Selasa, Disember 20, 2011

Ini rumah baru kite ke Mummy????

Itu ayat yang keluar dari mulut Qila bila kami sampai ke rumah baru kami... Seingat aku, aku takde pulak cakap dengan dia yang kami ade rumah baru... Sebab masa kami pilih dan bayar deposit rumah ni, Qila kurang sihat dan masih di rawat di hospital..... Entah bila ek dia tahu.. Aku pun tak sure......

So ini kali kedua aku jejak kaki rumah ni selepas kami dapat kunci 5 hari lepas.... Masa ni bukan datang buat apa pun... Just berbincang dengan mamat buat grill rumah.. Dia nak ukur pintu tingkap semua dan bagi quotation... 

Pening jugak nak pilih grill jenis ape.. Dalam kepala hotak aku yang cerewet so-so ni, aku tanak grill yang berukir bunga ke kerawang tu semua... Lebih2 color gold tu... Soooo not me.. Aku just nak grill putih bersih tanpa ada sebarang ukiran.. Simple dan smart dimata aku.. So jenis wrought iron tu memanglah aku tanak sama sekali.. Tak sebayang kepala Ariq tersangkut kat bunga2 ukiran kerawang tu.. Nauzubillah... Huhuhu... Cantik mmg cantik tapi not my taste uols.. 

So play safe.. Better ambil grill putih yang simple sahaja... Sesuai dengan taste dan yang penting BAJET.. Ihiks.. 
Gate depan ni maintain lah yang itu... Dah buruk nanti aku tukarle lain.... Hajat hati nak pasang wood gate.. Aku mmg suka privacy, tak suka org lalu depan rumah dok skodeng rumah aku.. Huhuhu.. Tu later lah bila gate ni dah buruk.. :p

Aku suka rumah yang nampak santai untuk relax.. Tak terlalu moden dan tak terlalu urban.. Ala2 sejuk mata memandang... Gedik kan?
Ini budak sangat happy lari sana sini sebab porch sangat luas... Angin pulak sangat sejuk dan sepoi2 bahasa sebab baru lepas hujan.. Lagipun kawasan sini mmg windy akhir tahun macam ni.. Sejukkk je..
Qila pun excited... Asyikkk keluar masuk bilik dia... Siap dah declare dia nak tidur seorang kat dalam bilik... Hermmm... Iyelah tu... Tapi kalau betul, alhamdulillah.. :)
Suka sangat posing peace-cantum dia tu... Huhuhu...

Lately ni aku sefamily mmg agak sibuk uruskan hal rumah.. Bi nak settle everything sebelum dia start kerja next month.. So nak tanak kami kena pindah gak ke rumah ni this month! Gila kan.... So mmg rushing untuk siapkan grill dan lighting semua paling lewat middle January... Pengsan..... Tu belum lagi langsir rumah tu semua... Haiyooooooooo..

Takpe... Slow slow maybe dipermudahkan Allah s.w.t.. Amin...

Lampu, kipas & aircond semua dah settle pilih tinggal nak pasang je... Pening jugak nak matchkan lighting dengan konsep yang dingini... Harap2 nampak oklah nanti....
Meh nak tunjuk sket rumah kecilku ini...... Syukur alhamdulillah dapat gak beli rumah walaupun bukan pakai government loan... Takpe... Belum ada rezeki nak guna government loan tu... Rumah kedua nanti gunalah.. InsyaAllah.....

Semoga segalanya dipermudahkan..... Dan semoga projek menghias rumah menjadilah hendaknya... :)

20 ulasan:

~~Sue eLLa~~ berkata...

rumah kecil?aiyakk..sangat besar ok..dank bercucuk tanam suma bolee...kak buat ler bbq!hahaha...ceh..belum apa2 dah cop2 kan..hahaha..moga dipermudahkan urusan kak marsha yer...amin...

Lelord berkata...

whoaaaa beso nok umah cam best jek.

aku pun hajat dihati nak pasang pagar kayu dgn tujuan tamo org nmpak aksi dlm umah huhuhu

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

nok...besar la tuh...boleh main kojar2...:) setingkat ke 2 tingkat nih?

far_east berkata...

kak, bila nak buat open house hehe...

shu berkata...

wahh..bestnye!!! rumah besar harus besarkan famili, kan??? ;)

Ummi berkata...

wahh..dah masuk rumah baru..tahniah!!

fuadnis berkata...

marsha.....nak tengok whole rumah please.....nnti dah deco leh tunjuk lagi.....kite suke.....

zoe berkata...

congrats kak! :)

Lin berkata...

sya lak tak sabr tunggu umah siap..lmbt lagi..huhu..

laa mana gambo umah?nmpk porch je ni...heheh

Cik Fasyareena berkata...

besau dh tu rumah tu.ala2 rumah mcm fasya tgk kt klebang ri tu.bila tny2,da abes daa..aih..rugi2..

anasaliza berkata...

bestnyaaaa masuk umah baruuuu..x sabar nk tgk bila dah siap deco..leh tiru2 nnt.hihihi

Tanpa Nama berkata...

Byk nk kena nyangkul nie...adehhh...

Tanpa Nama berkata...

Ni la hasil budak buangan sekolah pd tahun 1992 dan 1995...segala tohmahan dan kutukan cikgu2...kengkawan aku jadikan pedoman...dan kesimpulannya "we learn not at school but in life"....sekolah tuh belajar mengenali kawan dan bile sape2 dh jd org ternama @ org besar2...buleh dijadikan "cable" ye tak??...pesanan kpd cikgu2 MRSM Muar yg dh pencen kot semua..."buku yg indah kulitnya tak menjamin kualiti kandungannya...dan buku yg jelek jgn dihina kerana mungkin berlian tersembunyi didalamnya"....

norhidana berkata...

alhamdulillah... wah bestnyer umah baru akak... suke tgk aksi qila ngn ariq... heheheh seronok btl diaorang...
qila kn dh bsr itu yg dia nk blik sorang2 tu ,,,

Ainul Hayat berkata...

Bestnye...besarnye Baiti Jannati akak.

Marsha~ berkata...

tak besarlah uols.... biasa2 je.... ni pun dah syukur alhamdulillah... nanti org kata menunjuk pulak.. tak besar pun.. percayalah.. hehe

Marsha~ berkata...

tak besarlah uols.... biasa2 je.... ni pun dah syukur alhamdulillah... nanti org kata menunjuk pulak.. tak besar pun.. percayalah.. hehe

LIP (^_^) berkata...

Wow!!best!mesti excited nk deco deco

MarRiani aHmAd@ciNot@RiNi berkata...

wah...serius bsar la wei! maybe ko ckp tiang yg kecik kot...he..he..ble nk wat housewarming for frens ni ?

Tanpa Nama berkata...

Bodylastics works which has a "Quick Clip System".

My web page: http://www.getfitnstrong.com/bowflex-dumbbells/bowflex-adjustable-dumbbells/