Khamis, Ogos 18, 2011

Cepat sembuh ye sayang.....

Maybe ada antara uols, frenlist aku kat fb dah tau, pasal Qila... Dah masuk 4 hari dia kena chicken pox... Kesiaaannn dia..... Memang banyak gak keluar dan agak gatal tapi Qila sangat taat dan kuat... Sikit pun dia tak merengek atau menangis sebab gatal or tak selesa... Dia taat sangat bila kite kata jangan garu, tak boleh mandi dan tak boleh pergi school sebab dia sakit.. Bila nenek dan bibik sapukan calamine lotion, dia beri kerja sama sepenuhnya... Sangat good girl...

Sesekali dia ade gak demam tapi tak kuat sangat... Aku dah bawak gi klinik dan doktor pun ade bagi anti viral untuk mempercepatkan proses pertumbuhan dan pengeringan chic pox tu... Alhamdulillah, harini dah nampak semakin kecut dan mengering....


Dan alhamdulillah juga, Qila tak mengalami kegatalan yang teruk... Dia tak tergaru2 pun.. Maybe sebab ade ubat alahan/tahan gatal kot... Alhamdulilah Allah permudahkan segalanya.....

Ni pun dia tertidur sebab kepenatan... Dia tetap aktif mcm biasa... Tetap bergusti bergomol dengan adik dia... So aku sekeluarga mmg bersedia jika lepas ni Ariq pulak yang kena sebab memang tak boleh nak elak dan pisahkan diorg pun....

Bi pun dah tahu hal ni... Meronta2 dia nak balik tengok anak dia... Sayu hati aku bila dia kata dia dah tak boleh tunggu walau sehari pun kat atas kapal tu.... Maybe dia bayangkan Qila suffer sangat kot terkena chicken pox ni... Tapi alhamdulillah, aku dah explain kat Bi, anak dia okay... Anak dia sangat kuat..... Dan tabah.... Qila boleh lalui semua ini kan sayang??? Sehari dua nanti, Qila mesti akan pulih sepenuhnya.......


Doktor ade gak bagi cream utk hilangkan parut.... Kat muka ade banyak gak tapi tak besar.... Takpe..... Nanti Mummy sapu cream kat muka Qila ye sayang...


Memang aku risaukan Ariq... Dia tu tak tahan gatal.... Takut dia tak sekuat kakak dia... Hopefully kalau dia terjangkit nanti, dia boleh manage... Doktor pun dah pesan, cepat2 makan ubat kalau nampak sebiji pun yang keluar...

Ohye, haritu aku ada explain kat Qila... Daddy dia tak dapat nak balik raya... Daddy akan balik, tapi lambat skit... Nak tau dia jawap ape??

"Apelah Daddy ni, balik lambat pulak...." Sambil sambung merungut entah apa2... Huhuhu... Sejak kena chicken pox ni mulut dia bertambah mcm orang tua... Ade je ayat2 yang keluar dr mulut dia buat aku ra nak tersedak..

Sabar ye sayang??? Tak kisahle Daddy ade ke tak pada hari raya nanti..... Yang penting Daddy akan balik next month... Nanti kite manja puas2 dengan Daddy ye sayang.......

Qila kena cepat2 sembuh... Kite sambung shopping raya ye sayang... Banyak lagi nak beli ni.... Nanti Mummy bawak makan Mcd mcm tuhari ye... Nanti boleh dapat jam Hello Kitty free... Qila dah ade dua dah kan? Hehehe...


Ariq kena tahan ye sayang... Lawan ye kalau kena kat Ariq pulak nanti... Kite nak raya ni......


Tak sabar nak tengok Qila bebas mcm dulu... Sekarang memangle bebas, tapi satu badan bertompok2 dengan calamine.... Hehehehe...

Ohye, terima kasih Maklong sebab belikan kami semua baju2 baru dar Auckland.... Bertambah baju2 raya Qila dan Ariq.... Bila lah nak pakai ni?? Banyak sangat baju2 raya Qila dan Ariq... Tu belum campur baju2 yang Daddy shopping masa kat States tuhari.... Huhuhu...


Yang atas tu baju Mummy dan Daddy.....

Okaylah.... Nak tidur.... Ape lagi nak bua kan, dah malam ni... Akekekeke...

Good nite uolsss...

- Posted using BlogPress from my iPad2

14 ulasan:

HaninFarshid berkata...

semoga qila cepat sembuh :)i know qila strong girl....

nanti leh teman mommy and adik gi shopping...

take care...

dey berkata...

Alaaa sayu nyer entry Kali ni...keep holding on yer qila...nnt mintak daddy cuti lama skit lepas ni..

Elyn Sani berkata...

Ko try elak bg die mkn kicap ek beb, sbb org ckp kicap buat parut x hilang!

Cepat sembuh ye qila... Muah!

isya berkata...

alahai..sian qila.. get well soon qila..

Suliana berkata...

ala siannya.. my aqil pun baru lepas kena ciken pox, jgnkit dari ibu dia.. hehe.. get well soon baby.. nak raya dah ni, nanti mommy tak dpt jalan raya :-)

OneSimpleMother berkata...

kesiannya qila.. nak raya pulak ni. get well soon sayang. nanti raya bole collect duit raya banyak2..

oneyani berkata...

Moga qila cepat sembuh...sempat lagi seminggu nj raya...teringat masa yani kene dulu..umor 5tahun kot..gatal merenyam sampaikan celah pepet pon ade

Aida berkata...

takpe .. kalo dia kena time kecik² ni senang .. sbb nanti parut tu jadi haus .. adin dgn dina pun dah kena ..

Diya Nadia berkata...

touching nad bc entry akk...pape pun get well soon qilla.. :)

Ainul Hayat berkata...

Kak marsha,
harap Qila cepat sembuh sebelum raya ni. Kalau tak cian dia nak beraya dalam condition camtu. Seb bek dah nak kering...

Ena Mazly berkata...

get well soon dear qila... qila mmg seorang yg sangat kuat, sama macam mummy... sampai masanya nnt, daddy balik ye sayang....

Tanpa Nama berkata...

Patut qila demam ari tue ekk..moga cepat sembuh yekk..betul, bagus kena kecik2..auni pun dah kena last year..harap x jangkit kt ariq laa yekk -anasaliza-

zieta hafiz berkata...

antie doakan qila cepat sembuh....qila rajin2 mkn ubat ye..antie tau qila anak yg kuat semangat(mummy tlg sampaikan kt qila ye mummy)

tiefazatie berkata...

cian qila..moga cpt sembuh ye dik..nak tgk qila aktif cam dulu..tp bagusnya qila nie..dgr ckp mummy ye..