Khamis, Januari 12, 2012

Akhirnya, kami sudahpun berpindah..... ;)

Alhamdulillah... Last weekend, we are officially moved to our new house... Our home sweet home.... Our own crib... Kat sini lah akan meneruskan kehidupan, membesarkan anak-anak dan body... Huhuhuhuhu.... Bi sangat happy dan released..... Dapat berbaring relax di dalam rumah sendiri, hartanya setelah penat bekerja selama ni....

Dengan environment yang totally new... Walaupun takdelah NEW sangat kan sebab rumah inlaw sepelaung je  pun.. New dari erti kata, LIFE.. Rumah lama, bebetul tepi laut...... Rumah baru ni pulak bebetul tengah bandar... Ke shopping malls 5 minit... Ke school Qila 3 minit... Ke hospital gomen dan private pun just 5 minit.... Ke pasar besar, station bus, semuanya yang aku perlukan tak sampai 5-10 minit.. Semuanya ada disini... KECUALI, office! Tapi still dekat lah dari rumah lama.... Tak kisahle kan, bukan kena naik LRT pun... Ada kereta, drive je lah... :p

Nak beli barang2 rumah like macam pokok2 hiasan, barangan hiasan ke, kedai2 minimarket, kedai2 hardware, klinik2 panel, 7-Eleven,  workshops, kedia makan, pasar malam, kedai buku, station minyak... You name it! Keluar simpang rumah je dah boleh jumpa semuanya... Memang bebetul tengah bandar... Pantai pun actually ada walaupun tak sama macam pantai rumah lama tapi adelah jugak kan... Ihiks...

Actually ramai sangat request nak tengok gambar rumah.. Tapi aku serba salah... Yelah, rumah tu area Taman perumahan baru... Aku sefamily adalah org pertama yg duduk sana.. So kena fikirkan keselamatan kami anak beranak jugak.. Aku tak bolehlah nak publish exterior dan lokasi rumah kami kat sini... Lebih2 lagi Bi dah nak start kerja... Bahaya kot... Sejak gambar Qila dan Ariq dicuri dari blog aku ni dan dipergunakan oleh orang yang tak bertanggungjawap untuk menjatuhkan pihak pembangkang aku jadi fobia sangat.... Kesian anak2 aku.... Tak ramai yang tahu tp geng FB aku semuanya tahu.. Isu ni sangat melukai aku..... :(

Dan satu lagi, sejak ade tanpanama pengecut yang menghentam aku kononnya aku ni suka menunjuk2 dgn barangan yang suami aku belikan untuk aku dan anak2 aku dan kaitkan ajal maut anak2 aku dengan perangai menunjuk2 aku tu.. Aku rasa sangat melampau dan rasa sangat kecewa... Aku rasa tak sedap hati lagi untuk publish lagi apa2 benda berkaitan material dalam hidup aku kat blog ni... Semuanya jadi dah tak selamat.... Semuanya jadi salah kat mata orang.. Apalah yang dia marah sangat kat aku ni???

Dunia ni mmg kejam... Mereka berkata dan berbuat sesuka hati tanpa fikirkan perasaan orang lain... Walaupun aku boleh tahu siapa yang lakukan semua tu, tapi apa guna pun... Jawapan mereka adalah senang je... "Siapa suruh publish dalam blog???"

Jadi, janganlah uols ingat aku ni suka sangat menunjuk... Apa yang aku publish dalam blog aku ni bukan berpuluh ribu2 pun harganya... Semuanya adalah barang mampu milik... Barang asas keperluan... Bagi aku, iye betul aku adalah menunjuk2 kalau aku ceritakan dan jajakan berapa puluh ribu gaji aku dan suami aku sebulan... Berapa banyak designers bag aku beli dalam seminggu... Berapa banyak kereta mewah yang kami ada di porch rumah kami.. Berapa banyak cincin berlian tersarung kat jari aku... Berapa banyak duit aku habis ketika shopping di London dan Paris setiap bulan... Tapi aku tak pernah buat semua tu sebab itu bukan aku... Sebenarnya bukan isu menunjuk pun kat sini.. Isunya, ada orang tidak suka dengan aku... Apa aku buat akan jadi bahan untuk nak hentam aku.. Kenal atau tidak, tepuk dada tanya selera... Mungkin aku ada pernah lukakan hati dia.... Mungkin ada somebody cucuk dia.... Bukan dengki atau apa, cuma tersalah faham atau tersilap kata... Dalam hidup aku tiada istilah dengki atau kecik hati... Banyak lagi benda yang membahagiakan aku selain mengambil tahu hal hidup orang lain yang aku tak pernah ambil peduli.. Kisah ni pun aku tahupun dari orang lain... Wallahualam....

Tapi lantak lah... Di tahun baru 2012 ni, aku nak tutup buku.. Pergi jahanam siapa yang tak suka... Tak menjadi kudis pun kat badan aku... Apa yang penting, keselamatan dan keselesaan anak2 dan keluarga aku....
Apa yang penting sekarang, aku suka gila lampu ni..... Aku nak jugak lampu ni!!! Huhuhuhu.. Tetiba tukar topik... Lalalalalalala...
Ni pun cantik kan????!!
Kami beli cermin ni sahaja.... Murahle jugak setelah disurvey di merata tempat...
Trademark seorang seafarer... Nguehehehehehe... (Untuk officer sahaja, marine engineer tak pegang kot benda ni ye... Ihiks) Dibeli di GM Klang.....
Update sedikit pasal Qila.... My lovely girl was very happy lately.... Balik from school mesti tunjuk apa dia color that day... Apa dia buat that day.... Dia juga rajin buat revision kat rumah... Sejukkkk perut Mummy ngandungkan Qila.... :)
Last Friday.... Masa pagi tu, aku tunggu jap dia kat school.. Saje mengendap tengok dia notty tak... Masa buat coloring ni dia mcm leka je tak concentrate sangat buat coloring.. Maklumle dah senior kan, asyikkkkk pandang kenkawan dia yang baru then bergurau sana sini... Masa dia buat coloring tulah ade one boy cucuk pipi Qila dengan bontot pencil.. Pastu diorg bleh lawan pedang dgn pencil tu sambil gelak2... Bila aku tanye, dia terkejut then cakap "Eh Mummy tadi tak balik eh.. Mummy tunggu Qila eh??" Oooopppssss.. Kantoi...

Hehehehe... Qila makin bijak berbual so susah kau nak kawtim dengan dia kalau terkantoi okay... Huhuhuhuhu......

Oklah... Aku janji, pas siap kemas rumah aku, aku akan tunjuk sikit2 kat sini... Lagipun aku tak deco sehebat mana pun.... Dalam masa sebulan baru dapat kunci nyah... Apalah yang boleh kami buat sangat pon??? Dapat pindah sebelum Bi start kerja ni pun dah satu pencapaian besar. Syukur sangat segalanya dipermudahkan.. :) Semalam set bilik tidur baru dah sampai.. Rasa macam nak kahwin lah pulak... Hari ni pulak grill baru settle pasang.... Alhamdulillah takdelah rasa takut nak tinggalkan rumah....

Hopefully langsir bolehlah siap cepat... Kami tidur togel je uols takde langsir... Hehehehe..

Oklah... Panjang sgt dah ni...

14 ulasan:

dila~noor berkata...

lor..panjang hapenye..citer pendek sgt nih..org duk tunggu2 rumah baru die..hehehe =)
apepun marsha,memang ssh nk tutup mulut orang..bt tak pedulik jer..

ajuramli berkata...

tahniah & alhamdulillah dah dapat rumah idaman....biarla ape org nak kate...yg ptg bkn duit diaorng pun....kan.........qila pun dah semakin cerdik kan...geram tgk dia.....semoga marsya sekeluarga tabah dgn segala dugaan....

Ummi berkata...

penerimaan org terhadap apa yg kita buh diblog berbeza2..so, susah nak penuhi kehendak semua orang.yg penting apa kita tulis tu utk kenangan masa depan je..terpulang pada mereka yg menilai..semngatnk tengok umah baru..cepat hapdet ek..

misz_eyza berkata...

wah kak dah selamat pindah umah baru ekkk...

ala kak, abaikan jer si tanpa nama tue..buat semak kepala jer akak pk pasal dia..baik akak pk camner nak decorate umah hehe...(^_^)

zoe berkata...

bagus la kak.. anyway kite deserve dengan ape yang kite ade kak... biarkan la orang lain nak ckp ape .. org suke tengok kite susah kak.. kite terlingkup lagi diorang happy kak!.. akak.. decorate cntik2 okayh pastu share. kite share niat nak bagi idea jugak dengan orang lain bukan nak tunjuk2 kan kak.. mane tau orang lain pun bleh bagi cdgn maner nak crik benda2 cntik mcm akak nak.. :)

Mama Rizqullah berkata...

Salam Kak Marsha,

Relax and cool je kak,mulut orang kita tak leh tutup.Apapun,akak abaikan je mereka2 tu.

The most important is akak cherish every moment akak with family and life.

Akak x mo buat ke house warming??

Marsha~ berkata...

Thanx semua... kalau semua pembaca blog berfikiran mcm uols mmg aman dunia ni.... huhuhu..

Zoe, adoyaaaiii.. akak terjebak betul lah SSF yang Zoe bagitau tu.... berhantu!! hehehe

Mas.. Nak memang nak sangat.. Maybe masa birthday Qila kot nanti... :)

Cik Fasyareena berkata...

bestnye kak dpt pindah rumah da..fasya pn skrg tgh nk cari rumah dkt2 ngn gajah berang tu.tp xtau nk cari kat mane.nak2 sorg2 kt sni,mmg takut la nk g round cari rumah.alkisahnye,takut xjumpa cari jalan balik.hee..

tasabau nk g jengguk teratak akak tu..=D

LiAnA berkata...

lerrr beria aku scroll laju2 nak nengok umah dia..

nnt ko tunjuk taww... fedulik apa org nak kata.. ni blog kau kan bkn blog dia :p

LIP (^_^) berkata...

Marsha..stay strong..ada je manusia ni nk cari salah org ek

norhidana berkata...

wahaaaaa udah pndah umah baru... best2,thn 2012 thn baru umah pun baru fiwit...

heheheh qila kan big girl,dia kn dh pandai bijak skrg sbb tu dia xcited kt school... heheh comel sgt masa yg akak cite akak sekodeng dia tuh...

p/s: alah kak,biarlah si luncai terjun ngn labu2 nya,gasak la org nk ckp pe, yg di sbk sgt kecoh akak nk menunjuk ke apa ke naper, ni kan blog akak... apa kes nk dengki,biarkn je kak... yg pnting ramai lg kwn yg suke ngn cara akak...

gee ryder berkata...

abaikan dorang tu beb...
yg penting kita ko hepi dgn family ko...

aku nak tgk umah ko sbrnye ni hehe

♥ AmiraHafiza ♥ berkata...

akak jam kita sama la!! orang kapal la katakan..hihi hope kak marsha sefamily lebih happy lagi dgn life yg baru ni.. :)

sayalinda berkata...

tahniah kak marsha n fmly. best kan ade umh sndri. ape org nk kte wat lalu tepi tinge je huhuhu, apepon i like ur tudung ok hihih..