Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2011

Pagi2 dah kena buli...

Imej
Kesiaaaannn anak bujang Mummy nan saorang ni....... Pagi2 dah kena buli dengan kakak dia.....


Lepas je Mummy habis mandi, Mummy tengok Qila tengah buli adik... Dia gi kacau adik tido.... Setiap pagi mmg mcm ni so adik dah tak heran sgt kena ganggu tidur... Dia akan bangun dengan happy....

Lepas cabut ninit adik, Qila tonyoh2 kaki kat muka Ariq....

"Dik! Bukak socks kakak dik!"

Si adik pun berusaha lah membuka socks kakaknye itu dengan taat sekali tapi..... Tak berjaya...

"Hiyaaahh! Hiyaaah! Hik! Hik!" Macam2 bunyi keluar dari mulut dia... Hehehehe....



Kakak terbaring menunggu dengan setia tapi dah macam dugung dah... Hehehehehe.... Susah sangat ke sayang nak bukak socks kakak tu????


Last2 dia pun baran lalu menjerit nyaring......

Wakakakakakakakakakaa.... Mummy pulak dok lorat amik gambar bukan nak hulur pertolongan cemas...

Dah tu sibuk gelak..... Mana lah si Ariq tak baran.... Hehehehe...


Last2 kakak pun join jerit jugak..... Tensyen sebab si adik tak siap2 nak …

Sabtu yang sangat penat......

Imej
Pepagi dah bangun sebenarnye... Tapi tetap terlambat keluar rumah.. Huhuhu... Ohye, pagi2 tu Qila ade follow up dgn paed... Monthly follow up psl kes batuk dia dulu... Skrg alhamdulillah dah okay... Tapi still kena amik puff tu every day... Untuk prevention...


Masa ni tgh tunggu giliran.. One thing aku suka sgt dengan Mahkota Medical Centre ni, aku tak perlu tunggu lama... Kejap je register outpatient.. Naik floor 2, terus boleh jumpa doktor.. Pun menunggu takde lah lama... Nak settle bills pun floor yang sama... Mudah uols!


Sambil menunggu anak2 aku mcm biasa.. Main slide.... Qila mcm dah tak muat dah nak turun slide tu... Hahahahaha..... Ariq main slide kemain laju.... Macam ade hantu kejar dia dr belakang.. Aku yang tengok, aku pun turut sama penat!


Gambar harus blur sebab dia bergerak mcm rocket! Kedidi! Haih........


Sepatutnye gi sini anak2 aku patut pakai baju sports! Senang nak bergerak... Hehehehehe...

Lepas tu, kami ke Tesco shopping barang dapur.... Bestnye Mamypoko jumbo size ju…

Menghitung hari......

Imej
Hehehe.... Anak2 dah tido.... So aku belum ngantuk, saje je main Ipad.. Aku installed apps utk edit gambar... Kihkihkih.. Boring nok, takde keje nak buat... Nak tgk tv, malas.... Nak main tenet pun malas... So aku edit gambar...


Lomo uolssss... Takde lomo camera, so edit pakai Ipad je.... Cool kan?? Masa ni kami anak beranak tgh syiok berguling atas katil kat rumah inlaw.... Qila tgh syiok layan cite Korea... Macam faham je kan.... Dia tgh tengok guna netbook... Ariq memang pantang tengok orang meniarap atau terlentang, mesti dikudakannya... Huhuhuhu... Masa ni Qila mmg tgh khusyuk tengok cite Korea so sikit pun dia tak marah adik dia kudakan dia.. Hahahah... Ajaibbbb sungguh penangan cite Korea ni uols! Bukan aku je terjebak, Qila pun sama... Hahahahaha.... Macam faham je dia menengok cite tu.... Pelik aku...


Siap tongkat dagu..... Geram aku tengok dia ni..... Kadang2 notty sangat.. Kadang2 taat sangat... Kadang2 sangat comel! Kadang2 adoooiii bakar darah I tell U!!! Ko tengok maknye d…

Kalau baik, memang sangatleeee baik...

Imej
Last weekend.....
Masa kat rumah PIL.. Bebudak ni kalau kat sana mmg susah sikit nak tgk cartoon... Maklumle, Atuk dengan Nenek serta Uncle Jib nak jugak tengok TV.. Sekali sekala baru diorg dapat tengok cartoon.....
So bila dapat chance untuk tgk cartoon, masing2 bukan main happy dan taat bila Mummy suruh amik bantal dan bing (baring) sama2... 
Dan memandangkan ada satu je bantal masa tu.... So kenalah share....
Tak sangka boleh pulak diorg share bantal tgk cartoon sama2... Takde pun berebut mcam kat rumah sendiri.. Hehehehe.... Bukan senang wooo diorg nak baik dok diam macam ni... Selalunya mesti berebut dan bertekak.. Si kakak tu mmg suka mengangkang... Sebijik perangai Daddy kalau tengok TV.....

Masing2 bila nampak je Mummy pegang BB nak amik gambar, diorg mula lah menggediks! Candid lah nak oiiiiiiiiiii... Pandang jelah TV tu!
Bekas chicken pox masing2 mmg belum hilang 100%... Takpe.. Its okay... Nanti tunjuk kat Daddy ye... Baru ada bukti anak2 dia kena chicken pox.. Huhuhu...
Sibuk pe…

Kasihan sungguh anak kecil ini....

Imej
Sampai macam ni sekali nak??? 
Kasihan anak Mummy...... Dah takde benda nak dibuat main ye sayang???? Sampai tersembur air liur.... 
Kesiaaaannnn........
Huhuhuhuhu...

Lamanyeeee tak update blog...

Walaupun takde orang kisah tapi ada aku kisah? Pembaca dan peminat setia blog ni iaitu aku sendiri (kuikuikui) rasa macam aduhaaaiii rugi pulak kalau cerita dah basi baru nak share kat sini tapi masalahnye mmg tak terupdate sebab bz... Takde sempat langsung nak tgk dan update blog... Walaupun bb kiri, ipad kanan, depan pc tetap takde masa...

Gedik!

Ohye, weekend lepas adalah sgt stress... Sebabnye kes hal sign off Bi yang
lintang pukang tu kan... Lepas aku call Senior Manager manning operation team baruuuuuuu le ade something yang dibuat... Maaflah Encik Nordin... I didnt mean to hurt u baby... Please forgive me sweetheart... (tangan di dada, mata ke atas)

Buweeekk...

Ohye, dont even dare tanya bila Bi balik.... I akan surprise uols semua... I know uols mmg ternanti2 kepulangan suami I tu.... Please dont deny.. Sebab dah jadi sangat kelaziman, rating blog I selalu mencanak naik bila Bi pulang... I kecik hati.... Uols lebih nak tahu kisah dia dari I.... Huhuhuhu...

Entah2 Kak Ida and co. syi…

Pencapaian A'qila selepas 5 bulan bersekolah..

Ohye.... Qila start masuk Q-Dees dalam bulan May 2011... Masa tu dia baru nak masuk 3 tahun.... So sekarang umur dia lebih kurang 3 tahun 4 bulan...
Sebelum masuk school memang dia dah kenal beberapa words dari buku Peter and Jane.. Dia dah boleh buat writing A to Z dan 1 to 10.. Dia juga dah kenal dan boleh baca from A to Z dan 1 to 10 gak.. So bonus untuk dia lah kan bila start masuk school for the first time takdelah dia kekok sangat...
So pencapaian dia lepas almost 5 bulan ni agak memberansangkan jugak... English dia improved dan dia selalu praktis speaking kat rumah... Dia dah boleh membaca, tapi bukanle membaca semua buku, just buku yang dia attach sekarang kat school lah... Dia dah boleh baca part 1 dan 2..
Dan dia sangat suka buat reading practice... Yang paling best, adik dia akan belajar sekali... Every time Qila sebut those words, Ariq akan ikut sekali... So sekarang Ariq dah menghafal words dari buku yang sama... Sebutan pun betul dan jelas.. Padehal dia pelat lagi tu.. Ta…

Mummy sayaaaaannnnggg sangat kat Qila

Mummy sayaaaannnnngggggg sangat kat Qila...Mummy tahu, Qila rasa pelik sangat sebab Daddy janji masa kat Singapore tuhari, it won't be long.... Daddy suuruh Qila kira sampai 10 hari, nanti Daddy balik... Sepatutnya 2nd week raya Daddy dah boleh sign off... Tapi sampai sekarang Daddy masih di sana..... Daddy masih belum sure tarikh sebenar dia boleh pulang untul bersama-sama kita...Sedangkan sudah hampir TUJUH BULAN Daddy pergi kan sayang kan.....Nak buat macam mana sayang.... Office masih BELUM dapat cari pengganti Daddy... Semuanya masih belum puas bercuti dan berhari raya bersama keluarga... Mereka semua selfish.... Mereka semua pentingkan diri sendiri.... Mereka tidak pernah fikirkan perasaan dan hati orang lain.. Mereka tak berhati perut..A'qila jangan sesekali jadi macam mereka tau sayang...... Jangan sesekali tidak bersyukur dengan apa yang A'qila ada..Tadi petang Mummy marahkan Daddy.. Mummy tahu itu bukan kehendak Daddy.. Bukan salah Daddy... Tapi Mummy tetap mara…

Gi beraya ke gi funfair ni nak oiiiiii????

Imej
Raya ke berapa dah tak hingat dah....... Yang pasti still dalam bulan Syawal.. Kuikuikui... Qila sangat cerewet lately.... Sangat2 cerewet soal berpakaian.. Aku seriously tak tahu dia ikut siapa... Taule dua2 atuk ex-comando kan.. Tapi janganle cerewet sangat nak oiii... Kalau uols nak tahu, ni kan dia tengah lap tapak kasut dia dgn tisu! Ntah basah ntah kotor aku pun tak sure padehal kereta park dalam porch rumah jers... Dia baru je pakai, then masuk dalam kereta terus capai tisu then ngomel2 duk mengelap tapak kasut dia.... Kalau lap kasut tu aku takle kisah sangat... Ni tak, tapak kasut okaaaaaaaayyy!!! Haiiyoooo.... Fitaaammmmmm mak dia mcm ni kalau Qila ni diva sangat..... :P
Kakak diva, adik pulak drama king...... Memaaaangggg sesuai......... :P
Sampai je openhouse marilah makan dulu...... Qila makan nasi tomato bertambah uols... lepas dah habis sepinggan, dah siap2 basuh tangan pastu dia siap tanye lagi "Mana nasi tadi????"
Hok alorrrrrrrrrr... Terpaksa Mummy amik lagi se…

Selamanya Ariq jadi baby Mummy.....

Imej
Alolololololooooooo... Kalau tidur tak ternganga, memang bukan Ariq le jawapnye.... Geram sangat kalau dia tidur.. Selalu aku usik dia... Masa dia tengah tidur tu aku selalu berbual dengan dia.. "Ariq sayang Mummy tak???? Jangan nakal2 tau... Dengar cakap Mummy..."

"Mehle cium Mummy...." Mesti dia akan terkebil2 nak try buka mata tapi tak larat......

"Mehle peluk Mummy...." Nanti dia akan jawap... Tapi takdelah real punye, like macam orang menggigau tu... Hehehehehe...... Dia selalu merengek tetiba... Sah menggigau...... Kalau terjaga tgh2 malam nak susu dia akan jerit "Ashuuuuu" Pastu bila dah habis dia akan hulur botol the sebut "Abiiissshhhh" Pastu dia mintak "Aniiiittt..." (ninit a.k.a puting dia..) hehehehehehe...... Mata dia pejam, tak terbukak pon.... Huhuhu...

Dia memang budak alphabet A.. Semua sebutan start dari A.. Atuk, Anek (Nenek), Abik (Bibik), Ami (Mummy), Adi (Daddy), Akak, Ashu (susu), Anit (Ninit), Ashi (Pu…