Jumaat, Februari 25, 2011

Misi mencari roti canai Bangi

Kesinambungan daripada kisah kami tidur kat Bangi cuti maulidur rasul tu kan, pepagi tu bangun terus cargas gi klinik... Risau sebab tetiba tengok bibir Ariq pucat semacam..

Tapi bila sampai je klinik, ligat macam gasing okaaaaaaaaaaaayyyy... Terus merah menyala bibir dia.. Doktor kata Ariq bukan kena campak.. Tapi just hot rashes je sebab dia memang tak tahan panas.. Yelah sibuk dengan kenduri kahwin, gi zoo lagi sehari dua sebelum tu... Dan cuaca mmg panas berdengkang... Jangan kata Ariq, I pun tak tahan uols...
Ni masa kat klinik... Masa masuk bilik doktor Ariq mengamuk okay tak puas main kat luar.. Geram betul I... Bila Bi bawak masuk car tu dalam bilik doktor, dia gi meniarap kat atas lantai tu sambil main car.. Boleh???? Anak sape ni perangai mcm ni??? Haih.....

Pas ke klinik, weols ingat nak pekena roti canai tapi disebakan dah nak dekat pukul 11am, sume pun dah tak jual roti... Ape daaa...
Sian Qila teringin sangat nak roti canai.. Last2 makan waffle jeghs.....
Ni budak mengamuk lagi nak minom air tapi Mummy bagi sket je.... Adooyaaaaaaaaaaiiii...
Sampai kembang lobang hidung minom air milo..... Minom nye sket tapi main je lebeih.. Mana Mummy tak geram! Panasnye cuaca harini.. Rimas betul...
Bebudak ni mmg comot yarabbi sebab makan waffle cicah coklat... Memang habis kena baju semua.... Lantak le nak oi... Mummy tak kuasa dah... Bukan Mummy yang basuh baju pun kan... Nak buat ape pun buatle.. Mummy kepanasan ni wey..... Semua ni kuar mmg tak mandi pagi.. Tu sbb melekit!
Kakak tunjuk peace dia pun sebok nak tunjuk peace...

Petang tu gak kami terus balik Melaka....

Lusanye, ke KL balik.... Addoooooyaaaiii.. Nak muntah ijau dah tengok hiway plus tu hokay........

Huhuhuhu...

Selasa, Februari 22, 2011

The Grato, Bangi..

Lepas keluar dari Zoo, kami terus shoot ke Bangi.... Singgah rumah Wynn dulu untuk mandikan anak2 kemudian keluar balik ke kedai Wynn & Yaser kat Seksyen 3, Bandar Baru Bangi tu... The Grato nama kedainye....
Meh bergambau dulu.... Time ni hujan le pulak tapi sekejap je.... So duduk berhimpitan sekejap... At first Qila dgn Ariq behaved gak.. Tapi bila masing2 dah puas makan, mereka mengaaaaaaauuummmm kebosanan!

Suka tgk gambar atas tu... A'qila dengan peace-nya yang tak sudah2.. Ariq tengah kembung pipi makan fries! Hehehehe..
Nilah Faznor dan Wynn kawan2 baik I masa kat UKM dulu.. Almost 5 years tak jumpa Faznor, dan Wynn last jumpa masa kat Genting dengan Qila dulu.. Eh, takle ade sekali masa Wynn datang Melaka.... Wynn tayang baju BB baruuuuuu..... :P
Memang anak2 I paling lorat kat sana taw... Geram sungguh... Ariq menjerit... Qila berjoget... Last2 I dan Bi decided kami tidur rumah Wynn je malam tu sebab macam tak puas jumpa dan bergosip gituh....
Budak yang kuat minom air!
Nak gak bergambar dengan Faznor......... Diorg sume stay kat Bangi.. Sesekali berjumpa mana cukup sejam dua uols!

Nak tengok ape I makan????????

Tadaaaaaaaaaaaaaa.....

Seafood Carbonara super malatops!!!!
Ohye, The Grato memang menjual pasta je... Yaser kan Italian Chef.. Semua harga adelah sangat2 berpatutan dan rasa makanannye??? Memang malatops! Uols boleh pilih nak pedas ke.. Atau tanak pedas... I pilih pedas tapi OMG.!!!! Sedapnyeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee.... Sangat cheesy dan pedas2 manja gituh!

I ni actually bukanle penggemar pasta2 ni pun.. I tekak melayu uols... Tapi Seafood Cabonara ni memang terbaek lah uols! RM7.00 sahaje! Dah separuh ngap baru teringat nak amik gambar ok??? I siap tambah Beef Lasagna yang lagikkkkkkkkkkkk lupe nak amik gambar! Lasagna tak ingat berapa harga.. RM11-12 sahaje kot... Memang sedap!! I bukan nak iklan ke nak bodek ke ape ek.. Yaser mmg pandai masak.. Semua sos adelah HOME MADE ok... Takde nak tiru2 sos mana2 supermarket ye... Hehehehe... Dan ofcos takkan sama kat mana2 tempat sekali pun!
Ni plak Sizzling Lamb Steak/Chop uolssssssss... RM10.90 sahajaaaa!!!! Takde rasa kambing langsung! Hehehe.. Sempat gak rasa sepotong... Adddooooyaaaaaiii.. Sedap gilaaaaaaa... Sekarang baru I faham kenapa Wynn boleh tergamak nak makan pasta atau steaks hari-hari sebab memang sedap laaahhh! Memang tak jemu pun kalau nak telan hari2.. Serius....

Pasal ni jugakle I meronta2 nak buat carbonara sendiri dan mintak resepi carbonara kat kawan2 fb gitu..... Teringin nak makan lagi tapi jauhle pulak Bangi tuuuuuuuuuuuu... Nak mintak resepi kat Chef Yaser tapi maluuuuuuuu.. Heuheuheuheu..

Hermmm... Pada yang nak try makan kat sini, jangan malu2 ye.... Lokasi kedai senang je.. Gi cari Fasa 3, pastu tanyelah org kat mana Pasta Station ataupun The Grato ni mesti org ramai akan tau punye....

Uols takkan menyesal punye.... Chef Yaser memang the best wooo sebab dia ade turun padang melayan customer dan ade pulak assistant yang sangat can do.. Wakakakakakaka...

I pun nak gi makan lagi seminggu dua lagi InsyaAllah....... Hehehehehehe...

Opppssss lagi.... Sila LIKE The Grato punye facebook ye uols... Muaccchhss!~

Isnin, Februari 21, 2011

Zoo Negara yang soooo - soooooooooo

Kan pepagi buta on Monday tu I dah bising2 kat fb pasal Ariq disyaki kena campak sebab badan dia penuh naik ruam merah2... Dia kan demam dua tiga hari sebelum tu.. Mahu I tak risau... Risau sangat tapi dalam risau2 tu kami teruskan gak program untuk bawak bebudak ni ke Zoo Negara sebab dah janji dengan Qila nak tengok lion dengan bear... Janji harus ditepati uols kalau tak anak2 tak respect kite.. Tapi memangle haih panas betul KL aritu..... Sian Ariq, makin naik merah2 badan dan muka dia..... Tapi bila sejuk, kurang le pulak...

So kami gerak dari Subang lebih kurang pkl 10 pagi.... Qila tanak duduk kat dalam carseat.. Geram betul Mummy dengan dia yang lately sangat ngada2... Tengok tu, kelmarin masa wedding Ariq dah cakar muka Qila... Habis bertanda muka dia kat bawah mata belah kanan tu... Sian anak Mummy... Tulah, buli adik lagi....

Otw ke Zoo, Daddy sempat singgah kat Jalan Raja Laut beli minatang ni.. Murah gilos dia kata.... Buat semak kereta je taw padehal kat umah dah ade 2 3 helikopter tapi main nye tidaaakkk... :P Tapi nasib baik pas kuar dr Zoo, Daddy ngam2 dapat masukkan kotak heli ni kat belakang.. Besar gak bonet keta ek boleh nak sumbat 2 strollers, bakul susu, luggages baju dan kotak heli yang gedabak ni.. Pandai Daddy susun barang... :P Mummy memang tak suka berhimpit dalam kereta.. Rimas!

Sampai Zoo tepat jam 12 tghari.. Terus serbu carik makan dulu..... Nasib baik ada kipas kuat kat sini so boleh makan dengan tenang..... Mummy sempat beli portable fans sorang satu untuk anak2 Mummy dan Qila telah pow Daddy belon giraffe yg panjang tu padehal kat rumah ade je minatang tu.. Buat susah nak bawak je.. Haih.... Last2 adik dia yg jadik tukang bawak....

Tu.. Gigih Ariq tolong pegang giraffe kakak dia.. Masa ni dalam tramp.. Nasib baik uncle bawak tramp tu sporting tunggu kami dok hangkut dan lipat strollers utk naik tramp... I mmg tak bawak handbag.. Sehelai sepinggang sebab nak ringkas & senang.. Panas2 buta ni takde maknanye nak bergaya... I tak faham nape ade org gi zoo boleh pakai heels atau wedges tinggi2 pastu sibuk dukung anak dgn handbag bagai... Adooooiii.. I tengok I yang meroyan rimas ok... Dahle panas! Hahahahaha...

Minatang pertama yang kami tengok lepas turun dr tramp adelah Lion Africa ni... Besaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarrr!! Kagum Qila dan Ariq tengok.... Sorang2 siap buat bunyik auuummmmmmm!!!! Kepala dia lebih besar dari engine kereta Daddy!

Tengah leka tengok Lion....... Ariq tetap setia pegang giraffe kakak dia.. Hehehehehe...

Suka hati dia.. Kadang2 dia lemau gak sebab Ariq memang tak tahan panas.. Lagipun I jarang bawak dia keluar tgh2 panas ni..... Selalu asyik gi shopping mall je... Lagipun Ariq memang putera lilin sket... Kejap2 I kipaskan dia atau renjis muka dia dengan air.. Bagi dia sejuk sket.. Silap I tak bawakkan sleeveless utk Ariq pakai...

Qila gak takde hal punye.... Kejap diri, kejap duduk... Memang berbaloi bawak dia gi zoo masa dia dah petah bercakap ni kan....

Daddy sibuk dengan camera bagak dia tu....... Mummy sibuk dengan BB... Sampai panas BB Mummy asyik amik gambau dan upload kat fb... :P

Qila pow Daddy lagi...... Terkejut I bila tengok dia pegang bukan main besar lolipop.. Bukannye makan sgt pun... Last2 buang je sebab takde sape larat nak habiskan... Haih.....

Masa ni tengah tengok show... Suka sangat Qila tengok sea lion yang dia panggil dolphin.. Heuheuheuheu... Mummy tak banyak amik gambar pun.. Tunggu jelah gambar dari camera Daddy ye...

Masa show Ariq dah tertido... Terpaksa bukak sket baju dia sbb badan dia dah lencun peluh.... Dah berkipas bagai tetaaaaaaaaaap peluh! Merah2 tu tetap naik tebal... Risau sangat... Tapi nasib baik itu sebenarnye bukan campak.. Just hot rashes je sebab Ariq memang tak tahan panas...

Half way dia bangun terkulat2 join tengok sea lion main ball..... Show kejap je dalam stgh jam.. Pastu kami pun shoot Bangi untuk jumpa best fren Mummy kat sana....

Ingat nak balik Melaka malam ni gak tapi haraaaaaaaaaaaaammmm... Heuheuheuheuheu..

Empire oh Empire......

Day 3 kat KL, baru ade can nak jengah Empire.. Dua hari sebelum tu dah serbu GM dgn Aeon Bkt Tinggi... Boringgggg...

Masa ni hari ahad sehari lepas wedding cousin I tu.. Oklah tak ramai sangat orang... Patutle orang Subang suka datang sini.. Memang best utk shopping dgn anak2.. Kalau macam KLCC atau One Utama tu, kim salam ar kan.... Eh tapi lama kan tak gi The Curve.. Rindu lak nak gi sana.. Bi sayangggg.. Sebelum Bi on, kite gi the Curve nak?? Ling banjeee.. Huhuhuhu...
Hari tu sangatle panas ok... Sakit kepala I nak pandang luar kereta sebab ade orang dah rembat I punye sunglass... Dumpuk btol... :P Geram betul tengok muka dia yang bolat mcm kobis bunga ni.. Rasa nak picit2 je.. Rasa nak geget2 sampai lunyai... :P

Sangat sedih okay sebab sepanjang kat Empire, cuma beli toys dan baju anak2 jerrrsss.. I loponggggg je molot Bi tak offer ape2 pun untuk I... Huhuhu...
1st shop yang dituju adelah toysRus.. Haruslah Bi bagi tiket pada anak2 dia haaaa ko pilih ape ko nak nanti Daddy bayau... Qila sangat over excited.. Sume kite offer dia, dia amik then letak kat dalam stroller... Dia tu jenis tak meminta itu ini (kecuali balloons dan main rides masuk syiling tu), tapi bila kite tanye, Qila nak ni tak??? Semua dia nampak dia akan suka then angguk kepala then terus amik dan letak dalam stroller.... Sangat comel sebab dia lari sana sini bila kite panggil dia untuk dia pilih toys ape dia nak.... Suka sangat tengok dia happy..

Semua toys Daddy beli dua.. So takdelah diorg berebut.. Tapi one day kena gak ajar Qila dan Ariq untuk share sesuatu kan.. Sampai bila nak dapat semuanya sorang satu kan?? Kena belajar share gak tapi as for now, takpelah beli je dulu sorang satu... Diorg pun kecik lagi.. Selalu nak main sama2..
Aktiviti biasa kalau dah sampai mall... Happy diorg tapi slowwww je minatang ni gerak.. Tengok muka bebudak ni pun mcm nak tido je.. Hahahahah.. Tengok Ariq mcm dah sama besar je dengan Qila...
Ape lah busu Boy amik gambar tercrop kepala Garfield.. Ohye, buat Gee.. Sorrylah aku bukan tanak jumpa kau.. Tapi aku datang Empire bawak mak, bibik dan adik aku.. Kang bosan lak diorg nak menunggu kita berjumpa kan?? Sorry sangat... Next time ye bebeh....
Pas toys, Qila dan Ariq pow Daddy baju pulaaaakkkk.... Nasib baikle Mummy dah shopping baju sehari sebelum datang KL so Mummy tak heran sangat nak shopping.. Lagipun kalau ramai2 rombongan mcm ni, takde nafsu nak shopping barang sendiri sebab ramai nau yang tunggu.. Kalau barang anak2 takpe.. Tapi untuk diri sendiri, rasa tak best lah.. Tu sebab I suka shopping sensorang.. Tak suka lah org dok tunggu kite pilih2 barang... Nanti mesti terpilih yang tak berkenan sangat.. Hehehe.. :P

Kitaorg kat Empire tak lama sangat kot.. Lepas tu masing2 dah lapar, gilah carik makan.. Konon nak makan kat Serai tapi full house lah pulak... Kempunan mek uols!

Pastu, terus keluar dari Empire dan tunjukkan arah busu Boy untuk balik Melaka.. Dia satu kereta nak balik Melaka tapi I nak stay lagi semalam dua sbb ade agenda lain... Bibik pun I hantar balik sebab menyemak je kan.. Hehehehe.. So alang2 dah ke arah Sg Besi tu, terus Daddy ajak singgah Bangi.. Pekena D Limau Nipis yang super malatops tu!
Sepanjang perjalanan.... Dua2 anak2 tercinta TIDOoooooooo... Dah sangap Mummy tak tahu nak gi mana sebab diorg tido... Nak gi Festival Wow Putrajaya tapi tak sanggup nak redah panas.. Nak singgah Ariani Bangi tapi bila fikir2 balik, esok je lah singgah Ariani sebab esok I akan jumpa Wynn kat Bangi... Sudahnye kami tapau je D'Limau Nipis tu then makan dalam kereta sbb anak2 tido..
Yummmmmieeehhhhh... Tak padan dengan batuk ok....
Memang penat btol dua2 budak ni... Lama diorg tido....

Sudahnye, kami terus shoot ke PJ untuk jumpa kawan Daddy yg baru bukak baby shop under francis susu.ibu.com kat PJ nun......

Takde amik gambar pun sebab Mummy malas.. Hehehehehe.. Petang pulak ujan lebat... Sebelum balik ke Subang balik, kami ke Klang dulu amik door gifts yang tertinggal kat wedding semalam.. Dah tengah malam baru sampai Subang... Penat gilaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

Next entry pulak pasal kami gi Zoo ye... :)

Musim AF sudah tiba.. Click sini cepat! AF9

Ahad, Februari 20, 2011

Anakku si flower girl..

Pertama kali dalam seumur hidup A'qila jadi flower girl di wedding cousin Mummy... Yelah arwah abah Mummy anak sulung dari 9 adik beradik.. So sepupu sepipit sume muda2 lagi.. Ade yang dah kahwin pun baru beberapa kerat.. Yang masih belum kahwin melambak2 lagi uols... :)

So ni wedding cousin Mummy kat Klang nunnnn... So Oni Qila (mak sedara Mummy tu) nak sangat Qila jadi flower girl.. So dia belikan sekali dress hitam kelabu ni utk Qila.. Comey sangat....

Qila memang suka lah kan dapat pakai baju cantek2 macam ni... Kembanggggg je idung dia bila org dok puji dia cantek... Huhuhu..

Daddy sibuk amik gambar sana sini walaupun dia bukan official photog.. Gambar Mummy seposen pun Daddy tak amik.. Sentap btol... Baru Mummy nak tunjuk uols baju malatops purple Mummy yang menyiksakan ni...

Hahahahahahahah... Ada anak kecik lasak macam kedidi tu mana boleh nak melaram uolss.. Dengan lengan yang lebar siap bermutiara bagai tu, dan material kain yang lembut mmg rasa nak nangis bila kena air sirap! Nak2 lagi bila Qila gi lap tangan dia yg penuh minyak kat baju Mummy.... Meroyaaaaaaaaaaaaaannnnnnn!!!!!

Tak cukup dengan itu, dengan baju yang vouge tu kena cebok anak berak uolsss!!! Huwaaaaaaa.......... Sadis tahap puaka hokeng...

Apa?? Bibik kan ade??

Helllooooo...... Tak semua pasal anak aku pas kat bibik ye... Ade gak aku buat sendiri.. Aku ni mak, kalau tanak buat sume tu baik takyah beranak... :P

Tetiba emo kan...

Dahtu, janganle merungut... Heuheuheuheuheuheu.... Bukan merungut uols... Mak cerita je sebab mak rasa macam kelakar le puloks.. Terkial2 nak senteng lengan vouge tu dalam toilet masa nak cebokkan Qila... Kuikuikuikui...

Ohye, pengantin lambat sangat jam 2pm baru nak sanding.. Anak I dari jam 11am dah siap cun malatops... Tu sebab suruh dia makan duku.. Takot lapar lah pulak kan.. Tapi seksa lah nak melayan dia bagi jangan bosan atau ngantuk kan... Huhuhu...

Dia siap bermake up masa ni tapi tak nampak sangat.. Light2 jers....

Ariq baruuu je bangun tido.. Lena dia tido bukan main lama kat dalam bilik..... Tu yang bangun tu dia hyper semacam... Tak duduk diam uols...

Walaupun masa ni masih mamai2 kucing......... Peace tetap nak tunjuk ok...

Handsome sungguh dia dengan kemeja lengan panjang niiiiii...

Ohye, ni semua gambar dari BB I.. Dari camera Bi I rasa Bi tak transfer pun lagi.... Ni aje gambar yang ada masa bersanding.. Masa berarak memang lawak gila sebab Qila asyik nak pandang belakang nak tengok kompang... Maybe jugak dia malu sebab ramai gila orang amik gambar.. Kepittttt je dia jalan nak tabur bunga pun malu....

Dah start menguap tu yang tak tahan... Belah kanan dia Kak Husna.. Cousin I, anak mak busu I.. Qila paling rapat dengan Husna.. Tu sebab sepanjang majlis tak susah nak jaga dia, dia asyikkk berkepit dengan Husna...

Ini lah cousin I.. Yang laki tu... Kahwin org Raub.. Ko tengoklah Qila tu bukan main kepit Kak Husna dia....

Bunga dalam bakul tak luak langsung.... Masa ni baruuuu diorg sibuk nak baling bunga tu... Dah semua kids dok serbu depan pelamin sebab diorg ingat flower girls tabur gula-gula.. Wakakakakaka... Yang serbu depan pelamin termasukle Ariq!


Hahahahahaha.. Kan? Pengantin bengaaaanngggg je.... Naib baik ni majlis belah lelaki.. Takde hal kalau tak protokol sangat kan?? Ngeeee....

Masa pengantin makan beradap, habis pelamin diserbu budak2.. Hehehehe... Nasib baik hari tu ujan sekejap kalau taaakkk... Panas berdengkang! Masa ni lah Ariq dah start kena hot rashes...

Percutian kami tak berakhir disini, pastu hari berikutnya shopping trip ke Empire dan trip ke Zoo...

Next entry please.... :)