Selasa, November 29, 2011

LCCT-Kota Kinabalu


Aku ingat flight aku pukul 8.50am, choooyyyy... Rupanya itu adelah boarding time bebeh... Boarding time! Bayangkan betapa awal aku bangun tadi... Terkulat2 peluk ciom anak dan suami, saying good bye in a saddest way... Hahahaha poyo.... Singgah di RNR Pedas Linggi untuk yak sebab sakit perut...... Memecut keta dengan laju di Lebuhraya Utara Selatan menuju ke LCCT yang nan hado ni...... Laju2 ke Air Asia kiosk utk print boarding pass.... Sekali, choooy... Agency dah bayar RM20 untuk CTRF yang aku susah2 gi buat web check in wat gapo?!

Mana aku taaaaaauuuuuu....... Nampak sangat aku tak ambil berat langsung pasal ni semua.. Passport pun lupe nak bawak... Packing pun baru start jam 1 pagi tadi... Huhuhuhu...

Ohye, aku tak drive ke LCCT... Bi yang hantar..... Nguehehehehe....

Berat hatiku meninggalkan anak2 dan suami ni semenanjung........ Atas tuntutan kerja... Haih, aritu ke Bt Pahat... Kali ni up sikitlah ke Kota Kinabalu...

Harap2 next year ke Brussel! Hahahaha.. Dalam mimpi kau!

Ohye, aku akan berada di KK just untuk 3D2N sahaja... Tapi tu pun sgt seksa jiwa raga aku tak dapat berada di samping Bi dan anak2... Tambah2 lagi boarding gate P8 ni sama pulak dgn boarding gate ketika kami ke Langkawi bulan lepas... Sedih sangat bila teringatkan Qila... Haritu dia kata, dia nak ke Langkawi lagi.......... Sedih sangat.. Yelah, masa tu dia sakit... Tak sempat enjoy the moment pun... Naik aeroplane pun tak berapa nak happy sangat... InsyaAllah ek sayang..... Nanti kite naik aeroplane lagi.... Kite gi jauh sikit ye... Mana tau, ada rezeki lagi nak bawa Qila ke negara 4 musim lagi... InsyaAllah ye sayang... Doa2lah Daddy dan Mummy ada rezeki lebih nak bawak Qila dan adik gi holiday....

Sedih pulak bila tgk gambar atas... Kerusi depan hujung sekali belah kiri... Kat situlah kami sekeluarga duduk masa tunggu boarding time...

Iyeee... Aku ni mmg kuntum dan sendu sikit bila bab anak2 ni.... Jiwa ni kuntummmmmm je... Banyak sangat tgk drama korea sedih le ni... Eh iye ke? Huhuhuhu...

Eh.. Lapar pulak...

Ohye kan.. Lupe naka cakap.... Ingat entries 'Sempena Ulangtahun Percintaan yang ke 15 tahun?'

Yang korang dok gila sangat nak baca sambungannya ituew...... Nguehehehehe...

Harini, 29 November... Genap 16 tahun aku bercinta dengan Bi......... Genap setahun jugak entries yang aku karang 10 episod tu.. Enam Belas Tahun... Menyemai cinta dengan lelaki bernama Muhamad Zaki...... Lelaki yang sayang2 aku cintai dan kadang2 membuat darah aku naik... Kadang2 buat darah aku turun! Kadang2 buat aku rasa sangat angau... Kadang2 buat aku rasa aduhaaaaiii nak telan2 je dia....

So semalam kami sempat keluar berdua.. Having romantic dinner together... Dress up, macam first date pulak... Hehehehe...

Selamat UlangTahun Percintaan yang ke 16 tahun Sayang.... Ling bangga dengan diri Ling tau...... Sebab dapat tundukkan seorang lelaki hot MRSM Muar, yang katanye top 3 paling handsome (ni kawan lama aku yang kenal Bi yg bagitau kat aku baru2 ni) untuk jatuh cinta dengan Ling 16 tahun yang lalu...... Hahahahaa... Aku lalu je sebelah dia, dia dah tak tentu arah dah uolssss! Terus ajak date... Hahahaha... Berapa mudahnye kecundangkan top 3 ni uolss... Sap sap soi je... Kalah jugak dia di tangan I... Muehehehehe..

Eleh... Top 3 paling nakal koooowwttt.... Itu aku caye lah...

Eh ni ape melalut plak ni......

Hahahahaha.. Sangap uols tatau nak buek apo sbb flight lama lagi... 9.30 am uolssss... Lama tuuuuu... Huwaaaaa...........

Ok bye!

- Posted using BlogPress from my iPad2

Ahad, November 27, 2011

Cantiknyaaaaaaa.....

Semalam... 26 November 2011, hari terakhir bagi tahun hijrah 1432 kan... Kalau uols perasan, semalam tengahari hingga ke petang, langit dan awan sangat cantik... Semalam sesekali turun hujan tapi lepas tu cerah balik... Maybe sempena nak masuk tahun baru kot... Awan dan langitpun mengerti dan turut sama meraikannya...

Tapi kan uols, memang cuaca semalam sangat indah! Tak pernah aku rasa aku dapat lihat awan yang indah macam ni, kecuali masa naik flight lah kan.. Aku kagum sangat... Beberapa kali aku cakap dengan Bi... Cantiknya awan, cantiknya awan... So aku ambil banyak gambar semalam tapj just guna BB dan Samsung Bi je lah.. Dan sambil kereta bergerak tu... So hasilnya taklah secantik mana... Tapi tetaplah boleh jadikan bukti, betapa cantiknyaaaa awan semalam... Cantiknya alam ciptaan Tuhan... Terus rasa sayu dan insaf... Rasa macam Tuhan sedang tersenyum memandang aku.. Huhu..


Ni masa on the way ke Nyalas, Jasin.... Gi wedding adik ofismate aku... Cantik kan? Komposisi cun.. Ade deretan pokok kelapa melambai kat belah kiri.. Kereta old school lalu kat belah kanan.. Ade papan tanda simpang yang memberi simbol tertentu di depan sana.. Dan paling penting, awan yang cantik melengkapkan view ini... Jalan yang lurus dan bersih dan di hujung sana ade kawasan bukit yang menghijau... Korang nak cakap aku masuk bakul angkat sendiri pun cakaplah... Aku bukan kata gambar aku ambil ni cantik.. Aku nak kata, view gambar ni sempurna kat mata aku.. Terus aku teringat filem Hisham, Dari Jemapoh ke Manchestee... Siapa pernah tengok? Ihiks....

Confirmlah korang tak pernah dengar pun filem tu.... So korang takkan faham pun ape aku nak cerita ni.. Huhuhu...


Masa ni pulak, kat lebuh AMJ, on the way ke Port Dickson.. Walau Bi bawak laju... BB aku ni mampu jugak nak captured gambar ni... Hehehe... I love my BB so much... Tetiba Bi kata, cuba try amik guna Samsung... Terus aku keluarkan Samsung plak....


Subhanallah..... Cantiknya awan tuuuuu.... Bila amik guna Samsung, haruslah beza kan... Gambar lebih biru, color lebih rich.... Tapi masa ni ada sekelompok awan2 putih dah bertukar gelap kehitaman tanda jap lagi hujan nak turun... Tapi takut juga bila dibayangkan kalau semua awan2 putih ni bertukar hitam... Hujan pasti turun lebat sangat kan.. Mesti suasana bertukar gelap gelita... Risau gak sebab aku sekeluarga masih jauh perjalanan... Tapi nasib baik kami sampai ke destinasi sebelum hujan turun.... Alhamdulillah....


Bertubi2 aku ambil gambar awan... Aku bayangkan, kalau shooting outdoor mesti best ni.... Dapat shoot somebody melompat dan berlatar belakangkan awan yang cantik ni, mesti cun kan? Hehehe.. Haruslah kan sebab aku dulu ratu melompat... Asal ambil gambar view cantik je mesti nak lompat... Skrg dah lama tak buat sebab dah berat uols.... :p


Ish ish ish... Korang perasan kan kelompok awan yg mula menghitam tu.....


Dari tepi.... Tak macam Malaysia pulak gambar ni... Mcm New Zealand jers... Muehehehehehehe....Q

Rasa macam nak letak semua gambar yang aku ambil kat sini tapi, banyakle pulak... Semua cantik2 tatau nak pilih yang mana satu.... :)

Eh meh tunjuk muka tuan punye badan pulak meh....


Hehehehehe....

Qila notty masa ni.. Da keluar dari booster seat dia... Aku rasa maybe sebab kena matahari kot... Ariq duduk belakang Bi so tak kena matahari.. Yelah duduk belakang bukan kena aircond sangat... Dia kan cepat berpeluh... Duduk tengah macam ni, dapat aircond lebih sikit... Hehehehe..

Kami actually nak ke PD, anak2 buah aku dan Bi ada buat birthday party... Salah sorangnye pulak baru lepas dapat result 5A UPSR.. So celebrate sekali..


Qila amatle diva... Dia tengah nyanyi lagu siapa entah masa ni... Bukan main feeling hover sampai macam tu sekali... Anak oh anak..... Aku rasa ape je lagu yang dia tak suka dan hafal... Semua lagu yang selalu main kat radio dia boleh nyanyi.. Siap tahu pulak tu siapa yang nyanyi... Entah mana dia belajar pun aku tatau.. Padehal kat rumah bukan ada radio pun... :p

Petang semalam gak Ariq celebrate birthday dia untuk kali ke empat.. Ihiks...... Dia seorang je kumbang di sebalik bunga2 masa party semalam.. Yelah, anak2 buah aku semuanya girls.. So ofcoz semua classmates diorg yg datang all girls jugak.. Even relatives belah abang ipar aku yang datang pun bawak budak2 perempuan.. Ade seketul je boy tu pun datang lambat dan sebaya Qila.. Siaaannnn Ariq terkontang kanting takde kawan... Hehehe... Dia selit sana selit sini, ada gak kakak2 nak layan dia berkawan tapi gitu gitu jelah pun...

Eh, itu later cerita ok.... Tetiba mak ngantuk... Daaaaaa......

- Posted using BlogPress from my iPad2

Khamis, November 24, 2011

PotLuck BBQ bersama Geng Kapal & Ariq's Birthday Celebration!

Entries blog ni mmg penuh dgn gambar2.... So janganlah buat2 terperanjat ye... Huhuhu..

Alhamdulillah, setelah sekian lama join grup Partners Geng kapal (PGK) kat facebook tu, akhirnya Mummy dan Daddy berpeluang pergi ke mini gathering a.k.a BBQ Potluck party kat rumah Liza di Senawang pada 19 November 2011 yang lalu... Liza mmg orang kuat PGK.. Kebetulan hubby dia, Fitri kawan baik Bi jugak so ngamlah tu kan... Senang hati nak bawak Bi.. :) Dan kebetulan jugak hari tu birthday Ariq... SO dah alang2 tu, kami plan nak celebrate sekali birthday Ariq kat sana.... Bukan Ariq sorang je yg celebrate birthday.. Seorang lagi anak PGK, Iman anak kepada Shida pun celebrate birthday jugak... So double meriahle... Sangat2 meriah mcm pesta kahwin uols!
Ni baru 1/4 PGK geng yang hadir.... Penuh sesak rumah Liza masa ni.. Petang tu hujan, so semua berkumpul dalam rumah... Tapi Bi sibuk dgn Fitri kat luar bakar ayam, daging semua utk BBQ.. :) Cer carik mana aku?? Ihikssss...
Ini je cake yang mampu kami cari sbb dah terdesak sungguh... Padehal bukanlah sibuk mana tapi tak terfikir pun nak cari birthday cake utk Ariq... Tapi ni pun dah comel dah... Ariq suka... :)
Mummy saje pilih candles kurus yang banyak2 ni.... Meriah sikit nak tiup... Tapi bukan main seksa nak nyalakan sebab banyak sangat... Bebudak semua dah tak sabar nak nyanyi kan... So terkial2 Mummy nak cucuk dan nyalakan semua lilin tu.. Hehehehe..
Cuba cari mana Ariq??? Hehehehe.. Dia memula rimas duk ramai2 situ.. Dia tanak join pun... last2 Mummy paksa.. Heheheh..Tema untuk Ariq adelah merah.. Goodies bags dia theme Car.. So merah colornye... Cake je tak dapat cari ala2 car.. Tapi masa kat rumah dah theme car.. Goodies bags lupe pulak nak amik gambar.. Tuuuu jauh kat belakang sana..
Mummy terpaksa grip Ariq! Hehehehe...
Ramai kids yang tolong Ariq tiupkan cake dia.. Hahahahaha.. Adatle tu kan...
Ni le Iman... Dia pandang cake Ariq... Ariq pulak pandang cake Iman.. Dua2 terliur dengan cake org sebelah.. Hahahahaha...
Mari potong cake.....

Suap kakak duluuuu
Then suap Iman...
Pastu baru birthday boy....
Masa ni tgh main games... Ariq sendu... Qila tgh sibuk dgn goodies yang dia dapat....
Qila dengan Ariq masing2 pandai je bawak diri... Tak heran pun dengan Mummy... Daddy sibuk bakar ayam kat luar...
Masih main games.. Masa ni ya ampunnnn... Punyelah gamat dan bingit tak terkata dengan hilai tawa seafarers wives kan... Nak bercakap pun kena jerit2.. Hahahahahahah...
Kami semua... Bi yang tolong ambilkan gambar....
Ariq dah tukar baju sebab dah melekit... :)
Tiga org seafarers yang sedang bergosip sesama sendiri.. Ihiks...

Kami balik Melaka malam tu jugak dalam 10 lebih kot... Anak2 dah tido... Mummy teman Daddy drive sampaile rumah..... :) Happy yet penat jugakle sebab dari pagi kan....

Thanx Liza sebab sediakan kemudahan tip top... Ada umur panjang kite jumpe lagi.... 

Pada semua yg hadir tapi tak berkesempatan nak berbual lebih mesra.. Sorry ye... Sibuk makan dan uruskan anak2 yang asyikkkk berebut mainan tu.. Hehehehehe..

Rabu, November 23, 2011

Birthday Ariq part I

Pepagiiii bangun Mummy Daddy nyanyikan Ariq birthday song... Wish dia.. Sebab 19 November tuhari dia genap 2 tahun.. Ni first time Daddy dapat celebrate birthday anak dia... Selama ni birthdays Qila dan Ariq, Daddy takpernah dapat celebrate berssama sbb Daddy ade kat atas kapal.. Kasihan kan??? Inilah harga yang perlu anak2 Mummy bayar untuk menjadi anak seafarer seperti Daddy ni.... Takpelah.. Yang penting mereka membesar dengan sihat dan bijak pandai.... :)

So, macam biasa.. Dah jadi kelaziman, mesti celebrate kat both family... Tapi last year masa Ariq genap setahun, kami just celebrate kat hospital sebab dia admit due bronchiolitis... Tahun ni, dia berpeluang celebrate dengan Daddy... Tapi takde party besar-besaran pun untuk dia... :( Tak sempat nak organize sebab macam takde siapa pun nak dijemput.. Mummy Daddy bukan ramai sgt kawan kat Melaka ni.. Opismate pun duduk jauh2.. Relatives pun sket dan jauh2.. Huhu.. Maklumle keluarga kecil.. So celebrate among family members jers..
Ohye.. Ni first part birthday Ariq... Celebrate kat rumah dengan family belah Mummy....... Dua2 sangat comot sebab kami tgh sibuk2 bersiap nak ke Senawang.. Ada BBQ party dengan Geng Kapal Mummy dan Daddy petang tu..
Bersungguh2 bebudak ni makan cake tu... Walaupun beli kat kedai cake biasa je, tapi sedap pulak rasa dia... Eh lupe plak nak tunjuk gambar cake..
Cake ni sangat sedap... Qila dan Ariq je makan suku cake ni.. Hahahahaha...
Berpeluh2 Qila makan cake.... Tu yang comot tu semua kerja Daddy... Masa ni meriah ade abg bobot, kak shameera, busu boy dan nenek semua tp masing2 lupe pulak nak diambil gambar.. Hehehehe...

Entah kenapalah anak2 Mummy ni makan berdiri... Hahahahahaha..
Kakak sangat sporting... Bukan main semangat dia nyanyi lagu birthday.. Siap sebut Happy Biiirrrttthhhday to Ariq Isyaaapppp... Bersungguh2 betul... Suara dia je penuh satu rumah... Tapi dia yang sibuk tiup lilin dan potong cake tu.. Hehehe.. Biasalah tu kan, dia mana boleh mengalah bab2 ni...
Selamat hari lahir sayang... Semoga membesar dengan sihat dan kuat.. Jadi anak soleh dan kebanggaan Mummy dan Daddy... Berjasa pada agama dan bangsa....
 Mummy, Daddy dan Kakak sayangggg sangat kat Ariq.....
Pic of the day... Kakak tetaaaaaaaaaaaaaap sambung makan dan makan dan makan dan makan dan makan... Si adik pulak sempat pose senyum kambing dia tu... Ihiks..

Part 2, 3 dan 4 akan bersambung esok.. :)

Selasa, November 22, 2011

Nasib baik mak kau ni kurus nak oi.....

Mcm biasa, kalau Daddy ada kat darat... Mummy gi keje dijemput dihantar.... Manjalah kunun... Padehal kat office Mummy patah kaki takde kereta.. Susah nak merayau time lunch hour.. Nguehehehe..

So selalunye Daddy akan bawak anak2 sekali.... So dua2 anak dia akan call bagitau dah sampai, then setia menanti Mummy sampai ke kereta...

Bila Mummy sampai je kat kereta, semua menjerit mahukan perhatian........ Terutamanya Ariq lah of coz...

Satu hari tu, dia merengek2 mintak Mummy dukung dia.. Dia nak duduk depan.... Mana boleh dik, nanti kakak sensorang pulak kat belakang.... Dia tetap merengek.. Last2 Mummy mengalah.... Mummy naikkan hand rest kat tengah tu, then menyelit masuk..

Daddy tanye, "Muat ke??" 

Choyyyyyyy.. Ingat Mummy gemok ke? I slim okay... Selit celah mana pun muat... :P
Taraaaaaaaaaaaaaaa..... Ngam2 pungkok Mummy duduk kat tengah2 ni... Suka betul bebudak ni kaaaaaaaaaaannn... Sorang apit ketiak kiri, sorang apit ketiak kanan.... (Tapi kalau kereta Mummy confirmlah tak muat kan...) :P
Terus suruh Daddy amik gambar......... Ngeeeeeeeeeeee....
So masa tunggu Daddy gi beli susu kat kedai ubat Bt Berendam.. (Kedai favorite sbb murah) kami berposing sesama sendiri dalam kereta.. Hehehehehe...
Best gak duduk himpit2 mcm ni.... Terasa disayangi anak2... Tetibaaaaaaa...
Anak sulung...
Anak no 2.. (InsyaAllah).. Ihiksss... Ohye, Ariq dah almost 2 weeks free dari ninit siang dan malam.. Ninit tu puting ye puan2... Dulu Qila pun umur2 mcm ni dah putus ninit.. Takde petua, cuma ketegasan Daddy sahaja.. Dulu Qila pun, Daddy yang settlekan.. Ihiks... Tp kenkadang dia isap jari mcm ni.... Takpe, nanti Mummy letak garam kat jari dia.. Huhuhu..
Sayang Mummy.... Qila mmg susah sket nak cium pipi Mummy.... Selalunye dia hanya akan hulur pipi dia je.. Kena tonyoh mulut dia ke pipi kita baru dia nak cium betul2.... Dia ni cerewet sikit... Kalau Mummy belum mandi, lagi susah dia nak cium... Walaupun dia anak yang manja tapi dia cerewet sikit bab kebersihan ni... :P Dia sorang jelah yang wangi kaaaannn.. Org lain sumenye busyuk..
Ariq pulak kalau cium Mummy mesti mulut ke mulut... Manja kaaaann.. Siap jeling camera BB Mummy.... Hehehehehehehe...... Tapi muncung dia mmg panjang... Itik punye muncung pun tak macam ni panjang.. Hehehehe...

Okbai..

Misi mencari layang2 Doraemon

Entah sejak bila entah, Qila tetiba obsess dengan doraemon... Dikala orang semua tgh demam angry birds, dia pulak mengidam yang bukan2... Haritu Pooh, then this time doraemon pulak... Aduhaaaii anak2.. Ada ajelah kan... 

Dia punye obsess sampaikan dia gelarkan diri dia tu as doraemon.. Sebelum ni dia gelarkan diri dia Angelina Ballerina... Ballet Princess lah kononye... Tapi kali ni, buruk pulak anak aku jadik doraemon.. Dahle bulat badan dan perut memang dah sama dah.. Muahahaha.. 

Dia memang pandai minta something.. Mulalah dia keluarkan ayat simpati like macam "Kesiaaaannn Qila takde layang2 doraemon kan Mummy??? Nanti esok Mummy belikan layang-layang doraemon ek Mummy???"

Tapi sekali kau dah berjanji, "Iyelah, nanti Mummy belikan..." Haaaaaaaaaaaaaaaa... Dia ingat oooo sampai bila2.. So tetiap hari bila balik kerja or nak pergi mana2 nanti dia akan tanye "Mummy nak pergi beli layang-layang doraemon ekkk??"

Adoooiii.... Pandai betul buat hati Mummy cair.. So masa ni sehari sebelum Mummy bertolak ke Bt Pahat tu, kami pun mencarilah layang2 idaman Qila tu..... Hopefully adalah.... Penat Daddy turun naik kereta tanya stalls yang ada kat Klebang tu, ada tak layang2 doraemon.... Huhuhuhu...
Tapi sebelum tu, dia dan adik dia sibuk main powder kat dalam bilik.. Tak kuasa nak tegah sebab diorg main powder free masa Qila admit hospital.. So biarkan aje.. :P Dah bertepek muka macam hantu tepung....
Adik pun samaaaaa... Diorg ni makinlah buat Mummy rasa aduhaaaaaaaaii susahnye kalau nak ngandung lagi.... Tak terbayang aku dengan perut memboyot nak layan karenah diog yang lasak dan hyper ni.. Ade je keje diorg buat kat rumah tu.. Kalau tak melompat, memanjat, mengemas, menyepah, bergaduh dan bergusti... Satu hari mesti ade je jatuh tersembam, kena gegetlah, kena cubitlah atau kena gusti antara satu sama lain... Kalau tak menangis memang tak sah! Setiap hari ade je lebam baru... Huhuhu... Bukan diorg je lebam, aku pun lebam sama uols.. Huwaaaa... Dari pagi diorg boleh melompat, bergusti, berlari dalam rumah non stop okay... Diam hanya masa tidur sahaja... Tak penat ke ek??? Aku tengok aku yang semput!

Oleh sebab itu, masing2 sekarang ni haruslah diikat dgn rapi ketika di dalam kereta untuk meminimakan pergerakan diorg.... Boleh Mummy rest dah skrg....
Kami paksa jugak diorg duduk di booster seats ni sorang satu... Legaaaaaaaa.... Tapi susah sangat kalau masing2 tertidur... Kesian tengkok masing2 dah macam ayam kena sembelih.. Hehehe.. Takpe, nanti Mummy dan Daddy cari neck rest tu ye sayang.... Qila siap boleh komplen bila tak dapat aircond.. Huhuhu...
Nak letak dalam carseat leceh sangat.. Booster seats ni pun ok dah... Takdelah sarat sangat kereta Daddy.. Nak tunggu MPV keluar, lama lah sangat kaaaaaaaaaaaann..
Masa ni lah Mummy perasan Ariq dah pandai buat peace dengan laju.. Kalau selama ni asyikkkk terkial2 nak lipat jari dia.. Diorg buat masa ni macam suka je duduk dalam tu... Tinggi kan boleh nampak luar dengan jelas...
Alhamdulillah... Layang2 doraemon ada dijual di Dataran Klebang tu... Hehehehe.. Suka sangat Qila.... Pegang tak lepas tu.... Seronok tengok dia happy sbb dapat apa yang dia nak... Petang tu kami bawak anak2 main layang2.... Next entry please... :)