Isnin, Januari 31, 2011

Kalau Daddy ade, makan apa pun diorg selera...

Bebudak ni, kalau Daddy ade... Bagi makan ape pun bukan main selera lagi... Sayu hati tengok diorg ni dan terus rasa nak nangis bila tengok diorg selera macam ni.... Uols takkan faham... Sayu tau.. Sebab dalam hati ni sentiasa tahu bahawa rasa kegembiraan ini takkan kekal lama... Beberapa minggu lagi semuanya akan kembali suram... :(
Ariq dah mula berselera makan sejak Mummy bagi makan vitamin.. Ape yang dia nampak semua dia nak.. Comel sangat bila dia sebut "NAKKKK".. Sekarang ni dah pandai kalau nak air, dia akan ke dapur sambil tunjuk cawan then sebut "nak nak nak".. Kalau nak susu pulak, dia akan ke arah bakul susu dia.. Kalau nak vitamin, dia akan tunjuk kat meja tempat letak vitamin tu.. Hehehehe...
Si Qila jangan cakaple.. Dia paling happy dan selera bila Daddy ada... Tak habis2 dia puji doughnut ni sedap.. "Best... Sedapnyeeee Daddddyyyy.. " Mana lah hati I tak sayu........
Ariq ni suka sangat makan guna tangan kiri tau... Puas di ajar.... Geram Mummy...
Hahahahaha.. Tak cukup jari, sampai tapak tangan dia jilat okay... Sedap sangat ke sayangggg???
Happy sangat bila anak2 dah ade selera makan balik... Senang hati Mummy macam ni.... Kalaulah boleh selalu mcm ni kan best... Hurmmm...
Masa ni actually diorg dah siap2 nak amik Mummy kat office tapi Daddy tak sempat balik rumah untuk ambil diorg dulu sebelum amik Mummy.. So nenek cakap lama diorg tunggu kat luar... Nasib baik Daddy bawak balik doughnuts... Malam tu Daddy ajak kami pergi Jusco nak bagi upah bebudak ni main kat Funzone sebab lama tunggu Daddy siangnya tu..

Tu next entry ye sebab ade kisah sadis berlaku.. Huhuhuhu...
Nakal kan muka Ariq?? Dia makin cheeky dan notty.. Geram tengok... Sejak Daddy ada ni, dua2 orang selalu tidur lambat... Mainnnn je 24hrs dengan Daddy.... Banyak sangat gambar dan cerita Mummy nak share ni..
Nyum nyum nyum.......

Ade sesape terliur?? Hehehehehehe.. Oklah.... Nak sambung buat kije... Huhuhu...

Membelek barang yang Daddy beli.. (part 1)

Daddy memang suka beli yang bukan2 tapi syok....

Kali ni nak tahu Daddy bawak balik ape???
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!
Tilam angin uolsssssssss.....
Ko tengokleee.. Masa Daddy tengah sibuk nak pump tilam angin tu, Si Ariq sibuk pulak nak mop lantai... Haaaaaaaaiiiiiiiiiiiihhhhh......

Notty notty si Qila, takleh tanding notty si Ariq... Kedidi betul...
Qila setia tunggu tepi masa Daddy nak pump.. Tapi si Ariq, masih belum boleh mendengar arahan...
Tiup pakai benda alah ni je.. Pakai battery...
Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... Yang conquer haruslah si Qila ye uolssss.... Heaven okay... Mummy dengan adik minggu depanle baru dapat nak try... :P

Takpeeee.. Mummy dan adik bagi can...

Huhuhuhuhu... Siap pakai earphone dengar musik lagi... :P

Susu Qila tak kering lagi walau ade ramai anak..

Kuikuikuikui....
Dengan muka yang penuh semangat berkobar2, menyusukan anak sulungnya itu........ Bear belum kenyang katanya...
Siap nak tunjuk peace.. Percayalah uols... Walau sibuk macam mana pun, Qila akan luangkan masa untuk breastfeed semua 'anak-anak' dia... Pas Bear, bf PoPo pulak... Pas PoPo.. MiKi pulak... Pas MiKi, Barney pulak.... Heheheheheheh.. Banyak betul air susu Qila yek.. Hahahahahahaha...Tapi Qila just susukan kat sebelah kiri tek aje.. Hahahaha... Comel sangat dia letakkan moncong Bear betul2 kat tek dia... Tak geli ke huh??
Seorang Mummy yang baik... Sambil tengok cartoon dia tak buang masa untuk bf anak2 dia...

Nguahahahahaha...

Qilaaaaa... Qilaaaa...

Jangan esok2 Ariq TIRU sudahleee... :p

Jumaat, Januari 28, 2011

Terima Kasih Bi.........

Sebenarnye, I dah lama sangat nak pakai BB ni tapi Bi kata dah ramai sangat orang pakai.. So dia tanak belikan.. Dia kata design BB buruk gila.. Dia suka belikan I sesuatu yg lain dari yang lain tapi semua brands yang dia suggest I tak minat nak pakai... Bagi I, yang penting boleh berinternet secara sembunyik2 dan tak perlu nak pakai netbook... Nguehehehe... Dan yang paling penting... Senang nak update blog.. Dan ade camera yang bagus beserta screen yang besar...

So bila Bi dah kata macam tu, terus I tukar passion & fikiran... I teringin lak nak pakai Iphone 4 tapi macam tak sesuai dengan I sebab I mmg tak 'masuk'dengan konsep 'touch screen' sbb I cepat baran kalau susah/lambat nak taip sesuatu.. Lagipun I just suka dengan kualiti camera Iphone je, lain2 macam tak berapa sangat.. Bila org tanya kenapa I nak pakai Iphone I akan jawap, saje nak nampak class padehal bukan sebab teknologi.. Hehehe.. Dengan phone Bi pun I selalu hangin sebab touch screen... Jangan kata phones.. Dengan garmin pun I hangin sebab touch screen.. Hahahaha.. Taurus memang panas baran uols.... Lagi mau tanye..

Terus I decided, better takyah lah kot nak pakai Iphone.. I tak suka main games.. I lebih pentingkan blogging so....... I pilih BB...

So, lastweek I saje je cuba nasib dan cakap dengan Bi, I nak jugak pakai BB sebab rasa mcm dah ketinggalan zaman sangat kalau tak pakai.. Sana sini org pegang BB & Iphone ok, I bengang... Hahahahaha.. Gedik kan? Siap I cakap dengan dia, sanggup nak bayar separuh kalau Bi tanak belikan jugak..

Kesian Bi.. Setiap kali dia sign off, I mesti pow dia handphone... Atau netbook baru.. Padehal hp sebelum ni baru je beberapa bulan....

Tak sangka, harini Bi tunaikan permintaan I walaupun dia bukan belikan yang I nak, tapi takpelah.. Syukurle dari takde kan... Maybe Bi kesian sangat kot sebab sejak last year mintak BB baru kali ni dapat... Tapi bagus gak sebab last year, BB punye kualiti gambar still teruk.. Skrg dah ade 5mp ok lah sikit kan... Terpaksa down grade sebab phone I skrg ni camera 8.1mp.. Huhuhuhuhuhu...

Yang penting phone baru.... Part paling malas adelah nak copy phonebook dan data lain.. Haiyoooo...
Inile BB baru I... Jadile dapat Bold 3 instead of Torch.. I suka Torch sbb feeling2 Iphone tapi tetap ade keypad untuk menaip.. Tu yang best tu.. Kalau rasa nak taip laju bukak je slide dia tapi takpelah sebab I ade mission baru... Seminggu dua lagi I akan pujuk Bi beli Torch so I akan tukar2 pakai dengan dia... Nguahahahahahahahah.... Harap2 Bi tak baca ni.. Hahahahahahaha...

Ape2 pun, terima kasih sayang..... Sebab layankan karenah Ling yang ngada2 ni... Bukan Ling tak syukur ape yang ada, cuma Ling ni kureng mudah puas hati dengan sesuatu gajet baru mahupun yang lama... (Padehal kau cepat bosan) Heuheuheuheu...

Terima kasih sayang...... Terima kasih untuk segalanya...

Ling suka BB baru ni..... Tapi tak reti guna... Tapi malas nak baca manual... Huhuhu...

Oklah uols, I nak join anak2 I tido... Letih gila sebab dari pagi subuh dah keluar rumah.... Tapi pun main indoor je sebab cuaca teruk.. Sejuk gila ni... Feeling2 kat UK uols.....

Oppppss... Entry ini bersiaran langsung dari Genting tapi bukan pakai BB.. Pakai netbook jers...

Selamat Malam uols!!!

Khamis, Januari 27, 2011

Aktiviti pertama yang wajib buat bila Daddy balik...

Shopping groceries kat Tesco le ape lagi... Nguehehehehehe.. Bila lagi nak pow Daddy kaaann??? :P

Lagipun Qila lama betul tak gi Tesco... Berzikir2 dia kat telinga Daddy hari ahad tu nak ke Tescoooo nak ke Tesco hari ahad tu Mummy sibuk teman nenek amik pingat so takde masa nak gi Tesco... Sampai terbawak-bawak dalam tidur menangis tak dapat gi tesco.. Adoyaaaiii...

Jadinya, hari Isnin baru dapat ke Tesco lepas office hour...
Alololoooo... Sampai2 je terus mintak nak naik benda alah ni......
Adik pun sama... Ape kakak dapat dan buat dia mesti jadi die-hard-fan kakak dia.. Followwwwwwwww je semua yang kakak dia buat...
Bibik lorat sama memilih batang mop untuk dibeli.. Kau pilihlah mana kau suka ye, mak tak amik port benda2 macam ni.... Bagi aku, janji lawa dan colorful.. Nguahahahaha... Tapi minah ni bukan main suka laki I dah balik taw... Over.. Nyampah plak... Laki mak tu okaaaay... :P
Kaki I sakit gila okay... Bayangkanle I pakai heels 4 inch jalan satu Tesco.. Tak terfikir nak beli selipar murah2 then pakai.. Everytime berhenti jap untuk pilih barang mesti I akan bukak kasut... Huhuhu... Bukan lenguh tapi sakit kat bahagian depan sebab mengerekot.. Huhuhu..
Daddy tukang pilih, Qila tukang try... Tak berkenan sungguh I dengan mop ni.. Kulup je rupa dia.. Huhuhu..
Alololoooo... Anak manja Daddy sikit2 nak ciom sikit nak ciom.... Mummy Daddy tanak ciom ke????????
Suka betul dia dapat choo choo train ni... Qila panggil stickers ni as choo choo train, sebab everytime nak balik school, Teacher Wawa suruh beratur (choo choo train) then dia akan bagi sticker seorang satu pada semua kids.. Heheheh.. Tu sebab Qila suka dengan stickers ni... Habis semua orang dia tampalkan.. Pastu kena cakap 'Thank You Teacher' kat dia... Heuheuheu..
Mummy dengki gi tampalkan kat pipi dia.. Mummy, Daddy dan Ariq semua ade tampal kat pipi masing... Bila turn bibik je, Qila nak tampalkan gambar MONKEY kat muka bibik okay...

Tergelak besar I...... Padan muka bibik.. Sesuai nokkkkkksss... Wakakakakakakakakakaka....

Sorrylah uols... Bukan takde masak nak update blog... Keje melambak2 kat office.. Kat rumah pulak nak makan pun takde masa.. Hehehehehehe.. Sabau yeee..

Selasa, Januari 25, 2011

Bila turn Mummy nak duduk kat riba Daddy plak ni??

Hok alorrrrr... Tahule orang tu dah ade Daddy.... Sikit2 Daddy..... Sikit2 nak Daddy... Sikit2 nak dengan Daddy.... Tido pun tanak tido macam biasa, nak macam ni sambil leisure2 dengan Daddy.... Huhu...

Siaaaaaaaaaaannnn Mummy... Bila turn Mummy nak duduk atas riba Daddy mcm ni Qila oooiiiiiiii.... Tak aci ar macam ni..... Mummy pun nak manje2 gaaaaaaaaaakkk...

Muka tu takbleh blah sungguh! Iye iye je dengar lagu tu Qila oooiii... Mata tu macam dah tak boleh nak bukak lagi....

Sambil2 tengok video music kat lappy Daddy.......... Santai sungguh!

Jelsssssssssssssssss Mummy tengokkkk.. Huhuhuhu....

Ape-ape pun yang paling best dan seronok adelah Ariq... Dia boleh main ape sahaje toys dalam ini rumah tanpa gangguan sesape.. Hahahahahahahahahaha... Syurgaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa bak kata Ariq... Takde orang lepuk dan tolak dia... Hehehehehe.... Mainle semua toys sampai lebam! Huhuhu...

Ohye, Ariq dah kembali tido dalam cot.. 1st day, dia lena tido sampaile ke pagi... 2nd day, dia merengek-rengek nak mintak turun jam 4.30 pagi... 3rd day pulak iaitu semalam, pukul 1 pagi dia dah jerit2 nak join tido sama kat atas katil.. Adoyaaaaaiiiiiiiii.... Macam sardin kami kat atas katil pagi tadi uolssss..... Aircond pun rasa tak rasa jeghs! Huhuhuhu...

Tapi jangan tak tahu...... Rasa itulah yang paling indah yang kami tunggu-tunggukan selama 6 bulan ini.... Ngeeeeeeeeeeee....

Isnin, Januari 24, 2011

Detik-detik kepulangan Daddy...

I betul2 tak sangka Bi akan pulang sehari awal... Ingatkan esoknye baru Bi sampai... Pagi tu dalam jam 8.30 pagi, tiba2 Bi bagitau pukul 9.00 am tanker akan masuk port Sg. Udang.. Aik.. Ingatkan ahad baru sampai... So memandangkan maybe tengahari baru Bi balik, I bawa Qila gi playschool dia dulu..... Rasanya pantas sangat masa berjalan pagi tu.... Sampai rumah balik dah nak dekat pukul 12 tghari.. Cepat2 I berkungfu kat dapur... Setengah tahun I tak masak uolssss...... Harussssssssssss I nak masak untuk suami I walaupun sangat kelam kabut sebab jam 1.30 pm dah kena amik dia kat Banda Hilir..
Untuk memastikan anak2 tak ganggu I dengan bibik memasak, kami bagi diorg leka dengan books... Berkampungle kami kat dapur itu... Dengan laju I masak uols.... Memang kelasss...... Bebudak ni bukan tahu duduk diam2.. Kejap je diorg leka, pastu masing2 merengek nak memasak jugak! Haih.. Orang lagi nak cepat...
Bagile sorang satu periuk buat mainan diorg... Tapi dengan Qila kena bagi sayur betul2 untuk dia masak.. :P Tapi kejap je pastu masing2 bergaduh berebut periuk!

Tepat 1.15pm terus I ajak Qila pergi ambil Daddy... Tak dapat I nak explain betapa bercahayanya muka Qila bila I cakap,

"Jom ikut Mummy amik Daddy nak?"

Terus dia senyum ok... Dan teru zikir2 non stop okay kat dalam kereta.. "Nak amik Daddy ek Mummy..." "Bye bas.... Qila nak amik Daddy ni.. Nak amik Daddy kat sana..."

Kereta stop dekat traffic light pun dia tak sabar, suruh I jalan jugak.. Hehehehehe...
Uols pernah tengok dia amik gambar happy macam ni kalau I amik gambar dia kat dalam kereta??? Tak pernah kan?????? Disebabkan mood dia sangat happy haritu, dia yang mintak nak buat peace bila I nak amik gambar dia.. Sangat2 terharulah sepanjang jalan on the way ke Banda Hilir tu, mulut dia tak henti2 bercakap nak amik Daddy... Nak amik Daddy.... Sayu sangat... Siap bawak wisel nak tiup Daddy... Hehehehe...
Bistu tak fikir I??? Sengih sampai telinga uols...... Nguahahahahahahahaha...

Opppssss.. Kitaorg sampai awal.. Ohye, tanker Daddy masuk Sg Udang Port.. So dia naik boat ramai2 dgn crew lain dan turun kat Banda Hilir.. Yelah, senang crew lain nak jalan2 kat sekitar sini kan.. Banyak malls.. Dalam 15 minit gitu lah tunggu Daddy....

Qila asyik tanye... Mana Daddy ni Mummy????
Mana Daddy???? Siap buat tangan macam tu cari Daddy dia ok.. Hehehehehe... Walaupun panas, hati senang kan, tak kisah pun kena tunggu lama sikit.. Heuheuheu..Qila menunggu Daddy dengan penuh debar.. Ohye, bibik dan adik tak bawak sebab tak muat.. Daddy bawak sekali Capt. dia balik sbb nak pakai kereta nak gi beli barang... I tanye Qila, nak air kotak tak untuk penghilang dahaga.. Dia tanak okay..... Heheheh... Dia jarang tolak rezeki.. Uhuks..
Kami menunggu dengan penuh debar.. Bila Bi call je cakap bot dia dah nak masuk port, terus kami diri lebih dekat dengan jeti.....
Qila menunggu lagi... Dan lagi....... Bila I nampak je boat dari jauh I dah sengih sampai telinga ok... Berdebar-debar sangat.. Heheheheheh.... Qila sangat excited.....
Tuuuuuuuuuuuuu... Boat yang membawa rombongan tanker Melati 3 yang juga membawa suami kesayangan saya.....
Tu Daddy!!!! Qila tak kekok pun jumpa Daddy...... Dah macam mongolian dah laki I ni... :P
Qila tolong Daddy bawak helikopter kecik Daddy.. Hehehehe.... Adegan lain malu nak amik sebab Capt ikut kami balik... Heuheuheu... Takpe, kat rumah boleh sambung bergomol...
Muka Qila tuuu haih.. Memang takbleh nak senyum kalau Mummy tunjuk camera... Sayu sangat bila dia asyik berkepit je dengan Daddy dia... Habis sepah satu rumah dengan barang2 Daddy...
Ariq pada mulanya malu2... Tapi lama2 dia ok je... Ariq memang no hal.. Dia memang peramah...
Puas Daddy gomol anak2 dia mengubat rindu lara... Ihiks..
Petang sikit geledah habuan masing2... Jam-jam tu jugak nak pakai baju2 yang Daddy beli...
Haaaaiiihhh.... Tengok tu... Siap nak joget2...

Yang pasti Qila asyikkkk sebut2.. Mummy.... Daddy... Mummy... Daddy.... Lama tak dengar perkataan tu keluar dari mulut dia kat dalam rumah ni... Indahnyeeeeeeeeeeee rasa....... Lama tak rasa macam niiii...

Paling best, pagi ni ade orang hantar gi office dan bersarapan le kami 4 beranak kat warung fav kami.... Ngeeeeeeeeee.... Tak sabar nak balik!!!!