Rabu, Julai 06, 2011

Weekend di rumah nenek...

Last weekend tak buat ape pun.. Just duduk rumah makan tido makan tido...... Nak keluar malas sebab Ariq batuk2 sikit so better duduk rumah rest... 

So aktiviti kat rumah nenek adelah berjalan macam biasa.... Lepas mandi dan berakfast, kami buat port depan TV.. Kat situlah lambak segala books dan toys.. Ihiks.. Tapi si Ariq ni memang anti betul kalau aku pegang BB atau netbook.. Memang dia marah sangat.... Hahahaha... Petanda supaya Mummy kena kurang ber-online di rumah.. Kuikuikui..

Qila bontot emas so memang kena beralas kalau nak tengok TV.. Hahahahaha.. Ngada... Memang terabur lah satu hall ni... Nasib baik atuk takde.. Dia sibuk gi mana ntah.. Tapi malam memang atuk conquer TV... Hehehe..
Kau tengok mulut Ariq.... Da memang over.. Nak mintak susu pun mulut dia muncung sedepa.. Ni tengka tengok cartoon... Hehehe..

Lucky Qila memang ulat buku.. So adik dia follow je ape kakak dia buat... Kakak makan, dia makan.. Kakak study, dia study... Kakak writing dia pun lorat nak writing... Tu sebab dua2 selalu sangat melalak.. Dua2 nak perhatian Mummy serentak... Sorang suruh bacakan book Barney, sorang lak suruh baca book Mickey.. Tanak share share okay... Sorang nak duduk atas pangku, sorang lagi pun nak duduk atas pangku... Habis tu Mummy kena potong dua lah????? :P
Nampak color bersepah tu.... Beli setiap bulan tapi tetaaaaaaap hilang entah kemana... Budak ni makan kot... Puas cari satu rumah takde pun jumpa... Haihhhh...
Amboiiiiiiiii anak dara ni makan cekodok sambil baring.. Dah besar nanti buatle perangai macam ni ek.. Mummy jentik punggung tu! Dahle debot....
Lastweek juga aku ada satu idea nak ajar Qila baca... Disebabkan dia suka main teka2 words so aku pun ambilkan buku free yg baru dapat Jumaat lepas... Aku tulis semua words yang dekat dengan Qila... Dan aku pun terkejut sebenarnye dia dah kenal dengan nama dia sendiri, words Mummy, Daddy dan Ariq.. Hehehehe... Memula tulis dengan pen, tapi apstu sambung tulis dengan crayon sampai penuh buku tu.... Tapi untuk permulaan, tunjuk sikit2 je dulu....

Dia sebenarnye bukan mengeja.. Tapi dia menghafal words ni semua.....
 Ini lah buku free itu.. Akekekekeke... Bagus gak buku ni.. Takde line senang aku nak tulis melintang...

Memulau tulis nama diorg dulu... Tengok dia tau sebut so mari kita beralih ke words yang dia suka nak tahu iaitu :
Character cartoon lah ape lagi..... Excited okay..... Siap Qila suggest suruh letak nama Mickey, Goofie, Pluto, Daisy, Minnie dan Pororo... Hehehehe...
Alhamdulillah lepas beberapa kali tunjuk words tu semua, dia dah boleh hafal pun!!! Good girl... Terang hati anak Mummy.... Mesti Daddy suka kan dengar Qila rajin study...

Ohye, Ariq dah tahu mengira one to ten tapi pelat yarabbi lah..... Kita akan cakap one then dia sebut tu (two).. Then kite sebut three then dia sebut kor (four) sampaile ten.... Geram tengok mulut dia rasa nak kunyah2 je bibir dia tu..... Hehehehehe.....

ABC je belum terer lagi ni....... Sejak baik demam ni makin banyak cakap... Suka sangat dia panggil Memi... Memi.. Manjaaaaaaaaaa sangat.. Rasa nak rotan2 je taw... Hahahahahah...

Janganle cepat sangat besar sayang... Tak puas Mummy nak gomol2 anak2 Mummy ni.... Paling Mummy sedih, uols semua pasni dah kena tambang dewasa bila naik flights! Tu yang tak best tuuuuuuuuuuu... Huhuhuhuhu..... Rugiiiiiii.. Hahahaha..

Oklah... Isshh.. Cepatleee Julai habisss... Tak sabar dah ni nak tunggu Daddy balik next month! Ohye, esok anniversary kami... Ngeeee...

9 ulasan:

far_east berkata...

ala kak tak puas nyer nengok sket jer pic ariq...

Aida berkata...

geram plak tengok Qila mcm tu .. dah lah badan bam² .. peluk mmg best tu .. pastu Ariq pun sama .. muncung dia tu humangggg aiiii .. mcm nak kena kunyahhhh je .. wakakaka

Marsha~ berkata...

faiz.. ariq dah susah le nak amik gambar dia skrg.... dia takmoh posing dah mcm dulu... skrg dia pulak nak amik gambar mak dia... sikit2 sebut "ngok...ngok.." nak tengok camera.. hahahaha

Ummi berkata...

samelaaa...kaler2 semua mesti hilang!!p mane eh?kat mane dieorang sorokkan???

maya amir berkata...

hahaha..bontot emas tak tahan..lagik satu part tiket dewasa..sempat lagik tu pikir..hehe

abglan berkata...

Alaa... biar kean jelah diorg tue membesar, gie buat lagi.

mariaariffbaby.com berkata...

qila really 'chebol' la..i mean..geram babe badan dia tuh..betul cakap u..sedap kunyah..
hahhahahahaha

true..my ecah pun, every month dok beli color..last2 aku bantai color TESCO and GIANt..nak murah nya.. :p

gee ryder berkata...

kat skool pun utk english starter words dorang ajar menghafal gak.

qila tu apehal sensored lak tu? hehehehe

Marsha~ berkata...

hahahahaha... nampak tetek.. hahahaha