Selasa, Disember 06, 2011

Melayan anak2 main basikal di pagi hari

Sehari selepas Ariq genap umurnya 2 tahun, beberapa minggu yang lepas ni... Aku tengok basikal dua beradik ni keras kejung je kat garaj takde berusik.. So aku kerahkan anak2 aku, naik basikal masing2... Hehehe.. Masa ni pagi lagi... Kitorg baru lepas balik dr beakfast roti canai dan nasi lemak.. :)
Untuk mengelakkan kecederaan kalau-kalau terjatuh, ayuh pakai pelindung dulu... Haruslah uols... Qila mmg dah pandai bawak basikal... Takut dia terjatuh kan, so pelindung kena ade.. :) Senyum simpul je si debab Mummy ni....
Main depan rumah je... Lucky area rumah aku ni jalan mati so tak banyak pun kereta lalu sini.. Lagipun taman perumahan ni mmg tak banyak rumah.. Kebetulan jugak pagi tu mendung je....
Tapi, Qila susah sikit nak mengayuh sebab seat basikal tu rendah sangat.... Susah pulak dia nak bengkokkan lutut dia... So basikal tu agak berat lah bila lalu kawasan bukti sikit...
Boleh nampakkan lutut dia bersentuh dengan siku... Hehehehe..
Basikal Qila siap ade loceng.... 
Last2 Daddy bukak itu seat dan bagi tinggi sikit... Barule senang Qila nak kayuh.... Ambooiiii.. Baru 3 tahun dah naik basikal besar mcm budak sekolah rendah dah.... 
Adik mmg belum berani sangat... Taku nau le jatuh kaaaann.. Mummy jalan depan sikit untuk ambil gambar terus dia merengek...
Dia belum reti kayuh lagi...... Gaya je lebih.. Ohye, Ariq belum dibeli topi lagi sebab dia belum pandai kayuh pun.. Lagipun, mesti dia tanak pakai pun....
Tengok tangan dia.. Dia suruh aku datang dekat dengan dia sambil cakap "Meh le Mummy meh..." Kengkadang cakap omputih "Here Mummy here!!" Dia suruh aku pegangkan handle dan tolak dia... Hehehehe..
Haaa.. Dia suruh tarik basikal dia macam ni... Ngada.. Bukan nak jalan sendiri.....
Esok lusa kalau dah pandai kayuh, mesti Mummy jerit2 panggil balik rumah pun dia buat2 tak dengar je kan?? :p
Sebelum masuk rumah, mari posing dulu... Ko tengok Ariq tengah senyum dengan reflection dia kat body kereta Daddy.. Ape daaa... Pantang nampak cermin!
Ni pulak dia tengah pandang Mummy kat tepi... Aduhaaaii.. Pandangle Daddy nak oi.... Cer tengok punggong Qila... Ala2 posing sengetkan punggong... Hehehehe..
Ni pulak dia peluk kakak dia dari belakang... Suka sangat gambar ni tapi nape Ariq peluk dari belakang kakak sayang??? Langsung tenggelam Ariq di belakang badan kakak yg sasa tu.. Heheheh.. Cer tengok tangan Ariq yang merangkul pinggang Qila.. Tak muat tangan dia nak peluk pinggang Qila uols... Nguehehehe..
Bila suruh ke depan, dia ke depan sangatle pulak... Dah sudahle... Gi mandi cepaaaaaaaaaattt! Kite nak gi wedding ni....

Masa on the way ke wedding tulah budak berdua tu tidur dalam kereta.. Tu adelah entry di bawah ni.. Ehehehehe...

5 ulasan:

far_east berkata...

hehe qila dah gaya mcm pelumba basikal profesional jerr..

Lelord berkata...

pehhh dasat accessories qila cumil jek kaler pink

norhidana berkata...

comel banget qila ngn ariq... heheheh
suke tgk gaya qila kayuh basikal... hehhe ariq nk manja2 je ngn mummy tu hehehhe

ZuRaNaI berkata...

haha..tengok reflection sendiri..vain sangat ariq oii!!

qila super duper comell..

LIP (^_^) berkata...

Kelakau ariq sempat tgk muka dia kat keta..hihihi