Rabu, Januari 18, 2012

Akhirnya kesedihan itu milik kami....

Pagi tadi, tepat jam 5.30 pagi.... Kami berpisah lagi dengan Daddy.... Selepas 3 bulan setengah Daddy bercuti bersama kami... Harini, Daddy kembali bertugas di laut biru... Tapi kali ni bukan dengan sang Balsam.... Daddy kembali ke Melati 1, route perjalanan Europe - Far East macam dulu.....

Apa lagi yang boleh aku katakan..... Hancur remuk hati.. Pilu sayu.... Bila melihat aksi Qila dan Ariq...... Mereka masih tidak tahu apa2.... Ariq siap ambilkan shoes Daddy, sambil berkata.... "Daddy works ek? Nah shoes.. Akai.... Bye Diddy....."

Qila pulak excited bangun pagi padehal kami semua terbangun lambat... Happy macamlah dia dapat ikut Daddy.... Mulut tak berhenti berceloteh.. Budak ni tidur ke tak ni? Apsal segar semacam?... Sambil peluk Mickey dia, sarung jacket kesayangan dia... Pakai socks dengan happy.... Perlahan2 Mummy cakap dengan dia...

"Kita tak ikut Daddy sayang... Kita nak balik rumah... Daddy works tau..."

Berubah sikit muka dia, terus dia pergi kat Daddy... "Daddy works lambat ek? Gambar mana?" Aduhaaaaiii.... Terus dia mintak gambar untuk jadi pengubat rindu... Itulah ayat dia selalu zikir2 kat Daddy... "Kalau rindu, tengok gambar ek Daddy..."

Aduhaiii... Macam mana lah Mummy tak nangis.... Sekuat mana hati Mummy ni menahan kesedihan, tapi kalian betul2 buat Mummy sayu sangat... Kalian faham ke Daddy nak works lama? Ataupun kalian tidak faham apa2?

Masa kami semua turun hantar Daddy di lobby hotel.... Qila dan Ariq sangat behaved... Sikit pun tak menangis.... Daddy hantar masuk kereta, Mummy tak sanggup nak pandang muka Daddy... Muka Qila dan Ariq pun Mummy tak pandang.... Tidak sanggup..... Mummy terus beri signal, terus tekan minyak kereta tanpa menoleh ke Daddy lagi........

Kosong..... Hingga ke saat ini....... Sayu hati... Bila melihat kereta hitam kesayangan Daddy sudah tiada tuannya lagi....

Tiada lagi suara Daddy memanggil Mummy... Memanggil nama Qila.... Memanggil nama Daddy....

Tiada lagi jeritan anak2 menjerit dan memanggil Daddy..... Tiada lagi gelak ketawa gurauan Daddy.... Tiada lagi 'giant' yang mengganggu menakutkan Qila dan Ariq... Tiada lagi 'elephant' yang boleh ditunggang oleh Qila dan Ariq......

Tiada lagi insan yang dicintai, disisi.... Teman berbual, bermanja, berbalas kata, berbalas komen, bergosip, bergelak ketawa... Teman menghias rumah... Teman menonton TV.... Teman sekamar... Sebilik....

Tiada lagi senyuman, tiada lagi bau wangi badannya... Tiada lagi suaranya.....

Aku akan kuat.. Aku akan tabah seperti selalu.... Demi anak2 ku......

Ini sekadar entry biasa... Luahan hatiku, setiap kali suamiku mula bekerja... Mencari zeki di laut biru... Sudah tertulis oleh sang mahfuz..... Rezeki kami, masih di sana... Masih di laut biru.... Dan orang yang kami sayang dan cinta..... Sudahpun berada dia sana.... Jauh dari kami, tapi sentiasa ada di sini.... Di dalam hati kami...

Daddy, terima kasih untuk masamu, hampir 4 bulan ini... Membahagia dan melindungi kami......

Kami cinta dan sayang Daddy, sepenuh jiwa dan raga kami..... Tiada apa pun di dunia ini bisa menggantikan Daddy kerana kamu adalah anugerah terindah dan terhebat kurniaan Tuhan, untuk kami...

18 Januari 2012
Melaka....

- Posted using BlogPress from my iPad2

12 ulasan:

myaishahhafiz berkata...

sayu hati sya bila baca entry awk nie,

apa lg yg boleh sya katakan selain dari sabar..

Ummi berkata...

dan kesedihan itu berulang kembali..menanti lagi..takpe..kite menunggu sesame ye..

dila~noor berkata...

tisu mane tisu...haih..dah meleleh air mate nih..

bertabah ye marsha...

norhidana berkata...

sbr ye kak, dana yg sebak sndiri baca ntry akak kali nih... kali nih berpisah berapa lama lak kak?

akak kan kuat... jgn sedih2

Qimie berkata...

hoih ko buat mata aku berair!
be strong babe! ko kan idola aku!

zoe berkata...

sedihnye kak bile akak cerita kat sini.. melelh jugak sy ni pun memang sensitif kak.. xpe kak.. mungkin ambil mase nak kembali kepada normal mood..tapi demi anak2 akk kene kuat ye... insyaAllah...

Sue berkata...

sedihnye... sue pun ada kawan seafarer gak. hsbd dia besfren my hsbd. mmg salute la dgn wife n anak seafarers ni coz mampu berjauhan.. mmg jiwa kental!

Tanpa Nama berkata...

sedih yg kena tinggal...lg sedih yg meninggalkan...life goes on...tp pg td Ariq cume kejut sekali je terus berdiri n pkai shoes...Qila terjerit jerit "kite dh lmbat nie...adik bangun dah pukul lima lebih"...entah berapa kali daddy terjaga takkala itu tgk Qila bukak mata sambil tgk muka daddy dan senyum...Ariq....peristiwa air sirap jam 4 pg masih dlm ingatan daddy nak...Qila dan Ariq jgn nakal2 ye...daddy miss u ol so so much tau!

Ena Mazly berkata...

Sayu hati baca entry ni dan bertambah sayu bila baca komen si daddy..

littlehumblelynn berkata...

Marsha,

just take care ok.ariq & qila needs you ok.

misz_eyza berkata...

hurmm part nie yg sy tak sanggup nak baca...pastinya akan ada kesdihan...sebab sblm nie byk citer akak berkisar kegembiraan qila dan ariq dgn daddy...

be strong kak..wpun daddy dah jauh di mata tp dia kan tetap dekat di hati akak dan anak2... =(

Elyn Sani berkata...

Aku yakin ko tabah!

*lap air mata*