Khamis, April 26, 2012

Ariq oh Ariq...

Mari sambung kisah "Setelah hampir sebulan dia pergi.."

Huhuhuh...
 Anak penulis yang comel handsome bergigi jarang... Suatu ketika dulu...... Comel kan??? Anda terasa tak nak cubit2 dia kalau dia nakal atau tantrum tak tentu pasal???

Ade????

Haih. Syaitan iblis mana ntah merasuk saya malam tadi..... Lengan kiri Ariq bertub-tubi kena cubit... 

Oleh saya.. 
Mummy kesayangannya... Tempat dia bergantung harap... Tempat berteduh kasih sayang.. Bermanja kala penat bermain.... Insan yang akan dipeluk dan diciumnya selalu....

Aduhaaaaaaaaaii... Jahatnya Mummy ni... Jahat.. 

Sampainya hati Mummy kan??

:(
Peace Mummy... Takmoh garang-garang taw nanti cepat tua.... 

Bluweeeekkkk...

.................................................................................................................................................

Macam manalah Mummy tak garang duhai Ariq... Walau Mummy dah ikat Ariq ketat2 kat stroller merah ni, Ariq tetap boleh loloskan diri... Ariq berkeras nak tolak sendiri stroller tu.. Ariq tolak stroller tu terhoyong-hayang kat dalam Tesco tu... Langgar makcik tu, langgar pakcik ni.... Sondol rak-rak yg ada kat Tesco tu..... Mummy dahle penat... Baru balik kerja tak sempat makan minum mandi tak rushing bawak Ariq, kakak dan nenek gi Tesco.... Sebab Mummy terlalu sayangkan kalianlah Mummy hangkut kalian sekali... Sebab Mummy tahu, kalian mesti nak beli mainan, nak pilih sendiri mainan untuk bulan ni.... Lepas shopping groceries, kalian mesti nak naik rides yang ade kat Tesco tu...... Mummy tak sampai hati nak pergi sana sorang2.... Mummy nak happykan anak-anak Mummy....

Tapiiiiii........

Kenapa Ariq jadi nakal sangat... Tanak dengar cakap Mummy???? Ariq ngamuk2 bila Mummy tak bagi Ariq tolak stroller.. Mummy ikat semula Ariq ke dalam stroller... Ariq meronta-ronta... Satu Tesco dengar Ariq menjerit.... Oleh kerana itulah Mummy tak sengaja  TERRRRcubit Ariq..... :(

Maafkan Mummy sayang........... 

Kemuncak drama berlaku bila Ariq berjaya loloskan diri sekali lagi.... Ariq masih tidka puas hati.. Masih mengamuk2 nak jugak tolak stroller tu... Apa lagi, Mummy pun jerit kat dia.. Kalau tanak dengar cakap Mummy, tinggallah kat situ... Mummy nak lari....

I betul2 lari uols....... Lari terkedek2 tolak stoller tu... Lari laju-laju ke arah telur... Iye, sambil lari laju2 tu I sempat capai gula halus dan telur omega plus gittuewww... Ariq meraung2 ikut dari belakang... Dengan tak pakai kasut... Slippers dia dah terpelanting tercabut... Lagi laju Mummy lari, lagi kuat dia meraung... Nenek dan Qila follow je dari belakang... Diorg pun speechless...

"No no tinggal adik!!!!!!!!!!!! No no tinggal adik!!! Stooooooooopppp.... Stooooooooooopppp!!! Mummy stooooooooooooppppppp!!!!!"

Tau ko takut.... 

Selepas beberapa meter kami berlarian.. Daram air mata terus berterusan disaksikan seluruh warga Tesco... Terus Mummy dukung dia, peluk dia.... Suara dia dah takde dah... Terus dia stop tantrum... 

"Mintak maaf dengan Mummy!!! Nak buat lagi tak???"

"Tanak.. Tanak... Sorry....." Kata dia.... Teresak2 sambil terbatuk2... Mahunye tak, berlari dengan laju sambil menjerit + menangis... Semput!

Lepas dah pujuk2 dia, barulah dia cakap "Adik nak duduk dalam stroller...." Sambil nangis sikit.... 

Haih.... Barulah boleh sambung shopping dengan aman.... Tapi Mummy dah penat dan dahaga sangat.. Kalau tak difikirkan barang2 kat rumah banyak yg dah habis.. Termasuk pampers bebudak ni... Memang tak kuasa nak sambung shopping... Tapi Mummy ni jenis kalau dah maju, memang pantang undur! 

Bluwekkk...

Misi shopping diteruskan denngan tenang...

"Mummy!!!!! Kite nak shi shi..."

Adoyaaaaaaaaiii... Sorang lagi....... Sambil-sambil Mummy bawak Qila ke toilet, Mummy termenung... Lepas apa yang terjadi sebentar tadi Mummy rasa amat gagal.... Gagal mendidik anak2 Mummy..... :(

Dan Mummy sangat sedih. Kenapa tiba2 Ariq jadi begini? Sebelum ni dia tak pernah tantrum begini teruk di tpt awam.. Tapi mmg diakui, dia pernah sekali mengamuk dia rumah minggu lepas sebab Mummy tak bagi dia main air kat dalam toilet... Dahle maghrib masa tu... Mengamuk menangis hampir setengah jam.. Lepas dibacakan Yassin di telinganya baru dia senyap... Dan berkelakuan mcm takde apa-apa...

Sedih Mummy... Benda ni semua terjadi selepas bibik pulang bercuti... Dulu Ariq tidak pernah macam ni... Tiba2 Mummy terasa gagal sebagai seorang ibu untuk mendidik Ariq menjadi anak yg taat mendengar kata... Mummy down sangat2... Lebih tambah sedih dihati Mummy bila Mummy telah secara tidak sengaja mencubit Ariq secara bertubi-tubi semalam.... Mummy rasa sangat2 guilty.... 

Mummy tau Ariq rasa sedih ditinggalkan di baby sitter setiap hari... Bila Mummy balik dr office, Mummy tak dapat nak layan dan manjakan Ariq macam dulu... Dulu lain sayang.. Dulu ada bibik... Skrg ni Mummy kena buat banyak kerja kat rumah.... Nak makan mandi pun tak berapa nak sempat... Mummy kena kemas rumah, basuh baju, sidai baju, iron baju, sapu sampah, mop rumah, masak, basuh botol2 susu anak2 Mummy, kemas dapur itu ini je dah pukul 10 malam... Mummy bukan sengaja tanak melayan Ariq... Mummy tahu, Ariq kurang perhatian daripada Mummy sekarang ni.... Mummy pun sekarang dah kurang masa untuk diri sendiri.. Bukan kurang, perkataan yang lebih tepat adalah TIADA..

Tapi nak buat macam mana sayang.... Kita terpaksa laluinya sehingga bibik balik semula kesini... Tak lama pun lagi sayang.... Lepas tu, Mummy janji Mummy akan spend more time dengan Ariq... Dan kakak... Macam dulu ye sayang???

Sabar ye.... Ariq kenalah tolong Mummy.... Jangan buat Mummy hilang kesabaran Mummy yang tipis ni... Jangan suka menangis mengamuk bila tak dapat sesuatu yang Ariq nak buat.... Ariq kena jadi anak yang baik... 

Mummy sayang sangat dekat Ariq... Kalau macam nilah, memang Mummy terpaksa fikir seribu kali untuk berikan Ariq adik.... Mummy takut tak terdaya dan termampu nak mendidik rohani anak2 Mummy.... :(

Mummy bukanlah ibu yang baik... Mummy jahil ilmu agama.... Mummy tidak tahu cara terbaik untuk mendidik anak2 Mummy terutama dari segi rohani kalian... Mummy jahil.....

Benda2 macam nilah buat Mummy rasa rindu sangat kat Daddy... Mummy betul2 perlukan Daddy saat ni.... Mummy down sangat-sangat....

Baru terasa susahnya Daddy tiada... Susahnya bibik tiada....

----------------------------------------------------------------------------------------------

Haih... Woi bibik! Kau balik cepatlah.... Takyah cuti lama2 lah... Bukannya best sangat duduk Medan tu wey... Takde Astro Beyond wey!! Kau kan suka tengok Beyond... Bersih terang kata kau...

Balik sini lah wey...... Huwaaaaaaaaaaaaa....

Aku dah penat ni... Rumah bersepah aku tak kisah.. Rumput tinggi mcm gunung aku tak heran... Tapi anak-anak sudah kurang kaseh sayang..... 

Huwaaaaaaaa......... 

6 ulasan:

Fazlinil Irma berkata...

elok2 emosi sedih baca part mummy meluahkan perasaan. tp bila part suruh bibik balik sy dah gelak sakan. haha.

sabar ye mummy. nti bibik balik. ;)

Shyda luv Radzak berkata...

saya ni jap ada jap takda...maklumlah blog tak berjengah......alahai sian ariq..tp nak buat mcmmana saya pon faham cmna kita penat,tp bila anak2 buat ragam sedikit sebanyak ia mncabar tahap keimanan kita...sesekali mmg kena cubit ...tp takpa ia skdr mendidik..dan jauh d sudut hati hanya tuhan yg tahu betapa sayangnya kita pada anak2.....

norhidana berkata...

sambil baca nih sambil dpt bayangkan camne gaya drama airmata akak ngn ariq tu hehehehe... aduhla ariq2... sian kt mummy tu tau... dia nk perhatian tu kak, itu psl dia bt gitu... dhla bibik takde kn... sbr yek kak. kejap lg balik la bibik tu

Amy Z! berkata...

:-(

Sabar la Marsha. Nanti bibik baru datang, harap semuanya kembali normal macam dulu.

Sabar ye..

anasaliza berkata...

sedihhhh..ana yg duduk umah nie pun kdg2 buat semua keje smpai xde masa tuk diri sndr..apatah lagi kalau akak yg bekerja..sabar ekk kak..sblm nk marah, mayb diamkan diri n ketap gigi kuat2..ana slalu buat gitu sbb xsmpai hati nk marah budak2 nie..

gee ryder berkata...

aku dah biasa takde masa utk diri sendiri. tv kalau tgk pun dh tgh2 mlm buta bila budak2 dah tido.
marah2 tu biasala tu marsha. kadang mmg terlepas gak sebab kita dgn keadaan penatnye, stressnye byk keje pastu anak buat perangai.

oo bibik balik bercuti rupanya.