Rabu, Oktober 19, 2011

Sepanjang di Pantai Hospital Ayer Keroh, Melaka..

Iye kawan-kawan.... Qila admit kembali, tapi kali ni di Hospital Pantai Ayer Keroh...... Kat Melaka lah kaaannn... Home sweet home.. I Love Melaka.. Tetibaaaa..

Tetiba aku teringat dulu masa umur Qila 3 hari.. Dia pernah masuk NICU selama 5 hari sebab masalah penghadaman... Aku naif masa tu gi bagi susu formula so Qila muntah2 sebab takleh terima.. My bad uols.. Patut bagi susu ibu je, memandai cakap konon anak aku lapar tak cukup susu! Haip!! Lepas 3 hari discharged, dia demam panas pulak so kena masuk balik hospital.. Yelah, masa kat hospital, aircond... Tapi bila sampai je rumah.. Kena bedung tutup satu badan.. Qila diva uols, dia takleh terima so demam... So for another week... Aku mmg berpantang kat hospital je masa tu.... Tapi 2nd time Qila admit, aku stay dgn dia kat hospital sebab nak fully breastfeed..

Then masa umur dia setahun 2 bulan.. Dia admitted lagi tapi kali ni pasal bronchiolitis... Batuk lama sampai phlegm dah banyak berkumpul kat lung.. Kena sedut dan neb bagai... Masuk 4 ke 5 hari macam tu pastu discharged.. Selang 2 3 hari pastu, dia demam panas balik so kena admitted balikkkk... Masa tu paed tak proper rawat Qila... So aku tukar paed lain dan lepas tu baru Qila pulih sepenuhnye.... Baru aku tahu, budak yang baru kena bronchiolitis tak boleh makan seafoods sebab protein seafoods mengandungi bakteria jahat yang akan beri infection pada tekak dia.. So, tu sebab dia demam panas balik.... Yelah, sebelum demam tu Qila makan sup ketam... Actually protein ketam memang big no-no pada budak yang pernah kena brochioloitis.. At least sampai umur 5 tahun.. Masa tu jugak aku tgh pregnantkan Ariq 5 bulan... Dahle tengah ngandung, kena jaga anak kat hospital lagi... Suami pulak jauh.. Hermmm... Dugaan sungguh..

And this time.. Lepas 3 hari discharged, seperti dejavu.... Dia admit balik hospital... TIGA kali masuk hospital, TIGA kali jugak berulang selepas 3 hari... Puncanya sama... Deman panas!

Aduhaaaaaiiii anak... Qila memang macam ni ek... Kalau masuk hospital memang kena DUA kali admit ye sayang??????? Pelik tapi benar uols...... So aku redha jelah... Ada hikmah semuanya ni.....

So berkampunglah aku dan Bi kat HPAK tu... Siang Bi dan Mama jaga... Malam pulak aku yang jaga... Aku kena go office.. Keja melambak2 macam aku tak datang setahun.. Cuma last day Bi jaga malam sebab Ariq pulak demam... So aku duduk rumah jaga Ariq... Kesian dia terabai this few weeks.. Sampai skrg dia asyik tantrum dan merajuk tak tentu pasal.. Kurang kasih sayang... Huhuhu..

Di HPAK.. Semua test dijalankan ke atas Qila... Alhamdulillah, selepas sehari dirawat... Hemoglobin dia naik.. Red blood cells dia pun normal... Takde abnormal cells.. Liver dan kidney semua okay.. Alhamdulillah... Syukur.. Dia cuma terkena virus infection.. Virus agak tinggi tapi masih dalam kawalan... Paed rawat Qila guna antiviral tamiflu.. Setahu aku ni antiviral yg sama digunakan untuk H1N1.. Tapi paed tak cakap pulak Qila terkena H1N1.. Atau aku yang tak tanye.... :p Atau maybe tamiflu boleh guna untuk macam2 virus kot...

Yang lain semua alhamdulillah okay cuma lung dia lah ade sikit phlegm.. So dua hari berturut2 kena fisio.. Tepuk2 belakang untuk keluarkan phlegm dia tu.. Lepas fisio, kurangle sikit batuk dia.... Demam pun dah kebah...
Tak sangka Qila syok bila kena tepuk2 belakang tu..... Dia diaaammm je sampai tertidur... Boleh??? Orang nak bagi dia muntah keluarkan kahak tapi dia boleh layan tido... Aisehmen......
Sampai berdengkur dan keluar air liur basi...... Kertas tadah muntah jadi kertas tadah air liur basi dia.. Hehehehe..

Actually budak sebelah katil Qila sama kes dengan Qila.. Demam + air kencing keruh + hemoglobin drop.. Tapi dia takdelah sampai kena masuk darah sebab darah dia jatuh ke 7.5 je.. Qila sampai 4.5... Memang wajib masuk darah... Then jiran aku skrg pun admit... Juga kes hemoglobin drop tiba2...

Aku rasa skrg virus yang attack red blood cells sedang menular... Risaunyeee... Harus kena amik prevention untuk Ariq pulak ni... Nanti masa follow up Qila next week aku nak tanye paed tulah.. Any suggestion vaccinations tak untuk prevent sakit2 mengejut macam ni... Skrg ni macam2 virus boleh attack anak2 kita.. Macam2 jab nak kena amik.. Risau dan haihhh.. Dunia makin tidak selamat didiami...  :(
Anak manja Daddy tgh main puzzles.. Bangga tu bila dapat siapkan.. Huhuhu..
Gambar kat HPAK tak banyak.. Tak kuasa aku nak amik... Ni first time aku try hospital ni... Jauh sangat dr rumah sebab tu aku takpernah try.. Oklah service not bad cuma TV dia masih TV lama.. Hellloooo Mahkota dah pakai LCD okay.. Play area tutup sebab ade penyakit berjangkit.. Pastu makanan tak sedap macam Mahkota.. Cuma sini lebih ceria lah sebab ade gambar2 cartoon kat dinding.. Kat Mahkota serba putih macam errrkkk.. Malas nak cakap... Sini sebelah Jusco, tapi Mahkota sebelahnye ada Mahkota Parade dan Pahlawan Mall... Hehehe..
Qila admit 4 hari... Lepas demam dah okay, batuk dah kurang.. HB pun dah naik so kami dibenarkan pulaaannggggg.. Alhamdulillah.... Akhirnya dapat juga pulang ke rumah...... Lama betul aku tak jengah rumah, sejak Bi balik kami stay kat rumah mertua...

So aku berharap sangat lepas ni A'qila akan fully recover.... Segala yang aku lalui 2 minggu ni boleh lah dibuat  pedoman kepada korang yang ada anak2 kecil... Sekarang ni kalau demam lebih 2 3 hari better cepat2 buat blood  test.. Sekarang ni macam2 virus menyerang kanak2 uols.. Kalau lambat, memang jadi macam aku lah ni haaa... Tapi aku pun takdelah lambat mana.. 3 hari je pun... Hermmm.... Sekarang ni hidup sentiasa dlm berjaga2.... 

Nasib baik jugak aku kerja gomen, dan anak2 aku ada insurans dan company Bi pun ade cover medical kami sekeluarga...

Masa kat HSB, kos rawatan lebih RM1k tapi aku guna GL, so free of charge.. Bayangkan kalau aku takde GL??? Dan kami sefamily bukan ke Langkawi????? Kalau ke overseas??? Lu fikir lah sendiri..... Padehal aku memula nak ajak Bi ke Bali, aku tak suka ke Langkawi... Haaaa... Ada hikmahnye Bi reject cadangan aku utk ke Bali... :P Syukurrrrrrrrrr....

Kat HPAK pulak almost RM4k, tapi guna ING company Bi so free of charge jugek kecuali Bi kena bayar RM10 ntah untuk ape ntah.. Deposit pun takyah bayar... Thats why I love MISC sikit lah kan.. Huhuhu..

Terfikir jugak kalau aku takde insuran, dan takde GL govt servant..... Seraaaammm beb... Tapi duit boleh cari... Takpe, jangan mengungkit... Tapi anak???? Mana nak cari ganti si dobot comel pengarang jantung A'qila Izzara yang bijaksana tu wey..... Oh nooooo............ Takde galang gantinyaaaaaaaaa.......

Terima kasih kepada semua yang mendoakan anak aku... Bertanya khabar dan menghulur bantuan... Terima kasih banyak-banyak. Hanya Allah yang membalasnya..... Semoga lepas ni, anak2 Mummy akan membesar dengan sihat dan bijaksana... Jadi anak2 soleh dan solehah.. Amin.....

7 ulasan:

far_east berkata...

amin..mudah2an qila akan kembali ceria dan sihat2 selalu..

LIP (^_^) berkata...

Alhamdulilah..muga anak2 marsha xsakit lg dah lepas ni..

Fazlinil Irma berkata...

alhamdulillah.. moga aqila dan ariq sentiasa dlm lindungan Allah.

norhidana berkata...

alhamdulillah...moga qila akan lebih sihat n ceria nnti... moga akak kuat ye..syukur akak keje gomen snenang skit kn, tp mmg dugaan bsr btl kn...

bile anak skit kite ni sanggup golok gadai segalanyer,duit,tenaga, masa sume lah...
dana dh rasa sume tu gk kak...

UyuNs NuRuls berkata...

hope qila sembbuh sepenuh nye amiin...anyway kak ..doc ade suggest ker pelalian tuk elak kes2 camni .?

liza berkata...

sesama la kita doakan kesihatan anak2 kita.Risau sekarang ni macam2 penyakit.Alhamdulillah qila dah bertambah sihat.Kesian dia kena lalui semua tu

tiefazatie berkata...

sedih lak baca nie sis..cian qila..