Ahad, Ogos 28, 2011

Persiapan akhir Syawal 2011...

Eceh... Bunyi tajuk sangat mendebarkan gitu....... Mahunye tak.... Lusa dah raya babe... Rumah belum kemas habis ni... Asal kemas je sepah balik... Asal kemas je sepah balik... Haruuuuu... Dan ini first time pulak raya kat sini... Sebelum ni mesti nak balik kampung... Tapi tahun ni aku decided nak raya sini dulu.... Nak pergi kubur arwah Abah dan Akak baru balik Muar... Ohye, nak raya rumah family Bi dulu.... Muar adelah kampung Mama.... Atuk nenek dah lama takde.. Yang ada kakak Mama yang sulung.. Yang no 2 pun baru meninggal last year, so memang tak meriah mana pun... Sepupu2 aku pun bukan ramai... Ciput je pun...
Tapi belah arwah Abah memang ramai.... Cuma rajin tak rajin je nak gi raya rumah diorg semua... 

Ohye, seperti yang dijanjikan..... Mari tengok hasil air tangan aku ni uols.... Langsir pertama yang aku jahit seumur hidup aku.. Akekekeke.. Sejarah ni uols... Sebelum ni tolong jahit sikit2 langsir rumah Mama... Tu pun berbelas tahun dulu... Dan sekarang aku menjahit langsir rumah sendiri.... Yeeehaaaa......

Tapi takde lah scallop2 bagai tu kaaann... Aku jahit simple je... Janji ado....
Taraaaaaaaaa...... Akhirnya berjaya aku menjahit langsir ni.... Seksa jugak nak habiskan sebab malas.. Akekekeke.... Tema kelabu hitam.. Day curtain tu warna kelabu gak... Tapi tak nampak sangat... Nak nampak jelas meh datang rumahleeee....
Langsir dalam bilik paling seksa nak pasang okay... Aku bijak ni sangat gi jahit semua bersambung... Berat wooooo nak pasang... Sengal tapi worth it laaah... Gambar ni aku ambil pagi tadi... Belum pakai sanggul lagi langsir ni.. Ni aku ambil pun sambil baring kat lantai bawah.. Penat wooooo pasang betulkan langsir bilik ni... Haritu bibik pasang tak tegang, sakit mata aku tengok....

Simple je kan langsir aku... Memang aku nak simple sebabnye, aku lebih suka style moden dan simple... Lagipun aku jahit sendiri, manalah aku tahu nak buat over2 pun.. Akekekeke....

Tadi sempat last kopek shopping.... Belikan Mama tudung, bibik pulak dapat kasut raya... Qila dapat lagi sehelai dress.... Jadilah... Tak sempat dah nak cari blouse untuk dia.... Ni pun rasa dah berlebih dah baju raya dia... Alhamdulillah rezeki anak2..... 
Dress Qila... 2 dari Bandung, 2 dari Malaysia..... Semua sleeveless... Senang tak panas... :) Dahle bekas2 chicken pox masih ada... Belasah.....
Dan beberapa t shirts, blouse, jeans, skirts dia..... Cuba cari mana Qila....... Hehehehe... "Banyaknyeeee baju Qila ek Mummy.." Dia kata.....

Yelah, Qila sekarang perangai kalah diva.. Kejap2 nak tukar baju... Kejap2 nak tukar panties... Panties dia je berpuluh helai kalah Mummy..... Asal shi shi je mesti nak tukar panties... Hover...

Baju kebaya malas nak amik gambar.. Baju kurung esok baru nak amik kat tailor.... Meriah raya ni untuk anak2 Mummy walaupun Daddy balik lambat lagi... Takpelah kan.... Tak muat pakai boleh simpan... Nanti Busu Boy ade anak nanti, pas kat dia je.... Hehehehe...

Bi baru je call... Dia dah nak sampai Lumut... Lepas hantar grup paskal kat sana dia terus shoot Singapore... Sedih sangat sebab dia berbuka roti canai je.... :( Takpe ek sayang.... Nanti Ling bawak rendang, ketupat, sambal udang untuk Bi ye.... Lemang pun Ling bawak... Penuhle bonet kereta dengan makanan nanti... Eheks... Qila pun dah excited nak jumpa Bi... Hari2 test kasut raya dia.... Setiap hari dia punggah socks baru untuk di test dengan kasut raya... Haaaiiihhh.....

Tak sabar nak tunggu Satu Syawal... Tapi, pada masa yang sama.... Rasa sedih sebab terpaksa meninggalkan Ramadhan.... :( Kan best kalau ada seminggu lagi untuk bersama Ramadhan??? Hermmm... At least, Bi boleh sign off, minggu pertama raya.... :(

Oklah uols.... Nak sambung kemas rumah... Daaaaaaaaaaa....

Sabtu, Ogos 27, 2011

Cara-cara membuat passport kanak2

Hahahahaha.. Poyo je tajuk kaaaannn..

Alkisah anak bujang bongsu kesayangan ku yang seorang ni belum ada passport lagi... So alang2 mempunyai plan untuk berhari raya bersama Daddy di Singapore, aku pun decided utk buat passport si kecik ni...

Pagi tu Mama dan Bibik hantar Qila gi school... Haritu hari Jumaat.. Eh semalam lah... So aku just pergi berdua je dgn Ariq.. Aku rasa senang je kot nak handle budak ni as long ade carseat, stroller, ninit, susu dan air sirap.. Hehehe.. Kalau Qila, kena ade extra CASH.. Huhu.. Ariq takpe.. Dia belum tahu pow aku ape2 lagi.. Hehe...

Tetapiiii... Belum pun sampai 5 minit aku tinggal berdua dgn Ariq dia dah bikin panassss... Berderau darah aku nyah oi... Kereta aku park dekat luar pagar, mcm biasa aku akan bagi dia duduk dalam kereta dulu... Tapi kali ni aku guna carseat lah... Lepas locked carseat, aku masuk dalam rumah untuk ambil stroller dan kunci pintu... Tak sampai 2 3 minit aku tinggalkan dia, aku tengok Ariq dah berdiri kat luar kereta sambil try nak tutup pintu kereta.. Huwaaa.... Mcm mana dia keluar ek?!!!! Pantas macam lipas kudung.... Dahle hujan renyai2... Aduhaaaiii anak... Memang kena 24hrs alert dengan budak ni.. Sesaat pun tak boleh leka.. Nasib baik dia tak terus lari ke jalan.... Chooyy...


Walaupun dah lama tak guna carseat, terer pulak dia membuka lock tu.. Atau maybe lock tu dah longgar? Hermmm...


Masa ni tengah khusyuk nyanyi lagu Pokok Hazama dan MUH.. Dia takdelah nyanyi betul2... Nyanyi hujung2 je... Hehehehe...


Sampai imigresen dalam pukul 10 pagi... Orang ramai gila okay tapi giliran aku cepat sangat maybe sebab buat utk kanak2 bawah umur2 tahun kot.. Dapat fas lane.. Tunggu untuk register 5 minit, dan untuk bayar 5 minit pastu settle. Siap dalam masa sejam dapatle passport tu... Cepat kan?


Ariq dah start ngantuk sebab baru pas minum susu... Mulalah nak mengentel siku aku.. Sebelum dapat no giliran, aku gi amik gambar Ariq dulu... Seksa wooooo... Dia tanak duduk pun atas bangku tu... Bila duduk, dia sengetkan badan dia... Terpaksa aku menyangkung depan Ariq then grip tangan dia, paksa dia duduk tegak.... Fotografer kena cekap ar kan.. Huhuhuhu.... Lepas tu baru bleh gi amik nombor giliran.. Tapi sangat hampehs bila aku lupe bawak original copy surat beranak Ariq.. Aku just bawak yang fotostat aje... Minah tu kata, tak boleh.. Kena ada original.. Pastu aku cakap elok2, Mykid kan ada watpe nak guna surat beranak? Takkan nak suruh aku balik rumah ambil kan?.. Pastu mamat sebelah dia cakap, mesti ada.. Tak boleh kalau takde... Pastu aku dah stress.. Aku tinggi suara sikit dan cakap Mykid anak aku ni tak laku ke??? Tak guna susah2 buat Mykid kalau tak boleh guna atas urusan rasmi mcm ni.. Dia kata, Mykid tak laku sbb takde maklumat details.. Bistu, yang fotostat surat beranak tu takde ke tulis details semua????! Tengok jelah kat situ... Sengal kan?? Pastu dia suggest aku gi amik salinan surat beranak kat JPN depan tu.. Lagi aku sentap, salinan tu ORIGINAL ke???!!! Sama gak kaaannn....

Terus dia masuk dalam tanya pegawai dia... Boleh jerssss uols... Saje kau nak menyusahkan aku kannnn.....

So, dalam pukul 11 pagi settle, passport siap pkl 12 tghari.. Malas nak balik, aku ajak Ariq lepak surau...


Selesa gila uols sebab kami dua beranak je dalam ni... Sejokkk.. Bersih dan luas.... Aku bukak tudung, baringggg.... Ariq melasak kejap je...


Pastu dia pun baring sebelah aku..... Isap ninit, gentel siku....

Tak sampai 5 minit...........


Akekekekekekekekekee.......... Dia pun terkulai layu di tasik madu macamle dia yang puasa kaaannnn......


Heaven.... Aku ape lagi, kepit handbag, peluk Ariq kuat2 (takut kena culik uols) dan tidooooooo......... Akekekeke......


Ohye, meh nak tunjuk gambar Ariq..... Mcm pakai baju sekolah je kan? Hehehehe.. Telinga dan mulut tu rasa nak kunyah2 je... Nasib baik dia tengah bengang dan mulut dia tak ternganga mcm selalu... Hehehe...


Aku tersedar jam 12 lebih terus cecepat bangun... Ariq masih lena, bila angkat masuk stroller, dia terus terjaga.... Terus mintak air sirap... Masa ni tunggu 5 minit lagi then terus dapat passport....


Tadaaaa..... Telinga capang sungguh... Dah ade passport ni panjang le idea Mummy nak ajak Daddy gi holiday next year... InsyaAllah kalau ade rezeki lebih, boleh gi tgk Mickey Mouse ye.... InsyaAllah......

Hopefully dapatle jumpa Daddy kat Singapore nanti.... Walaupun Daddy balik lagi next 2 weeks, tak kisahle... Nak jugak jumpa dia raya pertama nanti... Amin...

-posted using my Ipad2

Rabu, Ogos 24, 2011

Masih sedih dan takde mood...

Pagi ni baca paper... Ternampak pulak kisah dua beradik yang kena langgar kereta masa naik basikal balik dari sekolah... Meninggal keduanya.. Aduhaaaaaaaaiii... Sedih dan sebak sangat tengok mayat si abang meniarap lengkap berpakaian sekolah.... Teringat Ariq.... Sedihnye Tuhan aje yang tahu....

Entahle emo betul aku sehari dua ni mengalahkan perempuan mengandung.... Oh ye ek, sebab aku memang tengah datang bulan kot... Patutle emo betul... Huhuhu...

Tapi tetaaaaaaaap sedih, meleret2 sampai ke petang ni haaa...

Yang buat aku tambah sedih lagi, adik dia umur 6 tahun pun meninggal.... Dua2 beradik tak sempat beli baju raya sebab maknye orang susah, kena tunggu nak dapat duit zakat baru nak beli baju... Aduhaaaaaiiii... Anak2 aku baju melambak2 tak terpakai.... Haihhh.... Itu pun aku komplen baju anak2 aku sikit... Tak banyak... Apelah teruk nau aku ni....

Dapat pulak email dari Bi... Dia cakap bekalan makanan semakin habis.. 30 Ogos baru kapal dia sampai Singapore.. Sementara ni, diaorg kais pagi makan pagi... Tiada haiwan yang boleh dimakan lagi... Hari2 makan nasi dengan sayur je...

Lagilah aku emo seemo-emonya ni.... Kesiaaaaaaannn laki aku... Sedangkan aku makan asyikkk tak habis.... Pagi tadi baru makan KFC Breakfast.. Oopppsss.. Tu pun telur dgn kentang putar makan tak habis... :(

Ooooppss..
Ariq sayang......... Walaupun Ariq sangat 'baik budi'.... Sangat 'mendengar cakap'... Mummy tetaaaaaap sayang sangat kat Ariq...... Walaupun Ariq suka sangat gigit Mummy... Mummy tak kisah.. Gigit lah lagi nak oi.....
Walaupun Ariq suka hempuk2 Ipad Mummy, takpe.... Hempukle lagi nak...... Mummy pasrah walau menderita di dalam hati.......

Huhuhu...

Ohye, semalam dah gantung langsir... Nanti aku tunjuk sini ek.... Persiapan anak2 sume dah complete sebab semalam dah all out shopping..... Pasni dah boleh relax.. Alhamdulillah... Walaupun merit bonus Daddy belum clear lagi sebab JOCA test yang haw*u tu... Persiapan anak2 Mummy tetap meriah.... Rezeki... Syukur...
Merit bonus tu boleh buat simpanan.. Takpe... Ada hikmah semuanya ni....

Qila pun dah sembuh 90% dan dah pergi sekolah pun tadi.... Alhamdulillah......

Semoga Daddy selamat sampai ke Malaysia... Moga pengganti Daddy dipertemukan dengan segera.. Amin....

Selasa, Ogos 23, 2011

Betapa beruntungnya aku..

Lama tak update blog guna BB kan?? Kenkadang aku rasa aku ni kiasu sungguh! Aku ada 4 sumber utk online 24hrs.. Desktop, netbook, blackberry dan Ipad.. Sikit punye lorat kan.. Separuh hidup aku spent utk mengadap gadget2 ni.... Betapa beruntungnya aku kan.. Ada org pakai hp buruk je... (Adik aku ar tu.. Akekekekeke)

Motif entry aku ni takde apa pun... Sehari dua ni selalu terdengar kisah Merisik Khabar Pak Nil kat radio era.. Ada yang kematian suami, anak... Pendapatan sebulan RM900 nak menyara 4 org anak.. Aduhaaaiii... Sayu hati dengar.. Sedangkan aku selalu boros berbelanja.. Rasa insaf pulak...

Anak aku baru je diduga kena chicken pox, aku dah sedih macamlah aku seorang je yang anak sakit.. Padehal ade orang baru kehilangan anak sbb sakit leukimia.. Menitik air mata baca kisah Nia.. Terus rasa bersyukur sangat dengan apa yang aku ada walau tidak semewah mana, tapi jauh lebih baik dari mereka yang hidup kais pagi makan pagi...

Sedih2 aku bila Bi tak dpt pulang berhari raya, ada lagi yang lebih sedih kerana kehilangan org tersayang pd bulan yg mulia ini....

Sekurang-kurangnya aku rindukan pada yang masih ada di dunia ni...... :( Tidak mcm mereka...

Ya Allah, ampunkan lah dosa2 ku ini.... Aku kadangkala leka dengan nikmat dunia... Sedih dan sayu sgt hati, Ramadhan hanya tinggal beberapa hari sahaja lagi.... Lambatlah masa berlalu.. Belum puas aku merasa nikmat ramadhan...

Herm.... Oklah. Susah pulak nak menaip ni... Ariq duduk atas pangku menggentel siku.. Aku sayang anak2 aku.. Sayang suami aku.. Sayang segalanya yang aku ada di dunia ini.....

Selamat berbuka uols...

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Isnin, Ogos 22, 2011

Update anak-anak dan persiapan raya

Herm... Lama tak tempel gambar Ariq Isyraf manja Mummy nan saorang ni....... 

Lately ni dia saaaaannnggggaaaaaaaaaaaatttt lah haih... 'Baik budi'... Perangai dia sangatle 'indah' dan 'baik budi' sungguh!!! Mummy kat rumah walaupun ade banyak yang membantu - Bibik, Mama dan Busu Boy tapi tetap semua terjerit2 terpekik terlolong sana sini dengan perangai Ariq yang 'baik budi' tu..... Macam tarzan wooo. Tapi dia buat dekkkk je... Geraaaaaaaaammm...
Ni masa ni dia beria2 hangkut stroller kakak dia nak bawak masuk kereta.. Mummy tak suruh pun, dia tetiba terlebih rajin.... Larat pulak dia heret benda alah tu.... Pastu bila tak lepas, dia ngamuk.. Akekekeke.. Masa ni dah siap2 nak keluar shopping raya... Selalgi tak raya memang takkan shop shopping uols... Tambah2 lagi bulan puasa ni masa amat terhad.. Sehari dapat shopping sikit2 je pun... Lagipun aku sefamily tak suka berbuka kat luar.. Lainlah Bi ada.. Best sikit...
Ko tengok... Sampai terperesuk kat pasu bunga nenek.....
Ni pulak anak kesayangan Mummy yang telah merengek meragam sebab chicken pox tu dah mula mengering dan merenyam.. Orang kata masa dah start mengering ni akan lebih gatal dan miang sebab kulit dah kering.. Dahle dalam mulut dia penuh ulser sebab chicken pox tu... Dah beberapa hari tak makan dan minum susu sebab tekak dan mulut dia sakit.. Siaaan anak Mummy... Dia lapar sangat tu tapi takleh nak makan... Terpaksa bawak gi klinik balik mintak something untuk redakan mulut dia yang sakit tu... Baru lah dia boleh dia menyusu semula... Alhamdulillah... Walaupun sikit2 tapi jadilah... Makan je dia belum ade selera lagi... Takpe, peluang utk dia diet jugak.. Ihiks...
Qila memang agak meragam sehari dua ni... Bila lidah dia bergesel dengan gigi, mulalah dia terjerit sakit... Sian anak Mummy.. Masa ni dia meragam nak pakai swim suit.. Layankan jelah..... 24hrs kena pasang aircond kuat sebab dia kepanasan sebab miang satu badan... Dia pun start komplen kepala dia pening... Selama ni tak pernah dia komplen... Terpaksa aku picit2kan kepala dia... Siap cakap, "Mulut Aqila tak sedap.. Kepala peninggg" Alaaahaaaiii....
Ni yang orang tua2 kata ibu chicken pox tu yang masih belum kering... Besaaar.. Geram tengok!
video
Nak tengok macam mana Ariq tarik stroller kakak dia tu?? Heheheheheh..

Ohye.. Weekend lepas ingat nak ajak anak2 kuar shopping tapi Mama bising.. Dia kata Qila tak boleh keluar sesak2 sangat... Yelah, aku baru perasan yang baju2 Ariq banyak gila compared to Qila... Padehal everytime beli baju diorg, memang aku akan beli sama banyak... Mana perginya baju2 raya Qila semua tu ek???? Rupa2nya baru perasan yang Mama dah banyak pakaikan baju2 Qila tu... Mama kata rugi nak simpan raya sebab mostly aku beli ada yang ngam ngam je dengan badan Qila.. Takut tak boleh pakai lama... 

Padehal aku beli saiz umur 4-5 tahun tu... Pelikkkk! Haaiiiihhh... Dah short baju raya anak dara Mummy niiii....

Tu sebab aku kena gak beli lagi beberapa helai untuk Qila.. Sian tengok baju raya dia dah tinggal sikit.. Terutama blouse dan t shirt.. Ade pulak sehelai dress yang beli kat Bandung dia tak bleh pakai langsung... Daddy pun cakap, dia takut baju2 yang dia beli utk Qila dari States pun tak muat nak pakai sebab dia beli 2 bulan lepas kaaann.. Tu sebab kena shopping lagi ni.. Hahahaha.. Alasan kan...
Ni baju2 raya Ariq yang berjaya dikumpulkan semalam... Ni semua tak termasuk baju2 yang Daddy shopping sepanjang kat States sebab semua masih kat atas kapal dengan Daddy... Semua dah complete cuma baju melayu je belum gi ambil dan samping serta songkok yang belum beli.... Ni macam punye baju macam nak ikut Daddy belayar ke Ariq ooooiii... 

So, semalam aku curi2 masa keluar jap sementara anak2 kat rumah... Alasan nak cari kasut raya aku dan dress utk Qila... Heheheh.. Aku shopping kejap sebab Mama warning jangan lama2.. Nasib baik senang gila dapat parking dan tempat yang aku tuju tu pun tak ramai sangat orang.. Akekekeke..

Nak tengok kasut raya mak?????
Acecececece.. Ni first time kot beli kat Sembonia.. Tetiba ternampak satu wedges yang sangat in dengan color handbag aku.. Akekekekekeke...
Boleh kannn.. Masuk dengan olive green dan mahogany serta baju2 raya mak.... Ngeeeeeee...
Sepanjang shopping di bulan puasa tahun ni, ini first time aku dapat sampul raya yang sangat vouge dan cantik.. Gold gitu... Yang lain sume macam hampeh je... Ni mesti sayang nak guna ni.... 

Sempat gak beli dress utk Qila tp next time letak gambar sini sebab nak kumpul dulu semua baju2 raya dia baru boleh publish sini....

Last saturday gak gi kutip semua baju2 kat tailors termasuk baju Bi dan baju aku lah ofcourse... Tapi tailor kedua aku kena pulangkan balik semua kain2 aku yang dia buat.. Bukan main besar nak mamp*s!!! First tailor sangat kecoh sebab aku hilangkan resit.. So diorg kena bongkarkan semua resit2 utk cari salinan resit aku daaa... Tapi salah diorg gak.. Patutnye baju2 yang dah siap, kena lekatkan dgn nombor resit so senang le nak cari... Huhuhu... Tapi nasib baik jumpe....
Main campak je tak kuasa nak susun dah sebab penat gila.... Baju semua cun, tapi kain je spoiled! Entah sempat siap sebelum raya entah tidak... 8 pasang pulak tu..... Bukan semua aku nak buat raya pun... Boleh buat kerja gak....

Baju Bi aku amik tak ber-iron... Dasar pemalasss.. Tak kuasa nak amik gambar sebab kedut seribu nyah... Tunggulah Bi balik nanti kami gambar sefamily... Ihiks...

Ok, rasanye semua almost done.. Kecuali langsir masih 85%.. Bi hari2 call tanye langsir dah siap belum.. Heheheheh... Aku memang nak jahit cepat, tapi anak2 asyik kacau terutama si Ariq... Geraaaaaaaaammm... Time tu lah dia ajak bing (baring).. Time tulah dia ajak lan (jalan).. Ade jeeeeee projek dia nak gentel2 siku aku kaaan... Ngada betul..

Harap2 minggu ni dpt settle semua... Chiaaaaaayyoookkk!!!~

Ahad, Ogos 21, 2011

Burberry dress utk di letgo

Baju ni tak pernah pakai... Beli kat Bandung... Tapi tadi masa test kat Qila, stuck pulak kat perut dan terlalu labuh pulak untuk dia.... So aku nak let go...


SOLD

Saiz 4 hingga 5 tahun... Umur 6 tahun pun boleh pakai kalau slim melentik bodynye.. Qila dobot dan buncit so tak sesuai pulak... Tatau nak gayakan tali pinggang tu kat mana.. Kalau letak bawah perut huwaaa... Nightmare Daddy dia tengok.. Akekekeke...

So sape nak, please cepat so aku boleh pos esok dan sblm raya boleh sampai.....

Harga RM49.90 ye....

marcia.zlyana@gmail.com..

- Posted using BlogPress from my iPad2

Khamis, Ogos 18, 2011

Cepat sembuh ye sayang.....

Maybe ada antara uols, frenlist aku kat fb dah tau, pasal Qila... Dah masuk 4 hari dia kena chicken pox... Kesiaaannn dia..... Memang banyak gak keluar dan agak gatal tapi Qila sangat taat dan kuat... Sikit pun dia tak merengek atau menangis sebab gatal or tak selesa... Dia taat sangat bila kite kata jangan garu, tak boleh mandi dan tak boleh pergi school sebab dia sakit.. Bila nenek dan bibik sapukan calamine lotion, dia beri kerja sama sepenuhnya... Sangat good girl...

Sesekali dia ade gak demam tapi tak kuat sangat... Aku dah bawak gi klinik dan doktor pun ade bagi anti viral untuk mempercepatkan proses pertumbuhan dan pengeringan chic pox tu... Alhamdulillah, harini dah nampak semakin kecut dan mengering....


Dan alhamdulillah juga, Qila tak mengalami kegatalan yang teruk... Dia tak tergaru2 pun.. Maybe sebab ade ubat alahan/tahan gatal kot... Alhamdulilah Allah permudahkan segalanya.....

Ni pun dia tertidur sebab kepenatan... Dia tetap aktif mcm biasa... Tetap bergusti bergomol dengan adik dia... So aku sekeluarga mmg bersedia jika lepas ni Ariq pulak yang kena sebab memang tak boleh nak elak dan pisahkan diorg pun....

Bi pun dah tahu hal ni... Meronta2 dia nak balik tengok anak dia... Sayu hati aku bila dia kata dia dah tak boleh tunggu walau sehari pun kat atas kapal tu.... Maybe dia bayangkan Qila suffer sangat kot terkena chicken pox ni... Tapi alhamdulillah, aku dah explain kat Bi, anak dia okay... Anak dia sangat kuat..... Dan tabah.... Qila boleh lalui semua ini kan sayang??? Sehari dua nanti, Qila mesti akan pulih sepenuhnya.......


Doktor ade gak bagi cream utk hilangkan parut.... Kat muka ade banyak gak tapi tak besar.... Takpe..... Nanti Mummy sapu cream kat muka Qila ye sayang...


Memang aku risaukan Ariq... Dia tu tak tahan gatal.... Takut dia tak sekuat kakak dia... Hopefully kalau dia terjangkit nanti, dia boleh manage... Doktor pun dah pesan, cepat2 makan ubat kalau nampak sebiji pun yang keluar...

Ohye, haritu aku ada explain kat Qila... Daddy dia tak dapat nak balik raya... Daddy akan balik, tapi lambat skit... Nak tau dia jawap ape??

"Apelah Daddy ni, balik lambat pulak...." Sambil sambung merungut entah apa2... Huhuhu... Sejak kena chicken pox ni mulut dia bertambah mcm orang tua... Ade je ayat2 yang keluar dr mulut dia buat aku ra nak tersedak..

Sabar ye sayang??? Tak kisahle Daddy ade ke tak pada hari raya nanti..... Yang penting Daddy akan balik next month... Nanti kite manja puas2 dengan Daddy ye sayang.......

Qila kena cepat2 sembuh... Kite sambung shopping raya ye sayang... Banyak lagi nak beli ni.... Nanti Mummy bawak makan Mcd mcm tuhari ye... Nanti boleh dapat jam Hello Kitty free... Qila dah ade dua dah kan? Hehehe...


Ariq kena tahan ye sayang... Lawan ye kalau kena kat Ariq pulak nanti... Kite nak raya ni......


Tak sabar nak tengok Qila bebas mcm dulu... Sekarang memangle bebas, tapi satu badan bertompok2 dengan calamine.... Hehehehe...

Ohye, terima kasih Maklong sebab belikan kami semua baju2 baru dar Auckland.... Bertambah baju2 raya Qila dan Ariq.... Bila lah nak pakai ni?? Banyak sangat baju2 raya Qila dan Ariq... Tu belum campur baju2 yang Daddy shopping masa kat States tuhari.... Huhuhu...


Yang atas tu baju Mummy dan Daddy.....

Okaylah.... Nak tidur.... Ape lagi nak bua kan, dah malam ni... Akekekeke...

Good nite uolsss...

- Posted using BlogPress from my iPad2

Rabu, Ogos 17, 2011

Handbags raya... Yeay

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..............

Walaupun di dalam kekecewaan kerana Bi tidak dapat pulang berhari raya...... Aku tetap shopping sakan..

Ada aku kesah??????

Hahahahahahahaha.....

Tapi sakan takle sakan sangat pun... Beli handbags murah je pon.... Orang lain beli handbags puluh2 ribu nyah oiii..

Sape yang kata aku sooooo menunjukkkkk tu kan, meh aku nak tunjuk lagi.....

Akekekekekekekeke........

Yang pasti sangat puas hati aku dapat ape yang dihajati biarpun masih bukan brand Gucci atau LV pujaan hati tu...

Tapi tak kisahle... Ada orang tu tak dapat langsung handbag raya... Macam si dengki tu kaaannn... Kaaannn????

Inikan pula handbagS raya.....

Huhuhuhuhuhu...

Tak tengok the first one????

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Taraaaaaaaaaaaaa....

Fossil Maddox Top Zip Satchel binti Marsha

I am sooooooooooo in LOVE dengan color Olive Green dah pattern handbag Fossil ni.... Bau leathernya sangat wangi.... Sangat rugged yet elegant.... Sangat aku noksss.....

Nil ah buat aku menggagau mencari seluruh KL dan Melaka dengan bantuan kawan2.. Ahaks....
Cantik kaaaaaaaaannn???? Lalalalalala.. Hijau tetaaaaaaappp pujaan hati mak.... 

Tak sabar nak balik rumah nak peluk dia.. Akekekeke

Dannnnn...

Petang tadi sampai lagi satu handbag nun jaaauuuhhhhhh dari Kajang... Akekekek..
Uols nak tengok ke isi dalam dia????

Akekekekekekekekek.......

Malu leeeeeeee...

Biasa-biasa ajersss....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Coach Large Madison Sophia Dotted Satchel bin Zaki...

Mahogany gituh....
Terusssssssssssss pakai nokkkkk...

Akekekekekekekekeke... Itu LC terus lipat then campak tepi... Heuheuheuheuheu...

Siap ade bin dan binti lagi....

Ohye, Coach tu aku beli dari kawan baik aku, Wynn..... Dulu pun aku pernah beli Coach dari dia... So kali ni beli lagi sebab service dia tip top...

Tak caye sila tanye pelanggan tetap dia yang beli handbags Coach dari dia setiap bulan uols!!!

Sape lagi kalau bukan AIDA.. Akekekekekeke

Uols kalau nak shopping handbags, jangan segan click sini ye :-
Harga ditawarkan lebih murah dari tempat lain...... Tak caya gi serbu sana.....

Memang berbalooooiiiii...... 

Yang penting semua brand adelah 100% authentic yee.. Tak mainle jual-beli-pakai barang tiruan uols.. 

Kalau takde yang berkenan, uols cakap je nanti Wynn akan usahakan untuk dapatkan mana2 yang uols nak... Best kan???

Harap2 Bi tak bising lah aku beli hangbags ni..... Hadiah kena tinggal lama kan... Bukan selalu... Ala bukanle mahal beribu2 pun..... Biasa2 je harga dia... Huhuhu... Tapi, satu memang Bi belikan, satu lagi aku beli sendiri ek.. So ok lah kot.. Hahaha..

So kalau Kak Eda (bukan nama sebenar) dan konco2 nak tinggalkan komen2 gedik + pengecut uols tu... Silakan ye... Saya sangat2 mengalu-alukan komen uols.... 

Menunjuk keeee.. Mengada keeeeeeee.... Bukan pakai duit laki uols puunnnn... Apetah lagi pakai duit uols... 
Jangan lupa tengok blog I hari2 tau... I belum show off baju raya anak2 I dan baju2 raya I yang melambak2 setahun pakai tak habis tu... Akekekekekeke...

Ade mak kisah??!

Akekekekekekek...

Tak sangka, bulan puasa ni ramai sangat nak bagi I pahala free... Thanx uols..

Heuheuheuheu....

Isnin, Ogos 15, 2011

Shopping raya dan berbuka puasa

Sana sini org sibuk cerita pasal shopping raya dgn juadah berbuka puasa kan? Meriah sungguh... Best gila...... Terasa kemeriahannye....

Bagi aku pulak, baru sekali je aku dan family berbuka kat luar... Tu pun sebab aritu shopping lewat petang, terus berbuka kat luar sbb tak sempat pun nak balik rumah... Makanan tak sedap sangat... Cuma yang bestnye, lepas makan kau boleh blah terus... Tak payah nak kemas2 meja makan dah.. Hahaha...

Aku tengok, mostly kawan2 aku, time berbuka puasa bukan main mewah lagi.. Banyak gilaaa... Eh bukanke masa di bulan puasa ni kite digalakkan bersederhana? Mengingati orang2 yang susah dan kurang berkemampuan? Kadang2 aku tengok lauk pauk diorg, side dishes... Bukan main banyak lagi... Sampai tak muat meja makan... Belum campur hasil borongan kat pasar ramdhan lagi... Eh uols habis ke makan semua tu ek?

Bagi aku kan, aku ni mmg dasar keturunan tak kuat makan walau selera buaya... Kalau boleh hari2 nak makan best2 tapi sebenarnya sangatle sederhana.. Untuk berbuka, menu aku selalunya adalah separuh pinggan nasi, satu lauk utama, then sayur pastu air teh o 2 3 glass pun aku dah sengkak perut... Aku dah cukup happy dan kenyang... Lepas dari tu, aku dah tak makan ape dah... Kau letak lah kuih kee, mee keeee... Laksa ke... Murtabak ke... Kuh teow goreng ke.. Cake keee... Ape jelah makanan lain aku takkan sentuh punye... Kalau makan pun, ade lah sekeping 2 kuih fav aku mcm popia sambal dgn karipap sardin.. Lain2 aku tak makan... Kalau teringin dan teringat je aku baru makan, dan kalau tak, memang aku tak sentuh... Untung Bi kan? Murah je cost dia tetiap bulan nak bagi aku makan... Akekekekeke...

Tu sebab kalau aku terskip sahur, nanti aku lembik... Sebab aku tak makan byk masa berbuka.... Huhuhu.. (alasan)

Dan aku tak berapa sesuai nak makan buffet2 hotel sebab rugi je... Makan separuh pinggan nasi dah stop sebab kenyang...

Eh... Sorry ek... Aku bukan diet ke, jaga makan ke hape ke.... Aku mmg makan sikit... Semua kwn2 aku pun tau, aku kalau makan sepinggan nasi pun susah nak habis... Nk kata perut kecik, tak jugak... Maybe sebab budaya makan aku mmg mcm ni... Aku selalu sangat makan tak habis... Tatau kenapa... Kalau betul2 lapar je aku makan habis... Orang kata tak bagus.. Nanti rezeki tu nangis... Huhuhu...

Tu sebab juga aku rasa mcm terkejut dan takleh percaya yang uols boleh makan banyak2 masa berbuka... Dengan lauk pauk yang berjenis-jenis... Penuh satu meja... Hebat....

Oklah, nanti aku bebel panjang2 nanti kena sound pulak dengan orang2 yang kuat makan... Bukan aku cerita psl negative things.. Aku cuma bagitau ape yang aku makan dan selera aku ketika berbuka puasa... Korang punye hal lah kan nak makan banyak ke sikit ke... Duit korang jugak bukan duit aku... Betul tak?

Huhuhu... Masing2 manusia mmgle ada beza dan persamaannya... Au just cerita part aku.. So korang jangan sentap pulak ye.... No heart feeling...

Ohye, nak tengok handbags raya mak tak??? Bila lagi nak tunjuk kan? Manalah tahu korang berkenan, boleh mak bagitau mana mak beli... Akekekeke...

Tapi esok ajelah ye....

Akekekekekekeke... Hidup mesti sabar dan bertenang selalu.... Akekekeke...

Goodnite.... ;)


- Posted using BlogPress from my iPad2

Jumaat, Ogos 12, 2011

Shopping kasut dan pelita raya....

Petang tadi tetiba mood nak shopping membuak2 macamle tiada hari esok lagi kan.... Tetiba rasa nak shopping raya walaupun aku ada banyak masa lagi... Tapi hati risau kalau shopping last minute takut takde size dan watsoever masalah le kan... Dan, sejak semalam jugak aku dah survey kasut for kids kat official website macam Gap, Guess, Zara, Osh Kosh, Puma, Nike dan Adidas... Tapi tak jumpe pun yang betul2 berkenan dan ikut taste aku.... Actually last year kot aku ada ternampak kasut Puma Ferrari, yang sangat smart.. Range harga dalam rm189 tak silap aku... Tapi tadi puas pusing sports shops yang ada tapi mmg takde langsung kasut Puma jenis tu... Dalam website Puma pun mmg takde dah... Sedih sangat sbb mmg dah lama nak beli untuk Ariq... Takpelah takde rezeki kot... Nike dan Adidas pulak memang bukan taste aku sebab mostly design brand ni bercolor putih/cerah dan design sangatle ke laut.... Aku nak color gelap tapi nampak cheeky supaya anak perempuan aku nampak class dan anak lelaki aku looks handsome... U know what i mean.... Huhuhu.... Poyo tapi ade mak kesah?

Dan untuk Qila lagi, aku tak suka dia pakai kasut yang girlies sebab badan dia debab... Dan lebih stabil kalau dia pakai sport shoes atau flat shoes... Tapi tanak nampak nerd.... Just sweet and smart....

Ah banyak pulak syarat kau kaaann.... Kau nak pakai ke anak2 kau yg nak pakai??? Lempang kaaanngggg.... Heuheuheuheu....

Last-last.... Disebabkan dah nak dekat berbuka, terus tuju ke Clarks ajela nyah oiiiiii.... Ingat mmg tanak beli kat Clarks lagi sebab dah bosan dah ok... Tetiap tahun belikan Clarks utk Qila... Tapi, dah rezeki tokeh Clarks tu nak dapat duit aku kan... So, beli kat Clarks jelah... Ni aje yang kena dgn taste dan syarat2 aku tu.... Sampaikan budak salesgirl tu pun dah kenal muka aku ni.... Huhuhu...


Inilah hasil rembatan yang tak sampai 15 minit pun memilih.... Saiz UK8 untuk Qila dan UK5.5 untuk Ariq.... Masa nak bayar baru terhegeh2 tanye harga... Mak aaaiihhh... Kasut Qila bukan main mahal lagi.... Kalau kat UK, agaknye baru GBP34 dan Ariq punye baru GBP32 kot... Tapi kat sini mahal betul... Huhuhu... Mummy pun dah lama tak beli kasut mahal mcm ni tau... Last beli Clarks pun masa kat Manchester.. Baru GBP25... Tu pun sales punye stock... :(

Tak kisahle, within bajet pun... Walau terlebih rm6 dari overall bajet... Memula ingat nak beli sandals untuk bebudak ni tapi tak payahle.... Pakai je lah ape yg ada.. Kalau beli pun yang murah2 aje dah lah ye nak....

Pas berbuka kat nasi lemak kampung baru yg so-so kat Pahlawan Mall tu, kami sambung shopping lagi.....


Terjebak lagi beli shirts untuk bebudak ni sebab tgh sales uolssss!!! Padehal baju diorg dah melambak-lambak tapi tetaaaaappp aku terjebak membeli lagi... Ntah sempat nak pakai ke tak aku pun tatau..... Aduhaaaii....... Anak2 punye pasal... Nak eli baju sendiri susah sikit sbb kalau nak fitting bagai tu takut ambil masa lama... Sian pulak bibik dan mak aku nak handle diorg.... Tapi nasib baik jugak adik aku ada sekali...


Untuk aku aku just beli ni sahaja... Sandals raya... Huhuhu... Sedih kan? Tapi tadi sempat gak survey handbag Fossil dan dah jumpa color Olive Green idaman hati... Dah suruh budak tu simpan, esok lusa aku datang amik... Tak boleh beli depan Mama nanti dia bising.... Hahahahaha....

Kami spent berjam2 tadi kat Mahkota... Adik aku pun shopping sekali.... Ariq ligat betul.... Kesian bibik separuh mati kejar dan jaga Ariq... Yelah tadi kami tak bwk stroller sebab stroller tertinggal rumah parents Bi... Hehehee.. Tadi jugak darah aku hampir kering dan jantung hampir nak terkeluar bila Ariq berlari menuju ke escalator utk turun ke bawah... Padehal ramai je org kat situ tapi tak sorang pun tolong untuk halang Ariq... Diorg lagi gelakkan aku sebab aku berlari lantas menerkam Ariq macam Khairul Fahmi terkam bola dari penyerang Singapore gitu.... Sengal kan??? Kalau org dalam pantang, mmg dah terbukak jahit dah tadi tu... Aduhaaaiii anak... Selamba je muka dia.... Tu sebab kalau keluar dgn bebudak ni aku pakai flat je... Kalau pakai wedges, memang leper tapak wedges tu uolssss...

Mana2 kedai dia masuk, mesti dia layan fentau hangguk2 kepala, hentak2 kaki sambil berjoget... Tu belum lagi dia terbalikkan kerusi booth jual yogurt masa tgh tunggu Busu Boy bayar baju dia tadi... Adoooiiii... Mmmg tak larat wooo nak handle dia.. Nak marah pun dia bukan tahu sedih atau takut.... Kawal jelah mana yang patut...

Sebelum balik, aku sempat gi beli pelita dekat bazaar ramadhan Taman Cempaka... Rm20 dapat 6 batang.... Masa ni Ariq dah pengsan kat dalam kereta..... Ingat nak beli samping dan songkok utk dia tp next time lah....


Disebabkan tahun lepas dah beli color hijau, this year color pink pulak.... Ihiksss... Tak sabar nak pacak depan rumah then main bunga ape dengan anak-anak...... Kalau Bi ada mesti seronok kan??? Mercun yang dia beli banyak gila ni.... Tak tahule bila nak rasmikan.... Takut pulak sebab semua mercun yang gila babun punye kaw kaw kuat bunyinya... Siap ade fireworks okay.... Yang meletup kat langit tu.... Best gila.... Cepatle Bi balik... Tak sabar nak main mercun dan fireworks dengan dia....

Okaylah aku nak tido dah..... Penat gila ni....... Tapi happy sebab duit habis... Akekekekekekeke.... Happylah sangat kaaannnn.....

Gudnite uols....

Posted using BlogPress from my iPad2

Khamis, Ogos 11, 2011

Check List Raya....

Oleh kerana peruntukan raya sudahpun diluluskan oleh Menteri Kewangan, maka dengan ini marilah list down kan ape yang patut dan perlu dibeli sempena kehadiran Aidil Fitri yang mulia ini..... Akekekekeke..

Banyak lah ko.... Padehal macamle sebelum ni ko tak membeli langsung kaaaaaaaannn.. Propaaa je lebih.. Akekeke..

Yelah uols.. Aku buat persiapan semua seorang diri... Kenalah buat check list jugak takut ade yang terlepas pandang... Manalah tau kaaannn.... Meh kita list satu2 ye uols...

Rumah, kereta dan keperluan umum :

1. Langsir - baru 85% siap
2. Kemas rumah susun atur perabut - Kerja bibik so settle..
3. Bekas kuih - pakai tahun lepas punye, tp kalau ade yg berkenan di hati, why not uols.. Akekeke..
4. Tikar atau carpet baru - belum settle
5. Kereta - kena hantar servis dah basuh bagi kilat
6. Biskut raya - settle
7. Ketupat dan lemang - belum order
8. Pelita dan lampu kelip kelap hahaha - malam ni nak gi beli
9. Bunga api - kena beli gak malam ni
10. Cadar - tema harus hijau tahun ni..
11. Duit raya - harini nak tukar RM10 dan RM5 kat member
12. Angpow - nak beli yang cute2 untuk anak2 buah..
13. Cordial air untuk jamu tetamu - belum beli

Qila :

1. Baju kurung - cukup sepasang
2. Baju kebaya - cukup sepasang
3. Baju kurung moden - belum beli
4. Dress - 3 pasang
5. Blouse dan tshirt - tak ingat berapa tapi settle lah jugak..
6. Jeans - 2 pasang
7. Seluar slacks - 2 pasang
8. Kasut - belum beli
9. Stokin dan panties - belum beli
10. Baju tidur - belum beli
11. Sandals - belum beli
12. Skirts - 2 helai

Ariq :


1. Baju melayu - settle
2. Songkok - belum beli
3. Samping - belum beli
4. Kemeja - 6 pasang settle
5. Tshirt - tak ingat tapi settle
6. Jeans - 2 pasang
7. Pants - 1 pasang
7. Shorts - 1 pasang, nak cari lagi sepasang dua..
8. Kasut dan stokin - belum beli
9. Baju tidur - belum beli
10. Sandals

Aku dan Bi :


1. Baju kurung dan baju melayu - untuk aku dah cukup sampai raya ke 5 atau 6.. Bi pun settle..
2. Tudung - belummmm beliiii
3. Butang baju melayu Bi - belum beli
4. Songkok Bi - belum beli
5. Samping Bi - pakai yang masa kahwin punye
6. Handbag(s) - Huhuhu... Settle
7. Kasut raya aku - belum gak...
8. Kasut Bi - Tengoklah kalau jumpe..
9. Baju tidur - nak jugak kaaannn..
10. Make up raya - haruss ada sbb smlm baru dpt gift voucher..
1. Panties dan bra baru - wajib uols....

Haaa.. Walaupun Bi tatau dapat balik bila, tapi dia tetap akan pulang dalam bulan Syawal so tetap kena sediakan persiapan untuk dia... InsyaAllah... Woaaahhh.. Bila tengok2 balik, banyak lagi ye yang belum ada.... Huwaaaaaaaaa.... Kena start shopping hari ni uols!!! Nerves mak macam ni.... Raya lagi 19 hari!!! Huhuhuhu.....

Petang ni nak gi shopping kasut raya anak2 lah.... Weekend ni dah takde masa.. Sebab balik rumah PIL.. Next week shopping barang aku pulak.. Tudung semua tu.. Nak gi ambil baju tempahan dulu baru bleh gi cari tudung.. Hermmm... Langsir nak kena habiskan jahit... Herrrm.. Harap2 akan sihat sepenuhnya sepanjang puasa ni.. Amin...

Oklah uols... Daaaaa.....

Rabu, Ogos 10, 2011

Keputusan GA - 4rd Anniversary kami..

Mari kita umum pemenang saguhati dulu ye....
.
.
.
.
.
.
.
.
.

i. ZOE 
(kerana menjadi peserta paling pantas)

daaannn...

(kerana effort membuat homework walaupun pertama kali menjengah blog ni)


PEMENANG TEMPAT KEDUA DAN KETIGA ADELAH :-
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

(Entry Nida sangat best tapi disebabkan kesilapan teknikal dan kesilapan saya, ermm mungkin takde rezeki Nida kali ni.. Sorry....)

ii. HEST
(Hest punye pun sangat sweet...)

Ini hadiah untuk mereka berdua :-










Daaannn......

PEMENANG UTAMA BAGI FIRST GA DIARYIZZARA ADELAH....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.



Entry nya sangat comel dan menyentuh hati......

Tahniah ye....... 

Dan ini hadiahnyeee :-


Terima kasih kepada semua yang sudi join..... Sesiapa yang tak berjaya tu jangan kecil hati ye.... Boleh cuba lagi next time... 

Daaaaaaaaa....

Ohye, pemenang sila email saya alamat, nama penuh dan no telefon ye.... 

marcia.zlyana@gmail.com