Khamis, November 03, 2011

Update anak-anak

Lama tak update perkembangan anak2 kan..... Yelah, selaku peminat no satu blog iaitu aku sendiri, one day nanti aku mmg suka baca balik previous entries utk baca kisah anak2 aku... Memang syiok sangat bila terkenang balik..

So hari ni rasa macam nak buat entry perkembangan terbaru diorg...
Yang sulung ni dah masuk 3 tahun 6 bulan dah.... Dengan umur dia macam ni, sama macam kanak2 lain.. Dia kuat bertanya itu ini.. Memang kering tekak Mummy dan Daddy nak layan... Tapi tetaaaaaap kena layan dengan sabar... Hehehe.. Dan umur2 macam ni, jangan harap Mummy atau Daddy nak goreng fakta... Memang dia akan bidas balik.. Huhuhu.. Silap2 dia yang ajar ko balik okayyy..

Makanan kegemaran adalah Roti Canai, Donut, Mee dan KFC ofcoz.. Untuk masa nilah 2 3 foods ni mesti selang sehari mesti nak makan... Air dah tentu sirap dan ribena.. Ohye, McD pun dia suka... :)

Sejak keluar masuk hospital, dia dah tanak gi school... Asyikkkkk bagi alasan dia demam... Lagipun sejak dua menjak ni dia dah over manja.. So kalau kat school takde sape melayan dia kot tu sebab dia tanak pergi dah.. So takpelah, lagipun sekolah dah tutup next few weeks so Mummy bagi dia rest kat rumah sementara Daddy ada ni...

Dia amat cerewet dalam soal berpakaian.. Dah tak suka pakai short skirts atau short pants lagi... Kalau duduk rumah okay, tapi kalau keluar mmg dia tanak... Tapi dress ok pulak.. Shoes pulak dia akan pilih dia nak pakai shoes yang mana.. Yesssss, Qila ada banyak shoes dan slippers... :p Baju tidur paling seksa okay... Dia akan pilih yg mana satu dia nak pakai.. Kadang2 seminggu direct dia akan pakai baju yg sama.. So ade yang kena beli sampai dua pasang.. Huhuhu..

Dari segi pembelajaran, alhamdulillah dia cepat belajar. Skrg dah pandai baca Iqra'.. Tapi tak sure sampai mana sebab nenek ajar belah siang waktu Mummy takde.. Tapi nenek kata dia fast learner.. Alhamdulillah.. Buat coloring pun dah disiplin sebab dia boleh ikut line yang betul.. Sebelum ni dia more to writing.. Nerd je... Hehehe.. Sekarang dan start melukis.. Sambil lukis dia bercerita in english tapi hanya dia yang faham uols... Mak dia tak reti english kowttt.. Nguahahahaha...

Suka sangat bila dia polite dan cakap "I am sorry Mummy..." Sejuk sangat hati... Suka juga bila dia cakap "Ooo OK.." Nampak sangat taat.. Ihiks... Ohye, sekarang ni kalau silap sikit je mesti dia jerit "Aiyoooo.." Mesti dengar anak2 cina cakap kat school lah tu....

Sangat pembersih.. Even tapak kasut pun dia tak suka kotor... Huhuhu... Kalau kite bangun pagi, tak gosok gigi lagi, janganle berani nak cium dia... Harus kena 'basuh' uols.. :p

Kalau lalu kat tempat dia tak berapa familiar mcm tandas awam ke, lantai malls ke, atau jalan2 kat luar rumah.. Kalau ade air sikit atau nampak macam kotor/sampah sikit mmg dia tanak pijak atau lalu situ... Maklumle selama 3  tahun 6 bulan ni asyikkkk duduk dalam stroller je kaaaannn...

Masih tak boleh renggang dengan selimut busuk dia... Suka sangat tengok cartoon Timmy Time, Jake and The Pirate, Angelilna Ballerina dan beberapa cartoon lain yang aku tak ingat tajuk.. Mickey Mouse dah kureng dah... Qila juga suka tengok lori pakai tutup kanvas tu.. Dia kata lori tu pakai selimut jugak mcm dia.. Akekekeke.. Kalau lori yang pakai kanvas buruk mulalah dia sedih "Siaaann lori tu kan Mummy selimut dia dah koyak.. Kesiaaann dia takde selimut baru.." Hehehe..

Masih kuat minum susu... Terbaru suka main Nintendos Wii dengan Daddy... Suka gile dia main game lawan pedang.. Hehehehe..

Qila sangat suka menyanyi.. Kalau dulu dia suka gelek punggong tapi sejak dah besar jadi anak dara ni dia lebih suka nyanyi... Lagu yang dia mostly hafal (kalau ada penyanyi asal nyanyi sama) adelah, lagu Nera tu ape ntah tajuk dia.. Pastu lagu Kisah Dongeng Stacy.. Lagu Alyah, Kisah Hati.. Mostly lagu2 drama kot...

Lagu patriotik pun dia layan.. Latest lagu 1 Malaysia... Hehehe..
Anak ku yang nombor dua ni pulak.. Bulan November ni genap usia dia 2 Tahun... Sangat suka makan nasi lemak... Kalau bawak makan kedai fav. dia.. Satu pinggan mesti untuk dia seorang.. Kena ada sambal kalau tak dia tanak makan... Sambal tu bukan dia makan pun just jadi macam garnishing gitu... Dia boleh layan nasi lemak dari pagi sampaile malam... Tak jemu! Dia tak macam Qila.. Lebih suka makan suap sendiri.. Dia juga suka makan Donut, Roti Biskut dan Mee dan KFC jugak... Sama je mcm kakak dia.. Tapi Ariq tak suka nasi kecuali nasi lemak.. Ihiks... Dia baham semua air yang dia jumpa... :)

Ariq masih pelat.. Semua words in malay dia sebut separuh dan A language.. Contohnye acu = susu, lap = air sirap, anit = ninit, ami = Mummy, adi = Daddy, akak = kakak, abik =  bibik, anek = nenek, ayah = takpayah, aye = saya and bla bla bla.. Kalau words in english dia sebut penuh pulak like macam wash, fish, cat, ball, car, no, dont touch, best, shoes and bla bla bla...

Cat lover... Tu semua budak pun sama kot... Kalau kakak sebut "Aiyooo" bila tense.. Ariq pulak sebut "Alaaa..." Hehehehehe..

Ariq sangat penakut dan sangat manja like mcm drama king tahap tenuk punye lah... Huhuhu...

Suka sangat gentel siku Mummy, gentel tetek Daddy dan tetek sendiri bila nak tido.. Entah ape2 entah... Ninit kadang2 tak boleh tinggal... Skrg susah sangat nak tidokan dia...

Sangat obsess dengan Ipad.. Dia boleh duduk berjam2 mengadap Ipad.. Macam2 benda dia main sampai Mummy terpaksa download applications baru setiap minggu...

Paling lawak tentang Ariq adelah, bila kita nak ajar dia jangan cakap pelat, kita akan suruh dia sebut words dalam satu ayat kan.. Contohnye :-

"Mummy, Ariq nak makan biskut boleh tak??"

Bila kite ajar dia, dia ikut semua words kecuali nama dia.. Ajarle macam mana pun dia takkan ulang sebut.. Bila kite sebut je word ARIQ, dia menyahut "Aye"

Hehehehe.. Sangat comel sebab dia ingat kite panggil dia.. Padehal kite nak ajar dia sebut word ARIQ dengan betul.. Akihkihkih.. Nanti aku amik video ye... Ohye, Isyraf pulak dia pronounce as ACAP.. Hehehehe..

Pasal bergojet menyanyi Ariq ok lah jugak.. Lagu pop paling dia tahu nak nyanyi adelah lagu Hazama-Pokok.. Pastu lagu Pak Mamat Ade Kebun.. Akekeke.. Lagu tu hanya family aku je yang faham.. Ihiks.. Tapi for sure Ariq nyanyi pelat le kaaann..

Dari segi pembelajaran, Ariq juga suka coloring, tampal stickers, writing dan reading... Dia ni akan ikut ape kakak buat.. Kalau kakak study, dia studylah... Kalau kakak tgk cartoon, dia pun tengok cartoon.. Ariq sangat peramah  dan tak takut org.. Dia sangat suka gi school.. Kalau hantar kakak gi school, dia akan masuk ke classroom dulu dan amik tempat... Kejap pun jadilah.. Ihiks.. So far dia suka buat puzzles, susun2 alphabets, main games.. Semua pengaruh Ipad.. Dia betul2 cepat belajar dari Ipad applications.. :)

Ariq suka bergurau.. Kalau kite tanye "Ariq sayang Mummy ke tak??" Kadang2 dia jawap tak... Bila kite terperanjat atau sedih, nanti dia akan gelakkan kite.. Kadang2 dia jawap "Ayaaannngggg" tapi kepala dia menggeleng.. Cheeky kan???

Dia juga suka kalau kite suruh dia senyum.. Nampak gigi rabbit dia.. Ohye, kakak pulak suka bila kite suruh dia buat hidung aeroplane... Hehehehe..

Tu jelah yang aku ingat so far....
Meh layan gambar ni...... Aktiviti biasa lepas breakfast on weekends... :)

2 ulasan:

far_east berkata...

seronok baca gelagat qila dan ariq...mesti tak sunyikan rumah akak dgn gelagat mereka berdua nie..

oneyani berkata...

Comel sgt entry ni..kak marsha cane idung aeroplane tu?