Sabtu, April 30, 2011

New Orleans..

Yuhu... Lama aku tak update blog ni kan.... Harusssssssss bz uols.... Bulan ni memang agak bz memanjang kat office tu... Balik rumah pun dah malam... Takde masa nak update blog..... Anak2 pun terabai semacam je sebab hari2 Mummy balik lewat... Kerja banyak dan banyak sangat nak buat dalam satu2 masa... Due date pulak rapat2 so memang tak menang tangan nak buat itu ini..  Arahan bos pun memang dah takleh nak masuk otak dah... Pergh! Letih otak dan tenaga....

Tapi nak buat macam mana... Aku kena jugak lalui ape yang aku lakukan skrg so follow je lah flow yang ada.. Nak cerewet sangat, ko bukakle company sendiri... :P Habis cerita....

Ohye, ape kena mengena dengan ini entry dengan New Orleans?????????

Hehehehehe... Orang yang sangat aku cintai tak lain tak bukan, Sugar Daddy I.... Incik suami kesayangan skrg berada di New Orleans, USA... Bestnyeeeeeeeee dengar kan... Ni first time Bi belayar jauh sampai ke US.. Sebelum ni paling jauh pun Italy kot.. Entahle I tak ingat uols... Sebab yang belayar dia, bukan I... Huhuhu..

Ni lah seronoknye dan bestnye laki keje kapal dan belayar jauh2 ni.... Selain banyak pengalaman yg dia dapat, yang penting sekali ape yang dia beli dan bawak balik tu... Hehehehe... Berbaloi menunggu 5 6 bulan uols.... Hehehehe... Kalau setakat belayar dekat2 dan berpisah 2 3 bulan je... Tak thrill... I lebih rela berpisah 5 6 bulan macam gini janji dapat bawak balik barang best2... Akekekeke.. Keji betul statement..... Lahar je mulut kan... Yelah kan, rasa rindu dan sedihnye sama je.. Tapi kenikmatannye lain.. Hehehehe...

Tapi betul lah... I tak hipokrit... Kenyataan ape.... Sape laki belayar dekat2 tu jangan terasa lak ek.... I cakap pasal laki I, bukan laki U... Hehehehe...

Yang penting Ipad2 dah sampai Malaysia uols... Tetiba.... Rasa gatal je tangan nak order online tadi sebab boleh engrave nama... Free lak tu.. Geraaaaaaammmm je... Takpe takpe... Masih ada banyak masa lagi..... Bi pun macam dah bagi green light tapi belum boleh tekan minyak lagi sebabnye, nak lepaskan shopping kat Bandung dulu... Kalau ade duit lebih baru boleh beli sendiri... Kalau tak, kena tunggu Bi baliklah jawapnye kan...

Cepatleeeeeeeeeeeee Bi.......... Tak sabar niiiiii... Walaupun Bi kata nak bagi hadiah Ipad tu utk anak kesayangannye yang nak masuk 3 tahun May ni tapi tetaaaaaaaaaaaapppp akan jadi milik I jugak kaaaannn??? Ngeeeee......

Ohye, Qila dah tak nangis ngada2 lagi kat school... Bibik puaka yang kewat tu pun dah lari cabut.. So principle yang kena masak.. Hahahaha.. I tak kisahle sape pun yg masak. Dulu I sekolah methodist.. Tukang masaknye cina... I makan je, bukan diorg jual piggo pun kan.... Lagipun Qila bukan makan sangat pun... Dia leka je lebih... Makan sikit2 je... Kata nak diet kaaaaannn....

Nak perfect sangat ha ko bukakle Q-Dees sendiri kan.. Ko masak dan ko ajarle anak ko sendiri... Finish story.. :P

Mama pun dah tak tunggu Qila kat school..... Qila pun dah happy & ceria kembali..... Tapi tadi Mummy tanye makan ape kat school ko tau ape dia jawap??? "makan tepung!"... Lantak ko le anak, janji ko makan... Akekekekekekeke....

Ariq??? Makin cheeky.. Takleh langsung nak berenggang dengan kakak dia... Melekaaaaaaaat je 24hrs.. Maybe dia dah rasa 'kehilangan' setiap pagi bila kakak dia gi school... Aku tengok diorg adik beradik memang rapat walau selalu berebut barang dan perhatian... Eh dah namapun adik beradik kan....

Kejap je nak masuk bulan Mei kan??? Hermmm... Birthday I dengan Qila... Awal Jun pulak holiday trip dengan kawan2 ke Jakarta-Bandung... Julai pulak wedding anniversary dan puasa... August dah nak raya.. Haaaaiiiihhhh... So,  lebih kurang 4 bulan saje lagi Bi nak balik... InsyaAllah, nak raya sama tahun ni.... Baju raya dah tempah... Baju raya Bi ngn bebudak ni je belum tempah... Seminggu dua nanti lah aku settlekan...

Nak gi beli botol susu baru bebudak ni pun tak sempat ni ha... Haih..... Weekend ni harap boleh curi masa untuk keluar sebabnye aku bawak balik keje dari office ni okay... Banyak benda tak settle lagi... Selasa pagi dah nak kena hantar ke KPT... Mati woooo ini macam.... :(

Ingat nextweek nak cuti release tensyen tapiiii... Ade geran baru bukak lagi... Hampeh btol lah... Tak sempat nak nafas, ade je keje masuk balik... Kerja bertubi-tubi... Tak macam keje gomen pun ini macam..... Haih.... Memang bengang je siot bila tengok member2 unit lain relax tengok fb dan youtube kat office... Rasa nak bakoooor je pc diorg.. Hahahahaha...

Yang penting, Bi sekarang ade line phone.... Boleh sms dan calling2 sampai puas... Bukannye selama ni takleh nak email dan call.. Tapi kalau bercakap dalam satelite phone jauh2 gini, tak puas... Drag masa nak dapat dengar suara dia lembab gila.... Sakit hati nak tunggu... Heheheh... Ape2 pun thanx to blackberry sebab boleh email 24hrs dengan Bi tanpa masalah... Email masuk mcm sms... Mudah dan pantas serta efisyen... Tetiba.....

Oklah... Nak tido ar... Nak recharge tenaga ni...

Good night uols.... Sweet dreamsss.... :)

Rabu, April 27, 2011

Demi membahagiakannya...

Haritu kan kecoh sangat pas balik school, Qila tak berhenti kat telinga Mummy yang dia nak bag Mickey Mouse kaaannn... So petang jugak ke Jusco lah kite... Dengan harapan dapatle bag yang dihajati anak den tu haaa.....

Sampai je Jusco, terus tuju ke kids department.... Tapi sangat hampa bila tengok bag Minnie Mouse semuanye besaaaaaaaarr...
Bag lebih besar dari anak aku.. Macam mana ni? Kalau tak beli sure Qila nangis guling2 kat Jusco ni kan.....
Tapi mata dia sebenarnye tertumpu kat Mickey Mouse.. Dia suak Mickey, bukan Minnie... Tapi Mickey Mouse semuanye color hitam... Gothic lah pulak anak aku nanti... Bag Mickey mmg banyak saiz kecik sesuai untuk Qila... Hati aku berbelah bagi... Nak beli ke tanak ek????
Last2 Qila nak color coklat.. Dia terus amik terus masuk troli.. Ko tengok tangan dia tak lepas pegang bag tu... Kalau tak dibelikan kesian le pulak.... Tapiiiiiiiiiiiiii.. Bag ni jenis tarik... Kalau letak kat bahu sakitle pulak sebab ade benda keras tu kan... Dahle masa keluar dari classroom diorg kena beratur pegang bahu kawan.. Jadi bila masanye sempat Qila nak tarik bag sekolah dia tu??? Aku tengok masa kat school, budak 3 tahun takde yang bawak bag tarik sbb senang diorg nak beratur keluar...
Tapi Qila suka sangat bag ni....
Kau tengok... Beria-ia dia cat walk satu Jusco nak try bag tu.... Muka bukan main bangga lagi.....
Aku decide.. Beli jelah... Nanti later boleh pas kat Ariq kalau Qila dah tanak pakai... Ok gak tu.....
Tapi masa kat cashier, aku patah balik ke tempat bag dan terjumpa bag ni :-
Qila nampak terussssssssss tak fikir panjang terus nak yang purple ni instead of yang coklat tu....
Tadaaaaaaaaaaaaaa.... Bag Barney jers..... Jadilah ye sayang... Nanti Daddy balik, kite gi carik bag Mickey Mouse lain ye sayang... Sini tak banyak choices.....

Dia suka sangat bag Barney ni tapi ngam2 jelah letak buku, susu, diapers dan baju spare dia...

Ngam2 dengan badan dia.... Dia suka.... :)

Tapiiiiiiiiiiiiiiiiiii bila sampai je rumah dia boleh tanye "Eh, mana bag coklat tadi Mummy????"

Bertuah punye anak... Ko hingat Daddy tu gaji dia RM50k sebulan??? Banyak canthek nak beli sampai dua......... :P

Aku diam je tak jawap ape.. Huhuhu.. Ohye, Qila beli gak pensil case Minnie Mouse sebagai pengobat luka sebab tak dapat bag Mickey Mouse... :)

Dilema....

Semalam kan Mama yang hantar Qila gi school.. So Mama duduklah kat school tunggu Qila.. So dia dapat perhatikan perangai bibik yang bengis tu.. Minah tu baru 10 hari kerja.. Dia yang masak dan assist bebudak ke toilet.. Tapi Mama tengok masa budak 3 tahun gi toilet, tiada siapa assist budak tu cuci punggong pas buang air kecil.. Bibik tu biar je budak tu kencing sendiri.. Aku tatau lah Mama silap ke ape kan tapi bibik tu mmg bengis.. Aku haritu try borak dgn dia, dia buat tatau je...

Mama dengar dia ckp on phone, dia komplen cikgu2 sana sume pemalas.. Sume budak2 yg buang air besar dia yang kena cuci.. Principle mmg ada ckp dgn aku, mmg tu keje bibik.. So aku risaulah bibik tu tak kids frenly.. Memang bengis macam kimak je muka dia..

Aku risau dia tak assist anak aku nanti.. Toilet tu bertangga, bahaya takut tergelincir.. Mama tu asyik dok zikir2 kat telinga aku naik rimas aku dengarkan.. Dahle aku risau, dia tambah lagi kerisauan aku dgn imaginasi dia yg macam2 tu..

Macam mana nak buat ye??? Aku takde pengalaman hantar anak2 ke taska apetah lagi ke sekolah.. Ape perlu aku buat sbb aku betul2 risau sbb Qila mmg dah mmg free-diapers.. Kalau kat school mcm mana aku nak buat?? Nak pakaikan diaper atau tidak? Kalau tak pakai, aku takut dia terkencing ataupun too rushing bila nak gi toilet.. Bahaya plak.. Pastu, kalau yak, bersih ke bibik tu basuh punggong anak aku?? Hai....

Pening kepala aku macam ni.... Terlalu awalkah aku hantar anak aku ke school??? Macam mana uols yang ada anak umur 3 tahun survive kat school ek.. Qila mmg manja, dia tak biasa kalau takde org assist... Aku risaule...

Apa nak buat ek.. Takkan nak suruh Mama duduk kat school kan?? Sampai bila?? Kesian pulak kat Qila.... Menyesal plak hantar dia awal ke school..

Hati aku mmg runsing dan tak sedap hati ni...

Aduhaaaaaaiiiii.........

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Selasa, April 26, 2011

Anak kesayangan saya dah masuk school!!~

Alhamdulillah......... A'qila dah selamat aku registeredkan di Q-Dees, Jalan Bachang.. Dekat dgn rumah parents Bi.... Atas permintaan atuk dan Daddy dia sendiri.....

Semalam, aku cuti.. Dan Qila pun memang dah ok sket dari demam, terus aku bawak dia ke school lepas routine check up di klinik... Adeke patot nurse suruh anak aku diet nasik sebab graf berat dia nak almost merah iaitu hampir obes.. Mangkok... Tapi takot gak sebab dia kata, kalau masuk kategori obesity, nanti kena check sebulan sekali... Adussshhhh...... So Qila, dengar tu ye nak....

So dalam pukul 10am gitu, kami dah sampai school Qila... Q-Dees ni dah lama so agak sarat sikit lah dengan barangan dan perhiasan lama... Tak macam Q-Dees di Cheng, masih baru dan nampak kosong.. Yang penting persekitaran kat sini lebih redup sebab awning di sekeliling school tak macam Q-Dees Cheng.. Panas sebab takde awning... Dan pool dia jauh lebih besar... Tu yang Qila suka tu....
Ni class untuk 3 tahun.. Dekat dengan toilet... Lucky ade satu toilet bowl kecik utk kids so sesuaile dgn pungkok Qila kan... Dalam class ni ade 14 budak termasuk Qila.. Semua 3 tahun... Tapi anak aku paling debob dan besar.. Huhuhu... DIorg buat semua aktiviti dalam ni termasuk makan dan minum.. Ada computer dan TV..
Q-Dees ni 3 tingkat ko... Harus dia buat jaring2 kat tangga mcm ni so lega hati aku.. Aku kan gayat tangga uols... Atas semua classroom untuk 5 dan 6 tahun so lega lah sbb Qila takkan gunakan tangga pun..
Pintu masuk.. Memang sempit sbb kiri kanan tu classroom tapi ruang tangga tu besarle.. Tu headmaster Qila... Mrs Molly.. Peramah dan banyak cakap.. Dia impress Qila dah boleh menulis few alphabets.. Masa aku sibuk isi borang, Qila pun sibuk menulis... Aku pun tak sangka Qila dah boleh menulis banyak huruf jugak.. Tak sangka pulak aku Qila dah boleh menulis 'A' dengan betul & cantik.. Selalunye dia tahu O, F, E je... Masa kat rumah bila disuruh dia kata dia tak pandai tapi depan Mrs Molly bukan main eksyen tunjuk skills ek.. Aku ingat dia just tahu ikut garis-garis halus je.. Sebab kalau takde garis halus, dia tanak tulis sbb dia kata dia tak pandai.. Rupa2nye dia tahu tapi saje tanak buat kan... Owww... Mummy sooooo proud of u sayang... Sangat bangga... Ada satu chinese yg sama register dgn aku semalam pun terkejut sbb Qila bukan saje kenal huruf tapi boleh menulis.. Dia kagum.. Kembang hati Mummy tawww.. Huhuhu.. Dia pun sangat terkejut sebab Qila belum pun 3 tahun tapi badan debab dan besar semacam... Jutek lor.. Anak mak ok ok jers.. Takle gemok mana ponnnn...
Ini swimming pool... Kelas adelah every Tuesday... Tapi mak risau, mcm mana diorg train bebudak ni ek... Qila tu manja... Kena ade org pegang sebab dia tu perasan diva sket.. Mana reti kalau takde orang entertain dia... Hopefully semua ok lah.. Risau sangat ni... Pasni kena siap2 bawak pelampung dan swin suit lah...
Sangat impress bila Mummy ajak Qila masuk class, terus dia amik kerusi then duduk... Masa ni baru lepas makan diorg tgh praktis menulis huruf H.. Qila ape lagi.. Setakat tulis ikut garis2 halus tu memang makanan dia lah kan.. Akekeke.. Laju je dia habis buat... Alololooooo.... So aku pun keluar le amik angin kan... Tinggalkan aje dia kat class dia...
Sayu plak tengok anak Mummy ni.... Bi... Anak kite dah besar dah sayang... Dah masuk school... Aduuusshhhh... Sayunyeeeeeeeee hati.....
Ni class Qila... Ok tak sejuk dan tak panas.... Semua chinese dan ade sorang anak schoolmate aku chindian.. Qila seorang je malay... Pelik gak.. Nasib baik teacher malay so takde lah Qila kekok kan... Tengok Qila duduk situ kerassss je aku rasa aku lak yang nak nangis.. Akekekeke.. Apelah dia rasa ek.. Takut ke.. Malu ke... Dia tegak je pandang computer.. Tapi Teacher suruh tukar duduk tempat lain sebab mcm tersorok plak..
Qila masuk pun tak lama lebih kurang sejam sebab diorg balik dalam pukul 12 tengahari..... Oklah kan 3 jam, setengah jam untuk main.. Class starts at 9am tapi boleh datang awal 8.30am untuk main slides dan ape je yg ada kat school tu...

Overall Qila sangat teruja & happy..... Kalaulah Daddy ada, tentu dia bangga dan terharu tengok anak sulung dia yang semangat sungguh kat school ni.... Hermmm....
Ni books yg termasuk dalam pakej.. Oklah kan.. At first aku ingat yuran adelah beribu tapi sebenarnye tak.. Oklah... Worth it... Demi anak2 tercinta walaupun Mama nak tercekik tengok resit sekolah Qila... Nak buat macam mana Ma... Kami inginkan yang terbaik untuk Qila.. Buat ape susah2 Daddy gi keje jauh2 tu?? Untuk semua inilah... Tak kisahlah mahal sikit janji anak2 dapat yang terbaik.. Bukan aku cakap Tadika KEMAS tak okay ekkk.. Helloooo.. Qila dah join masuk Tadika KEMAS sejak umur dia setahun lebih lagi.. Mama yang rajin bawak dia hari2 gi school masa dia baby lagi... Umah Mama depan Tadika KEMAS je okay.. Sejak baby lagi Qila dah merasa semua tu... Tu sebab anak aku minat schooling sejak dia baby lagi.... Jangan kata aku ngutuk pulak ek.. Sepupu aku cikgu Tadika Kemas, Mak aku dulu pun keje KEMAS.. Haaaa.. Aku bukan perasan class masukkan anak aku ke Q-Dees ni.. Ni semua Daddy yang suruh sebab nak suruh anak dia belajar Mandarin.. Gitu.... :P

Monthly fees adelah RM220 untuk half day program.. Jauh lebih murah dr Montessori.. Tapi setiap 4 bulan mmg kena bayar yuran double sebab ade charge ape ntah aku lupe.. Hehehehe.. Material sekolah diorg kot.. On Disember adelah cuti sekolah... Ihiks...

Terima kasih Daddy, sebab semua ini..... :)
Ni uniform Qila.. Dulu tengok Ca, anak Kak Miera pakai baju ni.. Masa tu aku belum kahwin lagi.. Excited satu hari nanti nak anak aku masuk Q-Dees jugak sebab nak anak2 aku bijak macam Ca... Alhamdulillah, impian tertunai.. Kebetulan anak sulung aku pun perempuan dan debob macam Ca dulu.. Akekekeke... Kan Kak Miera kan??? Dulu Ca debab kan?? :)
Ni pulak Gym Suit... Pakai masa bila aku tak sure.. Teacher kata ikut suka...
Qila pakai saiz M.. Hehehehehe... Terharu rasa nak nangis tengok anak pakai baju sekolah... Huhuhuhu...
Dia demam sikit masa ni so bad moo marah Mummy amik gambau dia... Hehehehe...
Dia sorg kot yang pakai baju saiz M.. Yang lain sume S dan XS.. Akekekekeke...
Ni bag school Qila tapi dah jatuh ke tangan Ariq sebab Qila tak suka... Demand ko nak... RM15 ni nak oiiii........ Dia menyampah kat cartoon bulat tu.. Akekekek..

So, petang semalam jugak gi beli school bag demi anak tercinta...... :)

Mummy sangat excited... Kalau boleh nak beli full set stationery dan shoes baru tapiiiiiii... Wey, anak kau baru 3 tahun daaa... Dahle masuk tengah tahun... Akekekekeke...

A'qila Izzara... Belajar rajin2 ye sayang... Jadi anak yg bijak & solehah... Mummy dan Daddy sentiasa mendoakan yang terbaik untuk sayang... Mummy Daddy sayangggg sangat kat A'qila.... Belajar rajin2 ye sayang... Jadi golongan cerdik pandai bila besar nanti.... Semoga Qila happy dengan school Qila sekarang ye nak... Muacchhhss!!~

Ahad, April 24, 2011

Baju tidur baru..

Parents in law aku kan baru balik dr Pekan Baru... Macam biasa, diorg mesti belikan anak2 aku hadiah baju tidur.. Ihiks... 

Tapi tiap kali baju tidur yang anak2 aku dapat tu, mesti ngam2 soi je... Qila plak ketat sikit.. Akekekekeke... Nenek Qila belah Daddy memang tak reti nak agak badan cucu2 dia yang dua ni... Ihiks..

Tapi syukurlah kan dia ingat nak beli... ;) 
Ariq punye muka tak bleh blah sungguh! Dia mamai sebab aku paksa dia bangun then terus mandikan dia.. But still mamai... Kami nak balik Klebang ni...... Kakak nampak segar.. Dah peluh so kebahle sikit badan dia... Demam dia on off lah... Masa demam ni, mata dia makinleeeee sepet... 
Aik... Dah tidur 2 jam pun tak puas lagi ke sayang..... Tapi dia memang macam ni.. Asal naik kereta je, ngantok.... :P
Kakak pun tak hilang nganyok lagi ke????
Jarang Ariq ade baju biru... Nampak baby pulak... Tak macho.. Ihiks...
Sampai je rumah, masing2 terus amik posisi masing2 kat depan TV then terus request cartoon.... Terus mintak susu sorang satu sambil makan dua ketul bahulu..... Makan sama banyak tapi Qila makin kembang dan Ariq tetap menten slim.. Ko  memang anak Mummy dan kakak memang anak Daddy... Agegegegege...
Malasnyeeeeee nak kerja esok... Keje malambak entah bilanye settle... Semua deadline adelah minggu depan... Aku nak life aku balik laaaahhhh...... Tensyen!!! Semua nak hempok kat kepala aku... Tambahle staff wey... Tak kesian ke kat aku ni..... Bangla pun tak teruk macam aku taw......

Dahle aku tengah majuk dengan Bi ni........ :P

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Demam, pergilah jauh-jauh

Kesian A'qila.. Semalam sihat2 je... Tapi harini demam teruk.. Bila bagi ubat sihat dan aktif mcm biasa, tapi lepas 2 jam terus lembik.. Tadi boleh tertidur sambil tengok TV..

Dia kalau lembik tu means demam kuatlah tu.. Dan dia kalau tak larat tu memanglah dia btol2 tak larat.. tadi daddy dia call pun aku tak boleh tahan sebak ceritakan bagaimana qila start demam semalam.. kebetulaan dia call masa qila baru je tidur dan dia pun nak sgt cakap dgn qila tapi apekan daya, try gak kejutkan qila tapi dia mmg btol2 tak larat nak bukak mata.. so daddy cakap jugak dgn qila sambil qila tidur tu, aku tahu jiwanya dapat mendengar suara dan nasihat daddy... daddy pulak hanya dptt mendengar dengkuran qila.. jadilah...

demammmm.. pergilah jauh-jauh.... janganlah kacau anakku lagi... kesianle si tembam mummy ni.. hilang batuk, demam pulak menyusul.... :( nak balik klebang tapi hujan le pulak.. keta park kat luar sbb porch penuh.. susah nak bawak masuk barang dan anak2.. qila sayang, demam sket2 ye sayang??? mummy, daddy dan adik syg sgt kat qila... nanti kite gi jalan2 main kat playground ye sayang...

--
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wahai blog!

Aku sangap gila ni wey...... Kelmarin gaji masuk (ada org kata gaji dah keluar)... Semalam plak gaji laki aku masuk.. Itu bermakna elaun laki aku bagi tetiap bulan pun masuk ar kan...

Patotnye semalam petang shopping groceries kat JJ tapi cancel sbb adik aku gi keluar dating.. Keta aku lak Mama pakai gi BTN.. Nak suruh aku bwk iswara Mama?? Tak kuasa aku stering berat gila.. OK fine lah..

Ingat pagi ni nak gi Holiday Inn ade warehouse Coach handbags dan Longchamp tapi... Aku kat umah mertua ni.. Malam tadi secara emergency balik ke sini atas arahan dr masa ke semasa yang aku perlu patuh.. Kalau tak markah SKT aku jatuh mendadakle kalau ingkar kata mertua.... Sampaikan aku tk dpt tgk AF mlm tadi sbb diorg tgk TV1 dan cite HMMW yang aku langgan kat astro first smlm kat umah adelah sia2 kalau aku berada kat sini arini... Damn...

Bosan!!!

Macam mana aku nak cabut jap ke Holiday Inn sedangkan aku dtg sini smlm pun pakai baju tido je.. Nak blk umah bersiap, hari pun malam... Tensyennyeeeeee...

Ditambah lagi Qila yg tetiba demam malam tadi...

Woaaaah... Bagai jatuh ditimpa tangga...

Let's celebrate double 'happiness' uols.....

Huwaaaa... Memang kata2 aku setiap bulan utk saving memang dimakbul Tuhan lah ini macam..

Nak nangis ke nak happy ek????????

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Sabtu, April 23, 2011

Dugaan demi dugaan..

Akhirnya menitik juga air mata aku ini.. Benda yang aku risau dan takutkan terjadi juga... Sangat tertekan... :(

Harini dahle Mama takde.. Tengahari tadi masa Qila tengah khusyuk2 tengok tv tetiba dia tanye aku, "Mummy.. Daddy mana?"

Terkejut aku.. Selama hampir dua bulan Bi sign on ni tak pernah pulak dia tanye.. Kalau dia teringat kat Bi pun, dia just cerita2 pasal Bi je.. Pasal nak ajak Daddy gi sana sini lah, beli itu ini lah.. Dan kalau aku tanye dia mana Daddy, dia sendiri akan cakap "Daddy works, carik duit.."

Tapi tadi, bila dia tanye, dan bila aku jawap, dia buat muka tak puas hati dengan jawapan aku dan riak muka macam kecewa sangat....

Terus dia diam...

Actually batuk dia mmg dah berkurangan lepas amik inhaler tu.. Alhamdulillah syukur..

Tiba2 lepas maghrib tadi.. Dia demam pulak.. Panas betul badan dia.. Patutlah masa aku sibuk masak tadi, dia just baring je.. Pas minum susu, terus tertidur.. Demam rupanye..

Aduhaaaaaaiiii... Susut batuk, demam pulak menyinggah...

Kenapa ni sayang??? Apa pula kali ni??? Qila demam sebab rindu ke atau sebab lain?? Aku betul tensyen dan stress skrg ni.....

Letih... Sangat letih...

Otak dah tak boleh nak fikir dah ni... :(
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Pagi tadi..

Pagi tadi pukul 9 pagi dah keluar rumah.... Terus ke Mahkota Medical Center untuk jumpa paed yang rawat Ariq dulu untuk tengok keadaa Qila yang batuk sebulan lebih tak baik2 tu.... Tak sangka ek, almost 6 bulan tak datang sini tapi doktor tu tetap ingat Mummy... Ihiks... Harini agak ramai patient sbb banyak kes emergency c-sec so doktor Jessica Le tu on off kat klinik.. Kejap2 dia kena naik OT untuk deliver baby yang baru pas kuar dr perut.. Hehehe.. Ko bayangkan le.. Boleh plak dia kejap naik kejap turun ek.. Kalau aku, dah mabuk darah dah.. Akekeke...
Masa kat klinik dua budak bertuah ni mmg tak reti duduk diam.. Kejap main slide, kejap main balloons.. Balloons Qila je dua kali meletop.. Heheheh.. Si Qila ade gak break jap minum susu tapi si Ariq?? Haraaammm...
Dahle dia paling kecik yang main slide tu.... Berebut lak tu dgn bebudak besar lain.. Tak padan kecik... Tapi budak cina baju kuning belang2 tu rajin plak tolong Ariq... Siap tolong Ariq panjat dan pegang Ariq bila dia nak turun.. Hehehe.. Jarang aku tengok anak cina yang concern dgn anak melayu.. Mesti dia sekolah biasa ni... Sebab bahasa melayu dia ok..

Lama tak le lama sangat menunggu..... Sementara menunggu tu, aku belikan bebudak ni balloons dan kasi sorang satu... Tu yang Qila punye meletup sampai dua kali tu... Hehehe...
Ko tengok Ariq... Dia ni peramah semacam sket... Bukan main mesra ngan anak cina ni sebab dia tengah main PSP.. Macam faham sangat je kan padehal PSP pun tak pernah jumpe.... Macam tahu2 je Daddy hantar email semalam nak belikan dia PSP... Ihiks...
Sian pulak aku tengok.. Padehal pocket game kat rumah yang Bi beli utk Qila masa umur dia 2 tahun dulu tak terusik pun lagi.... Takde sape nak main pon..
Ko tengok... Leka bukan main lagi...
Berat Qila sekrg dah 17kg... Patutle aku selalu seksa nak dukung dia... Masa dia duduk stroller pun, kalau kena tolak naik bukit, perrrghhhh memang rasa nak terburai perut.... Padehal stroller dia pun maximum untuk budak berat 15kg... Ihiksss... Takpelah Qila... Dah sekolah nanti mesti susut punye sbb aktif...

Pas hospital, kami singgah Mahkota Parade... Ingat nak rembat satu Crocs Kadee.. Tapi color berry takde lah pulak... Dalam gambar ang ditunjuk kat kedai tu ade.. Ade blossom dan dan ala2 berry color.. Tapi dalam website takde plak color tu... Pelik... Sape jumpe kat KL boleh belikan utk aku?? Aku bayarle harga pos sekali nanti... Ihikss... Nak pakai utk ke Bandung nanti... Selesa sket...

Tadi kat Mahkota sket punye ramai orang.. Tetiba terbantut niat aku nak shopping sket2.. Nak window shopping pun tak lalu.. Sesak gila.. Time gaji kan skrg ni...
Ohye, kali ni selain singulair, doktor bagi gak dua inhaler untuk Qila amik at least for 6 months untuk kuatkan paru2 dia... Siap ade chamber untuk mudahkan budak baya Qila inhale ubat tu sampai habis... Bagus ar... Qila kan memang terer bab2 inhale ni sebab dia suka kalau kena neb.. Tadi test kat klinik, bukan main cargas dia bila nurse suruh tarik nafas sebanyak 10 kali.. Hehehehe...

Harap2 lepas ni, Qila takde lah kena batuk2 lagi...... Next month kena check up lagi untuk tengok progress...

Oklah, nak tidokan anak2....

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Khamis, April 21, 2011

Cepatle sembuh sayang2 Mummy ni..


* tengah tengok cartoon timmy.. 

* mulut dah menguap tp tetap nak tgk tv..

* suka nau tgk dekat2

* si kakak tgk sambil landing...

* menguap lagiiiii

* kakak side kick, adik gigit
Lately ni agak besar dugaan aku ni.. Anak2 sakit bersilih ganti.. Start dr Qila yang batuk berulang2 dah 2 3 minggu.. Masih batuk menyerang pd sebelah malam.. Kesian sangat tengok dia batuk..

Ariq pulak tetiba diserang rashes yg sangat teruk di punggong dan dada.. Baru je baik rashes tu, kena alergi pulak... Aduhaiiii... Tak tertanggung rasanya dia nak menahan sakit dan pedih..

Kesian anak2 Mummy ni....

Walaupun sakit, anak2 Mummy tetap happy dan ceria mcm selalu.. Lasak jgn cakaplah.. Bila dah penat si Qila tu mulalah batuk.. Ariq pulak mula lah berpeluh dan start le tergaru2.. Haih..

Mummy terima dugaan Tuhan ini dengan hati terbuka.. Bukan merungut, tapi hati ini tak tertahan melihat keadaan budak2 ni menahan sakit.. Hancur hati Mummy sbb tak dpt segera mengurangkan kesakitan itu.. Sabar ye sayang??? Mummy setiap saat mendoakan anak2 Mummy segera sembuh.....

Nextweek Qila masuk school ye sayang... Cecepat baik batuk tu taw... Ariq plak cecepat pandai cakap taw sayang... Nanti Mummy upah hadiah besaaar... Qila pun sama...

Penat sangat lately ni.. Rasa nak gi mana short vacation lah dgn anak2... Tapi kemana ye....

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Rabu, April 20, 2011

Entry Khas untuk BEBEHKU

Alolololoooo...

Janganlah kau merajuk wahai Bebehku...

Setiap apa yang berlaku hanyalah salah faham sahajer...

Janganlah merajuk lagi... Buang yang keroh ambil yang jernih.. Daku memohon maaf di kejauhan dan keheningan tengahari yang sejok ini...
PEACE yo......

Dan tadi, aku dah gi farmasi untuk membeli segala yang disuggest uols untuk luka Ariq ni..

Yang ni aje ada uols...

Takpelah... Mencuba lebih baik dari tak buat ape2 ye tak???

Mekasih uols yang concern.. Terima kasih atas segalanya... ;)

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone