Khamis, Ogos 04, 2011

Rindu....

Baruuu ade can nak update blog.... Kat office banyak sangat kerja nak buat... Tak menang tangan aku... Mengejar dateline yang semuanya serentak.... Ingatkan bulan puasa boleh relax tapi nan hadooooo..... Petang tadi baru dapat call, satu lagi kerja kena buat... Kumpul data then hantar report, kumpul data then hantar report.... Bosan lah!!! Kerja hakiki pun tak settle2 lagi ditambah sang KPT yang asyikkkkk mintak report....... Hidup ni asyikleeeee buat report tapi kerja hakiki tonggang langgang.... Menci!

Kadang2 rasa macam malas nak kerja sebab malas nak buat kerja remeh tapi menyusahkan ni.... Malas nak dengar bos arah itu ini... Aku cuma nak buat kerja yang aku suka dan minat dengan gaji yang besar... Hahaha... Aku nak jadi bos tapi tanak ade bos lain kat atas aku... Huhuhu.. Tapi masalahnye aku tak suka bisnes sebab aku malas nak propa orang.. Yelah contohnye kau jual barang, mesti nak nak propa gila2 yang barang tu best dan terbaik sedangkan kau memuji barang tu actually bukannye dengan seikhlas hati pun... Just nak lakukan barang jualan kau je... Yelaahh... Siapa meniaga tanak untung kan? Tu sebab jugak aku benci pada MLM... Hahaha.. Dan aku meluat dengan orang yang propa dan beria2 promote produk jualan dia dan mengutuk produk jualan orang lain.... Semata-mata nak lakukan produk dia... Huh...

Tapi lainlah kalau bisnes produk buatan sendiri... Tu memang tak propa lah kan sebab mmg produk diri kau sendiri.. Bukan produk yg kau dpt dr supplier... Kan??? Contohnya kau jual jamu homemade ciptaan kau sendiri... Harusss kau nak puji melangit sebab mmg ciptaan kau sendiri... Tak akan propa kosong kan?!?

Eh tetiba cerita pasal propa plak ni nyah???

Hehehehe... Saje membebel nyah.... Tekanan perasaan sebab keje banyak kat office dan aku ade masalah sampingan yang lain.....

Hahaha.. Masalah sampingan tak tahan... Yelah.... Tensyen sangat okay... Sejak Jun aku dah sediakan baju raya anak2 aku.. Konon taknak last minit kan.. Tapi semalam baru dapat tahu, tailor Ariq masuk hospital pulakkk.. So dia tak dapat nak jahitkan baju melayu Ariq... Haiyooo... Mana aku nak cari tailor yang boleh jahit baju melayu budak ni?.. Dahle masa dah suntuk sangat... Penaaattt aku beli kain ela jauh dari Jakarta lagi tuuuu.. Khasss untuk baju Ariq tapi jadi macam ni pula... Sedih nok....

Dan satu lagi.... Almost setiap saat dan waktu menunggu email best dari Bi untuk mendapat khabar gembira tapiiii.... Harapan just tinggal harapan..... Harapan Bi untuk sign off di Durban hanyalah mimpi semata-mata.... Office tetap suruh Bunga Balsam straight ke Port Klang... Jadinya, paling cepat pun 28 August baru sampai sana.. Tu pun kalaaaauuuuu ikut jadual.. Kalau tak, alamatnya dah raya lah baru Bi sampai Malaysia... Kau hingat office bukak ke masa tu? Haaaraaamm.. Tentu crews changing akan dibekukan sebab ofice pun tutup masa tu....

So, korang tentu dah tau jawapannya..........

Sedih nok.. Ini tahun kedua plan Bi untuk beraya kat darat tapi hancur lebur... Sia-sia dia korbankan masa cuti dia just untuk plan balik raya... Hancuuurrr... Lebuuurrrr....

Tapi takpelah... Aku yakin ada hikmah semuanya ni... Aku pasrah dan faham ini semua harga yang perlu aku bayar setelah memilih Bi menjadi suami aku lebih 4 tahun yang lalu... Ini risiko biasa yang perlu aku tanggung..... Normal.... Ia normal uols....

Yang penting, syukur alhamdulillah, rezeki Bi murah lagi tahun ni sebab dapat merit bonus dan juga yearly increment.... Syukurrrrrr.... Peluang cerah untuk dia cuti lama sikit kali ni... Bolehlah Qila dan Ariq spend lebih masa dengan Daddy... Hopefully Daddy boleh cuti 3 atau 4 bulan keeee... Kan??? Hehehehe...

Ohye.... Ada petua tak nak bagi anak2 ni tak lasak sangat? Ariq lately ni sangat hyper macam terlebih tenaga dan dah start tantrum bila aku tak ikut kehendak dia... Menangis meraung mcm kena dera tapi takde air mata... Buat perangai mengada macam lah dia nak dapat adik padehal aku dah 5 bulan tak bersenggama ni weyy.. Huhuhu.. Dia punye tantrummmm, semacam woooo... Qila dulu, masa umur sebaya mcm Ariq ni dah jadi kakak dah pun tapi takdelah peel macam ni... Pelik woooo... Ape yang tak kena ek?

Dulu aku ingat dia jadi mcm ni sebab aku lama tingalkan dia masa aku gi Jakarta June dulu.. Tapi dah almost 2 bulan takkanlah trauma kena tinggal lagi kot.... Pelik bin ajaib la....

Macam ni, mimpilah aku nak pregnant lagi... Tak terkawal aku nak handle dia dengan perut nak bawak baby lagi... Lainlah Daddy dia ada kan... Perghhh.. Tak sanggup nak imagine.. Menakutkaaannn....

Dulu aku pernah tulis kat blog ni, macam mana aku bercerita tentang kain batik aku terlondeh semasa aku menjaga dua anak kecik sambil memasak menunggu kepulangan suami.... Dan sekarang aku mengalaminya noks!!! Bukan je kain batik terlondeh, spender pun terlondeh nok oiiiiii..... Sadis tak sadisnye lah kan...... Huhuhuhu....

Tapi satu je yang best dan bagus tentang anak2 aku yang lahir rapat2 ni.... Waktu tidur diorang.... Asal malam je, masuk jam 9.00pm hingga 9.30pm... Diorg akan automatik rasa mengantuk dan tidur serentak tak perlu nak dodoi2 kee... Buai2 keee.... Dan diorg akan lena sampaileeee jam 7.30am keesokkannya... Kecuali gelisah sikit bila nak susu je... Pas susu, sambung tido ternganga dan tawaduk sampaile pagi... Hehehe...

Tu takde petua ye uols... Aku tak trained pun, dah memang habit diorg sejak kecik.. Dari kecik diorg memang tido awal... Maybe sebab terlalu aktif di waktu siang kot... Huhu..

Eh.. Oklah... Aku merapu panjang sangat pulak.. Ngantuk dah ni... Esok nak bangun sahur lagi.... Nak tido lah... Okay.... Bye!


- Posted using BlogPress from my iPad2







11 ulasan:

OneSimpleMother berkata...

kehkehkeh... terlondeh spender tu yg tak tahan tu... :)

Tanpa Nama berkata...

Xtau nk bagi petua ariq trauma tue camne nk buat..sndr pun x lepas jaga anak lg nie..hadoii fening..hihi -anasaliza-

Lelord berkata...

kahkahkah cer hambek gambo spender londeh

~~Sue eLLa~~ berkata...

kak!sue pun malas2 dah nak pegi kerja niy kak...kalau akak buat bisness..sue nak keje ngn akakk....hahahaha

Aida berkata...

hahaha .. lawak di pagi hari .. part spender londeh mmg buat gelak guling!!
part ariq agar jadi tak lasak agak susah skit sbb ni zaman dia menunjukkan kelasakan .. tp kena banyak guna psiko lah .. hehehe

ZuRaNaI berkata...

adoyai..ariq jom sep tgn!!baju raye kte pun xboley siap..hahah

Mama Ishazah berkata...

ala siannya..x per la asal kan hubby tersayang tu balik yer..

Elyn Sani berkata...

Beb, bile ko cite pasal ariq ni.. Teringat aku peel wafiq. Sebijik. Dgn hyper dgn trantum dgn segala la!

Bab hyper tu ko try kurangkan mknn or mnmm manis. Kang terlebih mmg hyper bule buat ko nanes.

Nida berkata...

salam..

Jangan bagi banyak makan gula dan coklat kot supaya anak tak lasak sangat..:)

zoebear berkata...

Aku pun letih r nyah.. sama jer kat sini banyaaaakkk sangat kerja.. nk update blog pun tak sempat.. (padahal mmg aku malas pun ) dah kurus tau tak payah beli korset ko.. hahaha.. kurus tertekan byk kerja...

tiefazatie berkata...

adui la..xterkomen ifa nie..byk btol cte nie..hihi..tp..best je baca nie..cm sis bercerita dpn ifa je..=)

btw..alhamdullilah..ada gak hikmahnya en.hubby xdpt nk blik cti raya sama2 kan sis..xpe..sabo2...nt2 leh cuti jln2 berabes ok?