Isnin, September 19, 2011

Pencapaian A'qila selepas 5 bulan bersekolah..

video
Ohye.... Qila start masuk Q-Dees dalam bulan May 2011... Masa tu dia baru nak masuk 3 tahun.... So sekarang umur dia lebih kurang 3 tahun 4 bulan...

Sebelum masuk school memang dia dah kenal beberapa words dari buku Peter and Jane.. Dia dah boleh buat writing A to Z dan 1 to 10.. Dia juga dah kenal dan boleh baca from A to Z dan 1 to 10 gak.. So bonus untuk dia lah kan bila start masuk school for the first time takdelah dia kekok sangat...

So pencapaian dia lepas almost 5 bulan ni agak memberansangkan jugak... English dia improved dan dia selalu praktis speaking kat rumah... Dia dah boleh membaca, tapi bukanle membaca semua buku, just buku yang dia attach sekarang kat school lah... Dia dah boleh baca part 1 dan 2..

Dan dia sangat suka buat reading practice... Yang paling best, adik dia akan belajar sekali... Every time Qila sebut those words, Ariq akan ikut sekali... So sekarang Ariq dah menghafal words dari buku yang sama... Sebutan pun betul dan jelas.. Padehal dia pelat lagi tu.. Tapi bila reading, betul pulak sebutan dia.. Hehehe.. Pakej uols.. Bayar yuran untuk seorang, tapi dapat benefit untuk 2 orang anak.. Akekekeke.. Jimat mak.. Huhuhu...

Padehal boleh je nak ajar kat rumah, tapi kat school diorg ni fokus sikit.. Kalau kat rumah manja je lebih plus ada TV dan toys yang mengganggu... Kat school, teacher ajar garang so diorg dengar cakap sket.. Huhuhu...

Video atas tu Qila tengah practice reading..... Actually dia dah tau membaca last month lagi kot tapi aku tak terfikir nak record... Rugi kan... Tapi, better late than never.....

Ohye, asyik letak video Qila je, meh tayang video Ariq pulak ye.... Hehehe.. Adil dan saksama.

Tapi ade problem pulak le uols... Later lah ye.... Daaaaaaaaaaaaaaaa...

5 ulasan:

juliana berkata...

ada tips x nak buat anak fokus ngan words yang kite nak ajar?anak sy kadang2 x nak dibetulkan bl dia salah sebut or terlangkau huruf...

Marsha~ berkata...

sy dulu start dari flash card buat sendiri.. tulis semua nama karakter cartoon yang dia suka mcm mickey, minnie, timmy tu semua then baru start dgn basic words lain.. words je tau tanpa gambar.. kena bagi dia minat dulu untuk hafal baru dia boleh hafal.. sbb tu kena start dgn words yang dia suka nak hafal.. kalau paksa tu yg jadi dia nak cepat habis je tu..

qila pun takleh terima kalau salah atau taktahu nak sebut.. apa sy buat ialah sy bisik perlahan2 so dia dengar then dia repeat.. konon mcm pretend sy tak ajar, konon mcm dia tahu sendiri.. bebudak ni ada ego dia gak.. biasa lah tu... kena puji lebih sikit lah bagi kembang kaw kaw punye... huhuhu..

dey berkata...

Clever nyer anak Kak Marsha..good job mommy ;)

Lady of Leisure berkata...

well done qilaaa! :)

gee ryder berkata...

keep it up qila!

aqeel pun sama pelat tapi speaking tak pelat pulak