Selasa, April 17, 2012

Pertama kali dalam seumur hidupnya..

Khamis lepas..... Secara tiba2, baby sitter Ariq ada hal pulak tak dapat nak jaga dia... Dan Mummy pulak ada kerja urgent di office yang perlu diselesaikan... TIDAK BOLEH nak cuti... Kedua2 nenek Ariq yang tersayang tercinta pun kebetulan ada hal....

So??

Pilihan terakhir adalah bawak Ariq ke office dan hantar dia ke taska office Mummy.... Sob sob sob....

Pertama kali seumur hidup Ariq, dia diletakkan di taska/nursery.. Di kala umurnya 2 tahun 5 bulan ini... Huhuhu...
Dia masih tidur masa diangkat ke kereta..... Lena..... 
Siap ubah posisi tidur... Oi dik... Ko hingat ni kat atas katil kat rumah ka???? 

Guess what????

Aku fikir nursery kat Universiti tercinta ni hado.... Tetapi nan hado! Sangat nan hadoooo... Sedih! Apa pun tak boleh... Kalau aku duduk sana sejam pun boleh jadi psiko... Inikan pulak budak sekecil Ariq... 

Masa nak hantar Ariq masuk ke nursery, aku tengok pintu grill pun tak berkunci... Dah tu ada 22 orang budak-budak!!! Umur average antara 3 bulan hingga 4 tahun! And guess what??? Hanya ada DUA orang staff yang jaga kesemua budak2 tu.... What theeee...... Aku tergamam okay... Diorg kata, ada seorang staff terpaksa cuti... Seorang kena jaga 11 budak.... Eh, boleh ke ko?? Aku tengok staff tu pun macam belum kahwin je... Muka takbleh percaya noks! Suci lagi muka bibik aku.. Huhuhu...

Then, ade 2 3 org kids sedang menangis.... Berhingus bagai... Ada sorang tu pulak tengah menangis meniarap kat lantai dapur sambil memeluk bantal busuk.. Aiyooo... So Ariq jadi takutlah apa lagi...... Aku macam dirasuk tau, tak boleh dan tak sempat nak fikir apa2 dah... Bila aku cakap je dengan staff tu aku nak ambil barang kat kereta, Ariq terus meraung... Salah seorang staff tu terus grip Ariq dan bawak masuk untuk mandi... Lepas dari tu aku dah tak nampak Ariq dah... Tak sempat nak cium dia pun.... Lepas brief pasal sukatan susu Ariq dan lotion apa yg patut Ariq pakai lepas mandi, aku terus keluar... Sebab bebudak lain dah nangis... Staff tu mcm tak boleh nak entertain aku sangat.. Lepas tu aku terus balik office... Aku menangis... Huhuhuhuhuhu....

Sampai je office, kecoh gakle sebab aku bercerita kat officemates aku sambil nangis... Tapi japtu sambil ketawa... Pastu nangis balik... Huhuhu... First time nok, mak hantar anak mak ke nursery.... Sedih sangat rasa.... Sian sangat kat Ariq..... Apelah yang dia tengah buat agaknye... Tadi dia sangat happy lari sana sini masa ikut Mummy gi office dan gi cafe beli breakfast.... 

Dalam pukul 11.00 gitu, 1 jam setengah lepas tu... Aku dan officemates aku gi mengintai nursery tu.... Nak tengok apa Ariq tengah buat.... 

Sedihnyaaaaaaaaa.... Korang nak tau, dia diri je kat pintu bilik... Tak bergaul pun dengan kids lain... Ada few kids tengah menulis apa ntah kat hall nursery... Dan few kids ada kat satu bilik lain.. 

Ariq berdiri kat depan pintu bilik yang kosong... Aku mengintai dari luar.. Dari tingkap... Huhuhu... Dia diri situ, pastu jengah sekejap ke hall... Pastu dia gi balik ke pintu bilik tu dan diri sana sambil fikir.... "Apa aku nak buat ni ek???" Teacher pun buat bodo je biar je Ariq mcm tu.... Macam orang tengah merajuk minta dipujuk gitu..... Huhuhu...

Tiba2 Ariq pusing ke arah tingkap... Dia nampak aku, huwaaaaaaaaaaaa... Haruslah satu Durian Tunggal dengar dia meraung jerit Mummy!!!!!!!... Terus aku lari masuk kereta... Huhuhuhu....

Aku duduk kat opis pun tak tenang langsung buat kerja.... Kejap diri, kejap duduk.... Aiyooo...

Guess what??? 

Tepat jam 1.30 petang aku gi lari nursery... Aku nak ambil Ariq! Tak kira!! Hahahaha.... Aku tak sanggup nak tunggu lagi....

Punyelah Ariq happy bila nampak Mummy...

Dia berdiri je kat tepi tingkap yang aku mengintai tadi tu... Teacher kata Ariq diri sana dari tadi... Ariq kata nak tengok bird... Hahahah... Iyelah tu... Aku rasa dia memang menunggu aku.. Manalah tahu kalau2 aku datang semula ke tingkap tu dan menjengah dia.. Ya Allah... Sedihnya.... 

Terus aku cakap dengan teacher.. Aku nak ambil Ariq... Teacher kata, Ariq tanak makan langsung... Semua kids pandang dia pun tak boleh... Dia marah... Teacher pun sama, jangan kata sentuh, pandang Ariq pun tak boleh... Dia marah... Hahahaha... Dia sesekali duduk diri belakang pintu... Sembunyi...

Alahaaaaaaaaiii.... Sian anak Mummy...

Bayaran untuk sehari duduk di nursery yang scary dan nan hado itu adalah RM75.00! RM15 plus RM60 untuk registration.. At first kena bayar another RM20 untuk insurans.. Aku tanak bayar sebab anak aku duduk sana just for 4 hours... Pehal pulak nak mintak macam2 bayaran... Choy! Baik duduk hotel kot... Berbulu je pengetua tu....

Ariq dengan happy dan muka yang penat sangat ikut Mummy balik office... Lega hati Tuhan je yang tahu... Bawak masuk surau, bagi susu (ohye susu pun diorg tak bagi Ariq! Hampehs!!!) Terus Ariq tertidur...

Lama.. Hampir 2 jam dia tidur...... Mummy buat kerja laju2 dengan tenang..... Dia bangun nangis sikit sebab cari Mummy... Terus duduk diam main Tom... :) Baik je sesekali dia ada lah jalan sana sini tapi still behaved... Sampaile jam 5.00 petang!

Ohye, Ariq sempat call kakak dari office Mummy... Dengan nada eksyen cerita kat kakak

"Adik ikut Mummy gi opish ni....." Ihiks... Berbulu ke kakak dengar....
Ayuh posing sebelum pulang.... Dia tanak masuk kereta... Nak jalan2 kat cafe pulak... Pagi tadi kan dah pergi... Cafe dah tutup le sayangggg...
Dia tak percaya cafe tu dah tutup... Dia masuk sana, tengok takde orang baru dia patah balik....
Mummy upah lollipop sebab dia behaved.... Macam biasa, anak Mummy ni mana boleh kena cahaya matahari.... Silau kaaan... Terpaksa Mummy bagi pinjam sunglass Mummy.... Takpelah Mummy silau janji Ariq selesa...

Kaki kiri tu rasa nak geget2 je....
Lembik....... Ngantuk ek sayang????

Sampai je rumah Qila jeling.... Jelingan maut gitu....

"Tak bawak saye pun...." Kata dia.. 

Hahahahahaha... Dulu Qila pernah ikut kan sekali..... Ni giliran adik pulak... Hopefully janganlah baby sitter mintak cuti lagi.... Night mare sungguhlah nak suruh Mummy hantar Ariq ke nursery tu.... Tidak sama sekali... Biarlah Mummy cuti... 

Boss marah ke nak letak pisau kat leher Mummy pun Mummy tak kisah.... Anak2 Mummy adalah segalanya di dunia ini.... (Ayat klise... Huk huk huk)

Cepatlah bibik balik.... Rumah takde orang kemas, Mummy tak kisah... Tapi bila libatkan anak2, Mummy kalah... Barulah terasa susah bila bibik takde... :(

5 ulasan:

norhidana berkata...

sedih lak baca cite akak nih psl nursery tuh... apa teruk nursery tu kak... ngn org yg jaga cume 2 org je... pastu nk kene byr mahal2... cis ampeh sungguh...
nsb la takd jd apa2 kt ariq yek...
kalu dana pun tak senang ddk kak... terpikir ntah jd apa lah kt anak kite kn..

heheheh tp dlm sedih ada kelakar yg akak kantoi ngintai kt tingkap ... :)

Ena Mazly berkata...

tetiba sedih lak bila baca entry ni.. terasa sayunya hati bila mengenangkan anak yang kene tinggal kat nursery cam tu.. aduhai.. nasib lah budak bertiga ni sgt bertuah coz tak perlu duduk nursery.. masih ada tokmak, tokbah, bibik yg bole jaga diaorg kat umah....

LiAnA berkata...

teruknya nursery.. duit nak pulak tu.. jaga 4 jam pun nk duit registration bagai..huh

-cinta soFiaSafiya- berkata...

Baca n3 ni begenang ayaq mata...blew faham filll akak tuh. kira ariq besar pun akak dh separuh jiwa ku pergi...sedangkan nida, anak kecik ni....adoiiilaaaaaaa..... hangatt jaa bontot dok dlm opis ni... huhuhuhuhu..tp,alhamdulillah..dh tiga minggu baby kecik dok ngan makcik mengasuh tuh dia ok ja....

sian ariq...pasepalaa neseri tuh ngok sangat, duit amik..sevis kuren..cesss.. tuh camna rezeki nak berkat ewahhhh ^_^

eLL berkata...

sian ariq. pernah jugak bawa azim g opis hehehe..dia nak duduk bawa meja, dekat dgn ibu..