Isnin, Januari 23, 2012

Buat pertama kali jalan2 ambil kat area rumah..

Iye... Ni kali pertama kami jalan2 ambil angin petang2 kat area rumah... Masa Daddy ade tak sempat uols... Ade lah sekali dua gi bawak bebudak main kat playground tapi kedudukan playground tu bebetul kat depan rumah kami so takde lah jauh sgt langkahnya.. Heheh.. Sampaikan Qila pun dah istiharkan playgorund tu sebagai DIA YANG PUNYE! Sebab kat sini hanya kami je yang baru duduk menetap di sini kan... Actually Taman ni bukan Taman perumahan baru... Dah ada banyak rumah kat fasa 1 kat depan sana.. Yang kami duduk ni fasa 2 so bukanlah takde penduduk langsung kat sini.. Surau semua dah lama ada.. Playgorund lama pun ada, padang main bola pun ada... Memang tak sunyi pun duduk sini.. Cuma kat fasa baru ni, perumahan baru just 20 unit je.. 18 unit semi D single storey dan 2 unit banglo single storey.. Rumah aku paling depan dan paling awal duduk, so kami adelah penghulu kat sini... Muakakakakaka...

So semalam petang anak2 agak boring takde apa nak buat kaann... Cuaca pun elok so ayuh kite jenjalan naik basikal.. Perumahan baru ni ade dua lorong je so aku ajak diorg jalan ke lorong belakang....


Angin sepoi2 bahasa sebab belakang perumahan ni adelah sawah dan kebun sayur... Harussss angin kuat... Boleh tersingkap kain batik uols tau...


Dah macam budak darjah 1 je Qila ni ni Mummy tengok... Huhuhu...


Dia merengek nak main playground... Alaaa... Kite jalan dulu ke belakang lah.....


Ariq masih belum reti kayuh... So penat Kak Shameera menolak basikal dia.. Ihiks....


Suka sangat dia pakai slippers pororo yang aku beli kat Jakarta tu.. Masa kat lorong belakang, dia turun dari basikal then lari sana sini... Hamekkkkk ko.... Lari pakai slippers besar tu, jatuh lah jawapnye... Habis lutut dua2 melecet dan berdarah... Tulah, cakap Mummy tanak dengar... Masa nangis tu siap meratap "Adoooiii... Akitnyeeeee...." Haaa... Tau pulak sakit kaaan... Hahahahaha...


Sini memang banyak aeroplane lalu... Mendongak dia tengok aeroplane lalu... Mak mertua aku kata dah ade Malacca Air yang fly gi Medan dan Riau... Syiok tu.... Tercapai hajat bibik aku nak balik cuti nanti naik flight... Hohohohoh...


Ariq kalau posing memang senget benget macam ni...


"Adik enget" katanya... Hehehe...

Seronok tengok perkembangan rumah2 kat belakang... Ade beberapa rumah sedang buat wiring.... Ade gak yang dah siap gantung langsir.. Tak lama lagi mesti diorg pindah masuk... Mesti meriahlah lepas ni.... Banglo belakang ni masih belum ade pembeli... Sebelum ni ade Dato' dah booking tp entah macam mana loan tak approve pulak.. Pelik betul.. So dah dapat CF ni, harus naiklah harga rumah sini.. Tp still belum ade buyer.. Ada 3 lagi semi D juga masih belum ada buyer termasuk rumah contoh kat sebelah rumah aku.... Ihikss... Bi nanti berangan hopefully orang yang beli rumah sebelah ni satu kepala dengan dia.. Baru best hidup berjiran... Mcm jiran2 aku kat Klebang, semuanya kepala best gila... Siap ade blog dan facebook lagi... Bergosip pun pakai fb je.. Wakakakakaa...


Dah sampai depan rumah, diorg nak main kat playground pulak... Padehal lutut tu tgh melecet berdarah tu... Bukan reti sakit kan....


Kakak mcm biasa, kalau main takde lah nak sekejap kan... Mesti main sampai lencun peluh baru nak balik....

Oklah... Atas permintaan ramai yg nak sangat tengok rumah kecil aku ni.... Ni aje gambar yg sempat ambil tadi... Semua gambar dalam dlsr.. Kalau ade pun save dalam hard disk takde dalam ipad ni... Kat BB pun adelah sikit... Banyak gambar kat dalam samsung Bi.. So jadilah dari takde iye tak? Interior rumah nantilah ye... Slow slow... Susah sket nak ambil gambar dalam rumah sebab asal kemas je sepah balik, asal kemas je mesti bersepah balik... Nak amik gambar pun tak syiok maaar... So sabar ye...


Inilah rumah aku uols... Sederhana saje paras rupanya.... Syukur alhamdulillah dengan rezeki dari Allah ni.... Belah kiri tu master bedroom, kanan tu pulak hall lah ape lagi... Takkan dapur rumah jiran plak kan... Akekekeke... Sila abaikan bintik2 putih tu ye... Aku ambil dr dalam kereta je ni.... Bintik2 tu bekas capuk cermin kereta yang lama tak basuh.. Muahahaha... Cuaca asyik panas hujan so lama aku cepat betul naik rumputnya... So dah kelihatan hijau sikit2... Pokok2 pagar masih katek lagi....

Rasa bangga dengan diri aku dan Bi sebab within 1 month, kami dapat cf, kunci, buat wiring, kitchen kabinet, grill, tanam pokok pagar, basuh rumah, shopping sedikit furnitures, pindah dan kemas.. Kira satu pencapaian luar biasa yg org lain takkan sanggup dan sempat buat punye... Ihiks.... Atas bantuan families jugak uols... Bibik tak termasuk ye... Dia lebih banyak bertugas menjaga anak2 aku kat rumah inlaw sepanjang aku dan Bi buat kerja kat sini.. Jangan nak kata, alaaa... Kau ada bibik boleh ar cakap mcm tu... Sorry ek, urusan membasuh mengemas sikit pun aku tak libatkan bibik... Rumah ni totally air tangan aku dan Bi tau.. Akekekeke... Thats why aku amat terasa 'kehilangan' Bi bila dia mula kerja ni... :( Rasa lonely sangat sebab cuti kali ni mmg kami banyak spent time berdua susah dan senang...

Rumah Klebang pun dah clear habis.. Aircond pun dah transfer last 2 days.. So sangat released..... Alhamdulillah, segala proses start from mencari rumah sampaile ke proses pindah dan kenduri semua dipermudahkan Allah... Syukur...... Tiada apa lagi yang aku berhajat lagi di dunia ini sebab segalanya sudah sangat sempurna di mata aku.. Dianugerahkan seorang suami yg hebat dan sepasang anak yang sangat2 membahagiakan aku... Punya keluarga mertua dan keluarga sendiri yang amat2 memahami dan banyak membantu.. So ape lagi yang nak dalam hidup ni??? Semoga kebahagian ini berkekalan dan Allah akan terus-menerus merahmati dan melindungi kami sekeluarga.... Amin...

Eh panjangnyaaaa aku bebel... Ihiks....

- Posted using BlogPress from my iPad2

8 ulasan:

YaYaNsMuM berkata...

Cantik umah,u...(^_^). memang satu kelegaan bila dh settle semua urusan punggah-memunggah...kemas mengemas...pindah memindah...heheh

nasazfrog... berkata...

ha cantik tu umah dia.. beso seh.... ada tanam bunga tak sis...

Marsha~ berkata...

Yayansmum, thanx.. biasa2 je rumah saye.. Mmg lega gilaaaa dah settle semua.. Pasni concentrate decoration jelah... Alang2 dah masuk tahun baru ni, looking forward for raya kan.. Ihiks...

naza, pokok bunga belum tanam dik... Tak sempatlah then tatau pun nak tanam pokok ape.. Takde idea lagi.. Dua2 laman kiri kanan belum ada bajet nak start projek gazebo dan smartpool... Kena kumpul duit dulu.. Buat masa ni biar jelah dulu.. Nak decor dalam rumah dulu.. Akekekeke...

OneSimpleMother berkata...

alhamdulillah.. cantik rumah tuuu.. :) semoga marsha & famili bahagia ke akhir hayat. ameeen.. :)

fuadnis berkata...

cantik umah marsha....alhamdulillah dah ade rumah sdiri..jgn lupe wat kenduri..jemput kite...akekekeke....

dila~noor berkata...

alhamdulillah....happy for u..mcm ktrg jgkla thn lps..nk jugak pindah sblm bersalin zaid..bt itu ini sume husband bt sndr,smpai menyimen pun die bt sekali dgn pak tukang..smpai kul 3 pagi br blk abiskan wiring segale..puas hati sgt2 kan?perasaan msk rumah baru n rumah sendiri mmg lain... =) may Allah bless u n the kids...

Ainul Hayat berkata...

Bestnya kak dah ada rumah sendiri. Semoga kegembiraan dan kebahagiaan ni berpanjangan, Insyaallah..

norhidana berkata...

hohohoh...cantik umah tu kak...dsign nyer pun cun...alhamdulillah dh ada umah baru akak di tahun baru nih...

alhamdulillah di permudahkn semuanya...mmg nmpak akak asik melekap je ngn si abg, itu psl akak sedih sgt tu...nsb ada 2angel yg suke bt lawak... hehhehe
apa pun akak jgn sedih2 ok