit org masa tol.

Sue berkata...

meriahnye.. hehehe...tp acara2 camni la yg eratkan hubungan keluarga, kan? semangat betul badan qila.. mcm daddy dia... ariq mcm mummy...

Tanpa Nama berkata...

hahahaha...fyi yg start guna air batu tuh Bi la masa kenduri aqiqah Qila 2008...pastuh ms kenduri Amy makbik ngan pakteh kot start air kopi ngan kuah asam..so tahun nie amek nko badan bi kena simbah ngan mak bik Teh Tarik ngan teh2 skali melekat smpai ketiak!!..tp mereka berjaya menerima padah air kurma daging + asam pedas daging..