Khamis, Disember 08, 2011

Cerita tentang Kota Kinabalu, Sabah..

Eh uols.. Apa maksud dengan Sabah, negeri di bawah bayu ek??? Sebab Sabah banyak angin ke??? :P

Semua org tau kan, aku ke KK last week... Memang sangat best! Sebabnye, mcm aku dah cerita entry lepas kan...

Shopping pearls dan manik lah uols...

Lebih best kalau Bi ada.. Boleh pau dia kan.. Hehehe...
Ini adelah view dari rooftop hotel tempat aku menginap. Ohye, ni kat Emperial International Hotel, KK.. Sangat strategik sebab kau turun je lobby hotel, depan shopping malls, kiri kanan shopping arkib dan jalan 5 minit dah sampai Pasar Filipines! Harussss jalan sambil tutup mata pun boleh! Dahtu sepanjang kat sana, KK sangat sejuk dan redup... Orang kata KK kan panas kan.. Tapi masa kitaorg kat sana.. Cuaca sangat mendamaikan.... :)
View laut pun sangat breathtaking bak kata omputih.... Kalau uols nak tau, air tepi tebing tu sangat jernih... Tepi laut itu adelah Waterfront KK. Bukan Kuching je ade Waterfornt, KK pun ada uols.... Masa aku gi kat khemah2 putih tu malam sambil sightseeing, mmg boleh nampak ikan dan batu2 karang sebab sangat jernih! Malam2 sana mmg happening.. Banyak clubs dan restaurant tepi pantai untuk lepak2.. Karaoke pun ada....
Lintas jalan je kalau dr hotel ni.... Ni view belakang hotel.. Depan sana adalah mall...
Inilah adelah roomate aku yang sporting gila dan gila2... Hahahaha.. Cuba teka berapa umur dia aku akan bagi hadiah!

Mana2 pergi aku mmg melekat je dengan dia sebab dia type BUNDA2 gituh.. Memang sangat baik dan pandai gila menawar!! Untuk kooo jadi roomate dia.. Peramah dan sangat baik! Nama dia Kak Nora, dari UIA... Heheh.. Masa memula salam aku masa baru kenal, dia siap cium2 pipi aku... Terus aku dapat agak dia ni dari UIA.. Hahaha.. Memang btol pun... Masa dia kata dia dari UIA aku dah down dah sebab aku target dia super alim dan nerd... Sekali hamik ko.... Dont judge the book by its cover bebeh!
Dah sampai KK tak sah kalau tak beli segala mak nenek ikan bilis, udang kering, ikan kering, sotong kering, kuih cincin dan bla bla bla tu kan.... Lepas bayar, diorg isi dan seal dalam kotak cantik2 siap buat tangkai pemegang... Tulis nama and no phone, then diorg akan hantar sampai ke hotel..... FOC! Kiri tu Kak Nora punye.. Kanan yang vouge dan comel tu aku punye... Ngeee... First time mak shopping benda2 macam ni uols.. Aku manalah aku reti dan tahu nak beli.. Bila ikut Kak Nora, semuanyan menjadi mudah.. Tambah2 lagi dengan beberapa geng dari UTHM mmg heaven gila membeli beramai2... Ketawa mengutuk pastu ketawa pastu kutuk lagi..  Hahahaha.. Masing2 sporting gila mcm dah kenal bertahun2 jers!
Selain ikan bilis tu semua, pearls adelah barang wajib beli masa kat sana... Di mana lagi kalau bukan di Pasar Filipines... Kat Pasar Malam pun banyak jual tapi kualiti ofcoz tak sama uols... Patterns pun beza.. Uols yang pandai boleh bezakan... Pearls jugak ade banyak jenis.. Air masin ade.. Air tawar ade... Tu sebab harga mereka berbeza.. Yang ni brooch kegemaran aku... Cantik kan??? RM10 sahajers!
Selain broochs, pin tudung pun maha melambak yang cantik2.... Ya Allah, rambang mata...... Uols kena pandai cari the best deal lah! As for me aku beruntung sebab Kak Nora yang tawarkan semuanya... So aku dapat harga yg sangat best! Cantik kan uols???!!!

Fridge magnets, kain pua, tshirts dan bracelets pun murah2... Selain beli kat Pasar Filipines, kami shopping gak kat Raemen Interprise kat Sinsuran 2.. Kat sana aku beli rantai batu/manik yang ni :-
Ni rantai... Warna dan kilat batunay sangat cantik.... Hijau + purple... Suka 100 kali... Tapi disebabkan nak cepat, aku sempat sambar satu je... :( Menyesal sangat..... Sebab tak sempat nak cari color lain yg cantik sbb terlalu banyak pilihan uols!!!!
Match dgn bracelet ni kan??? Ni pulak RM10 dapat 4 tapi aku dapat lagi satu percuma... Hehehehe... Pearls + batu bracelets RM10 dpt 3.. Kalau fully pearls ade RM15 dan ade yang RM35.. Tgk kualiti..... Aku tak beli pearls sangat sebab tak berapa suka.. Kalau brooch atau pin tudung bolehlah.. Tapi untuk hiasan melekat kat kulit aku tak suka.... Sebab pearls ni melambangkan air mata so takut suwey mar... Wakakakakakaka... Bracelets mmg beli banyak sikit sbb murah... Ohye, kat sini gak beli FM, gelang2 untuk bagi kwn2 dan jam manik Qila semurah RM8! Nanti kalau sempat aku amik gambar.... Butang baju melayu... Lagi ape ek.. Alaaaa... Ape je jewelries yang korang nak mmg melambak ade jual kat kedai Raemen ni... Nyah promoter kedai tu akan bagi diskaun best punye..

Tshirts semua kat Pasar Filipines ada satu kedai murah.. Beli kat sana je...
First night jenjalan Waterfront sambil minum teh tarik... Teh tarik  sabah adelah macam ni.. Susu tak larut.. Hehehe...
2nd night lepas dah shopping sakan, kitorg gi pasar sebelah Psr Filipines makan seafoods! Ni lobster hanya semurah RM30-80 sahaja!!! Kalau kat Melaka, dah RM500 uols!!!
Ikan bakar pun serendah RM15!! Siakap tuuuu.. Sangat sedap dan fresh! Ikan yang pelik aku tak try le.. Takut cirit!
Udang dan sotong pun murahd an sedaaaaapp.. Cicah dgn cili sabah!! Heaven... Makan pulak dengan umpai laut sabah yg color hijau tu.... Malatops! Tapi lupe amik gambar....

Aku tak banyak ambil gambar sebab LUPA.. Hehehehe...... Barang2 hasil rembatan pun tak sempat amik sebab malas.. Ni semua gambar ketika di tempat kejadian sahajor...
Beg aku yang dibalut dengan plastik... RM10 kat LCCT, dan RM8 kat KKIA... Hehehehe.. Saje ngada takut calar... Samsonite tuuuu.. :P

Seperti biasa, kalau travel kemana2 aku mmg tak akan puas shopping... Rasa ade je benda tak sempat beli (ke tak cukup duhet??!!) Heuheuheuheu..

So dalam kepala hotak laju je nak order through phone dengan Raemen Interprise kat Sinsuran tu dan mengirim kawan2 facebook yang stay kat KK dan Sandakan.... 

Ngada kan???? Heuheuheuhue.. So pasni, bolehlah aku bisnes pearls dan watsoever barang2 jewelry dari Kota Kinabalu.... Mueheheheheh....

Oklah bye!

3 ulasan:

norhidana berkata...

wahaaa seronoknyer... aktiviti pun best2... geram je tgk lobster besar gile tuh... bile lah dpt pg KK lak..

AZLYA AZLIYATIE.......... berkata...

wow bestnya...byk borong nampak....tgk lobster teringat masa aku kahwin dulu ayah aku borong lobster dr sabah..

liza berkata...

seronoknya shopping...diri ini tak pernah lagi sampai ke sana..huhu