Khamis, Oktober 20, 2011

Mummy rindu Qila yang dulu..... :(

Mummy rindu Qila yang 2 minggu lepas......

Cerdas...... Nakal.... Lasak.... Happy go lucky....
Selalu bertekak dan bergaduh dengan adik.. Tapi kalau baik, baik sangat.........
 Mummy rindu nak tengok Qila macam dulu......
Tembam dan kuat minum susu macam dulu....... Ceria  dan becok macam dulu..... :(
Qila 'kepala' semua aktiviti kat rumah... Qila ajar adik buat macam2.... Qila duduk, adik duduk... Qila tengok TV, adik tengok TV... Qila main basikal, adik main basikal..... Mummy rindu sangat....
(Iklan jap) Ariq weyyyyyyyyyyyyy.. Kau ni kalau tak melopong tercopong memang tak sah! Jentik mulut tu kang... Tapak kaki bukan main hitam... Mana adik pijak ni???????
(Okay sambung..) Sejak Qila kuar masuk hospital ni... Qila berubah sangat.... Pendiam... Cranky... Cepat menangis.... Tapi semua tu bila ada nenek... Tapi bila nenek takde, Qila okay je main2 dengan Daddy..... 

Sekarang ni nenek mmg sebolehnya nak sentiasa pantau Qila... Takut sangat dia kalau Qila sakit lagi.. :( Sebenarnya kalau nenek takde, Qila okay je.... Tapi bila nenek ade je dengan Qila, Qila jadi pasif.... Moody.. Asyik nak cranky... Mandi tak mahu, makan tak mahu.... Cranky je 24hrs..... Tidur dan minum susu pun atas pangku nenek.... School pun tanak pergi..... Qila moody dan pendiam.. Asyikkk gentel selimut..

Kenapa ni sayang???? Sedih Mummy... Daddy lagiiii sedih... Dia balik sekali sekala... Dia nak tgk Qila yang ceria dan happy mcm dulu... Tapi bila ada nenek, dia tak boleh buat apa2 sebab nenek asyikkkkk pangku dan peluk Qila... Nenek masih belum terima kenyataan yang Qila tu dah benar2 sembuh dan sihat... Bagi nenek Qila masih lagi sakit... :( Nenek susah betul nak biarkan Qila aktif macam selalu.... Dia takut Qila penat... School pun dia tak bagi Qila pergi.... Ade je alasan dia.. Qila penatlah... Teacher Qila kata skrg tak belajar pun kat school... Tensyen Mummy...

Qila spoiled sangat dengan kehadiran nenek..... Qila totally spoiled...

Mummy kesian kat Daddy.. Tapi Mummy lebih risaukan Qila.... Mummy takut Qila tak mampu nak berdikari kalau berterusan macam ni... :( Nenek over protected Qila... 

Nenek oh nenek...

Bagilah Qila spend time dengan Daddy... Janganlah dipeluk dibelai cucu tu siang dan malam.... Bagi canlah kat Daddy pulaaakkk.. Siaaannn Daddy..... 

Haihhhh.... Rasa nak pergi jauh2... Hanya berempat je...... Spend masa bersama tanpa ade orang lain.... Tapi........

Oklah bye..

14 ulasan:

far_east berkata...

kami pun rindukan qila yang dulu...

Lelord berkata...

biasa la beb org tua....cerr arr slow talk ngan makyam

norhidana berkata...

takpe kak mybe qila perlukan masa nk sesuaikan diri,aritu masa aiyan baru kuar spital seminggu dia pasif,takmo snyum,kite agah2 pun dia nngis...pas seminggu lbh baru dia ok n ceria semula...

biasa lah kak,nenek selalu mmg sygkan cucu lbh dr anak sndiri,mcm mak dana gk... baru dgr aiyan nngis skit dia dh melalak dh

.ArianiAizat. berkata...

hehh betul tuh,opah & atuk mmg syg lebih kat cucu..kadang2 tu sy nak marah anak sendiri pon sy balik yg kena marah :(

org2 tua cakap,budak budak ni time baru baik demam mmg macam tu kak..sama cam ayra haritu..lepas demam xaktif mcm selalu,lagi macam ragam.bila dah seminggu dua barulah die kembali aktif & ceria balik..mudah2an qila cepat2 aktif &ceria cam dulu :)

Fazlinil Irma berkata...

sabar eh marsha.. anak bila melibatkan org tua mmg kita kena mengalah. eceh ckp mcm dah ada mak mertua. kekeke. base on pengalaman kakak sdiri.

bg sy betul la apa yg nenek buat. x bg qila pegi sekolah. pantau qila.

kita pun lepas demam atau sakit mesti rasa lenguh badan. letih. lg la qila. yg masuk keluar hospital. masuk darah lg. mesti 2 kali ganda letih dia. letih badan. letih emosi.

kalau pegi sekolah, dia terdedah dgn kuman. habuk. ntah apa2 virus yg kita x nampak. jd, bila qila di rumah. peluang utk sakit balik tipis. then nak build balik ketahanan/antibodi badan dia. bg kuat balik. lebih baik qila duduk rumah.

for me la kan. doktor mmg x kata apa. sbb sakit pegi hospital. untung kat dia. hehe. duit kan.

mcmana pun sy doakan qila cepat sembuh. sy nak tgok awk ambik gambar qila mcm bila dia senyum jumpa daddy dia baru ni.

maaf andai komen sy kurg menyenangkan. :)

sy pun tumpang syg qila. nak tgok qila sihat. :)

Sue berkata...

sabar byk2 marsha... tp u pun patut ckp la dgn nenek dia supaya jgn over protected sgt cucu dia. mmg la sayang... tp tgk keadaan jugak. hope semuanya kembali seperti dulu...

zoe berkata...

susahnye kak bile tersepit mcm ni,.. sabarla ye.. berbincang la dengan husband akak.. InsyaAllah Tuhan bagi jalan yang terbaik tanpa menyakitkan sesiapa.. :)

gee ryder berkata...

alahai nenek ni..kau slow talk la ngan dia sha...cian pulak kat daddy yg jarang balik tu huhu...

btw, aku geram jer tengok ariq yg melopong tu..sama je cam afeef suka melopong hehe

penaGlow berkata...

ermm, untung qila ada nenek yg selalu risau & pantau dia..untung awak Marsha!! Jgn rungut kt nenek yg terlebih jaga tu..dh bagus2 sgt la tuh..

U maybe tk rasa kalau kita sendiri jaga anak bila suami jauh, then Parent jarang gila sgt nak bertandang umah. Tel pon tk selalu.U tak rasa bila mana kita nak usung anak2 kecik (*lebih ramai dr u tau..) pergi klinik bila mereka semua sakit. U tak rasa bila kita sendiri sakit demam kepala bengal & kaki tgn ketar2 nak urus sendiri pegi klinik dan dlm masa sama nak pantau anak.. (*maid tkder..).Kalau maid ada pon rasa bonding tu lain kalau ibu sendiri ada even dia dok umah tgk2 anak kita shj..

pendek citer kepayahan segala ibarat anak yatim piatu sedangkan tidak...

Untung u marsha..i bangaa & tersenyum suka bila u citer nenek Qila tu rajin ulit cucu...

*sori ter-emo...

Marsha~ berkata...

penaGlow.. betul tu... saya tak pernah rasa ape awak rasa, dan awak juga tak pernah rasa ape saya rasa...

situasi kite berdua amat berbeza... pengalaman juga berbeza.. saya tidak mahu menjadi kamu, kamu juga sudah tentu tidak mahu menjadi saya..

memang... bersyukur pada setiap perkara adalah perlu, tetapi... berpada-pada juga adalah perlu.. Islam sendiri menyuruh kita bersederhana dan berpada2 di dalam semua hal.. jangan berlebih2 dan jangan terlalu kurang..

betul tak??

kamu tak rasa apa yang saya rasa, kamu juga tak lalui apa yg saya lalui.... setakat uruskan anak2 seorg diri tanpa org tua dan maid, saya pernah laluinya.. bukan tak pernah.. lebih2 lagi ketika melahirkan dan pantangkan Ariq ketika suami tiada disisi.. tiada maid, sy uruskan segalanya sendiri..

jangan terlalu menghakimi saya mcm tu sekali.. saya cuma meluahkan, tidak terlalu berat pun luahan tu... hubungan kami masih erat macam selalu.... tapi, anak2 adelah hak dan tanggungjwp ibu dan bapa.. bukan hak & tanggungjawap datuk ataupun nenek.. bonding itu sgt berbeza.. lebih2 lagi pada yg jarang berjumpa mcm daddy dia.. mestilah mahu lebih dari biasa kan?? nenek dah puas dah bermesra bersama cucu ketika daddynya tiada...

kamu tidak faham saya.. tidak faham apa yg saya cuba sampaikan di luahan saya ini...

terima kasih ye, kerana cuba menasihati.. saya terima dgn hati terbuka..

Tanpa Nama berkata...

Sama mcm auni dgn athirah..kalau baik, hadoiyaii, baik yg amat..tapi kalau gaduh..huhhh..umi dia yg terpekik terlolong dia xherankan pun..hihi -anasaliza-

oneyani berkata...

alahai cucu sulung nenek dan anak sulng daddy..nak luah mati mak..nak telan mati ayah

Tanpa Nama berkata...

Only "Best Man" can go to sea...and only "Best Women" can be togather with "Best Man".....

tiefazatie berkata...

alahai..xpe la sis..sabar la..biar la..nenek kan..mmg syg bebenor cucu2 die..hope qila dh sihat n aktif mcm biasa nie..