Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2011

Persiapan akhir Syawal 2011...

Imej
Eceh... Bunyi tajuk sangat mendebarkan gitu....... Mahunye tak.... Lusa dah raya babe... Rumah belum kemas habis ni... Asal kemas je sepah balik... Asal kemas je sepah balik... Haruuuuu... Dan ini first time pulak raya kat sini... Sebelum ni mesti nak balik kampung... Tapi tahun ni aku decided nak raya sini dulu.... Nak pergi kubur arwah Abah dan Akak baru balik Muar... Ohye, nak raya rumah family Bi dulu.... Muar adelah kampung Mama.... Atuk nenek dah lama takde.. Yang ada kakak Mama yang sulung.. Yang no 2 pun baru meninggal last year, so memang tak meriah mana pun... Sepupu2 aku pun bukan ramai... Ciput je pun... Tapi belah arwah Abah memang ramai.... Cuma rajin tak rajin je nak gi raya rumah diorg semua... 
Ohye, seperti yang dijanjikan..... Mari tengok hasil air tangan aku ni uols.... Langsir pertama yang aku jahit seumur hidup aku.. Akekekeke.. Sejarah ni uols... Sebelum ni tolong jahit sikit2 langsir rumah Mama... Tu pun berbelas tahun dulu... Dan sekarang aku menjahit langsir ru…

Cara-cara membuat passport kanak2

Imej
Hahahahaha.. Poyo je tajuk kaaaannn..

Alkisah anak bujang bongsu kesayangan ku yang seorang ni belum ada passport lagi... So alang2 mempunyai plan untuk berhari raya bersama Daddy di Singapore, aku pun decided utk buat passport si kecik ni...

Pagi tu Mama dan Bibik hantar Qila gi school... Haritu hari Jumaat.. Eh semalam lah... So aku just pergi berdua je dgn Ariq.. Aku rasa senang je kot nak handle budak ni as long ade carseat, stroller, ninit, susu dan air sirap.. Hehehe.. Kalau Qila, kena ade extra CASH.. Huhu.. Ariq takpe.. Dia belum tahu pow aku ape2 lagi.. Hehe...

Tetapiiii... Belum pun sampai 5 minit aku tinggal berdua dgn Ariq dia dah bikin panassss... Berderau darah aku nyah oi... Kereta aku park dekat luar pagar, mcm biasa aku akan bagi dia duduk dalam kereta dulu... Tapi kali ni aku guna carseat lah... Lepas locked carseat, aku masuk dalam rumah untuk ambil stroller dan kunci pintu... Tak sampai 2 3 minit aku tinggalkan dia, aku tengok Ariq dah berdiri kat luar kereta sambil …

Masih sedih dan takde mood...

Imej
Pagi ni baca paper... Ternampak pulak kisah dua beradik yang kena langgar kereta masa naik basikal balik dari sekolah... Meninggal keduanya.. Aduhaaaaaaaaiii... Sedih dan sebak sangat tengok mayat si abang meniarap lengkap berpakaian sekolah.... Teringat Ariq.... Sedihnye Tuhan aje yang tahu....
Entahle emo betul aku sehari dua ni mengalahkan perempuan mengandung.... Oh ye ek, sebab aku memang tengah datang bulan kot... Patutle emo betul... Huhuhu...
Tapi tetaaaaaaaap sedih, meleret2 sampai ke petang ni haaa...
Yang buat aku tambah sedih lagi, adik dia umur 6 tahun pun meninggal.... Dua2 beradik tak sempat beli baju raya sebab maknye orang susah, kena tunggu nak dapat duit zakat baru nak beli baju... Aduhaaaaaiiii... Anak2 aku baju melambak2 tak terpakai.... Haihhh.... Itu pun aku komplen baju anak2 aku sikit... Tak banyak... Apelah teruk nau aku ni....
Dapat pulak email dari Bi... Dia cakap bekalan makanan semakin habis.. 30 Ogos baru kapal dia sampai Singapore.. Sementara ni, diaorg kai…

Betapa beruntungnya aku..

Lama tak update blog guna BB kan?? Kenkadang aku rasa aku ni kiasu sungguh! Aku ada 4 sumber utk online 24hrs.. Desktop, netbook, blackberry dan Ipad.. Sikit punye lorat kan.. Separuh hidup aku spent utk mengadap gadget2 ni.... Betapa beruntungnya aku kan.. Ada org pakai hp buruk je... (Adik aku ar tu.. Akekekekeke)

Motif entry aku ni takde apa pun... Sehari dua ni selalu terdengar kisah Merisik Khabar Pak Nil kat radio era.. Ada yang kematian suami, anak... Pendapatan sebulan RM900 nak menyara 4 org anak.. Aduhaaaiii... Sayu hati dengar.. Sedangkan aku selalu boros berbelanja.. Rasa insaf pulak...

Anak aku baru je diduga kena chicken pox, aku dah sedih macamlah aku seorang je yang anak sakit.. Padehal ade orang baru kehilangan anak sbb sakit leukimia.. Menitik air mata baca kisah Nia.. Terus rasa bersyukur sangat dengan apa yang aku ada walau tidak semewah mana, tapi jauh lebih baik dari mereka yang hidup kais pagi makan pagi...

Sedih2 aku bila Bi tak dpt pulang berhari raya, ada …

Update anak-anak dan persiapan raya

Imej
Herm... Lama tak tempel gambar Ariq Isyraf manja Mummy nan saorang ni....... 
Lately ni dia saaaaannnggggaaaaaaaaaaaatttt lah haih... 'Baik budi'... Perangai dia sangatle 'indah' dan 'baik budi' sungguh!!! Mummy kat rumah walaupun ade banyak yang membantu - Bibik, Mama dan Busu Boy tapi tetap semua terjerit2 terpekik terlolong sana sini dengan perangai Ariq yang 'baik budi' tu..... Macam tarzan wooo. Tapi dia buat dekkkk je... Geraaaaaaaaammm... Ni masa ni dia beria2 hangkut stroller kakak dia nak bawak masuk kereta.. Mummy tak suruh pun, dia tetiba terlebih rajin.... Larat pulak dia heret benda alah tu.... Pastu bila tak lepas, dia ngamuk.. Akekekeke.. Masa ni dah siap2 nak keluar shopping raya... Selalgi tak raya memang takkan shop shopping uols... Tambah2 lagi bulan puasa ni masa amat terhad.. Sehari dapat shopping sikit2 je pun... Lagipun aku sefamily tak suka berbuka kat luar.. Lainlah Bi ada.. Best sikit...
Ko tengok... Sampai terperesuk kat pasu bun…

Burberry dress utk di letgo

Imej
Baju ni tak pernah pakai... Beli kat Bandung... Tapi tadi masa test kat Qila, stuck pulak kat perut dan terlalu labuh pulak untuk dia.... So aku nak let go...


SOLD
Saiz 4 hingga 5 tahun... Umur 6 tahun pun boleh pakai kalau slim melentik bodynye.. Qila dobot dan buncit so tak sesuai pulak... Tatau nak gayakan tali pinggang tu kat mana.. Kalau letak bawah perut huwaaa... Nightmare Daddy dia tengok.. Akekekeke...

So sape nak, please cepat so aku boleh pos esok dan sblm raya boleh sampai.....

Harga RM49.90 ye....

marcia.zlyana@gmail.com..

- Posted using BlogPress from my iPad2

Cepat sembuh ye sayang.....

Imej
Maybe ada antara uols, frenlist aku kat fb dah tau, pasal Qila... Dah masuk 4 hari dia kena chicken pox... Kesiaaannn dia..... Memang banyak gak keluar dan agak gatal tapi Qila sangat taat dan kuat... Sikit pun dia tak merengek atau menangis sebab gatal or tak selesa... Dia taat sangat bila kite kata jangan garu, tak boleh mandi dan tak boleh pergi school sebab dia sakit.. Bila nenek dan bibik sapukan calamine lotion, dia beri kerja sama sepenuhnya... Sangat good girl...

Sesekali dia ade gak demam tapi tak kuat sangat... Aku dah bawak gi klinik dan doktor pun ade bagi anti viral untuk mempercepatkan proses pertumbuhan dan pengeringan chic pox tu... Alhamdulillah, harini dah nampak semakin kecut dan mengering....


Dan alhamdulillah juga, Qila tak mengalami kegatalan yang teruk... Dia tak tergaru2 pun.. Maybe sebab ade ubat alahan/tahan gatal kot... Alhamdulilah Allah permudahkan segalanya.....

Ni pun dia tertidur sebab kepenatan... Dia tetap aktif mcm biasa... Tetap bergusti bergomol deng…

Handbags raya... Yeay

Imej
Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..............
Walaupun di dalam kekecewaan kerana Bi tidak dapat pulang berhari raya...... Aku tetap shopping sakan..
Ada aku kesah??????
Hahahahahahahaha.....
Tapi sakan takle sakan sangat pun... Beli handbags murah je pon.... Orang lain beli handbags puluh2 ribu nyah oiii..
Sape yang kata aku sooooo menunjukkkkk tu kan, meh aku nak tunjuk lagi.....
Akekekekekekekeke........
Yang pasti sangat puas hati aku dapat ape yang dihajati biarpun masih bukan brand Gucci atau LV pujaan hati tu...
Tapi tak kisahle... Ada orang tu tak dapat langsung handbag raya... Macam si dengki tu kaaannn... Kaaannn????
Inikan pula handbagS raya.....
Huhuhuhuhuhu...
Tak tengok the first one????
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Taraaaaaaaaaaaaa....
Fossil Maddox Top Zip Satchel binti Marsha
I am sooooooooooo in LOVE dengan color Olive Green dah pattern handbag Fossil ni.... Bau leathernya sangat wangi.... Sangat rugged yet elegant.... Sangat aku noksss.....
Nil ah buat aku menggagau mencari seluruh KL d…

Shopping raya dan berbuka puasa

Sana sini org sibuk cerita pasal shopping raya dgn juadah berbuka puasa kan? Meriah sungguh... Best gila...... Terasa kemeriahannye....

Bagi aku pulak, baru sekali je aku dan family berbuka kat luar... Tu pun sebab aritu shopping lewat petang, terus berbuka kat luar sbb tak sempat pun nak balik rumah... Makanan tak sedap sangat... Cuma yang bestnye, lepas makan kau boleh blah terus... Tak payah nak kemas2 meja makan dah.. Hahaha...

Aku tengok, mostly kawan2 aku, time berbuka puasa bukan main mewah lagi.. Banyak gilaaa... Eh bukanke masa di bulan puasa ni kite digalakkan bersederhana? Mengingati orang2 yang susah dan kurang berkemampuan? Kadang2 aku tengok lauk pauk diorg, side dishes... Bukan main banyak lagi... Sampai tak muat meja makan... Belum campur hasil borongan kat pasar ramdhan lagi... Eh uols habis ke makan semua tu ek?

Bagi aku kan, aku ni mmg dasar keturunan tak kuat makan walau selera buaya... Kalau boleh hari2 nak makan best2 tapi sebenarnya sangatle sederhana.. Untuk ber…

Shopping kasut dan pelita raya....

Imej
Petang tadi tetiba mood nak shopping membuak2 macamle tiada hari esok lagi kan.... Tetiba rasa nak shopping raya walaupun aku ada banyak masa lagi... Tapi hati risau kalau shopping last minute takut takde size dan watsoever masalah le kan... Dan, sejak semalam jugak aku dah survey kasut for kids kat official website macam Gap, Guess, Zara, Osh Kosh, Puma, Nike dan Adidas... Tapi tak jumpe pun yang betul2 berkenan dan ikut taste aku.... Actually last year kot aku ada ternampak kasut Puma Ferrari, yang sangat smart.. Range harga dalam rm189 tak silap aku... Tapi tadi puas pusing sports shops yang ada tapi mmg takde langsung kasut Puma jenis tu... Dalam website Puma pun mmg takde dah... Sedih sangat sbb mmg dah lama nak beli untuk Ariq... Takpelah takde rezeki kot... Nike dan Adidas pulak memang bukan taste aku sebab mostly design brand ni bercolor putih/cerah dan design sangatle ke laut.... Aku nak color gelap tapi nampak cheeky supaya anak perempuan aku nampak class dan anak lelaki aku…

Check List Raya....

Imej
Oleh kerana peruntukan raya sudahpun diluluskan oleh Menteri Kewangan, maka dengan ini marilah list down kan ape yang patut dan perlu dibeli sempena kehadiran Aidil Fitri yang mulia ini..... Akekekekeke..

Banyak lah ko.... Padehal macamle sebelum ni ko tak membeli langsung kaaaaaaaannn.. Propaaa je lebih.. Akekeke..

Yelah uols.. Aku buat persiapan semua seorang diri... Kenalah buat check list jugak takut ade yang terlepas pandang... Manalah tau kaaannn.... Meh kita list satu2 ye uols...

Rumah, kereta dan keperluan umum :

1. Langsir - baru 85% siap
2. Kemas rumah susun atur perabut - Kerja bibik so settle..
3. Bekas kuih - pakai tahun lepas punye, tp kalau ade yg berkenan di hati, why not uols.. Akekeke..
4. Tikar atau carpet baru - belum settle
5. Kereta - kena hantar servis dah basuh bagi kilat
6. Biskut raya - settle
7. Ketupat dan lemang - belum order
8. Pelita dan lampu kelip kelap hahaha - malam ni nak gi beli
9. Bunga api - kena beli gak malam ni
10. Cadar - tema harus hijau tahu…

Keputusan GA - 4rd Anniversary kami..

Imej
Mari kita umum pemenang saguhati dulu ye.... . . . . . . . . .
i. ZOE (kerana menjadi peserta paling pantas)
daaannn...
ii. MAMAISHAZAH  (kerana effort membuat homework walaupun pertama kali menjengah blog ni)

PEMENANG TEMPAT KEDUA DAN KETIGA ADELAH :- . . . . . . . . . . . . . . . . .
i.NIDA  (Entry Nida sangat best tapi disebabkan kesilapan teknikal dan kesilapan saya, ermm mungkin takde rezeki Nida kali ni.. Sorry....)
ii. HEST (Hest punye pun sangat sweet...)
Ini hadiah untuk mereka berdua :-









Daaannn......
PEMENANG UTAMA BAGI FIRST GA DIARYIZZARA ADELAH.... . . . . . . . . . . . . . . . . . .