Khamis, Mac 08, 2012

Update anak2

Lama betul kan tak update cerita pasal anak2... Kalau dulu, setiap bulan mesti nak cerita pasal milestone diorg... Tapi bila diorg dah umur lebih dari 2 tahun ni, rasa mcm malas pulak nak update.... Huhuhu...

Bukannye apa, perkembangan diorg mcm kids lain jugak... Bezanya, diorg ni anak2 aku dan kids lain tu anak2 orang lain... Hehehe..

Qila macam biasalah.... Sejak dah sekolah ni, milestone dia haruslah jauh lebih baik dari sebelum masuk school kan.... Kalau tak, rugi lah bayar yuran tetiap bulan kaannn... Selain dah pandai baca dan menulis in Malay and English, dia skrg dah boleh baca dan cakap Mandarin.... Pencapaian paling tinggi so far...

Paling mak sentap bila dia marah adik dia dalam bahasa cina.. Ko ade??? Hahaha... Terpinga2 lah anak bujang aku sorang tu kena 'maki' in Mandarin kan...... Terus tak jadi budak tu nak nakal sbb ternganga kehairanan.... English Qila pun alhamdulillah... Dia boleh converse in English kalau dia nak.. Tapi Malay dia paling fluent lah... Tapi kalau menghafal lagu artis2 wanita kat Malaysia ni, laaaaaagggiiiii dia fluent! :p

Sejak sekolah ni, Malay dia adalah proper malay... Takdelah cakap bahasa pasar.. Dan dia selalu berangan jadi teacher kat rumah.. Adik dan bibik le jadi mangsa utk jadi anak murid dia.. Hehehe...

Mulut dia becok mcm org besar... Ade je yang dia kenakan kita setiap hari.... Bersedia jelah tebalkan muka dan telinga... Huhuhu...

Pasal makan, dia sangat suka makan daging, ketam, ikan kerisi, telur, brokoli, dan donut... Qila tu lain sangat selera dengan adik dia....

Dia paling suka swimming class kat school... Kalau boleh hari2 dia nak swim... Hari2 uols, dia akan pck swim suit masuk dalam bag dgn harapan akan dapat swimming pada hari itu... Aduhaaiii.... Bag sekolah dia kemain berat sebab dia nak bawak semua buku sekolah dia... Tak mahu tinggalkan kat rumah takut Teacher nak ajar semua buku tu... Adoooiii... So far dari segi pembelajaran dia mmg tip top... Syukur alhamdulillah aku dikurniakan anak yang terang hati.... Tak susah nak ajar Qila apa pun... Dia fast learner... Iqra' pun dah banyak belajar dengan nenek... Sembahyang pun dah pandai ikut turutan, air wuduk pun dah pandai ambil sendiri walaupun bajunye akan basah kuyup... Alhamdulillah...

Cumanya dia ni agak nakal sikit dan degil... Geram tengok kalau dia tak dengar cakap Mummy... Haih... Dia suka pukul adik dan buli bibik serta atuk dan nenek... Dia ni just takut pada Daddy je... Yang lain dia tak takut langsung... Mummy risau dia terbawak perangai degil mengada tu sampai besar... :(

Susu pun skrg dah kurang minum.... Nak ringankan badan kot... Maklumle, bulan May nanti dia genap 4 tahun.... Nak stop isap botol kot... Mmg dah patut dah pun ni... Ohye, malam masih pakai diapers... Mummy malas nak bangun kejut dia shi shi... Huhuhu...

Okay, update pasal Ariq pulak.... Dia dah makin petah bercakap... Suka dengar dia mengomel... Contohnye macam, "Ala Mummy ni... Acau adik lak..." Dia macam marah, tapi dia senyum... Heheheh.. Walaupun pelat still boleh faham... Dia dah kenal dan boleh baca ABC... Sangat comel bila dia sebut W... Mengira just in English sampai 15 kot.. Sangat manja dgn Mummy dan sangat tak reti duduk diam.. Sepanjang masa ada kerja dia nak buat... Kat hall pun jadi je main bole sepak... Dia ganas sket jaga toys dia... Habis semua jahanam...

Ariq sangat cerewet bab makan... Dia just makan nasi dengan kuah je... No meats, fish, vege... Just nasi dengan kuah semata-mata.. Boleh tambah berpinggan2 tau... Dia juga suka mee goreng, biskut, blueberry tarts, roti, keropok, cake, apple, dan benda2 kudapan lainlah... Ariq tak suka makan disuap... Dia akan makan sendiri.. Sampai habis..... Tapi bila org makan, dia mintak lagi... Heheheh...

Kalau air, air apa pun dia suka minum.... Terutama air sirap...

Dia teringin sangat nak gi school... Sama mcm Qila dulu... Meronta2 tetiap hari nak school... Tapi Ariq pelat lagi, dan masih berdiapers... Belum tiba masanya nak hantar dia ke school... Tunggulah next year bila umur dia nak masuk 3 tahun akhir tahun ni....


Bila kat Mummy kat office, rasa tak sabar nak balik rumah nak peluk diorg... Rindu sangat nak dengar suara diorg dan peluk diorg..... Senakal mana pun diorg, tapi bila takde depan mata aduhaaaiii... Sunyi sangat rasa....


Mummy yang dekat ni rasa rindu, entah macam manalah Daddy kat tengah laut tu kan??? Herrrmm..... Kalaulah ada rezeki, Mummy dah dua lagi anak yang serupa mcm diorg ni.... Tapi, entahle bila boleh termakbul tu...... Dapat sorg lagi pun dah syukur dah.....

Oklah uolssss... Nak tido.... Huhuhu

- Posted using BlogPress from my iPad2

3 ulasan:

ajuramli berkata...

hai...same rase hati setiap ibu....hari2 itu la yg berlaku...

gee ryder berkata...

bagusla qila leh belajar mandarin...
aqeel masih lagi tak proper malay dia...mungkin sbb kat skool fully english. terbawak2 ke umah kdg. campur aduk sekali

mummY daniSha berkata...

marsya,qila skool q dees kat mana yer?berapa bulan2 and berapa yuran tahunan yer?nampak mcm best jee =)