Rabu, Mac 14, 2012

Pengubat jiwa rindu lara...

Dulu kan aku pernah cerita, Daddy balik bercuti tuhari dia dah jalankan tanggungjawap dia as always iaitu menghentikan tabiat anak2nya yang kureng manis iaitu si Qila yang obsess dengan selimut busuknya dan si Ariq dengan putingnya.... 

So dua2 Daddy dah bagi clear.... Dulu puting Qila pun Daddy yang bagi stop... Dia tu hati kering sikit... Mummy pulak jenis tak sampai hati..... 

So Qila dan Ariq dan free dari selimut busyuk dan puting masing-masing sejak November tahun lalu....

Tetapiiiiiii..... Alkisahnye, masa Daddy start kerja 2 bulan yang lepas, Daddy ada bagi anak2 dia sorang sehelai baju busyuk untuk dibuat peluk cium untuk bagi melepas rindu.... Hahahaha...

Cer teka, apa dah jadi dengan baju tu??????????
Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... Qila dah buat jadi pengganti selimut busyuk dia daaaaa.......... Setiap kali menyusu, tidur malam, lepak2 tengok TV, dia mesti nakkan baju Daddy dia yang satu ni.... Bila kite mintak untuk dibasuh, dia kata "Tak busuklaaahhh... Wangi je ni..."
Color baju tu dah macam belacan dah..... Dari putih bersih, dah jadi kepam.. Hahaha.... Malam2 masa dia tidur, sepanjang masa dia akan peluk baju Daddy dia ni....
Sedih sangat tengok bila dia sungguh2 cium baju Daddy dia ni....... Aku tahu, dia rindu sangat kat Daddy dia... Dia nakal dan melasak kat rumah bukan sebab dia anak yang tak dengar kata... Tapi dia just nakkan perhatian sebenarnya.... Dia memberontak sebab dia terlalu rindukan Daddy dia... Sebab bila ada Daddy, perangai dia tak macam ni..... :(

Sedih jugak bila tak dapat nak kawal dia.... Terbayang2 dia happy sangat bila Daddy dapat balik kejap ke rumah bulan lepas... Tak henti2 mulut dia sebut Daddy... Mummy... Daddy.. Mummy... Sambil pegang tangan kami berdua... Dia betul2 happy bila Daddy dan Mummy ada depan mata dia... Lengkap satu family.... Sayu sangat bila teringat saat tu... :(
Semalam lepas dipujuk2.... Dapat jugak Mummy basuh baju ni.... Tapi, dia mintak baju Daddy yang satu lagi which is untuk Ariq buat peluk sebenarnya.... Hahahahaha.... Tak kisahle sayang, kalau itu boleh buat Qila happy.... Mummy tak kisah.... Janji Qila happy dan boleh tidur dengan lena.....

Lagipun dia buat peluk bila kat rumah je.... Kalau kat rumah nenek ke, overnight kat tempat lain ke memang tak bawak pun baju ni..... So bila sampai je kat rumah, benda pertama yang dia cari adalah baju Daddy ni.....

No wonder Qila panas bontot kalau duduk rumah nenek lama2..... Huhuhuhu....

Sabar ye sayang..... Nanti kalau Daddy singgah mana2 port Malaysia, kita pergi jumpa Daddy ye sayang????
Mummy tahu Qila harap sangat dapat bersama dengan Daddy selalu... 24/7.... Macam kanak2 lain, yang sebaya dengan Qila... Dapat habiskan masa kanak2 diorg dengan Daddy diorg sepenuhnya.... Tapi Qila tak dapat nak merasa semua tu... Mummy tahu Qila sedih, bila tengok Daddy classmates Qila hantar diorg pergi school... Daddy diorg ambil diorg bila balik school.... Tapi Qila hanya nenek yang ambil dan hantar... Tiap2 hari Qila cakap dengan Mummy, nak suruh Daddy hantar Qila pergi school.... 

Sabar ye sayang....... Nanti kalau Daddy cuti, Mummy suruh Daddy hantar dan ambil Qila ye sayang.... Haritu masa Daddy cuti, Daddy tak sempat sangat nak buat semua tu sebab school cuti masa tu... Lagipun masa school belum cuti, Qila kan sakit... Qila tak dapat pergi school..... :(

Qila mesti kuat.... Tak semestinya Daddy tak dapat saksikan tumbesaran Qila, Qila akan kurang kasih sayang Daddy... Sayang Daddy untuk Qila tak pernah luak sedikit pun sayang... Qila tetap anak perempuan kesayangan Daddy... Tu sebab Mummy dan Daddy mahukan anak lelaki lagi lepas ni.. Sebab Daddy tetap  mahu Qila jadi anak perempuan kesayangan dia sampai bila-bila... Daddy tak mahu Qila cemburu kalau ada adik girl nanti... Daddy nak Qila seorang je yang jadi Daddy's girl selamanya....

Tapi kalau ditakdirkan dapat adik girl, Qila tetap anak kesayangan Daddy sampai bila-bila......... You are still his number one... 

Ingat ye sayang..... Jangan nakal-nakal sangat tau....... Mummy tak suka nak marah2 Qila... Mummy sayang sangat kat Qila... 

Eh... Panjangnyaaaaaaa Mummy bebel kan?? Hehehehe.. macamlah Qila baca ni sekarang.... :)

6 ulasan:

YaYaNsMuM a.k.a YM berkata...

nasib baik ader baju pengubat rindu...kesian dier...

norhidana berkata...

aduhla sedih baca cite nih ...
semoga qila jd anak yg kuat n sbr yek...
teringt dulu2 masa baru2 kawin edy kan duk terengganu jmpa sebulan sekali, msti ada 1 baju busuk dia simpan utk tido heheheh

Ummi berkata...

sedey tau bace entry ni...

misz_eyza berkata...

kalaulah dpt diselami perasaan qila camner la dia merindu daddy dia kan..

Amy Z! berkata...

tersentuh hati saya tgk gambar Qila ni cium2 baju daddy dia. kasihan. tapi alhamdulillah dia ada mummy, ada nenek atuk yg duduk dekat2 situ juga.

Takpe. Daddy pergi kerja. Nak buat mcm mana ye tak? Cuba tiap2 malam beritahu dia, daddy pergi kerja, daddy sayang sgt kat Qila. Qila budak baik. Nanti daddy balik tgk Qila. Lebih kurang mcm tu la.

Supaya dia tak berapa buat perangai. Memang betul, dia buat perangai tu pun sebab nak perhatian dan sebab dia rindu sangat kat daddy dia. Orang kata kalau sebelum tidur tu, cakap2 benda baik dengan anak, insya Allah nasihat tu terus masuk dalam fikiran dia. Insya Allah. Supaya dalam hati dia sentiasa tahu, mummy dan daddy sayang kat dia. :-)

anasaliza berkata...

sedihnyaaaa..mmg anak2 rindukan daddy dia..cuma diorg xtau nk luahkan mcm kita..teringat masa auni pisah ngan daddy dia 4 bulan ari tue..baju daddy dia usung sana-sini..sedihhhh..