Khamis, Jun 30, 2011

Melaka-Putrajaya-Melaka

Heuheuheu...

Poyo je tajuk kan.. Actually aku ada urusan rasmi kat KPT pagi tadi.. Actually takle pagi pun.. Sampai sini tadi dalam lunch hour tapi nasib baik ade staff yg incharged so lebih kurang pukul 3pm settle dah.... KPT start beroperasi kat building baru kat Presint 5 so agak tercari2 jugakle tadi...

Pas settle sana, aku dan opismate singgah Alamanda.. Makan uols!! Lapar gila okay.. Dah alang2 singgah sane ape lagi cuci mata dan ngabiskan duit lah kaedahnye.. Heuheuheu.. Lama gila okay tak gi Alamanda.. Tak best pun walaupun tgh karnival sales.. Just beli something utk anak2 kat Toysrus.. Melaka takde uolsss... Hahahaha..

Ni tgh otw ke Melaka.. Kena balik cepat sbb Mama nak gi Brunei esok pagi so byk keje nak kena uruskan.. Hermmm... Ape agaknye anak2 Mummy dapat dr Brunei ye....

Semalam settle booking flight dan hotel utk percutian family September nanti.. Semua demi Qila yg nak sangat naik aeroplane dengan Daddy dia.. Bi yang suruh booked.. Dia nak jugak tunaikan hasrat anak dara kesayangan dia tu... Walaupun agak stress nak settlekan payment online tp alhamdulillah... Settle gak..

Kemana kami ye???? Heheheh...

Rahsia uols... Kang ade sorang minah lorat tu nyibuk book flight jugak kang... Kata mak ni idola dia kan... Kuikuikui.. Well.....

Okaylah... Pening menaip dalam kereta.. Cepatlah hadiah anniversary yang kedua sampai.... Tak sabar niiiii....

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Selasa, Jun 28, 2011

Dari hopsital ke JCard Day..

Hari Jumaat lepas, pepagi dah bangun.... Sangat pening kepala sebab tak cukup tidur... Qila batuk teruk sepanjang malam so aku decided terus bawak dia jumpa paed dia kat Mahkota Medical Center.. Actually ni paed Ariq.. Paed Qila, Dr. John Singsit jauh nun kat Putra Specialist malas lak nak follow up Qila kat sana.. Lagipun aku rasa lebih selesa kat Mahkota ni...

Tapi sebelum mandi semua, aku bagi Qila minum air rendaman nasi yang telah aku embunkan sepanjang malam.. Petua orang tua2 untuk kurangkan batuk.. Alhamdulillah, pagi tu kurang lah jugak batuk mengokol dia tu kan... So Ariq tinggal rumah... Aku gi berdua je dengan Qila..... Macam biasa, dia tu kalau berdua je dengan aku memang sangat taat dan behaved.. Berbeza kalau adik dia ada sama... Hehehe.. Memang dia suka kalau dapat perhatian penuh dari Mummy dia ni..
Masa ni pukul 9 lebih tapi dah silau... Qila mintak sunglass aku.. Pakailah nak... Janji Qila selesa..... Bag Elmo tu ade susu dia... Air suam gantung kat leher... Dia gi school macam nilah gaya dia.. Tapi bila gi school dia bawak bag Barney.. Letak books...
Bibir tu muncung sebijik Daddy dia.... :p Bergaya nombor satu.... Pakai baju dan legging Mickey Mouse baru....
Sampai je lobby hospital orang ramai jugak.. Sini ramai Indon kaya buat treatment... Qila duduk tunggu no. giliran untuk out patient.. Tak lama sangat pun, habis registered terus naik level 2.. Bilik Dr. Jessica Lee..
Tetap tunjuk peace kat Mummy.... Qila tahu, dia datang sini utk jumpa doktor sebab dia batuk...

Kami kat klinik tak lama pun... Qila patient no dua... Alhamdulillah lung Qila clear... Punca batuk yang non stop itu adalah dari hingus dia yang mengalir masuk ke dalam rongga hidung & tekak. Berkumpul kat situ... Sepatutnya, ekna paksa kasi keluar jugak...Thats why batuk sepanjang malam tak berhenti bila dia nak tidur... Kesian Qila.... Seksa sangat tengok dia batuk teruk malam tu.... Dan dia pun dah nak start demam sebab tekak dia dah merah.. Nasib baik lung clear kalau tak memangle kena admit... So doktor just bagi antibiotik dan bekalan ubat dia utk tempoh sebulan.. Next month kena datang check up lagi..... :(
Sementara tunggu Mummy settle bill... Dua plastik tu semua ubat-ubatan Qila... Eh Mummy mintak gak lotion untuk Ariq... Cepat sembuh sayang....... Berat Qila turun sekilo lebih... Dah ringan jadi 16kg je...
Total bill adalah RM282.00... Nasib baik under ING so settle... Terima kasih ING dan MISC.. Kurang sikit beban Mummy nak bayar bill ni.. Kepada manusia yang suka mengutuk MISC tu kan... Sedar-sedarlah diri tu ye... Jangan main sedap mulut nak mengutuk tempat suami2 kami mencari rezeki halal kat sana.. Kau tahu siapa diri kau kan.... Nak mengutuk, sila pandang kiri kanan dulu ye... FB tu bukan besar sangat.. Pusing sana sini semua orang tahu... Sila jaga sikit mulut tu ye... Jangan kerana mulut, badan binasa.. Tolong sedar diri sikit..

Selesai di hospital, aku tanye Qila... Nak makan ape??

"Nak makan roti canai..."

So, kami ke gerai roti canai port biasa.....
Minum air banyak2 ye sayang nanti kurang batuknye.......
Nyum nyum nyum... Suka tengok Qila makan roti canai... Dia gumpal2 dulu roti tu sebelum masuk ke mulut... Ohye, call Busu Boy, suruh dia datang bawak Ariq... Siaaaaaaaaaannnn Ariq, dia pun suka roti canai.....

Bila Busu Boy sampai je dengan Ariq, aku dan Ariq berpelukan macamle seminggu tak jumpe... Hehehehehe.. Pelik je org lain tengok.. Mesti dia fikir "Eh mudanyeeeeeeeee bapak dia.... Muda2 dah ade 2 anak... Wife dia plak tua sikit.." Akekekekekeke...

Betol woooo... Asal aku balik kampung jumpa sedara mara jauh.. Diorg mesti ingat adik aku tu laki aku boleh?? Sebab dia sibuk tolong jaga dan dukung anak2 aku... Hahahahahaha....
Budak happy dapat jumpa Mummy di kedai roti canai...... Dan makan free!! Hehehehe.. Yelah Mummy banje.. Siapa lagi kaaannn... Cheeky kan dia???? Happy kot Busu Boy bawak jalan tetiba jumpa Mummy.....
Nampak ketiak masham dia...... Nasib baik belum ade bulu ketiak.. Akekekekek...

Pastu kami balikleee.. Aku diserang selsema dan pening kepala sangat... Pas Qila makan ubat, aku pun makan ubat gak then tidurkan Ariq kat bilik tengah selama 3 jam setengah! Heaven...... Ariq tu kalau tido berpelukan dengan Mummy memang lena.... Macam dia lak stone makan ubat kan... Pas terjaga, terus teringat... Harini JCard!!!!!!! Bangunnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!! Hahahahaha......

Terus aku tanye Mama.. "Nak ikut gi JJ tak??" 

Lajuuuuu je Mama bangun... Dia tido dengan Qila kat depan TV.. Dia kata nak ikut jugak.. Nak beli baju... So no choice, terpaksalah bawak jugak anak2 aku tu... Kebetulan Busu Boy ada kat JJ so boleh mintak dia tengokkan bebudak ni while aku shopping.... Mama dan Ayah Qila (cousin aku) pun ikut sekali so memang meriah....
Qila tak bangun pun dr stroller.. Mamai lagi tu.... Dia pun tak larat nak explore FunZone so dia duduk diam je... Lucky kat JJ baru ni takdelah sesak sangat... Ayah dan Mama pun ikut sekali so ramai ade nak layan Qila dan Ariq... Hehehehehe..
Ko tengok kasut ape yg dia pakai??????

Mama kata ala takpelah janji Qila selesa..... Dia bukan berjalan pun just duduk je atas stroller, so tak kisahle pakai kasut ape pun.. Qila yang suruh aku amik gambar kasut dia pastu dia siap nak tengok.. Hehehehe..
Budak ni pun baik je duduk dendiam dalam stroller...... 

Aku tak shopping ape pun just groceries aje... Susu Enfagrow murah RM91.50 satu tin.. Pack lama tinggal perasa honey je, tapi belasah lah kan.... Untung kat situ.. Kalau tak satu tin tu RM100 plus tak silap aku utk pack baru... Hampehsss... Borong susu dan barang2 dapur je dah nak dekat 1 jam... Pas Mama shopping baju dia, terus blah sebab malam ni ade Maharaja Lawak... Nak get ready depan TV uols...

Herrmmm.. Alhamdulillah, sehingga hari ni batuk Qila dah takde dah.... Cuma mata dia makin cengkung sebab rindukan Daddy dia........... Dia masih cuti dari school..... :(

Cepatlah August........ Daddy cepatlah pulang....... Tak sanggup nak lihat derita kerinduan dalam mata A'qila tu..... Mummy tahu, dia sangat2 rindukan Daddy dia... Sabar ye sayang.......

Tak lama je lagi...... Kita berempat anak beranak akan bersatu kembali....... InsyaAllah...

Isnin, Jun 27, 2011

Surprise dari Suami sayeeeeee......

Hari Sabtu haritu, sampai je rumah Mak nampak ni:-
.
.
.
.
.
.
 Hati sangatle tak sabar nak tengok tapi masa ni tengah sibuk-sibuk jiran tetangga dan saudara mara tengah sibuk memasak kat dapur... Tapi cecepat aku bawak lari masuk bilik... Hehehehe... Tapi kantoi dengan Mak sebab dia kata "Haaaa.. Tu baru sampai semalam tu..." Ihiksss...
Taraaaaaaaaaaaaaaa...... Aku dah perasan Bi shout kat FB dia pasal jam Omega... Tak tahu plak dia beli untuk aku... Ngeeeeeeeeeeeeee..... Takut nak bukak sebab takut tak cantik.... Hahahahahah.. Jahat kan????
Merahnyeeeeeeeee kotak dia.... Kak nam sungguh! Teringat plak dulu masa zaman bercinta dulu.. Bi ada belikan aku handbag merah menyala sebijik color ni uols!!!! Dari Hong Kong kot.... Aku pakai sekali sekala je tu pun masa keluar dengan dia... Wakakakaka....

Nak tengok isi dalamnye?????
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Oooooooooooooooooo... Sambil menyelam minum air Bi niiiiiiiiii... Beli untuk diri sendiri gak... Hahahahahaha..

Couple Watches by Omega Constellation...
Simple dan smart lah... Nasib baik tak sarat sangat... Aku suka simpe2 macam ni... Sebab tangan aku kurus... Sesuai pakai yg simple je.....

Lama takde jam tangan bulat... Bertahun-tahun pakai yg empat segi je..... Tak sabar nak pakai tapi kena alter dulu aksi kecik sikit.. Heheheheh....

Terima kasih sayang.... Bi smsm tadi cakap iye..... Ni hadiah sempena 4 tahun perkahwinan kami 7 Julai ni.... Hadiah satu lagi sedang dalam perjalanan.... Hehehehehehe....

Terima kasih sayangggggggg.....

Suke sangat!!!!!! :)

Ahad, Jun 26, 2011

Happy and released...

Bengang betul dengan BB ni... Sebelum ni boleh je updated blog then letak gambar tp sejak kat Jakarta lagi langsung terus tak boleh... Kenapa ek??

Ade org lain kena mcm aku ke???

Bukan ape lah, malas btol nak transfer gambar ke netbook.. Leceh ar.. Kat rumah ni anak2 aku anti btol kalau nampak aku pegang netbook ataupun BB.. Diorg rasa macam "Heluu Mummy! Satu hari kalau tak ngadap blog atau fb boleh tak??!!" Hehehehe... Tapi btol gak tau... Ariq terutamanya, nampak ke aku pegang BB terus dia jerit nak rampas... Geram btol..

Pagi ni kami kat rumah parents Bi.. Semalam ade kenduri.. Masa baru sampai smlm aku nampak parcel atas meja... Hehehehe... Surprise dari Bi dah sampai... Dia takde cakap pun dia belikan ape dan untuk ape...

So aku anggap hadiah tu as hadiah anniversary kitorg yang ke empat pada 7 Julai ni.... Ngeeee...

Terima kasih sayang...

Nak tahu ape?? Aku dah reveal kat fb semalam.. Nanti aku update kat sini ye...

Aku tahu ramai followers kat sini blom add aku kat fb.. Maybe ramai gak yg takde akaun fb.. Kalau sesape nak add, sila kan add ye jangan malu-malu...

Ohye... Another pressie akan menyusul next 2 weeks.. Tak sabarnyeeeee nak tunggu...

Jap lagi nak balik Klebang... Nak alter hadiah Bi bagi tu then nak pakai esok... Ngeeeeeee....

Okay.. Chiaw uols!! Selamat berjimba di hari Ahad bersama yg tersayang.... :)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Khamis, Jun 23, 2011

Sejuk hati Mummy dan Daddy kalau uols selalu macam ni tauuuu...

Masa ni Mummy baru je balik dari office........

Qila merengek2 nak tengok cartoon.... So Mummy bagi syarat, kalau nak tengok kena duduk baik2 dengan adik so Mummy boleh mandi dengan tenang.....

Masa masuk bilik nak amik tuala sekali tengok...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Alolololololololoooooooo..............................

Sangat sweeeeeeeeeeeeeeeeetttt kan???? Kakak pegang tangan adik...... Touching Mummy tengok gambar ni....... Daddy tengok gambar ni pun, mengalir air mata dia..... Sayu sangat.....

Si adik tetap cheek happy goyang2 tangan sambil tengok cartoon... Kakak macam biasa khusyuk dan tawadukk.. Akekekekeke...

Sedih hati Mummy... Dua budak notty ni selalu kena marah dengan Mummy kat rumah.... Kadang2 diorg ni berebutkan perhtaian serentak memangle mencabar kesabaran Mummy...... Kalau dua2 nangis berjemaah lagiiiiiiiiiiiiiii naik darah Mummy ni...

Tapi bila tengok diorg macam ni.... Alaaaahaaaiiii.....
Gaduh-gaduh pun, bila sekali sekala diorg bermanja berdua, nampak diorg sangat closed..... :) Macam ni kan bagus... Takde rebut-rebut nak tengok TV.... ;)

Sejukkkkkkkkkkkkkk hati Mummy tau.....
Nampak macam sama besar je.... Padehal actually Ariq jauh lebih kurus dan kecik compared to Qila...
Agaknye dah besar nanti, macam mana lah karakter Qila sebagai kakak sulung eh??? Manja ke tak... Garang ke tak dengan adik2 dia... :P
Si adik tetaaaaaaaaaaaaaaap dengan mulut tercopong dia tu... Sampai nampak anak tekak! Ape lah adik ni........ Bila Mummy suruh tutup mulut tu... Dia akan buat macam ni:-
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Lorrrrrrrr...... Bukan tutup pakai tangan lah dik!!!!!!

Haiyooooooooooooooooooo..... Geget kang!!!

Rabu, Jun 22, 2011

Tips bercuti (shopping) ke Jakarta-Bandung...

Entry yang dijanjikan dulu.... Hampir terlupa nak buat uols.... Macam dah tutup buku je bab2 Jakarta-Bandung ni... Cerita basi tapi mak tetap kena tunai janji.....

Tipsnya ape ek??? Hehehehehe... Lupe uols... Jap eh....

Ohye... Syikin ade tanya... Boleh ke beli borong untuk buat berniaga di Malaysia???

Haruslah boleh yeeee... Contoh macam dekat Tanah Abang dan Pasar Baru, Jakarta & Bandung.. Uols boleh cakap dengan diorg yang uols nak beli borong ataupun bahasa sana - kodian.. So diorg akan bagi special price.. Tapi kos penghantaran ke Malaysia kenalah selesaikan sendiri ye... Aku takde lah pulak tahu... Tapi kalau korang mmg just nak gi Jakarta untuk shopping, bawak jelah bag kosong... Naik KLM dapat 23 kg seorang.. Kalau nak tambah luggage up to 35kg boleh je tambah USD55 (dapat diskaun 20% kalau beli online).. Ok sangat dah tu... Kalau pergi berdua atau bertiga??? Cukup je kot nak bawak balik hasil borongan... Pakaian bukan berat mana pun lagi2 pakaian budak2... Jauh lebih jimat dr pos balik Malaysia kaannn.... Yang penting janganle bawak luggage yg berat.. Bawak yang ringan punye... :)

So, sesiapa yang borong baju kat sana pastu jual mahal cekik darah kat sini aku tahulah yang uols tu nak cepat nau naik haji kan??? Heuheuheuheuheuheuheuheu... Aku memang tak suka beli baju bebudak online.. Aku tak percaya kalau setakat nak tengok gambar je.. Aku tetap nak kena tengok live gitu.... So sesiapa bloggers yang selalu mintak aku singgah shopping kat blog uols.. Sorry ye.. Bukan tanak support tapi mak ni jenis shopping tetap nak pegang dan test barang tu.. Hehehehehe...

So, tips lain adelah.... Jangan bawak handbags.. Kau nak rasa dicopek, kau bawakle handbag kaann.. Bawak sling bag atau back pack.. Tapi wallet tu kena pandai letak kat tempat yg susah nak dicapai pencopet lah.... Passport harus ditinggal je kat hotel... Jangan dok jakun nak bawak passport... Kalau hilang, menangis lah ko.... Mana nak report polis, mana nak gi imigresen lagi.... So tinggal jelah kat hotel..

Ohye, kat sana memang hebat dengan pencopet yang ada ilmu pukau.... So selalulah hati-hati.. Terutama wallet dan camera... Kat Pasar Baru, Bandung spot utama diorg adalah di Dasar 1 dan Dasar 2.. Aku rasa basement tu kot... Haaa.. Sana memang port diorg janganle kau gi merayau kat sana sensorang siap cat walk dengan camera tu semua... Selamat lah kan..... Huhuhu...

Satu lagi.... Travel dengan teksi... Kalau kat Jakarta, naik cab Blue Bird atau Silver Bird sahaja sebab tu aje yg boleh percaya... Teksi tu pakai meter so uols kena alert dan tahu jarak perjalanan... Kalau tak tahu, driver boleh je nak lalu jalan jauh.. Haaa... Merasalah kau membayar tambang yg mahal tu kaaann.. Naik bajai pun sama... Tanya dulu harga sebelum naik... Bajai tu charge dia paling mahal pun Rp20,000 sahaja.. Kalau lebih harusss korang kena tipu.. :)

Kalau kedai2 yang kata diorg terima duit Malaysia janganle korang suka sangat... Pastikan kira betul2 dengan rate yg paling munasabah.... Jangan main bayar je ape yg diorg suruh bayar... Kena sentiasa berhati-hati ye uols......

Kalau berurusan dengan peniaga tepi jalan, sebolehnya jangan bagi uang besar... Bagi cukup2 sahaja..... Tawar at least 70% dari harga asal.... Kalau tak dapat tawar, jangan beli! Hehehehe..

Sebelum amik barang yang dibeli, bukak satu-satu untuk pastikan itu betul2 barang yang kita nak... Contohnya telekung... Kadang2 kita mintak lain, nanti dia bagi dalam plastik tu lain.. Or kotor ke koyak ke... Diorg tu sebolehnya nak untung gila-gila babun sebab diorg kebanyakkannye hidup susah... So kite yang membeli kena selalu alert dan bijak.. Jangan rushing sangat membeli dan jangan terlalu lembabs nak mamp*s sampai kawan kau tunggu kau pun naik fed up.. Hahahahaha...

Ape lagi???

Pakai credit card kat tempat yang betul2 boleh dipercayai sahaja... Ade tempat yang boleh klon credit card.. So jangan terperanjat bila gerai2 tepi jalan pun boleh swipe debit or credit card ye uols.... Jangan mains wipe je.. Fikir masak2 dulu....

Kalau uols dah kehabisan Rupiah, swipe je dari debit atau credit card sebab bank akan ikut rate Malaysia so lebih untung daripada uols tukar duit kat sana... Pada siapa yang tatau debit card tu ape.... Gi tanye orang lah... Tak kose aku nak explain kat sini....

Mak jugak nak ingatkan.... Kat Bandung tak banyak money changer.. Yang ada pun PERLU ambil nombor giliran untuk tukar uang ye... Kau fikirlah betapa buang masa kalau uols nak gi tukar duit kat sana... Orang ramai gilaaa... Sesak! Kebanyakkan yang tukar tu makcik2 join rombongan dari kampung-kampung yang takde debit or credit cards so memang no choice lah kannn... Hahaha.. Sedap je aku mengutuk makcik tu dari kampung... Eh betul ape... Nak bet?

Kalau tanak swipe cards, uols boleh je keluarkan duit dari ATM sana.. Kalau nak free, tanak charge apa2.. Pemegang card Maybank boleh je keluarkan dari BII Bank without any charge.. Melambak ATM BII kat sana.. Untuk CIMB lak, CIMB Niaga punye ATM pun melambak kat sana... FOC! Ikut exchange rate kat Malaysia gak... :) Kalau tak jumpe, boleh je keluarkan dari mana ATM tapi maximum satu hari boleh keluar Rp2 juta termasuk charge RM12 setiap pengeluaran.. :) Tapi, sebelum uols gi travel.. Kena aktifkan dulu pengeluaran antarabangsa uols.. Kena call bank lah untuk aktifkan.. Jangan dah sampai sana kau main cucuuuukkkk je kan... Harus yang keluar nanti adelah habuk biskut dan bukannye uang Rupiah.... Huehuehuehue...

Rancang perjalanan anda.. Jangan ke Bandung waktu libur panjang (Indonesia) dan weekends.. Harus sesak.... Aku bernasib baik masa trip aku ke Jakarta aritu diorg tengah libur panjang so tak macet pun.. Lengang je Jakarta.. Dan aku ke Bandung pada hari ahad pun tak macet.. Sebab mostly orang ramai dah otw pulang ke Jakarta dan aku pulak otw ke sana.. Kalau macet pun sekejap je tapi kereta tetap bergerak.. Macet sana tak macam Malaysia... Sini macet kereta tak bergerak langsung.. Kat sana kereta pandai cilok ikot suka ati mak bapak diorg so traffic tetap bergerak lah... So takdelah tensyen sangat... Hehehehe.. Yang penting takdelah buang masa sgt kat jalan kannn... :)

Dan, kalau ikut travel agent, pastikan uols betul2 dibawa ke tempat yang murah dan uols memang nak pergi... Uols kena suggest kat agent yang uols nak spend time kat Pasar Baru berapa lama.. Kat FO berapa lama.... Uols kena decide siang2. Kalau tak, nanti agent akan ikut suka dia nak bawak uols kemana... Dia bukan peduli pun kan uols nak shopping ape pun kan.. Janji diorg dapat komisyen.. Kena study siktilah FO mana uols nak serbu... Macam aku, aku tak ikut agent... Aku suruh je supir bawak ikut mana aku nak pergi.... Senang....

Satu lagi... Jangan pergi lebih dari 5 orang... Buang masa dan tenaga nak tunggu yang lain habis shopping.. Percaya lah cakap aku... Kalau rombongan??? Lagilah maha buang masa... Jangan jugak sibuk nak bawak anak2 kecik gi shopping kat Bandung... Seksa woooo nak jaga dan kesian kat diorg... Memang tak sesuai lah... Unless uols just nak sight seeing gi tengok Tangkuban Parahu keee, Kawah Putih tu semua yesss u can go.. Eceh.... Kalau aku pun, tak sanggup nak bawak anak2 uols... Unless ade dua bibik.. Sorang satu jaga anak2 aku... Tapi, daripada bayar duit flight BIBIKS tu, baik aku buat shopping! Kannnnn????

Heheheheheh...

Lagi??? Hermmmm........... Jangan lupe bawak shopping bag yang besaaaaaaaaaaaaaarrr dan kuat.. Sangat berguna masa shopping... Back pack pun okay yang mana uols selesa lah....

Jangan pakai heels!!! Pakai sport shoes atau slippers jepun je... Pakai baju yg tak panas... Biar simple namun kocek tebal uols.... Huhuhu...

Kau pakai lawa2 nanti lagi pencopet nak datang ragut.. Wakakakaka...

Last sekali, jangan lupe bawak thermal spring water utk spray kat muka bila dah bersesak-sesak tu.... Boleh mengembalikan kesegaran dan kembali bertenaga untuk sambung shopping! Yeaaaaaaaay!

Oooppsss... Ada satu tips nak elak diganggu oleh pencopet, peragut, penjahat atau watsoeva pen kat sana... Sila pakai begini bila nak shopping tu.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Kuikuikuikuikui..... Larikssssssssssssssssssssss

** Kalau ade yang aku teringat aku akan tambah ye uols... Daaaaaaaaaaaa....

Rindunyaaaaaaaaaaaaaa!!!!

Tengah borak2 dengan Aida pasal oversea trips... Sekali belek2 gambar kat facebook terjumpa dua gambar ni......
Rindunyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa kat Qila masa umur dia 8 bulan niiiiiiiiiiiiiiii.... Rindu sangat!!!!!

Budak debob, sepet dan susah nak senyum ni........ Mulut kecik kuat menetek dan mengempeng dengan Mummy dia.....

Dulu dia sangat naifffff..... Baiiikkkkkkkkkkkk je tak notty macam sekarang.. Ihiks...
Dan paling aku rindu adelah BAPAK diaaaaaaaaaaaaa ni haaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... Handsome pulak aku tengok laki aku masa ni..... Terus angau jap.. Wakakakakaka....

Dah dah... Gi sambung kije!

Nota kaki : Ariq 'jadi' sebulan selepas gambar ini diambil.. Nguahahahahaha.....

Kenapa kamu comel sangat wahai anak???

Aku geram betul taw dengan Qila.... Geram sangat dengan badan dia yang pejal tu..... Geram sangat dengan montot dia yang kembang dan pejal tu.... Peha dia sendat dan mantap.... Geram....!

Tapi dia ni takleh tahan gurau... Kau geletek dia atau geget dia lunyai2 mesti dia nangis... Hehehehehe.....

Kadang2 dia nakaaaaaaaaaaal sangat sebab tak dengar cakap... Suka buli adik dia... Suka lompat2 then hempap adik dia... Mummy selalu terlepas geram dengan dia sampai babap dia dan kurung dia dalam bilik bila dia tanak dengar cakap dan buli adik... Huhuhu....

Tapi kadang2 dia sangat taat... Sangat polite dan sangat mencuri hati Mummy.......

Macam ni :-
Tetiba lepas nampak Mummy sembahyang, dia pun nak sembahyang gak... Telekung ni beli kat Bandung.... Ngam-ngam saiz Qila...... Comel sangat dia jalan terpesot-pesot nak gi ke arah sejadah bila dah siap pakai telekung.... Tertib sungguh anak Mummy sembahyang.... Ikut aturan dan tertibnya... Bijaknye ikut siapa nieh????
Rukuk.... Selama beberapa saat.... Tangan letak kat lutut....
Pastu sujud pulak... Tertib je tau... Takde pun terhoyong hayang.... Punggongnyaaaaaaaaaaa sangatlah Mummy geram!!!
Duduk antara dua sujud..... Serius tu muka ntah baca ape Mummy pun tatau........ 
Tengok pipi dia!!!!
Tengok mulut dia yg terkumat kamit tuh!!!
Tengok tangan dia tuuuuuuuuuuu... Rasa nak geget2 jeee.. Hahahahaha...
Dia sangat khusyukkk....
Ko tengok Ariq!!!!! Dia gi tepuk punggong kakak dia... Bertuah punye anak... Hessshhh!!! Janganlah kacau dikkkkk!!!!! Terus kakak tak khusyuk dah...

Habis je sembahyang terus cakap "Mummy... Dah sudah...." Lipat sejadah lebih kurang terus zassssssssssss! Cabut! Huhuhu..

Mesti Daddy suka tengok ni kan... Walaupund ah berapa kali Mummy cerita dan ambil gambar Qila sembahyang... Tapi Mummy tak pernah jemu...... Kerana Mummy rasa budak 3 tahun ini sangat comel di mata Mummy....

Sampai bila-bila........... :)

Selasa, Jun 21, 2011

Main layang2 ke main pasir?

Last week kot...... Busu Boy ajak main layang2 tapi disebabkan kurang angin so layang2 yang sedia senget tu  tak boleh naik......
 Ko tengok muka Ariq.... Dia tengah geram sebab layang2 tu tak naik... Gi seret macam seret lembu pulak...
 Haaa.. Macam ni lah muka dia kat rumah kalau merengek.. Sejak aku balik Jakarta ni, dia mmg kuat merengek..... Tak boleh silap sikit...
 Kakak happy as always.. Dia mintak izin nak main pasir... Siap cakap tangannya dah baik.. Tetiba je baik kan sebab nak main pasir.. Padehal bukan luka pun...
Takpelah sekali sekala bagi can le dia main pasir.. Tapi sebelah tangan je boleh.... Ngeeee....
 Ariq penggeli pasir... Asyikkkk mintak dukung sebab shoes dia dah masuk pasir... Sesekali dia main sikit pasir tu tapi bila geli, merengek mintak dukung balik... Aik, Mummy babap kang.....
Ko tengok..... Pantang aku tinggal dia jauh sikit mulalah menjerit... Geli sangat le kaaannnn... Mengada betul....
 Nak kena pegang tangan dia 24hrs baru dia tak nangis.. Bukan keluar air mata pun.. Drama king je lebih.. 
 Masa ni weekdays so tak ramai sgt orang... Kentang pusing pun tak jual harini... :( Ohye, Qila pakai baju baru nenek beli dari Kelantan.. Gucci lagi uolsssssssssss... Akekekekekeke...
Happy anak Mummy yang seorang ni.... Sebelum balik Qila main air dengan Busu Boy.... Aku just tunggu kat kereta sebab si Ariq dah tak tahan geli dengan pasir... Tak larat nak dukung dia... Mengada tataulah ikut perangai sape ni.... Haihhhh....

Isnin, Jun 20, 2011

Upah sebab kena tinggal..... :)

Di sebabkan kena tinggal lama masa Mummy ke Jakarta-Bandung tuhari, terpaksalah Mummy upah bebudak ni kaaannn.....

Mana lagi kalau tak ke sini :-
 RM3 per kids untuk 20 minit.. Tapi kami lama betulllllllllll kat sana.... Botak kepala Mummy!!! Masuk2 je Ariq main yang ni dulu... Lama kot tak datang sini... This time Ariq dah reti nak explore everyting kat dalam tu!! Dia ni cepat berani compare kakak dia... Yelah namapun anak lelaki kaaannn...
 Tangan macam lipas kudung pusing stering... Memula naik car ini Ariq asyik keluar masuk keluar masuk... Dia macam excited nak explore benda lain tapi macam sayang nak tinggalkan car tu... Hahahahaha.. Apelah Ariq ni...
 Qila pulak main satu-satu.... Puas naik car, dia main lain lak... Tapi girl tetaplah girl.. Bila ade kids lain berebut car ni dia mulalah takut pastu nak nangis... Si Ariq lak pedulik hape... Dia main redah je berebut kan... Ade dia kisah?? Hahahah..
 Kejaaappp je Ariq dah besar ek.. Dulu masuk sini kedek2 jalan main benda2 simple je... Sekarang sume pun dia dah terer...
Hahahahah... Lawak bila tgk gambar ni... Benda ni kecik je kot... Qila try nak naik tapi punggong dia tak lepas nak duduk sebab seat dia kecik dan ada tempat utk rest pinggang... So dia dengan sedih cakap.."Mummy tak muatlaaaahhh.." Hehehehehe.. So Ariq je lah naik benda ni... Hehehe..
Khusyuk dia main beads ni.... Ni semua kat luar... Bila diorg main kat dalam playground tu aku tak amik gambar.. Mana nak pegang BB, mana nak kejar diorg kan... :p
 Qila try nak main ni... Alahaaaiii.. Boleh ke nak???
Mamat ni kan... Heaven betol dapat main tangga...
Ariq leka betul main beads dr tadi.. Dia mmg suka benda2 macam ni... Lelaki le katakannnn... Memang kuat mengentel.. Hahahahaha...
Aircond kat JJ baru ni kuat... So takdelah bebudak ni berpeluh pun... Tu sebab kalau datang lewat petang, kena pakai long sleeves.. Sejuk woooo... 
Lama jugak kami kat sini.. Diorg memang main sampai puas... Takde adegan tarik menarik-pujuk-ajak-balik pun.. Ihiks...
Peace...
Pas puas main kat dalam, main kat luar pulak... Mummy sambunglah mengeluarkan duit lagi... Haiyooo.. Satu token RM1.00.... Motaaaaaaaaakkkk...

Game favorite Qila...
Ni lak favorite Ariq.. Bowling... Sampai kepala dia 'setia' menunggu bola tu keluar dari lubang tu... Kok ye pun nak oi... Sabauleee... Kalau lubang tu besar, dia masukkan kot kepala dia dalam tu...
Ariq pilih sendiri ape games dia nak main... Kalau dulu sehati sejiwa je dgn kakak, sekarang ni haraaaaaammm.... 
Ko tengok... Tetaaaaaaaappp terjengah2 nak tunggu buaya tu keluar... Tak sabar nak ketuk kepala buaya tu.. Hahahaha..
Si Kakak pun suka main ni... Ihikssss.. Penat sudah.. Penutup games adelah ini :-
Ape nama benda alah ni??? Beria-ia wey diorg main... Bila Qila masukkan gol kat lubang belah Ariq, Ariq menjerit "Goaaaaaaaaaallll!!!" sambil tepuk tangan.. Hok alor patutnye kau sedih nak oi... Suka aku tengok diorg main... Ariq tu, sejak bila dia tau main ni pun aku tatau nyah oi... Bebudak zaman sekarang, ape je yang diorg tatau???? Hahahahaha.... Sampaikan anak cina tu impressed woooo Ariq lawan dgn kakak dia.... Hahahaha... Nampak mcm Ariq tu orang katek lak.. Perangai tak mcm umur dia yang baru setahun lebih tu... Hehehehe...

Tak sabar nak tunggu Daddy balik.... Macam2 dah plan nak buat ni... :) Tak sabar gak nak menunggu barang yang di order untuk sampai... Ngeeeeeeeeeee....