Khamis, Ogos 11, 2011

Check List Raya....

Oleh kerana peruntukan raya sudahpun diluluskan oleh Menteri Kewangan, maka dengan ini marilah list down kan ape yang patut dan perlu dibeli sempena kehadiran Aidil Fitri yang mulia ini..... Akekekekeke..

Banyak lah ko.... Padehal macamle sebelum ni ko tak membeli langsung kaaaaaaaannn.. Propaaa je lebih.. Akekeke..

Yelah uols.. Aku buat persiapan semua seorang diri... Kenalah buat check list jugak takut ade yang terlepas pandang... Manalah tau kaaannn.... Meh kita list satu2 ye uols...

Rumah, kereta dan keperluan umum :

1. Langsir - baru 85% siap
2. Kemas rumah susun atur perabut - Kerja bibik so settle..
3. Bekas kuih - pakai tahun lepas punye, tp kalau ade yg berkenan di hati, why not uols.. Akekeke..
4. Tikar atau carpet baru - belum settle
5. Kereta - kena hantar servis dah basuh bagi kilat
6. Biskut raya - settle
7. Ketupat dan lemang - belum order
8. Pelita dan lampu kelip kelap hahaha - malam ni nak gi beli
9. Bunga api - kena beli gak malam ni
10. Cadar - tema harus hijau tahun ni..
11. Duit raya - harini nak tukar RM10 dan RM5 kat member
12. Angpow - nak beli yang cute2 untuk anak2 buah..
13. Cordial air untuk jamu tetamu - belum beli

Qila :

1. Baju kurung - cukup sepasang
2. Baju kebaya - cukup sepasang
3. Baju kurung moden - belum beli
4. Dress - 3 pasang
5. Blouse dan tshirt - tak ingat berapa tapi settle lah jugak..
6. Jeans - 2 pasang
7. Seluar slacks - 2 pasang
8. Kasut - belum beli
9. Stokin dan panties - belum beli
10. Baju tidur - belum beli
11. Sandals - belum beli
12. Skirts - 2 helai

Ariq :


1. Baju melayu - settle
2. Songkok - belum beli
3. Samping - belum beli
4. Kemeja - 6 pasang settle
5. Tshirt - tak ingat tapi settle
6. Jeans - 2 pasang
7. Pants - 1 pasang
7. Shorts - 1 pasang, nak cari lagi sepasang dua..
8. Kasut dan stokin - belum beli
9. Baju tidur - belum beli
10. Sandals

Aku dan Bi :


1. Baju kurung dan baju melayu - untuk aku dah cukup sampai raya ke 5 atau 6.. Bi pun settle..
2. Tudung - belummmm beliiii
3. Butang baju melayu Bi - belum beli
4. Songkok Bi - belum beli
5. Samping Bi - pakai yang masa kahwin punye
6. Handbag(s) - Huhuhu... Settle
7. Kasut raya aku - belum gak...
8. Kasut Bi - Tengoklah kalau jumpe..
9. Baju tidur - nak jugak kaaannn..
10. Make up raya - haruss ada sbb smlm baru dpt gift voucher..
1. Panties dan bra baru - wajib uols....

Haaa.. Walaupun Bi tatau dapat balik bila, tapi dia tetap akan pulang dalam bulan Syawal so tetap kena sediakan persiapan untuk dia... InsyaAllah... Woaaahhh.. Bila tengok2 balik, banyak lagi ye yang belum ada.... Huwaaaaaaaaa.... Kena start shopping hari ni uols!!! Nerves mak macam ni.... Raya lagi 19 hari!!! Huhuhuhu.....

Petang ni nak gi shopping kasut raya anak2 lah.... Weekend ni dah takde masa.. Sebab balik rumah PIL.. Next week shopping barang aku pulak.. Tudung semua tu.. Nak gi ambil baju tempahan dulu baru bleh gi cari tudung.. Hermmm... Langsir nak kena habiskan jahit... Herrrm.. Harap2 akan sihat sepenuhnya sepanjang puasa ni.. Amin...

Oklah uols... Daaaaa.....

6 ulasan:

zoe berkata...

byk betul persiapan raya kali ni. meriah nampaknye. kak, jemput dtg rumah time raya, kat Permatang PAsir jer..

Ena Mazly berkata...

ena pun this week baru nak ke kl.. nak beli kasut dan gak sikit lagi baju bebudak ni berdua.. next week tak leh nak gi coz ada majlis khatam quran kat sekolah... so, shopping sakan lah nampaknya minggu ini... eheheh...

Marsha~ berkata...

Ena.. Sy pun ingat nak ke kl nextweek sbb nak shopping kasut bebudak ni, tp memandangkan takde sape nak teman, dan malas nak bwk anak2 sbb takut sesak, so shopping melaka jelah.....

Lin berkata...

wa semangatnya marsha..sya this year mood nk raya tu suam² kuku je..barang sendiri ngan husband byk lg tak settle. husband punya baju lgsg tak de..dgn saiz dia yg mcm tu susah nk cari baju melayu readymade.huhu..nk beli kain tempah pun tak sempat dah.

Aida berkata...

walopun encik B takde, tetap ada check list kan .. i suka tau ..

tiefazatie berkata...

wah..nice la sis..ada checklist!