Isnin, Oktober 24, 2011

Concert pertama Qila...

Adoooiiii... One word nyah, one word!!! Penat yarabbi...... Aku rasa aku punye penat kalah penat cikgu2 Qila kowt.. Hahah.. Hover...

Pagi2 dah bangun sebenarnye... Tapi tu lain kali update...

Actually lepas masak dan makan tghari semua, puasssssssssss aku try nak tidurkan Qila dan Ariq... Tapi Ariq berjaya jugak akhirnya ditidurkan oleh bibik kat bilik belakang.. Tapi si Qila ni mak aihhhh liat betul! Mata dia ngantuk tapi dia tanak tidur!

Tetiba nak dekat jam 3ptg, baru aku terfikir..

"Eh Bi, concert dia start pukul 4 tau... Nak gi MITC dahle jauh. Ayuh bersiap sekarang!!!"

So cargas salinkan baju anak2 dengan pantas.. Jam 3.30pm mcm tu baru kuar rumah... Qila dahle pakai baju salah... So aku plan make up kan dia kat MITC je.. Tak sempat nak make up masa kat rumah.. Tu pun nasib baik bibik ingatkan aku suruh make up Qila sebab aku tak terfikir pun....

Bermula lah episod drama swasta si Qila bila dia nangis2 tanak pakai baju kuning ni... Dia kata,

"Kite tanak pergi MITC, kite tak suka dancing... Kite suka pergi Tesco je.." Nangis tersedu sedan hokay... Meroyan aku...

Last2 lepas di marah dan di pujuk serba serbi, dia pakai gak baju tu tapi dalam tangisan terpaksa gitu.. Dalam kereta, belum sempat keluar simpang rumah, dia dah tertidur!!! Adoyaaaiii..

Dalam kereta, aku ikatkan rambut dia slow2... Bagi kemas sikti... Dahle sikat pun tak bawak.. Memang kelam kabut uols!! Nasib baik gak dia tak terjaga..

Sampai je MITC, haruslah dia mengamuk sakan sebab tak puas tidur! Stroller pulak tak bawak... Adoyaaaiii.. Masa tu dah pukul 4pm.. Aku dah start panik!!!

Sampai je dewan, dah ramai gilos manusia.. Semua dah pakai cantik2, dan dah make up semua tapi Qila tgh meraung2 menangis.. Boleh??? Macamle kite nak suruh dia tinggal situ sebulan kan...

Aku suruh Bi masuk dulu utk cop tempat then aku, bibik dan Ariq uruskan Qila kat luar... Pujuk dan make up kan dia laju2... Sebab aku ingat macam dah terlambat tapi sebenarnyeeeeeeeeeee... Lama lagi okayyyy..
Haaaa... Lepas dah make up, harussssssssss dia punye mood ok sikit.. Yelah, perasan kunun dah canthek lah tu kan.... Mata terbeliak takut eye shadow rosak... Mulut muncung mcm tu takut lipstik hilang... Akekekekeke... Mood dia makin ok sikit demi sikit....
Punyelah banyak masa lagi sebab jam 5pm lebih kot baru perarakan masuk sebab sebelum tu bebudak umur 6 tahun 'konvo' dulu.. Lamanyeeeeeeeeeeee nak tunggu.. So diorg kena standby belakang sekali utk perarakan masuk... Sebelum tu mmg Qila happy... Lari sana sini.. Sengih sampai telinga...
Siap amik gmbr dengan Ariq... Si Ariq punyelah lasak lari sana sini.. Adoyaaaaaaaaaiiii... Macam tarzan aku asyik kena kejar dia...
Qila paksa Ariq bergambar dengan dia.. Habis dicekaknye pinggang dan bahu adik dia....
"Pandang Mummy lah dikkk!!" Tapi kali ni, Ariq anti camera.. Dia lebih syok nak lari sana sini....
Suka gambar ni......
Alololooo... Masa ni lisptik dah hilang sbb dia jilat... Dia tanak touch up so okaylah... Still beauty gitu ketika dan saat ini...
Kejap je dia duduk ni... Pastu diri dan jalan sana sini...
Macam amoilah anak Mummy ni....

Bangga gila bila pasang bunga ni kat kepala dia..... Hehehehehe...

Drama swasta part dua pun bermula bila nak start perarakan masuk... Qila menangis2 merayu suruh Mummy ikut sekali.. Mana boleh sayang... Tgh2 menangis tu, dia bagi pulak alasan nak shi shi.. Padehal muzik dah start dah!! Laju2 aku gi kat Bi amik pampers, pakaikan dia sambil diri je... Qila sarung spender betul2 masa org sume dah start jalan... Haru beb haruuuu...

Dia menangis tanak jalan pulak dah.. Terpaksa aku iring sampaile tepi tangga stage.. Pastu, teacher paksa gak dia naik stage.. Memang menangis mcm nak kena sebat je kan!! Atas stage, tataule dia nangis ke tak sebab dah tak nampak dah dia kat atas tu. Dia dah kat tgh2.. Ramai gila students kan..
Nampak ni je dr jauh.... Diorg nyanyi ramai2 dua lagu... Negaraku dgn lagu Satu Malaysia tu... Comel sangat.. hehehe
So kami tunggulah bawah stage.. Kat atas Qila tu tataulah ape jadi.. Hahahaha.. Terpaksa kejam sikit kalau tak, memang tak jadilah concert ni nanti....

Tapi masa berarak keluar aku tengok dia tak nangis dah.. Aku suruh bibik pantau je dr jauh.. Diorg semua kat belakang stage tunggu turn untuk persembahan masing2...

So Qila punye turn adelah dah nak dekat pukul 7 petang!! Bayangkan betapa lama nak tunggu??? Bibik jaga Qila kat belakang, aku jaga Ariq.. Bi jaga tempat, bag dan camera.. Huwaa.. Penat gilo... Ariq asyik lari sana, selit sini.. Bila didukung habis dia gigit2 hidung aku.. Dia tarik shawl aku.. Huwaaaaaaa....

Sian Qila kat belakang tapi bibik kata Qila ok tak nangis.. Cuma asyikkk menguap.. Dapat duduk kat sofa, so aku taklah risau sgt...

So masa turn Qila, aku dan Ariq gi duduk depan stage utk amik video..... Terharu sangat rasa nak nangis bila tengok dia terkedek2 keluar dari back stage... Aku jerit, "Qilaaaaaaaaaa!!!" Konon die hard fan lah.. Akekekek... Ariq pun ikut jerit "Qilaaaaaaaaaaaa!!" Pastu dia jerit lagi "Akak!!!!" Sampaile kakak dia habis dancing... Hehehehehe...
Itu anak saye!!! Heuheuheuheuheu
Taraaaaaaaaaaaaaaaa.... Mata dah macam anak PANDA sebab menangis tadi kan....... Habis mascara cair uols!!!! Siapa suruh nangis??? Kan dah tak cantik???? Terkejut aku tengok mata panda dia ni.. Hahahah..
Dia macam culture shock sebab dari atas stage kan nampak ramai orang... Tapi dia tetap dancing walau tak goyang sangat...
Lidah asyikkk menjilat bibir.. Ihiks
Qila dancing hula hula dance... Oklah untuk bebudak 3 tahun punye performance kan... Teachers semua bertepuk excited sbb diorg buat mengikut arahan.. Takde lah ke laut kan... Tapi tak sangka pulak Qila boleh ikut menari sampai habis dalam mood dia yg swing tu... Ihiks...

Qila habis je dancing kami terus blah... Tak larat nak tunggu sampai habis... Sian anak2 aku penat... Qila happy mulut tak berhenti bercakap sebab excited... Ihiks...
Ajak posing pun okay je... Mood tgh excited baru lepas buat concert kan...
Ko tengok... Susah betul nak handle Ariq ni... Bukan reti duduk diam jap org nak bergambar
Mummy bangga dgn Qila... Walaupun lama tak gi school, lama tak praktis, Qila boleh gak nak dancing walaupun Qila tanak dancing at first..... Good job sayang.......
Meh posing dulu sebelum balik.... Sebagai upah, terus bawak Qila jenjalan gi main choo-choo train kat Jusco as her wish.... Balik tu dua2 pengsan kat dalam kereta... Ihiks...

Meh layan video Qila dancing.....

(lambat gila nak laoding.. Next time aku upload...)

13 ulasan:

w|cKa` berkata...

Qila bg alasan mcm2 tu sebenarnya sbb dia nervous kot.. apapon well done Qila!!

mummysyafie berkata...

nampak benar muncung Qila menahan lipstik. hihihi..comel je.

norhidana berkata...

mmg comel banget qila... lg2 ngn bunga atas kepala tuh... heheheh...
siap makeup lg tu...
alhamdulillah qila dh sihat sepenuhnyer... suke

far_east berkata...

auwwww seksinya qila but so cute

.ArianiAizat. berkata...

kalau ayra yang dok kat atas stage tu pun sy sbg ibu pon sure bangga gila :)

gee ryder berkata...

tak boleh blah la muncung qila tu hehe...
next time pakai yg waterproofla kan dah hitam hahaha...

ariq ni memang aku geram dari dulu lagi!

Ummi berkata...

gambar last tu qila nampak tinggi, macam dah besarrrr sangat..heheh..tau2 nanti dah same tiggi dgn mommy je kan..

Marsha~ berkata...

ha ah... dah susah nak dukung dia dah sebab dah tinggi sket.. hehe

Ainul Hayat berkata...

Qila suke pakai mekap ye kak marsha. pjg akal tul akak Qila nih. hehehe

Aida berkata...

memula dah cun dah lepas mommy makeup .. lepas je drama air mata, terus terpancar dah mata panda ekkk .. klaka je .. bebudak ni dancing mcm tu nampak cute je kan .. cer mak budak .. hilang akal ke hapa .. waaaaa

laila berkata...

comelnya Qilaaa! Ariq makin handsome!

oneyani berkata...

Comel akak mekap...kelas ko nyah!

tiefazatie berkata...

wah..qila sgt comel sis!