Sabtu, Disember 31, 2011

Detik2 berakhirnya tahun 2011

Syukur alhamdulillah...... 2011 berakhir dengan sempurna... Walaupun ada peristiwa pahit menimpa keluarga kami pada Oktober lepas, tapi selepas itu, Allah kurniakan pelangi indah dalam hidup kami... Cita2 kami untuk miliki rumah idaman tercapai pada penhujung tahun ini... Malah lebih dari target dan impian kami... Alhamdulillah rezeki....

Berhajat untuk memiliki sebuah rumah semi D, tetapi rezeki dimurahkan dan dipermudahkan segala urusan oleh Tuhan, kami berpeluang memiliki sebuah single storey bungalow... Syukur.... Walaupun tak sebesar dan semewah rumah orang lain, tetap tetap bersyukur kerana itulah rezeki hasil Bi penat bekerja selama ini... Terima kasih Bi.... Kerana hadiah ini.....

Semalam juga, Bi baru dapat call dr office... Dia akan sign on pada 16 atau 17 Januari nanti... Sedih sangat mendengar berita itu... Sudah 3 bulan setengah Bi bercuti bersama kami.... Sudah tiba masanya dia kembali ke laut biru.... Aku redha dan tidak mahu bersedih... Sudah tiba masanya Bi menggantikan rakan sekerjanya yang juga mahu sign off dan bertemu dgn org2 tersayang.... Aku perlu give and take.. Itu lumrah hidup belar isteri kepada pelaut seperti Bi....

A'qila Izzara, anak Mummy yang bijak... "Daddy dah nak works eh Mummy?? Daddy nak cari duit ye? Nak beli mainan Qila... Kalau rindu nanti tengok gambar ek... Daddy works... Mummy works... Qila school... Adik tinggal dengan bibik ek?"

Itulah kata2 dia bila Mummy bagitau, Daddy dah nak pergi works dah... Aduhaaaii.. Tabahnye anak kesayangan Mummy ni...... Kalau Qila kuat dan tabah, takkan Mummy tak boleh kan? Terima kasih sayang... Sebab menjadi anak yang tabah dan kuat seperti ini... Mummy kagum dengan Qila....

Tapi sejak dapat berita itu, setiap malam dia nak tidur dengan Daddy dia.. Tidur meniarap atas dada Daddy, macam dia baby dulu..... Sedihnyee.... :( dia seolah2 mahu menghabiskan masa2 yang ada ni untuk bermanja sepuasnya...

InsyaAllah ye sayang... Tahun 2012 , mungkin kita dapat beraya dengan Daddy... Di rumah baru kita.... Amin......

Ohye, progress rumah berjalan seperti biasa... Tadi baru pilih color untuk kitchen kabinet... Mama sponsor langsir... Syukur... Tadi pun dah shopping langsir.. Emak pulak nak sponsor kenduri masuk rumah nextweek.. Syukurrrr lagi.... Wallpaper dah jumpa mana yg berkenan... Tapi lepas CNY baru boleh pasang sbb kena order dulu.....

TM streamyx dan telefon pun dah pasang semalam.... Yeay! Line laju gilos....

Tadi jugak dah shopping pokok2 untuk ditanam di pagar... Buat sementara ni, pagar belum ada bajet nak reno... So tanam je pokok dulu.... Kalau semua nak buat sekaligus, mampuih nokkksss.... Ni pun dah berhabisan duit Bi habis... Belum termasuk downpayment dan lawyer fees... Rasa bersalah pulak sebab tak dapat nak tolong Bi dari segi kewangan.... Ling tolong urut je malam2 ye sayang???

Takpelah.... Kita buat apa yg termampu dulu... Sikit2 lama2 cantiklah rumah kite... Yang pasti, bilik Qila nanti Ling nak konsep macam ni....


Sangat sweet kan... Gabungan purple hijau dan biru.... Ariq punye pulak gabungan biru dan hijau serta kuning skit... :) Lepas ni, mendecoration rumah akan menjadi hobi utama Mummy... No more shopping barang2 keperluan diri.. Mulai hari ni, shopping hanya untuk barangan rumah shaja! Hahahaha.. Azam gittuew.... Azam tahun baru... :p


Maybe ini konsep untuk bilik Ariq.... Biru, hijau kuning or sedikit coklat.....


Untuk langsir hall actually Mummy berkenan style ni.... Macam Hatta Dolmat selalu buat dress utk artis dia... Yang skirting bawah tu... Smart kan, tapi Bi kata tak sesuai untuk rumah kami... Nanti malam2 org boleh nampak apa kami buat kat dalam rumah.... Its okay... Bila dah buat pagar tembok kayu ala2 bali-korean style nanti, Mummy nak buat langsir mcm ni... Ngeeee.....


Wallpapaer ni pun cantik kan??? Korean wall paper.... Sesuai sofa kami yg color coklat dan hitam tu....


Ni pun sama.... Gabungan olive green dan darkbrown... Sgt class dan relaxing....


Ni pun lah... Ihiks...

Memang rambang mata tgk through internet.. Tapi bila gi kedai langsir nan hado lah pattern macam ni..... Kalau ade pun, semeter dah almost rm100! Silap2 harga langsir lebih mahal dari harga tingkap dan grill! Akekekekeke.....

Takpelah... Langsir tu boleh je tukar selalu... Yang penting wallpaper.... Lagi rambang mata uols... Ihikss...

Seronok mmg seronok..... Memilih dan shopping barang2 rumah dengan Bi..... Spent time berdua.... Nextweek, maybe weekdays, kami nak ke KL.... Sambung misi mencari barang2 rumah..... Masa dah sangat suntuk... Hopefully semuanya berjalan lancar.... Aminnnn.....

Oklah..... Kepada yang meraikan New Year Eve malam ni... Hati2 ye dan jangan terlalu bergembira... Bersederhanalah merayakannya.....

Happy New Year semua........... Rest in peace 2011! chiow....

- Posted using BlogPress from my iPad2

Khamis, Disember 29, 2011

Saya terlalu sayang pada mereka!

Sibuk hal rumah... Sampai takde masa nak update blog... Layan gambar je ye... :)

Sorry, mutu gambar tidak memuaskan.... Long shots dari jauh je tanpa tripod.. Gegar le jawapnye....
 Tengokle tangan dia.... Heheheh.. Geram..
 Kadang2 seronok tengok gelagat diorg ni bila dilepas main sendiri... Tengok apa diorg buat... :)
 Lari2 ayam....
 Tango???
 Wondering...
Baywatch??
 Whoopissshhh aweks berbikini kat beach....
 Kena ngurat....
 Say no to strangers!
 My baby boy yang sudah besar.....
 Anak dara MummyDaddy sedang ambil angin....
 Blur...
 Relaxing...
 Eksyen nyaaaaaaaaa muka dia...
 Berfikir....
Semoga dua insan ini akan membesar dengan sihat dan cerdas.... 
Menjadi insan berguna dan berjaya suatu hari nanti....

MummyDaddy sayang sangat pada kamu berdua...
Harta yang paling bernilai dalam hidup kami...

Terima kasih Allah, atas kurniaan ini....

Selasa, Disember 27, 2011

Christmas Party....

Macam biasa, setiap tahun akan attend Christmas Party kat rumah Navin.... Tapi tahun ni special sangat2 sebab 1st time datang dgn Bi bersama anak2 kami... Last Bi dapat celebrate sama iaitu tahun 2005 dulu... Masa tu kami belum kahwin lagi.. Sehari sebelum tsunami... Sejak dari tu tak pernah dah sebab Bi selalunya kat atas kapal waktu2 macam ni... :)

So tahun ni meriahle sebab ade Bi.. :) So adelah fotografer malam tu.. Ihiks...
Qila dan Ariq sangat happy sebab ada lagu jingle bell and merry christmas tu semua.. Masa ni diorg tgh sibuk berjoget.. Hahaha.. Masa ni dah agak lama dah sampai... Dah settle makan dan sempat main fireworks lagi... Qila baru je okay masa ni sebab sebelum tu dia takut kat kambing panggang yang besar tu.. Hahahaha.. Makanan semuanya best sebab lebih2 sambal ayam yang superb rasanya.... Tapi tak makan banyak sebab sibuk bergosip! Hehehehe...
Macam biasa, kena ade gambar dengan pokok krismas! Qila sangat sporting.. Ariq je susah sikit nak diajak bergambar.. Geram betul.....
Tengok.. Nak kena paksa barule dapat ambil gambar dengan dia.... Senget benget Mummy nak grip dia...
Diorg masing2 dah dapat hadiah... Ni dari auntie Charmaine.. Sorang satu dapat Angry Bird.. Hehehe
Ni hadiah Mummy untuk Rachel dan Mama dia - Angeline...
Angry bird ni tak habis2 vibrate dan berbunyi2 kalau kite ketuk dia... Qila suka sangat tapi Ariq takut pulak.. Hahahaha.. Qila tak habis2 jerit "I got it Mummy.. I got it!" bila dia dapat tangkap angry bird tu... Yelah bila lepas kat lantai, angry bird tu melompat2... Mahu Ariq tak takut.. Hehehehe.. Dia kan drama king.. Tapi lepas tu okay je... Tapi bial sampai rumah, dia takut balik.. Hahaha.. Entah ape2 lah anak Mummy tu...
Notty sungguh muka anak Mummy nan saorang ni.... Semua geram kat dia sebab tak tahu nak takutkan orang lain... Sangat lucu bila nak balik, Ariq say good bye pastu siap wish "Amat Ayi Aye.." sebab ade main bunga api.. Boleh?? Suka2 dia je kan..... Masa datang sibuk dok jerit "Ishmas.. Ishmas..." Masa balik boleh pulak tukar festive tagline boleh??? Hahahaha..
Bear ini sangat besar..... Hanya Qila yang berani nak amil gambar dengan bear.. Ariq tu semua benda dia nak takut! :p
Best fren Mummy...... Rindu nak bergosip.. Malam tu dapat gosip sekejap je... Asyik nak kejar Ariq...
Suamiku yang jadi fotografer malam tu..... Suka sangat set kerusi putih ni... Harus dimiliki suatu hari nanti.. Nak letak kat luar rumah... Cantik sangat! Deco Christmas tahun ni sangat cantik.. Tapi tak ambil gambar pun.. Hehehehe..
Upacara tukar gifts.. Tengokle muka Qila... Hehehehe..
Navin dapat cigar set dari Bi.... Macam YB-YB puleks... Heheheh..
Gift dari jace untuk Mummy... Tu belakang tu Kevin.. Pandai betul dia melayan Qila siap pujuk dukung sana sini masa Qila takutkan si kambing panggang.. Hehehe.. Siap layan Qila main fireworks lagi.. Part paling lawak masa uncle Kavin bagi Ariq cake, Ariq boleh cakap "Ekyu Ayot" - Thank you Ayot.. Boleh??? Ayot (moyang) tu panggilan Ariq untuk moyang dia.. Hahahahaha.. Maybe Kevin botak takde rambut so dia ingat Kevin tu dah tua macam Ayot dia kot.. Boahahahahah.. Ariq oh Ariq!! Siaaaannn Uncle Kevin taw....
Hadiah dari auntie Angela pulek... Dapat eye shadow set dan book.. Qila suka betul... :p
Best frens Mummy....... Posing sebelum balik....
Ala2 artis pulak banyak sangat camera nak pandang kaaaaaaaaaaannn.. Hahahahaha.... Masing2 sibuk bergambar dengan gifts masing2.. So bila Ariq nampak dia pun cakap "Adik lak..." Adik pulak katanya..... Hahaha.. Sian anak Mummy... Dia pun nak bergambar pegang gift jugak.. Hahahaha..
Alolololoooo.. Macam budak dah darjah satu je kan.. Pegang hadiah dapat no 1 kat sekolah.. Hehehehe.. Suka sangat gambar ni.. Dia nampak baikkkkkk je... Sambil peluk itu hadiah... Ihiks...
Posing wajib sebelum balik.... Bersama tuan rumah......... Masa dalam kereta, belum sampai simpan depan, Qila dan Ariq sudah terkulai kat booster masing2.. Hehehehehe.. Penat tapi sangat happy!

Itu sahaja cerita Krismas kami tahun ni.... :)

Isnin, Disember 26, 2011

Hohoho... Merry christmas!

Woahhhh korang.... Cuti sakan ek... Kemain lagi check in sana sini kat fesbuk! Yang check in shopping malls lain... Yang check in hotel lain.... Bukan main lagi... Yang check in makan sini best, makan situ best... Amboi amboi.... Jeles aku ni.... :p

Tapi mak tak kisah pun.... Satu hari nanti bila settle hal rumah ni, aku nak ronda semua tpt yang best2... Pastu aku check in... Check in je uols bukan masuk pun... Kasi jeles org lain puleks.. Show off gittuew... Bukan ade org tahu pun.. Wakakakakakaka...... Sengal....

Ohye, semalam ade lah Christmas.... Teringat gak hari ni ulangtahun Tsunami terburuk yg melanda Asia kan... Tahun 2005 yang lalu.... Ditambah lagi harini angin bukan main kuat... Gerun pulak rasanya...

Semalam, dpt gak aku sefamily luangkan masa gi open house Chrismas.. Tapi tu next entry lah... Pagi ni seawal pagi2 buta lagi Bi dah gegar aku ajak tolong dia sambung pasang lampu dan kipas rumah.... Haiyo... Ingat baru nak tido lama sket.... Pagi ni tugasan aku adelah kena basuh toilet... Baru basuh satu toilet aku dah sakit pinggang... So rehat jap update blog.. Akekekekek...


Suamiku yang serba boleh..... Semua dia buat... Dari pasang meter air, wiring semua dia yang buat... Jimaaaat duit... Fyi, suami I ni bukan engineer.. Memang dulu dia ade belajar engineering walaupun half way tapi boleh lah kan..... Buat bekalan di hari tua.. Ilmu tu boleh digunakan di waktu2 macam ni kan... :) Syukur.... Kalau Bi tak reti satu hapa pun Ling tetaaaaaap sayang Bi... Tapi tak banyak macam sekarang ni lah...... Akekekekeke......


Saje nak tunjuk salah satu lampu hall.... Kat hall aku tak pasang down light.. Boring.... Bi yang pilih lampu ni... Bila dah pasang nampak smart pulak..... :)

Skrg tgh nak pasang pendant kat tengah..... Tak sabar nak tengok hasilnya.... :)

Oklah.... Siapa start kerja esok? Siapa cuti sampai New Year?

Aku kerja... Sebab lupa apply cuti... Boleh? Start 23hb aritu cuti dah tutup dah.... Sedih! Persiapan Qila untuk masuk kindy pun belum beli satu apa pun.... Tapi rasanya takde apa sangat pun.. Beg dia masih okay... Kalau nak beli pun, bottle air jelah pun.. Ihiks....

Oklah..... Nak sambung Bi pasang lampu... :/

- Posted using BlogPress from my iPad2

Jumaat, Disember 23, 2011

Weekend yang panjang tapi bukan untuk kami.. :(

Sebelum nak bebel panjang, meh nak tunjuk gambar ni kepada gadis2 hot di luar sana yang masih available.... 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Anak teruna I yang masih solo ni sedang buat calculation berapa gaji Mummy naik bulan depan... Huhuhuhuhu.... :P

Rasa nak lastik je jari dia tu..... Sekarang ni gian ambil order ye tuan puan... Geram sangat bila dia kata "Air lap ek? Jap ek..." (Air sirap ek? Kejap ek..)

Sekarang ni amik order guna scooter lagi okay... Pastu gi dapur like macam bebetul nak buat air sirap kaannn... Tapiiiiii nan hadonye air sirap tu nak sampai ke Mummy Daddy sebab dia yang minum sendiri kat dapur lepas order dengan bibik... :p

Haih... Janganlah cepat sangat besar sayang oiiii... Tahun depan 2012 Ariq akan menganjak usia 3 tahun.. Padehal baru je masuk 2 tahun umur dia November lepas... :( Kejap je dah nak 3 tahun???! Perghhh....

Qila pulak dah nak masuk 4 tahun pada May 2012 nanti.... Kejap je masa berlalu... Dan Mummy masih berkira2 nak pregnant sekarang ke atau bulan Julai/Ogos tahun depan... Akekekekekek... Kira nokkk jangan tak kira... :P

Bukannye apa uols.. Laki I balik sekali sekala.. 6 bulan sekali.. Kalau nak pregnant skrg, banyak benda kena amik kira.. Bila Daddy nak balik lagi.. Dapatke dia jaga Mummy pantang nanti.... Tapi... Rasa macam nak plan big family holiday next year, so kalau ngandung susahle pulak nanti... Kes rumah yang belum settle lagi... Bibik pulak akan cuti lama April-June nanti so susahle nak handle anak2 tanpa bibik kalau Mummy pregnant nanti kan... So semua tu kena ambil kira... Walaupun dalam hati sangat melonjak2 nak baby lagi tapiiiiiiiiiii....... InsyaAllah... Kalau ade rezeki, adelah... :P

Sekarang ni mmg sibuk sangat.. Uruskan hal rumah.. Nak packing untuk pindah... Takut tak sempat je.. Rumah pun tak basuh lagi.... Harap2 Daddy sign on akhir Januari.. :( 

Mama pulak baru je call pagi tadi ajak gi holiday ke JB weekend ni... Alamak... Terbayang2 Singapore Zoo, Ochard Road dan USS serta Johor Premium Oulet! Aduhaaaaaaaaaiii.... Ikutkan nafsu serakah nak aje pergi... Tapi........ Ahad ni Christmas... Hadiah yang nak ditukar ganti dgn kenkawan dah pun tersedia... Itu cerita lain, cerita paling utama adelah $$$$!

Rumah tak settle lagi ade hati nak berjalan.... Berpijakle di bumi yang nyata Marsha wey...... Huhuhuhuhuhu....

Takpe.. Tak lari gunung dikejar.. Rumah aku lagi penting dari USS tu... Tu tahun depan boleh gi... Sabauuuu...

Heheheh.. Sedapkan hati.... :|

Alamakkkk... Langsir rumah belum cari... Aduhaaaaaaaaaaaaiiii... Kalaule duit ada berkepuk2.. Kan best!

Hish... Bersyukurlah Marsha dengan rezeki yang ade.... 

Syukurrrrrr Alhamdulillah dengan nikmat Tuhan beri.... Tak terhingga nikmatNya ni...

Eh okaylah.... Nak gi melabur jap.. Huhuhu...

Rabu, Disember 21, 2011

Hadiah Christmas untuk yang tersayang.....

Hampir seminggu jugak nak settlekan mencari dan membalut hadiah christmas untuk kawan2 rapat... Tapi tahun ni best sebab aku ada banyak sangat idea nak bagi apa... Dah menjadi tradisi setiap tahun akan ade gathering then tukar2 gifts antara kawan2 rapat aku yang bukan beragama Islam.. Campurlah sekali yang Hindu ke, Budis ke.. Kristian ke.. Katolik ke... Dan ofcoz termasuklah aku si Islam sejati ni..... So jangan ada nak panaskan blog ni komen berunsurkan sensitiviti agama nak basuh aku haram celebrate or tukar2 hadiah time Christmas... Tak payah susah-susah iye... Komen sebegitu tidak akan dilayan sama sekali.... 

Malas aku nak explain mengapa dan kenapa nak celebrate sampai nak tukar2 hadiah bagai... Takkan tetiap tahun Christmas aku nak explain kat blog ni kan?? So sape yang lorat sangat tu, gi balik betulkan akidah korang sebelum nak basuh aku kat sini... (Eh tetiba kau emo kan.... ) Lapar babe, belum breakfast lagi.. Huhuhu..

Okay... Tahun2 lepas aku tak sempat nak tunjuk gifts yang aku dah balut.. Selalunye aku letak je dalam paperbags.. Tapi tahun ni terlebih rajin... Tatau kenapa.. Ihiks.... 
Separuh dari gifts yangs empat balut sejak 3 hari lepas.. Yelah uols... Tak sempat nak balut semua sebab ade dua budak kacau.. Ni pun separuh buat masa diorg sibuk tengok TV dan separuh lagi balut malam tadi masa diorg dah tido... Balutan paling aku tak tahan nak gelak adelah yang gula2 tu.. Hahahahaha... Macam siot kan?? Ni adelah balutan paling famous masa kite kecik2 dulu.... Konon cukup kreatif lah tu kan... Siap buat riben bagai.... Nasiblah sape yang dapat ni sebab aku malas nak cari kotak.. Itu adelah set showel gel dari Elianto.. :)

Ohye, sepanjang membalut tu... Qila sibuk nak balut jugak... Nak bagi hadiah jugak kat kawan dia.. macam2 hal kan.. So aku bagi dia wrapping paper dan buku cerita aku, suruh dia balut.. Suka hati dia.....
Ni hasilnya.... Comot tapi menjadilah jugak.... Hasil tangan budak 3 tahun 7 bulan... Ihiks...

Ohye, tahun ni disebabkan Daddy ada sama, so teragak nak belikan jugak gifts untuk bebudak tu.... Tapi tatau nak belikan ape... Just nak something murah dan boleh dibalut so saje nak surprisekan diorg... So masa hadiah belum beli tu, Mummy awal2 lagi dah belikan wrapping paper untuk diorg... Excited sangat nak balutkan hadiah untuk diorg.... Mesti diorg happy kan bila koyakkan pembalut tu.....

So semalam Daddy akan jenjalan makan KFC kat Tesco... Sambil2 membeli jigsaw elektrik dan keperluan rumah, sekali ternampak benda alah ni...
Memang Qila dah lama minta scooter ni..... So bila tanye semalam, "Qila nak scooter ni tak???" Terus dia senyum sengih sampai telinga...... Heheheheheh.... Bila suruh test tengok dia tahu naik ke tak, bersungguh2 dia tunjuk kat Mummy macam mana cara nak naik benda ni... Ihiks.. Lulus! So terus belikan dia... Pink untuk dia, blue untuk adik..... Qila sangat happy bercakap tak berhenti sepanjang nak bawak scooter tu gi bayar.. Sanggup tanak naik stroller, nak naik scooter tu gi cashier counter.. Boleh??!

Sampai rumah Qila dah tertidur... Tapi ade orang tu tak boleh tidur sebab.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Excited dapat scooter... Hehehehehehe.... "Ikalll... Ikaaalll" Basikal katanye... Bila Daddy kata "Scooter lah.." Nanti dia jawap... "Uter ek??" Ariq pun lulus! Dia bolehlah tolak sket2 guna kaki kiri dia... Paling dia suka, dia naik, then kita tolak dia.. Hahahaha... Suka sangat tengok diorg happy...

Tapiiiiiiiiiiii... Takdelah surprise kan sebab tak boleh nak wrap itu hadiah! Hehehehehe...
Sampaikan dia tersengguk2 tahan ngantuk tetaaaaaaaaaap nak main lagi... Sampai satu tahap dia kata "Dah dah.. Charge dulu ek charge.." Hehehehehe.... Nak charge kat mano pulak yang oooiii... Sebelum masuk bilik siap cakap "Bye uter.. Bye..."
Dan pagi2 tadi Qila bangun dari tidur... Sambil dipeluk pinggangnya oleh si adik, keluar je bilik nampak scooter dia... Terusssssssssss main dan main! Siap tukar2 dengan adik main selang seli.. Ihiks..
Sangat priceless bila si Qila kata "Thank you Mummy... Thank you Daddy...." Sambil senyum paling manja...

Si Ariq pulak cakap "Ekyu Ami.... Ekyu Diddy... " Sambil senyum paling cheeky.......

Untuk Daddy pulak... Tunggu birthday Daddy next month ye???? :)