Catatan

Tunjukkan catatan dari April, 2011

New Orleans..

Imej
Yuhu... Lama aku tak update blog ni kan.... Harusssssssss bz uols.... Bulan ni memang agak bz memanjang kat office tu... Balik rumah pun dah malam... Takde masa nak update blog..... Anak2 pun terabai semacam je sebab hari2 Mummy balik lewat... Kerja banyak dan banyak sangat nak buat dalam satu2 masa... Due date pulak rapat2 so memang tak menang tangan nak buat itu ini..  Arahan bos pun memang dah takleh nak masuk otak dah... Pergh! Letih otak dan tenaga....

Tapi nak buat macam mana... Aku kena jugak lalui ape yang aku lakukan skrg so follow je lah flow yang ada.. Nak cerewet sangat, ko bukakle company sendiri... :P Habis cerita....

Ohye, ape kena mengena dengan ini entry dengan New Orleans?????????

Hehehehehe... Orang yang sangat aku cintai tak lain tak bukan, Sugar Daddy I.... Incik suami kesayangan skrg berada di New Orleans, USA... Bestnyeeeeeeeee dengar kan... Ni first time Bi belayar jauh sampai ke US.. Sebelum ni paling jauh pun Italy kot.. Entahle I tak ingat uols... Sebab yang…

Demi membahagiakannya...

Imej
Haritu kan kecoh sangat pas balik school, Qila tak berhenti kat telinga Mummy yang dia nak bag Mickey Mouse kaaannn... So petang jugak ke Jusco lah kite... Dengan harapan dapatle bag yang dihajati anak den tu haaa.....
Sampai je Jusco, terus tuju ke kids department.... Tapi sangat hampa bila tengok bag Minnie Mouse semuanye besaaaaaaaarr... Bag lebih besar dari anak aku.. Macam mana ni? Kalau tak beli sure Qila nangis guling2 kat Jusco ni kan.....
Tapi mata dia sebenarnye tertumpu kat Mickey Mouse.. Dia suak Mickey, bukan Minnie... Tapi Mickey Mouse semuanye color hitam... Gothic lah pulak anak aku nanti... Bag Mickey mmg banyak saiz kecik sesuai untuk Qila... Hati aku berbelah bagi... Nak beli ke tanak ek????
Last2 Qila nak color coklat.. Dia terus amik terus masuk troli.. Ko tengok tangan dia tak lepas pegang bag tu... Kalau tak dibelikan kesian le pulak.... Tapiiiiiiiiiiiiii.. Bag ni jenis tarik... Kalau letak kat bahu sakitle pulak sebab ade benda keras tu kan... Dahle masa keluar da…

Dilema....

Semalam kan Mama yang hantar Qila gi school.. So Mama duduklah kat school tunggu Qila.. So dia dapat perhatikan perangai bibik yang bengis tu.. Minah tu baru 10 hari kerja.. Dia yang masak dan assist bebudak ke toilet.. Tapi Mama tengok masa budak 3 tahun gi toilet, tiada siapa assist budak tu cuci punggong pas buang air kecil.. Bibik tu biar je budak tu kencing sendiri.. Aku tatau lah Mama silap ke ape kan tapi bibik tu mmg bengis.. Aku haritu try borak dgn dia, dia buat tatau je...

Mama dengar dia ckp on phone, dia komplen cikgu2 sana sume pemalas.. Sume budak2 yg buang air besar dia yang kena cuci.. Principle mmg ada ckp dgn aku, mmg tu keje bibik.. So aku risaulah bibik tu tak kids frenly.. Memang bengis macam kimak je muka dia..

Aku risau dia tak assist anak aku nanti.. Toilet tu bertangga, bahaya takut tergelincir.. Mama tu asyik dok zikir2 kat telinga aku naik rimas aku dengarkan.. Dahle aku risau, dia tambah lagi kerisauan aku dgn imaginasi dia yg macam2 tu..

Macam mana nak b…

Anak kesayangan saya dah masuk school!!~

Imej
Alhamdulillah......... A'qila dah selamat aku registeredkan di Q-Dees, Jalan Bachang.. Dekat dgn rumah parents Bi.... Atas permintaan atuk dan Daddy dia sendiri.....
Semalam, aku cuti.. Dan Qila pun memang dah ok sket dari demam, terus aku bawak dia ke school lepas routine check up di klinik... Adeke patot nurse suruh anak aku diet nasik sebab graf berat dia nak almost merah iaitu hampir obes.. Mangkok... Tapi takot gak sebab dia kata, kalau masuk kategori obesity, nanti kena check sebulan sekali... Adussshhhh...... So Qila, dengar tu ye nak....
So dalam pukul 10am gitu, kami dah sampai school Qila... Q-Dees ni dah lama so agak sarat sikit lah dengan barangan dan perhiasan lama... Tak macam Q-Dees di Cheng, masih baru dan nampak kosong.. Yang penting persekitaran kat sini lebih redup sebab awning di sekeliling school tak macam Q-Dees Cheng.. Panas sebab takde awning... Dan pool dia jauh lebih besar... Tu yang Qila suka tu.... Ni class untuk 3 tahun.. Dekat dengan toilet... Lucky ade …

Baju tidur baru..

Imej
Parents in law aku kan baru balik dr Pekan Baru... Macam biasa, diorg mesti belikan anak2 aku hadiah baju tidur.. Ihiks... 
Tapi tiap kali baju tidur yang anak2 aku dapat tu, mesti ngam2 soi je... Qila plak ketat sikit.. Akekekekeke... Nenek Qila belah Daddy memang tak reti nak agak badan cucu2 dia yang dua ni... Ihiks..
Tapi syukurlah kan dia ingat nak beli... ;)  Ariq punye muka tak bleh blah sungguh! Dia mamai sebab aku paksa dia bangun then terus mandikan dia.. But still mamai... Kami nak balik Klebang ni...... Kakak nampak segar.. Dah peluh so kebahle sikit badan dia... Demam dia on off lah... Masa demam ni, mata dia makinleeeee sepet...  Aik... Dah tidur 2 jam pun tak puas lagi ke sayang..... Tapi dia memang macam ni.. Asal naik kereta je, ngantok.... :P Kakak pun tak hilang nganyok lagi ke???? Jarang Ariq ade baju biru... Nampak baby pulak... Tak macho.. Ihiks... Sampai je rumah, masing2 terus amik posisi masing2 kat depan TV then terus request cartoon.... Terus mintak susu sorang sat…

Demam, pergilah jauh-jauh

Imej
Kesian A'qila.. Semalam sihat2 je... Tapi harini demam teruk.. Bila bagi ubat sihat dan aktif mcm biasa, tapi lepas 2 jam terus lembik.. Tadi boleh tertidur sambil tengok TV..

Dia kalau lembik tu means demam kuatlah tu.. Dan dia kalau tak larat tu memanglah dia btol2 tak larat.. tadi daddy dia call pun aku tak boleh tahan sebak ceritakan bagaimana qila start demam semalam.. kebetulaan dia call masa qila baru je tidur dan dia pun nak sgt cakap dgn qila tapi apekan daya, try gak kejutkan qila tapi dia mmg btol2 tak larat nak bukak mata.. so daddy cakap jugak dgn qila sambil qila tidur tu, aku tahu jiwanya dapat mendengar suara dan nasihat daddy... daddy pulak hanya dptt mendengar dengkuran qila.. jadilah...

demammmm.. pergilah jauh-jauh.... janganlah kacau anakku lagi... kesianle si tembam mummy ni.. hilang batuk, demam pulak menyusul.... :( nak balik klebang tapi hujan le pulak.. keta park kat luar sbb porch penuh.. susah nak bawak masuk barang dan anak2.. qila sayang, demam sket2…

Wahai blog!

Aku sangap gila ni wey...... Kelmarin gaji masuk (ada org kata gaji dah keluar)... Semalam plak gaji laki aku masuk.. Itu bermakna elaun laki aku bagi tetiap bulan pun masuk ar kan...

Patotnye semalam petang shopping groceries kat JJ tapi cancel sbb adik aku gi keluar dating.. Keta aku lak Mama pakai gi BTN.. Nak suruh aku bwk iswara Mama?? Tak kuasa aku stering berat gila.. OK fine lah..

Ingat pagi ni nak gi Holiday Inn ade warehouse Coach handbags dan Longchamp tapi... Aku kat umah mertua ni.. Malam tadi secara emergency balik ke sini atas arahan dr masa ke semasa yang aku perlu patuh.. Kalau tak markah SKT aku jatuh mendadakle kalau ingkar kata mertua.... Sampaikan aku tk dpt tgk AF mlm tadi sbb diorg tgk TV1 dan cite HMMW yang aku langgan kat astro first smlm kat umah adelah sia2 kalau aku berada kat sini arini... Damn...

Bosan!!!

Macam mana aku nak cabut jap ke Holiday Inn sedangkan aku dtg sini smlm pun pakai baju tido je.. Nak blk umah bersiap, hari pun malam... Tensyenny…

Dugaan demi dugaan..

Akhirnya menitik juga air mata aku ini.. Benda yang aku risau dan takutkan terjadi juga... Sangat tertekan... :(

Harini dahle Mama takde.. Tengahari tadi masa Qila tengah khusyuk2 tengok tv tetiba dia tanye aku, "Mummy.. Daddy mana?"

Terkejut aku.. Selama hampir dua bulan Bi sign on ni tak pernah pulak dia tanye.. Kalau dia teringat kat Bi pun, dia just cerita2 pasal Bi je.. Pasal nak ajak Daddy gi sana sini lah, beli itu ini lah.. Dan kalau aku tanye dia mana Daddy, dia sendiri akan cakap "Daddy works, carik duit.."

Tapi tadi, bila dia tanye, dan bila aku jawap, dia buat muka tak puas hati dengan jawapan aku dan riak muka macam kecewa sangat....

Terus dia diam...

Actually batuk dia mmg dah berkurangan lepas amik inhaler tu.. Alhamdulillah syukur..

Tiba2 lepas maghrib tadi.. Dia demam pulak.. Panas betul badan dia.. Patutlah masa aku sibuk masak tadi, dia just baring je.. Pas minum susu, terus tertidur.. Demam rupanye..

Aduhaaaaaaiiii... Susut batuk, demam pulak …

Pagi tadi..

Imej
Pagi tadi pukul 9 pagi dah keluar rumah.... Terus ke Mahkota Medical Center untuk jumpa paed yang rawat Ariq dulu untuk tengok keadaa Qila yang batuk sebulan lebih tak baik2 tu.... Tak sangka ek, almost 6 bulan tak datang sini tapi doktor tu tetap ingat Mummy... Ihiks... Harini agak ramai patient sbb banyak kes emergency c-sec so doktor Jessica Le tu on off kat klinik.. Kejap2 dia kena naik OT untuk deliver baby yang baru pas kuar dr perut.. Hehehe.. Ko bayangkan le.. Boleh plak dia kejap naik kejap turun ek.. Kalau aku, dah mabuk darah dah.. Akekeke... Masa kat klinik dua budak bertuah ni mmg tak reti duduk diam.. Kejap main slide, kejap main balloons.. Balloons Qila je dua kali meletop.. Heheheh.. Si Qila ade gak break jap minum susu tapi si Ariq?? Haraaammm... Dahle dia paling kecik yang main slide tu.... Berebut lak tu dgn bebudak besar lain.. Tak padan kecik... Tapi budak cina baju kuning belang2 tu rajin plak tolong Ariq... Siap tolong Ariq panjat dan pegang Ariq bila dia nak turu…

Cepatle sembuh sayang2 Mummy ni..

Imej
* tengah tengok cartoon timmy.. 
* mulut dah menguap tp tetap nak tgk tv..
* suka nau tgk dekat2
* si kakak tgk sambil landing...
* menguap lagiiiii
* kakak side kick, adik gigit Lately ni agak besar dugaan aku ni.. Anak2 sakit bersilih ganti.. Start dr Qila yang batuk berulang2 dah 2 3 minggu.. Masih batuk menyerang pd sebelah malam.. Kesian sangat tengok dia batuk..

Ariq pulak tetiba diserang rashes yg sangat teruk di punggong dan dada.. Baru je baik rashes tu, kena alergi pulak... Aduhaiiii... Tak tertanggung rasanya dia nak menahan sakit dan pedih..

Kesian anak2 Mummy ni....

Walaupun sakit, anak2 Mummy tetap happy dan ceria mcm selalu.. Lasak jgn cakaplah.. Bila dah penat si Qila tu mulalah batuk.. Ariq pulak mula lah berpeluh dan start le tergaru2.. Haih..

Mummy terima dugaan Tuhan ini dengan hati terbuka.. Bukan merungut, tapi hati ini tak tertahan melihat keadaan budak2 ni menahan sakit.. Hancur hati Mummy sbb tak dpt segera mengurangkan kesakitan itu.. Sabar ye sayang?…

Entry Khas untuk BEBEHKU

Imej
Alolololoooo...Janganlah kau merajuk wahai Bebehku... Setiap apa yang berlaku hanyalah salah faham sahajer...Janganlah merajuk lagi... Buang yang keroh ambil yang jernih.. Daku memohon maaf di kejauhan dan keheningan tengahari yang sejok ini...
PEACE yo......Dan tadi, aku dah gi farmasi untuk membeli segala yang disuggest uols untuk luka Ariq ni.. Yang ni aje ada uols...Takpelah... Mencuba lebih baik dari tak buat ape2 ye tak???
Mekasih uols yang concern.. Terima kasih atas segalanya... ;)
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone