Khamis, Julai 28, 2011

Ariq Iysraf oooooo Ariq Isyraf

Kejap je dah nak masuk bulan August kan?? Hermmm.. Lagi 4 bulan je Ariq dah nak masuk 2 tahun.. Kejap je masa berlalu..... Memangle dia dah nak masuk 2 tahun tapi, untuk menjadi seorang ABANG, belum boleh lagi uols.... Tak boleh.... Takde ciri2 seorang abang pun si Ariq ni.... Nehi.... Walaupun hatiku meronta2 nak baby boy lagi.... Huhuhuhu... Baby girl pun nak.... Dua2 nak... Heheheheh...
Sibuk je tangan bibik tu.... Pada usia Ariq setahun 8 bulan ni, Ariq sangat manja... Qila pun manja tapi dia independent... Ariq jugak sangat kuat tido kalau dalam kereta.... Panas keeee sejuk keee... Dia memang lena... Lebih2 kalau dalam car seat.. Lagi dia lena...
Ko tengok..... Time dia tidur memang rasa aduhaaaaaaiii.. Kesiannye kat budak nakal ni.... Memang tak sedar ape dah...
Tidur dengan penuh tawaduk... Hahahahaha... Penat mcm baru lepas berlaki 10km gayanye... Dia ni kalau tidur berpelukan mcm ni, atau berpelukan dengan aku kat atas katil, memang boleh lajak sampai 3 jam lebih! Syurga betul... Tapi kalau dia tanak tido, haaaaaaaaa... Bergelut mcm mana pun dia takkan tidur..
Ariq kadang2 suka sangat makan.. Kadang2 tanak makan langsung... Kalau dia selera nak makan, kiri kanan tangan dia sumbat mulut dia.... Masa ni Mummy gi shopping kat Mahkota... Ariq ngamuk kelaparan.. Terus singgah McD.. Ariq macam Qila... Suka minum air... Suka sangat makan berseli dengan air...
Puas Mummy panggil suruh pandang camera tp dia tak layan pon.... Khusyuk makan...
Ni masa ni baru lepas kena marah... Ariq agak susah nak di kawal kalau aku seorang je yang handle dia kat luar.. Masa ni baru lepas balik klinik.... Demam dan batuk tapi melasak tetap no 1... Seposen je muka dia bila kite marah. Bukan reti nak sedih ke nak takut ke... Macam aku cakap dengan dinding je... Geram nookkk.. Yelah, masa ni lah kes dia terkunci dalam kereta seorang diri tu.... Nasib baik dia reti nak bukak balik lock kereta tu... Aduhaaaaaaaaaaiiii.. Aku dah panik dah cari spare key tak jumpa.... Bertuah punye anak.... Selamba je dia gi lock kereta tu.. Selama ni tak pernah pulak dia buat macam tu..... Sadis betul!
Aku suka geget hidung dia.... Ariq kalau kiss aku, siap muncung itik dengan bunyik2 sekali... Hahaha... Dia dah pandai meniru ape je yang kite kat cakap kat dia.. So kalau kau bebel kat dia, dia akan bebel kau balik... Dia dah faham ape orang cakap cuma dengar atau tak je... Suka tengok cartoon lah of coz macam kakak dia...

Dia suka sangat main bola sepak... Suka sangat aku tengok dia sepak bola pakai kaki kanan dia... Hehehehe...

Dia juga suka main air... Kalau mandi mesti kena lama... Kalau tak, dia meraung tanak keluar bilik air.. Dan sekarang, dia dah pandai bergusti dengan kakak dia... Anak2 aku ni pelik sikit... Kalau Qila agresif, Ariq akan diam tak melawan dan menangis bila tak tahan kena buli.... Tapi kalau Ariq pulak yang agresif, Qila pulak just lembik menangis dan tak boleh nak lawan balik.. Hahahahaha... Tapi diorg agresif bukan serentak.. Contoh kalau petang si kakak agresif membuli si adik, si adik lak akan balas buli kakak pada esok paginye.. Haaaa... Faham?? Aku pun tak faham.. Wakakakakka..

Tapi bagus gak diorg tak agresif serentak pada waktu yang sama... Mati aku nak leraikan pulak nanti.. Hahahaha..
Jangan cepat sangat besar sayang...... Tak puas Mummy nak gomol2 Ariq tau... Nanti dah besar Ariq mesti dah tanak gomol2 dgn Mummy.......

Tak lama lagi nak puasa.. Daddy pulak tak tahu lagi balik bila.... Persiapan raya satu pun tak start lagi kecuali baju bebudak ni sume dah settle... Kasut je belum... Baju melayu Bi, baju2 aku sume dah settle.. 

Kuih raya pun ade yg dah tempah.... Lain2 tu, tengoklah macam mana.... Tak terasa lagi nak buat persediaan.. Mood belum datang... Okaylah.. Takde idea lah nak mengomel.. Huhuhu..

3 ulasan:

Aida berkata...

ni confirm jadi anak menantu i kan ?? hehehe

Ainul Hayat berkata...

Wah...cerite pasal Ariq. Ariq ade persamaan ngan saya kak....kalo tido mmg molot nganga cenggitu....agagaga~

ZuRaNaI berkata...

kalau srentak agresif jenuhla mak nye..hahah