Selasa, Oktober 18, 2011

Hari-hari kami di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar.

Seriously sampai skrg aku masih trauma dan sedih..... Yelah, seronok dan excited happy menyambut kepulangan Daddy masih belum habis lagi dah datang dugaan berat macam ni... Masa tengah holiday pulak tu..... Siapa tak terkejut kan... Semua famili, kawan2 dan teman2 FB semuanya terkejut... Berderu2 panggilan, sms, bbm dan whatsaap masuk tapi aku tak sempat nak layan dan reply semua... Letih nak menjawap semua soalaan berulang2... Ape2 pun aku berterima kasih kepada yang concern dan mendoakan Qila masa tu... Terima kasih semua......

So, sepanjang malam masa 1st night tiba di HSB, aku mmg tak tidur.... Aku peluk Qila kuat... Cium dia puas2... Aku bisik2 kat dia supaya bertahan... Lawan sakit dia... Supaya dia tahu aku ada kat sisi dia, Mummy dan Daddy semua sayang kat dia.. Nak dia cepat baik..... Kemuncak bila jam 5.00 pagi, Qila dimasukkan darah jenis O... Doktor suruh aku tengok kalau2 berlaku perubahan mendadak kesan pemindahan darah tu... Like macam tetiba demam panas dan naik merah2 satu badan dia tp alhamdulillah... Semuanya berjalan lancar... Qila tak alami alahan satu ape pun.. Darah tu mmg ngam dengan dia.. Syukur.. Bukan senang nak dapat darah jenis O..
Masa ni baruuuu aku ada kekuatan nak ambil gambar dia.... Tapi aku tak upload di FB.. Tak sampai hati...
Memang usah nak habiskan darah ni... Asyik terhenti sebab everytime Qila bengkokkan siku dia, darah tu stop...

Alhamdulillah.... Lepas 4 jam, Qila mula buka mata.... Dia mula duduk dan tertawa bila budak sebelah katil dia buat lawak.. Ya Allah... Release nya aku rasa masa tu..... Lega tak terkata... Syukur sangat, darah tu benar2 membantu Qila kembali seperti sedia kala...
Siap posing sengih mcm ni untuk Mummy........ Darah amsih belum habis transfer.. Almost 6 jam baru habis.. Qila sakan tertawa bila budak laki sebelah katil dia tu asyik buat lawak dgn mainan spiderman dia...

Apa lagi yang aku rasa time tu... Syukur tak henti2 bersyukur pada Allah... Dia kembalikan keceriaan anak ku ini...

Tghari macam tu, Daddy sampai dengan Ariq..... Happy lah Qila dapat jumpa adik dan Daddy dia... Mama pulak sampai petang tu jugak... Petang tu kawan rapat PIL aku pun sampai dr Kuala Nerang... So, kami sekeluarga bersyukur sangat tak perlu duduk kat hotel sepanjang Qila dirawat di HSB...

Day 3 Qila dah dapat cot sendiri... Selesa lah jugak sbb cot tu besar gak.. Extension bed sebelum ni aku jadikan kerusi untuk rest dan malam buat as katil... So takde sakit badan tido atas kerusi... Bestnya duduk bilik berempat ni aku tak boring sebab meriah.. Kalau nak tengok TV, gi lah ke lobby depan.. Drip Qila pun dah bukak masa ni... So dia dah senang bergerak.. Qila is getting better walaupun masih tanak makan dan minum.. Shi shi dia pun dah mula jernih... Setakat ni, doktor just sahkan Qila terkena Acute Hemolysis iaitu sel darah merah dia pecah dan musnah tanpa sebab.. Thats why hemoglobin dia drop mendadak... Bukan kronik anemia masa memula masuk sini dulu.. Punca nya, kemungkinan virus infection. Tapi ujian darah untuk tengok cells dia normal atau tak akan makan masa so kena follow up kat Melaka je.. Untuk result boleh call dan tanya..
Sepanjang kat sini, macam2 pakar yang datang cek Qila every 3 hours.. Diorg baik sangat... Semua soalan aku dijawap dengan penuh dedikasi.. Diorg explain to me every single thing.. Cuma part paling tak best bila Qila kena repeat ambil darah untuk pantau HB dia.. Kesiaaannn dia.. Menjerit2 dia meraung menangis... Berpeluh2 dia struggle sebab lawan nurse dgn doktor yang pegang badan dia... Sian anak Mummy...
Nak pujuk hati dia, macam2 kami beli untuk bagi dia happy.. Lucky kat lobby HSB ada macam2 kedai... Sediakan duit je... Macam2 kami beli untuk bagi Qila happy dan tak bosan... Semestinya books dan color pencils.... Masa memula dpt, sampai malam dia buat coloring...
Ni je gambar Ariq yang aku sempat ambil... Hehehehe...  Day 3 kot ni... Masa ni aku dan Bi gi lari gi O&G tengok Zue jap....
Masa ni Qila tengah sedih..... Dia nak balik... Bosan kot asyik kena cucuk... Yelah, aku rasa dia sangat trauma.. Kalau masuk private at least takdelah kena cucuk selalu... Picit kat jari je dah boleh kuar darah.. Ape nak buat sayang.... Demi kesihatan Qila juga... Nasib baik Daddy ada... Bolehlah dia peluk dan tenangkan diri....
Tak lepas menggentel selimut busuk dia...
Separuh dari barang2 untuk Qila... Macam2 bear dia dapat... Balls lagi... Separuh terpaksa tinggal sebab tak boleh nak bawak semua...
Dia color sampaileeeeeeeeeee color tu tumpul.. Tapi tak beli sharpener pulak utk dia.. Huhuhu...
Dan nasib jugak ade Ipad peneman ketika bosan.. Tapi gilir2 main dengan adik.. Adik pun bosan kat rumah Cik Fadil sebab takde Mummy dan Kakak.... Hidung tu Qila yang tampal sendiri.. Dia tak selsema pun.. Dia mmg suka benda tu.. Heheheh..
Masa ni, pertama kali dia minum susu lepas almost 4 hari tak minum.. Mummy pujuk2, kalau nak ikut turun bawah, kena minum susu... Lajuuuu je dia minum even tak banyak..
Ohye, inilah Zue.... Aku sempat tengok dia kat ward O&G.. Sian dia, dah almost 2 bulan duduk hospital.. Takpe, esok lusa ni dia operate lah.. Sebab uri kat bawah memangle kena tahan lama kat hospital.. Esok lusa dapatle dia tengok baby dia.... Semoga semuanya selamat....

Last day kat HSB.. Bila paed kata ade harapan balik hari ni, aku teruskan mandikan Qila... Siapkan dia... Dia pun happy sebab tau dia boleh balik... Tapi lamaaaaaaaaaaa tunggu.. Nak dekat maghrib baru discharged..
Sementara tunggu Daddy datang, dia main2 kat play area...
Rindu sangat dia active macam ni........
Rasa syukur sangat sebab aku cepat bawa dia ke hospital... Dan segalanya cepat diuruskan... Dan Qila masih berpeluang bermain slide macam ni.... Tak terbayang kalau aku lambat hantar dia ke hospital atau bekalan darah tiada yang sesuai untuk Qila.. Nauzzubillah.......... Ape2 pun syukur sangat semuanya Allah permudahkan...
Qila sangat active masa ni..... Happy dan ceria... Takde tanda2 pun dia akan demam atau ape...

Siap buat lawak dengan Mummy.......
Lepas discharged, kami terus pulang ke Kuala Nerang...

Tapiiiiii... Entah dimana silapnya... Malam tu A'qila demam kuat kembali.......

Dia kembali terbaring lemah dan tiada bekalan ubat demam dibekalkan oleh hospital........ Yang ada cuma sisa ubat yang kami bawa dari Melaka sebelum datang ke Langkawi 5 hari yang lepas... Risaunyeee aku...

Addduuuuuhhh... Tuhan je yang tahu ape perasaan aku masa tu... Apa lagi yang mengganggu kesihatan A'qila ni????

Esoknya kami pulang ke Melaka dengan A'qila yang masih demam dan mula batuk2 agak kuat... Dugaan masih belum terhenti di situ....

7 ulasan:

far_east berkata...

dugaan apa pulak kak? semoga akak byk2 bersabar yea

Amy Z! berkata...

*hugs n kisses* buat Qila. Cepat baik ye sayang~

penaGlow berkata...

cepat2 la checkup qila kt melaka nanti...then lepas baik demam kurangkan xtvt luar buat sementara waktu..kids now memang byk terdedah dgn mcm2 virus terkini mcm h1n1 tuh..ermm,siannya qila....

HaninFarshid berkata...

Qila darah O eh? samalah hanin...hanin tau macam mana susahnya nak dapatkan darah O....parents hanin cerita kat hanin dulu....masa time they need blood for me....tapi blood kat hospital tak cukup....sampai diorang panggil one truck of tentera nak cari darah O...huhu!that time hanin kehilangan banyak sangat darah...

qila memang strong girl...macam mommy dier....aunty hanin doakan semoga qila cepat sihat...

take care...hugs and kisses from me and kyra...

P/S: apa dugaannya marsha? papepun...hanin tau...marsha strong dan tabah menghadapi dugaan...

Momma Qiestina berkata...

sedeynyeee..

ai baru sempat baca entry qila sakit :(
tak terbayang kalau ai kat tmpt u..mudah-mudahan semenya ok yee.doa banyak2..

.ArianiAizat. berkata...

bila akak update HB qila turun kat fb saya risauuu sgt kak.sy teringat kat arwah adik sy :( HB die turun scr mendadak dlm waktu yg singkat..tapi tuhan sayangkan die lagi..

alhamdulillah,qila mmg strong gurl macam mommy diye..lepas ni tamo sakit2 lagi yer qila..boleh daddy bawak holiday tempat lain pulak..hehe

tiefazatie berkata...

alahai..ngeri tgk picture2 yg qila kena masuk darah tue sis..huhu