Selasa, Oktober 18, 2011

Demi membahagiakannya...

Sehari selepas Qila disharged dari HSB, hari Isnin 10 Oktober tu, kami pulang ke Melaka... Sampai je terus bawak Qila jumpa doktor.. Tinggi demam dia 39 something.. Masuk ubat bontot, doktor suruh rest je kat rumah.. Dia kata maybe virus infection sebab bersesak2 kat hospital tu... Dia suruh teruskan aje antibiotik yang dibekalkan HSB dan pantau je demam dan batuk Qila macam biasa.. Pada dia jugak aku cerita every single thing apa yg terjadi.. Dia kata nothing wrong dgn blood transfusion tu sebab dah lebih 4 hari pun.. Qila demam bukan sebab tak sesuai ke ape dgn darah tu.. Maybe sebab dia terkena another infection ketika stay kat HSB tu...

Esoknya, aku masih cuti... Untuk membahagiakan Qila yang masih demam on off tu, kami bawa dia keluar... Dia kata dia nak makan KFC, so layankan aje....
Ini budak kan... Sejak di bawah penjagaan Daddy dia ni, amboiiiiiiiiiii bukan main lagi dia.. Kejantanan dia terserlah sungguh! Makin bertambah akal dia..... Lasak pun bertambah! Maklumle, Daddy kalau jaga memang dia bagi Ariq buat ape dia nak.. Memang bebas buat ape je.... Baru 2 3 malam Daddy jaga, dah totally berubah anak Mummy ni.... Makin hyper.. Ni mesti Daddy rasuah banyak sweets ni.... Kuat mengamuk dan merajuk pun satu.. Aduhaaaaiiii.... Maklumle, asyik kena tinggal dengan Mummy je...
Drama king dia pun makin menjadi2..... Ni ngamuk nak ninit... Buleh???
Happy bila tengok Qila kembali ada selera nak makan..... Harap sangat demam dia cepat kebah... Macam2 air penawar dah mintak kat ustaz.. Yelah takut2 ada yang mengganggu tapi demam dia still on off... Tinggi lak tu.. Aku pantau gak shi shi dia takut2 keruh lagi tapi alhamdulillah.. Takde apa pun... Cuma batuk yang makin kuat..
Actually aku pun demam sama... Yelah seminggu ni restless sangat dengan tak cukup tidurnyaaa..
Ohye, Ariq dapat PSP baru.. Daddy belanja.. Sebab asyik berebut Ipad dengan kakak... Tapi sangat sadis bila dia touch screen bila nak main game.. Aduhaaaiii.. Ni bukan Ipad le nak oi...
Qila try main angry bird... Hehhehe...
Cepat baik ye sayang... Jangan sakit2 lagi....... Sebelum makan kami gi Crocs.. Ingat nak cari untuk Daddy tapi dah alang2 tu, beli sekali untuk diorg... Mummy dah dapat dah sebelum ke Langkawi.. Hehehehe..
Sampai je rumah, masing2 pengsan..... Qila dah start demam balik tu... Kalau demam kuatnye datang.. Dia mulalah lembikkk.. Tak bermaya...
 Meh nak tunjuk Crocs baru Qila.... Dapat Crocs Mickey ni terusssss larat nak jalan sendiri.....
 Adik punye yang biasa2 je...Yang Mickey style tu tadak saiz pulak utk Ariq...
 Mummy harus yang diva punye... :P
Daddy punye sama mcm Ariq..... Huhuuhu...

Ohye, malam tu demam Qila naik sangat tinggi... Dah masuk ubat bontot tu macam takde effect apa2 pun... Semalaman aku tak tidur... Sponging dia.. Tapi badan dia kadang2 sejuk, kadang2 panas...

Esoknye, 12 Oktober 2011....... Balik dari kerja.. Aku tengok demam Qila tinggi lagi.. 39.5 Padehal siang tu dah berjoget2 dah... Asal masuk malam je dia mulalah demam tinggi sangat...

Tak fikir panjang, aku terus ajak Bi ke hospital... At least untuk proper check kenapa dia demam tinggi sangat ni..... Risau sangat.. Atas nasihat kawan2, aku fikir inilah jalan terbaik untuk anak aku.. Manalah tau HB dia jatuh balik.... So malam tu jugak kami ke Mahkota... Tapi too bad, ward penuh.... Paed Qila yang kat sana pun tak boleh nak terima kes Qila.... Banyak sangat patients..

So kami terus ke Pantai Hospital.. Sampai sana pun emergency sangat sesak.. Aku dan Bi dah down sangat dah.. Terus buat blood test dan aku cerita from A to Z ape yang terjadi pd Qila beserta surat refer doktor dari HSB.. Ward kanak2 sana pun penuh... Tapi diorg still nak terima kes Qila... So Qila warded jugak.. Sebab blood test result menunjukkan bacaan HB dia kembali turun ke 8.9.. Sebelum discharged di HSB, dah naik 9.5.. kenapa turun balik ni??? Ya Allah... Risaunyeeeeeeeeeee aku hanya Tuhan je yang tahu..

Malam tu, tidurlah aku menemani A'qila di ward O&G.. Bi tak boleh jaga sama sbb kami duduk bilik berempat.. Takde kosong.... Esok baru Bi boleh jaga Qila... Ape2 pun syukur... At least kat sini ade nurse dan paed yang jaga Qila.... At least, ada 2nd opinion dari HSB kan...

So kisah kami di Pantai Hospital akan aku sambung nanti..... Hermmm... Letih nok... Letih!

6 ulasan:

Mrs. Mazlan berkata...

seramnya kak dengar cite qila ni.
maira baru check talasemia last month. this month kn amek result.adoii..mama die yg superb berdebar.takut sgt..ni pon dmam gak. on-off juga demamnya..

harap qila cpt sembuh.

Lelord berkata...

aduh dugaan btul kan bila2 anak2 x sihat...x sanggup rasanya

norhidana berkata...

dugaan betul utk akak ek....sian qila, tp mak mana yg tak risau kalu anak asik demam kebah je kan kak...
hrp qila dh ok n akak juga kene kuat...

Ummi berkata...

memang musim budak2 demam@x sihat kot skg ni?dah semua ward pon penuh?moga sihat elok2 saje ye qila..

far_east berkata...

hope tiada masalah apa2 yg berlaku kat qila di pantai hospital tue...

tiefazatie berkata...

alahai..qila2...huhuhu..
sedih baca nie sis..huhu