Isnin, Mei 14, 2012

A'qila dan writing...

Last week adalah hari sedih Qila.. Hehehe... Sedihlah sangat kan sebabnya setiap malam sebelum tidur dia akan menangis merayu cakap tanak pergi school.... Pagi esoknya pun sama, menangis merayu tanak gi school sebab takut kena marah teacher....

Bila ditanya teacher marah kenapa??

"Saye tak tahu tulis number 8 dengan number 10"

Kata Qila sambil tersedu sedan... Alahai.... Dia tu kalau menangis sedu sedan tu memanglah dia sedih sangatlah tu.... Sedih kena marah dengan Mummy lain sikit raungnya...

Teacher marah dan kata macam mana??

"Dont push!!!"

Aik... Pulak daaahhh... 
Mummy pun pujuk2lah cakap.. Dah Qila nakal pushing friends memangle kena marah.. Janganlah tolak2 kawan kat school... Jangan nakal-nakal.. Teacher marah sebab sayang.. Takut Qila jatuh....

"Tak... Saye tak tahu tulis number eight dengan number teeeeeeeeeeennnnnn....." Lagi kuat dia nangis... peluk2 Mummy merayu tanak gi school.... Haih.

Pastu Mama menyampuk... Mama kata haritu bibik Q-Dees kata Qila nangis kat dapur... Teacher marah sebab dia tanak buat writing kat dalam kelas.. So Mama bebel2 suruh Mummy ajar Qila menulis selalu... Better buat lebih praktis writing lebih sikit... Reading memang Qila dah fluent tapi bab writing ada sangkut sikit. Sebab mostly writing homeworks dia, dia tanak buat sendiri... Dia mesti nak nenek atau Mummy yang pegangkan tangan dia.. Kalau tak dia tanak buat... Dia selalu bagi alasan "Saye tak pandai buat..." Kalau dia tulis sendiri dan tulisan senget sikit je nanti dia akan baran dan padam sampai nak terkoyak buku dia... Perfectionist betul! Tu sebab dia prefer orang pegang tangan dia.. So tulisan cantik dan dia tak perlu nak padam banyak kali... 

So aku dah cuaklah kan... Sejak umur 8 bulan dia dah pandai pegang pensil dengan betul... Dia start belajar writing kat rumah seawal umur setahun lebih lagi... Coloring pun sama... Takkan dia tak reti menulis lagi.... Pelikkkk..

Lagi satu, baru aku perasan yang Qila jarang melukis... Dia tak suka melukis... Jarang tengok dia lukis apa2 yang dia nampak dengan mata dia... Mewarna pun skrg makin kelaut.. Dia color sangat cakar ayam... Asal siap je kan...

So hati dah mula risau sangat...... Adakah tangan Qila keras? Susah nak membentuk tulisan??? Adakah aku jarang mengajar dia untuk menggunakan pergelangan tangan dia untuk menulis??? Adakah Qila jarang menggunakan otak kanannya untuk menjadi seorang yang berseni keratif???

Omg.... RISAU....

Risau sangat masa tu Tuhan sahaja yang tahu... Terus rasa bersalah sebab tak tahu kelemahan Qila yang satu ini... 

Atas nasihat opismate, aku call sekolah Khamis pagi yang lepas... Nak jumpa face to face susah pulak sebab selalu yang hantar Qila adalah nenek dia...

So bila dah call tu, aku cakaplah dengan teacher class dia, apa masalahnye Qila ni.... Risau babe risauuuu..

Memula teacher macam cuak gak.. Dia ingat aku nak marah dia sebab marahkan Qila kan.... Tapi takdelah aku nak marah dia.. Aku nak tanya, kenapa dia marah Qila sampai Qila jadi sedih sampai begitu sekali kan... Betul ke apa yang Qila cakap tu yang dia tak reti nak buat writing...

Teacher kata, memang dia ada TERmarah Qila sebab satu haritu Qila tanak buat writing.. Tapi bukan number 8 dan 10 seperti yang Qila cakap... Teacher ajar phoenic writing.. Teacher kata number 8 memanglah budak ramai tak tahu nak buat tapi teacher kata actually Qila takde masalah.. Dia memang antara yang terbaik dalam class tu tapi haritu Qila macam takde mood, dia tanak buat apa teacher suruh so teacher baru je nak marah Qila dah meraung menangis.... Tu yang teacher lagi marah... Hahahahah...

Memang betul teacher ada kata "Dont push" sebab dia ada sekali menakal dalam class.... 

Bila tanya, macam mana Qila punye writing skills, tecaher kata takde masalah... Dia tahu dan pandai menulis cuma hari yang dia kena marah tu, dia tanak buat bila disuruh....

So, aku cakaplah dengan teacher, dua tiga hari Qila nangis setiap malam.. Sedih... So teacher kata dia akan pujuk dan slow talk dengan Qila.... Memang Qila pun asyik kena marah dengan aku kan kat rumah sejak ketiadaan bibik ni.. So takut pulak benda ni semua mengganggu emosi dia... Huhuhu..

So hasilnya.......

Malam tu, masa kat kampung, Qila buat writing non stop!! 

Dan aku sangat2 terkejut dia dah boleh buat number 8 dan 10 dengan cantik sekali.......
 Hasil tulisan tangan anak saya yang nak masuk umur 4 tahun pada 21 May ini...... Aku sangat terkejut sebab dia buat dengan lancar dan kemas... Takde pun padam2 macam selalu..

Eh... Kata tak reti nak buaaaaaaaaattt... Saje ngada kaaannn... Atau maybe dia takde self confidence kot... Entah apa yang teacher dia dah pujuk dia... Terus buat writing tak henti2 malam tu....... 
 Berulang-ulang dia buat number 8 dan 10 yang dia kata susah sangat tu.... Mummy bangga dengan Qila sayang....... Pandai anak Mummy menulis..... Sorry sebab Mummy salah anggap dengan Qila beberapa hari ni.... 
 Kembang kuncup punggong dia kena puji dengan Mummy dan saudara mara semua.... Terus buat lagi dan lagi dan lagi.... Memang dia bawak semua books dan stationery dia gi balik kampung last weekend... Anak buah aku bertunang.. So lama kan berkampung kat Muar nun....
 Phoenic mmg Qila dah takde masalah... Dia cuma bermasalah nak tulis number 8 dan 10 sahaja...
Akibat kena puji bertubi2...... Asyikle dia menulis number 8 tak henti-henti.... Hahahahahaha...

Bagus gak kan... Ong tu.... Number 8....

Hohoho..

Belajar rajin-rajin ye sayang..... Mummy bersyukur dikurniakan anak yang bijak dan terang hati macam Qila... Mummy tak akan paksa untuk Qila menjadi genius macam anak2 orang lain... Cukuplah kamu boleh membuat dan mempelajari sesuatu yang bersesuaian dengan umur kamu... Tidak perlu terlalu advance.. Mummy tidak mahu akademik membebankan kamu.... Belajarlah dengan happy dan buatlah apa yang Qila suka dan minat seadanya... Asalkan Qila happy belajar, Mummy akan sokong Qila sepenuhnya... Mummy takkan paksa Qila buat sesuatu yang Qila tak selesa atau tak suka untuk lakukannya.... 

Kerana Mummy tahu kamu adalah anak Mummy dan Daddy yang hebat....

U are the best daughter in my life Sayang... Mesti Daddy bangga dengan Qila kan???? 

Ariq!!! Belajar dengan kakak ye sayang... Jangan asyik main Tom je... Kakak dulu masak kecik2 manalah main game dan tengok cartoon sangat... Sebab tu dia cepat pandai... Huhuhuhu... Kurangkan tengok cartoon, youtube dan main Tom ye... 

Eleh, cakap macamle Ariq baca blog aku ni...

Huhuhuuhuhu....

6 ulasan:

Fazlinil Irma berkata...

ariq akan baca. 20 tahun lg. hehe.
masa tu dia tunjuk entry ni dkt anak dia. sambil kata,' tengok ni, nenek tulis entry utk papa.'

eceehhh..!! ;P

mummY daniSha berkata...

wahhh..terer la qila hehee..sebaye danisha ngan qila...danisha 7may lepas 4 taun...

biasala mak..mesti risau kalau anak die nanges x nak skool kan...=)

Anasaliza berkata...

Bagus school qila laaa..cepat qila blaja

norhidana berkata...

alololo dia... sampai nngis beria bagai yek.... bdk2 nih mmg tak blh kite ckp ksr or mrh, diaorg msti ingt nyer...

maya amir berkata...

lapan lagi:)

i baca ni mmg teringat sgt dengan airell...airell pun masa mula2 tu mmg tak tau nak menulis sgt.. samalah perangai, nak org pegang pensel die...die minat tapi die tak boleh org ajar push-push..marah2..kire hati tisu sket laa..baru ckp sket, sentap lebih2 sampai takmo menulis.. bile dah ok sket, tetap tanak menulis.. die pun sama ckp, tak tau tulis..airell tak tau.. tak taulah ajaib camne cikgu pandai plak ajar smapai lps2 tu jadik bulat2 cantik tulisan die..budak2 camni kan, kene byk bagi ransangan..i noticed lah, airell buat ape walaupun tak cantik, senget ke ape, i kene puji2 selalu.. pastu kene ajar satu-satu, kene byk2 bagi galakan ape yg die buat..kire kene saiko lebih2 lah.. insya Allah, she'll be fine:)see..dah pandai tulis 8 & 10 pun kan:)bravo qila!!!

Amy Z! berkata...

Qila budak bijak. Tapi tak confident. Kena pujuk, kena puji, baru dia nak buat sendiri. :-)