Sabtu, April 07, 2012

Kecohnya..

Hi uols... Lama betul kan tak jengah blog ni.... Nak kata sibuk taklah jugak... Tp mcm takde masa pulak nak update blog ni...

Ohye, skrg ni aku dan anak2 kat kampung.. Kat Muar... Saje balik kebetulan pun ada. Wedding... Mcm biasa balik 2 kereta, dgn Mama dan adik aku serta family cousin aku..

Ape yg kecohnye? Hahahaha.. Memang tgh riuh ni sbb semua tgh meeting psl majlis pertunangan anak buah aku Mei depan.. Kecoh gila masing2 bercakap mcm ade time bomb hokay... Tgh plan nak masak apa, goodies bag nak letak apa, apa nak beli... Maklumlah anak buah aku buat majlis kat sini... Cam excited plak tp aku tak amik port sgt sbb aku tgh taip blog ni... Hahahaha...

Ohye, harini hari pertama tanpa bibik... After 2 years... Semua rakan2 fb dan twitter dah tau bibik dah balik.. Katanya just nak pulang bercuti utk 2 bulan je, tp aku takdelah berharap sgt pun... So far aku belum biasa handle 2 anak2 sendirian kat rumah sendiri.. Dulu masa Ariq lahir, aku ambil cuti tanpa gaji.. Lepas tu, bulan ke empat lepas Ariq lahir, aku dah ada bibik.. Sampaile skrg.. So hopefully aku boleh handle buat semua kerja2 rumah dan handle anak2 tanpa bibik.. InsyaAllah...

Dan semalam, buat pertama kali aku cuci dan sidai baju selepas 2 tahun.. Hahaha.. Ngada je kan tu pun nak bgtau.. Lama btol tak sidai baju babe.. Last aku sidai baju anak2 masa Ariq baby.. Teringat lagi masa tu aku sidai mittens, barut, napkin bedung.. Baju2 baby umur 3 4 bulan... Baju Qila pulak baju budak 1 tahun 8 bulan.. Pun still kecik.. Nak sidai pun tak banyak space nak guna..

Dan malam tadi, masa aku sidai baju anak2 aku... Alahaaai... Semua baju2 dah besar.. Sidai baju sekolah Qila... Sidai spender Qila... Sidai kemeja Ariq.. Baju tidur bujang dia.. Semua dah besar dan makan space.. Even baju Qila pun dah tak sesuai nak pakai hanger kecik lagi... Hahaha.. How time flies kan.. Tak lama lagi, aku sidai baju putih, kain biru gelap, stokin sekolah, kasut sekolah... Herm.....

Pagi tadi kemas dapur.. Susun dan ubah fengshui barang2 letrik agar aku selesa nak capai semua dgn cepat.. Susun balik semua pinggang mangkok biar sedap mata memandang.. Rasa seronok pulak.. Mandikan anak2, siapkan mereka.. Bagi makan dan layan karenah masing2... Takde lah susah mana pun..

Lucky aku pun mmg tak memasak.. Mama yg akan masak.. So takdelah penat sgt.. Cuma nanti balik rumah mertua mesti penat sket ar.. Yelah kat sana takkan aku tak tolong masak kan... Agegege.. Selama ni aku goyang kaki je sbb ada bibik.. This time, merasalah kan.... Lucky jugak mertua aku mmg jarang suruh aku masak.. Dia lebih suka masak sendiri... ;)

Smlm masa hantar bibik kat LCCT adelah sedikit kecoh.. Aku pernah exceed luggage ms naik Air Asia dulu, seingat aku diorg just charge rm45 utk the first 15kg.. So aku ade bgtau bibik dan dia tak kisahle nak bayar kan.. Tapi masa kat kaunter AA, bibik exceed 18kg! Padehal aku dh belikan luggage 30kg utk dia.. Total berat bag dia adelah 48kg! So minah AA tu cakap, 1kg exceed adalah rm40!! Mampusss... Korang darablah 18 dgn rm40!! Rm700++ okaaay... Bibik dah pucat lesi.. Bila aku tanye staf AA tu, dia kata rm45 utk first 15kg hanya utk customer yang belum BELI luggage!! Vangaaangggg....

So bibik just bawak masuk 2 bag je.. Satu lagi terpaksa tinggal.. Dua bag tu pun dah 33kg, so kena bayar rm120 je... Ahkakkk pulak kena bawak balik bag yg satu lagi tu uols!! Choyyyy...

Satu lagi kekecohan berlaku bila minah sengal gemok tu tahan salah satu hand luggages bibik! Dia bwk balik jug kaca.. Tak lepas.. So bibik pusing balik dan bagi aku kotak jug tu.. Masa dia nak basuh balik, dia lalu belah lain so lelaki muda yg check boarding pass bibik, so dia lepaskan je bibik.. Takde pun check hand luggages bibik so aku tak puas hati.. Aku jerit panggil nama bibik suruh dia pusing balik.. Aku passing balik jug kaca tu pada bibik sembunyi2 ala2 nak seludup dadah gitu.. Bebetul aku dan bibik buat keje tu kat belakang minah gemuk yang check bibik mula2 tu... Hahahaha.. Lepas je pass, aku terus suruh bibik jalan masuk laju2... Bila aku pusing utk blah, aku tengok ramai gila passengers tgh ushar aku sbb diorg sume tgh beratur nak masuk departure hall... Akekeekekekeke.. Ada mak kisah???!! Dah bayar mahal2 lagi mahu kecoh itu takbleh ini takbleh.. Setakat jug kaca je pun bukan bawak pisau potong daging.. Choy.. Aku call bibik tny lepas tak masa lalu mesin scan.. Nasib baik lepas... Hahahah.. Terus feeling2 City Hunter gitu buat macam tu..

Tapi kan, make up bibik habis cair semua sebab berpeluh2 angkat luggages dia yg berat nak mampuih tu.. Tu belum lagi hand luggages dia yg smp tiga tu.. Akekeke.. Kau nak merasa sgt naik plane kan.... Merasalah.. Huhuhuhu.. Aku nak tolong angkat mmg takdelah... Setakat arah2 bolehlah kan.. Ahehehe..

So.. Dah smp pun minah tu ke Medan.. Anak2 okay.. Semua faham Bibik balik kampung.. Takde pun tanya.. Ariq paling closed dgn bibik pun tak kisah pun.. Yg penting Mummy dia ada... Baby sitter pun nampak sgt sayang dgn Ariq sebab Ariq manja sangat dgn dia.. Tidur pun berpangku.. Nenek gosok2 badan dia, mana dia tak suka..

Eh okaylah.. Nak mandikan anak2.. Daaa...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

2 ulasan:

mummY daniSha berkata...

untung bibik dapat majikan baik mcm marsya...=)

Aida berkata...

Dalam garang, ada juga baiknya kan...