Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2012

BOSAN

Imej
Skrg kat office..

Bosan gila, kerja banyak tapi kepala otak fikir rumah je... Tak sabar nak balik.... Bosan tengok muka boss yang stress manjang... Tahule kau banyak kerja tp janganlah buat muka anak dara tua dahagakan kaseh sayang... :p

Ah, nak cakap pasal kerja sampai kiamat pun tak habis...

Ohye, tadi aku masuk office lambat, so sempat hantar anak2 gi rumah baby sitter... Ingatkan dua2 akan refuse dan menangis.... Silap... Diorg dengan happy dan rela hati menyerah diri ke rumah baby sitter dengan senang hati....

Ariq siap menjerit bagi salam "Aaaaaakkkkuuuummmm!!! Adik atang bawak biscukut!!!!"

Hamboi ko nak.... Terus hilang masuk dalam, salam Mummy pun tidak... Bila Mummy panggil.... Dia keluar balik.. Tapi salam je, bila mintak ciom dia tanak... Maaaaakkk aih... Kewat kau ye....

Qila kurang sihat so tak pergi school... Dia pun macam excited nak gi rumah baby sitter.. Siap bawak revision book dia dan pencil box... Dia anak yang rajin.... Kalau tak browsing youtube kat Ip…

Ariq oh Ariq...

Imej
Mari sambung kisah "Setelah hampir sebulan dia pergi.."
Huhuhuh...  Anak penulis yang comel handsome bergigi jarang... Suatu ketika dulu...... Comel kan??? Anda terasa tak nak cubit2 dia kalau dia nakal atau tantrum tak tentu pasal???

Ade????
Haih. Syaitan iblis mana ntah merasuk saya malam tadi..... Lengan kiri Ariq bertub-tubi kena cubit... 
Oleh saya..  Mummy kesayangannya... Tempat dia bergantung harap... Tempat berteduh kasih sayang.. Bermanja kala penat bermain.... Insan yang akan dipeluk dan diciumnya selalu....
Aduhaaaaaaaaaii... Jahatnya Mummy ni... Jahat.. 
Sampainya hati Mummy kan??
:( Peace Mummy... Takmoh garang-garang taw nanti cepat tua.... 
Bluweeeekkkk...
.................................................................................................................................................
Macam manalah Mummy tak garang duhai Ariq... Walau Mummy dah ikat Ariq ketat2 kat stroller merah ni, Ariq tetap boleh loloskan diri... Ariq berkeras nak tolak sen…

Selepas hampir sebulan dia pergi...

Imej
Eceh... Tajuk macamlah putus cinta gitu..... Huhuhuuhuh...
Mestilah uols tertanya-tanya... Siapakah gerangan si dia itu..... Hubby I kah... 
Bukan uols... Bukan... Si dia yang dimaksudkan adelah bibik tersayang... *Tangan di bahu mata ke atas*
Huhuhuhu..... *Penulis bersama anak2 ketika bercuti ke KL beberapa bulan yang lalu..
Agegegege.. Gediks!
Sesungguhnya sejak si Dia pergi... Kehidupan saya agak tunggang langgang... Tu baru tajuknya tu... Belum diselak muka surat selanjutnya... Belum tengok dan baca bab 1, bab 2, dan bab yang lain-lain lagi... Hahahaha.... Anda faham kan maksud saya??? 
:p
Anak2 saya tidak nakal... Mereka anak2 yang baik.... Cumanye, dua2 ni rapat... Rapat maksudnya, dari segi umurnya... 
**Siapa suruh beranak setahun sekali??? Hamik ko..... :p
So, seorang berdiri, seorang lagi akan turut berdiri... Seorang berlari, yang seorang lagi akan turut berlari... Seorang terjun, dan seorang lagi akan turut terjun..... Seorang menangis, dan seorang lagi akan turut menang…

Samsung Galaxy Note oh Samsung Galaxy Note...

Imej
Tetiba je kannnn..... 
Huhuhu... Saje mengada bagi tajuk hint hint untuk suami terchenta memandangkan harini adelah 23 April 2012.. Nguehehehehe...
:p  Peace Daddy...... Peace... Sila lah belikan untuk Mummy... Anggap je sebagai upah untuk jaga weols kat rumah tanpa bibik untuk 2 bulan ni... Huhuhuhuhu....
Bluwek lagi....  Bleh ek Daddy... Senang Ariq nak main Ninja Jump HD nanti... Takdelah berebut Ipad je dengan kakak.. Huhuhuhu.. (Ariq sangat manly posing depan gate sambil senyum kambing gini... Huhuhuhu)  Hahahaha.. Kalau lah Ariq boleh goda Daddy untuk belikan Mummy gadget di atas tu kan syiok... 
Off topic uols... Kalau tak mengada dengan suami sendiri... Siapa lagi kan.. Bukan I mengada dengan laki uols...  Ohye, Ni semua gambar2 masa Ariq tengah tunggu turn untuk naik motor... Masa ni Ayah tengah bawak kakak round naik motor... Baik kan Ayah... Walau kami dah pindah agak jauh dari rumah Ayah dan Mama, Ayah selalu gak datang sini bawak diorg naik motor bila waktu petang.... S…

Boboi Boy yang sendu..

Imej
Sabtu....
Ingat nak bangun lambat tapi nenek dah jerit2 suruh bangun sebab nak ajak cucu2 dia gi tengok Boboi Boy kat Dataran 1 Malaysia...
Choyyyyyyyyyyyyyyyyyy... Perlu ke???
Terpaksa gak Mummy mandikan bebudak ni cecepat dan terus gerak ke Pantai Klebang... Walaupun hujan turun renyai2 pada mulanya, tapi lepas tu terus tak hujan dah... 
Boboi Boy datang kat Submarine, Dataran 1 Malaysia... RM1.00 per entry... Bebudak RM0.50! 
Mari bergambar dulu....... Ariq tengah makan kerepek free... Dapat kat entrance tadi... Ntah bila dia ambil pun aku tatau... Budak ni mmg tak tolak rezeki... Ihiks... Kakak ada lagi kat sana tgh kedek2 jalan dengan nenek dan Mama serta Kak Shameera.... Mulut mengunyah tapi tetap kontrol macho bergambar... Tu belakang Ariq tu submarine yo... Masih menunggu maskot Boboi Boy yang masih tak muncul.... Bebudak ni dah excited... Mummy suruh pandang camera, masing2 buah bodo je.... Cait!
Dan tibalah masa yang dinantikan.....
Tadaaaaaaaaa... Penyelamat dunia... Boboi…

Pertama kali dalam seumur hidupnya..

Imej
Khamis lepas..... Secara tiba2, baby sitter Ariq ada hal pulak tak dapat nak jaga dia... Dan Mummy pulak ada kerja urgent di office yang perlu diselesaikan... TIDAK BOLEH nak cuti... Kedua2 nenek Ariq yang tersayang tercinta pun kebetulan ada hal....
So??
Pilihan terakhir adalah bawak Ariq ke office dan hantar dia ke taska office Mummy.... Sob sob sob....
Pertama kali seumur hidup Ariq, dia diletakkan di taska/nursery.. Di kala umurnya 2 tahun 5 bulan ini... Huhuhu... Dia masih tidur masa diangkat ke kereta..... Lena.....  Siap ubah posisi tidur... Oi dik... Ko hingat ni kat atas katil kat rumah ka???? 
Guess what????

Aku fikir nursery kat Universiti tercinta ni hado.... Tetapi nan hado! Sangat nan hadoooo... Sedih! Apa pun tak boleh... Kalau aku duduk sana sejam pun boleh jadi psiko... Inikan pulak budak sekecil Ariq... 
Masa nak hantar Ariq masuk ke nursery, aku tengok pintu grill pun tak berkunci... Dah tu ada 22 orang budak-budak!!! Umur average antara 3 bulan hingga 4 tahun! And…

Suamiku yang comel...

Imej
Suami saya yang sangat comel tu skrg berada di Rotterdam... Seminggu dua lepas dia ada bagitau, ada beli something untuk isterinya ni tapi dia kata, dia tanak bagitau apa yang dibelinya... Konon nak suprise lah.. Bila balik nanti baru nak tunjuk.... So aku pun takde hal lah kan sebab hehehe... Aku kenal sangat laki aku tu... Dia tu mana boleh sabar... Mesti dia tak tahan nak bagitau punye.... Akekekekek..
Sekali betul pun... Ramalanku benar belaka... Akekekeke... Tak sampai 2 minggu pun, tadi pagi dia call... Bagitau dia dah upload dalam facebook gambar2 barang yang dia beli... Beria-ia dia suruh tengok facebook dia jam tu jugak.. Hehehehe.. Comel betul...
Hahahahahahaha....
Comel kan??? Rasa nak tumbuk2 je perut dia sebab kecomelan dia tu... 
Siap dia cakap.. "Alaaaaaaaaa.. Tunjuk luar je, Ling tak nampak dalam... "
Hahahahahah... Double comel!
Ni mesti senyum sampai telinga sebab bini dia publish kat blog ni... Hehehehehehe....  Bi memang comel... Setiap kali singgah mana…

Weekend pertama tanpa bibik..

Imej
Pergh! Poyo gila tajuk... Muahahahahah...
Jumaat lepas tu kan aku cuti sebab hantar bibik ke LCCT.. Sampai je rumah terus buat house cores yang eh macam tak pernah habis je kan.. Padehal bukan kena memasak ke ape pun tapi aku macam tak sempat langsung nak duduk tengok tv dan main internet.. Hahahaha... Sian aku tau... Basuh itu, sental ini, susun itu,sapu ini, tapi rumah tetap bersepah.. Tetap tak cantik dan malatops macam rumah yang masuk majalah IMPIANA.. Hahahahahahah... Sengal..
Anak2 senang je nak bagi diorg diam, rasuah tengok cartoon dan main ipad je... Huhu... Orang kata, masih terkawal lah... Petang sikit bagi diorg makan sambil menghadap kebun kangkung apek kat sebelah sana nun... Lucky diorg mmg dah pandai makan sendiri so takdelah susah mana pun.. Lepas makan, bagi minum air, layan diorg main scooter dan basikal kat porch rumah... Sambil2 tu siram pokok dan pantau pokok2 pagar aku yang macam bantut je tuh.. Huhuhu.. So far okay... Takdelah susah mana pun buat kerja rumah …

Adik nak ace iwat abar!!

Imej
Khamis lepas, hari kedua Ariq praktis duduk rumah baby sitter... Hari kedua tu, Ariq duduk sampai petang.. Dalam pukul 4 lebih, bibik gi sana ambil Ariq..  Disebabkan rumah baby sitter selang 2 3 rumah dengan rumah nenek, so kami singgah lepak sana sampaile malam..
Petang2, memang syiok lepak kat area sini sebab berangin.. Sini jugak port lepak atuk dan nenek untuk baca paper.. So Mummy pun baca lah paper kat sini... Atuk memang langgan Metro je setiap hari.. Si Ariq ni mmg akan tiru apa yang orang lain buat.. So dia pun sama lorat nak baca paper....
"Adik nak ace iwat abar!!"
Adik nak baca surat khabar, katanya.... Tapi mana boleh kaannn... Nanti berkecai dia sepahkan so Mummy bagile surat khabar tarikh semalamnya untuk dia 'baca'...  Hahahahaha.. Tak sangka dia 'baca' betul2... Mummy ingat dia just nak buat main je paper tu.... Selalunya dia akan kirai2 kan paper tu sampai berterabur satu rumah.. Tapi this time, dia baca betul2 pulak.. Style sama mcm Mummy…

Kecohnya..

Hi uols... Lama betul kan tak jengah blog ni.... Nak kata sibuk taklah jugak... Tp mcm takde masa pulak nak update blog ni... Ohye, skrg ni aku dan anak2 kat kampung.. Kat Muar... Saje balik kebetulan pun ada. Wedding... Mcm biasa balik 2 kereta, dgn Mama dan adik aku serta family cousin aku.. Ape yg kecohnye? Hahahaha.. Memang tgh riuh ni sbb semua tgh meeting psl majlis pertunangan anak buah aku Mei depan.. Kecoh gila masing2 bercakap mcm ade time bomb hokay... Tgh plan nak masak apa, goodies bag nak letak apa, apa nak beli... Maklumlah anak buah aku buat majlis kat sini... Cam excited plak tp aku tak amik port sgt sbb aku tgh taip blog ni... Hahahaha...Ohye, harini hari pertama tanpa bibik... After 2 years... Semua rakan2 fb dan twitter dah tau bibik dah balik.. Katanya just nak pulang bercuti utk 2 bulan je, tp aku takdelah berharap sgt pun... So far aku belum biasa handle 2 anak2 sendirian kat rumah sendiri.. Dulu masa Ariq lahir, aku ambil cuti tanpa gaji.. Lepas tu, bulan ke …

Ariq dan Tom mmg tidak dpt dipisahkan....

Imej
Ini budak kan.... Sebelum tido Tom, bangun tido Tom.... Masa tidur pun dia sebut2 Tom.... Menggigau!! Aduhaaaaaaaaaaaaiii.... Puas Mummy kata,  this is Ipad lah..... Tetaaaaaaaaaaaap dia panggil TOM!  Banyak applications yang dia main kat dalam ni, Mummy pun tak pernah bukak dan explore... Kadang2 bila dia stucks, dia akan tanye "Ami... Cane ni? Aliq tak andai ar..." Dengan nada paling manja sekali... Manalah hati Mummy tak cair.... Kadang2 Adik... Kadang2 Ayiq.. Kadang2 Aliq.. Pelat tak sudah2... Huhuhuhu... Ni posisi favorite dia untuk main Tom... Kaki lurus tegak.. Tak penat ke dik??  Kalau Mummy sembunyikan Tom untuk di charge, dia sanggup menyeludup diam2 masuk bilik untuk cari Tom walaupun dalam gelap sekalipun.. Kalau terjumpa, sesenyaaaapppp je dia duduk diam just utk main Tom tu... Peluh2 dia main dalam gelap tu kan.... Duduk berjam2 mengadap Tom tu pun dia tak kisah.... Tapi Mummy yang sakit hati... Geram sangat sebab susah betul nak disiplinkan dia untuk kurangka…