Rabu, Jun 22, 2011

Tips bercuti (shopping) ke Jakarta-Bandung...

Entry yang dijanjikan dulu.... Hampir terlupa nak buat uols.... Macam dah tutup buku je bab2 Jakarta-Bandung ni... Cerita basi tapi mak tetap kena tunai janji.....

Tipsnya ape ek??? Hehehehehe... Lupe uols... Jap eh....

Ohye... Syikin ade tanya... Boleh ke beli borong untuk buat berniaga di Malaysia???

Haruslah boleh yeeee... Contoh macam dekat Tanah Abang dan Pasar Baru, Jakarta & Bandung.. Uols boleh cakap dengan diorg yang uols nak beli borong ataupun bahasa sana - kodian.. So diorg akan bagi special price.. Tapi kos penghantaran ke Malaysia kenalah selesaikan sendiri ye... Aku takde lah pulak tahu... Tapi kalau korang mmg just nak gi Jakarta untuk shopping, bawak jelah bag kosong... Naik KLM dapat 23 kg seorang.. Kalau nak tambah luggage up to 35kg boleh je tambah USD55 (dapat diskaun 20% kalau beli online).. Ok sangat dah tu... Kalau pergi berdua atau bertiga??? Cukup je kot nak bawak balik hasil borongan... Pakaian bukan berat mana pun lagi2 pakaian budak2... Jauh lebih jimat dr pos balik Malaysia kaannn.... Yang penting janganle bawak luggage yg berat.. Bawak yang ringan punye... :)

So, sesiapa yang borong baju kat sana pastu jual mahal cekik darah kat sini aku tahulah yang uols tu nak cepat nau naik haji kan??? Heuheuheuheuheuheuheuheu... Aku memang tak suka beli baju bebudak online.. Aku tak percaya kalau setakat nak tengok gambar je.. Aku tetap nak kena tengok live gitu.... So sesiapa bloggers yang selalu mintak aku singgah shopping kat blog uols.. Sorry ye.. Bukan tanak support tapi mak ni jenis shopping tetap nak pegang dan test barang tu.. Hehehehehe...

So, tips lain adelah.... Jangan bawak handbags.. Kau nak rasa dicopek, kau bawakle handbag kaann.. Bawak sling bag atau back pack.. Tapi wallet tu kena pandai letak kat tempat yg susah nak dicapai pencopet lah.... Passport harus ditinggal je kat hotel... Jangan dok jakun nak bawak passport... Kalau hilang, menangis lah ko.... Mana nak report polis, mana nak gi imigresen lagi.... So tinggal jelah kat hotel..

Ohye, kat sana memang hebat dengan pencopet yang ada ilmu pukau.... So selalulah hati-hati.. Terutama wallet dan camera... Kat Pasar Baru, Bandung spot utama diorg adalah di Dasar 1 dan Dasar 2.. Aku rasa basement tu kot... Haaa.. Sana memang port diorg janganle kau gi merayau kat sana sensorang siap cat walk dengan camera tu semua... Selamat lah kan..... Huhuhu...

Satu lagi.... Travel dengan teksi... Kalau kat Jakarta, naik cab Blue Bird atau Silver Bird sahaja sebab tu aje yg boleh percaya... Teksi tu pakai meter so uols kena alert dan tahu jarak perjalanan... Kalau tak tahu, driver boleh je nak lalu jalan jauh.. Haaa... Merasalah kau membayar tambang yg mahal tu kaaann.. Naik bajai pun sama... Tanya dulu harga sebelum naik... Bajai tu charge dia paling mahal pun Rp20,000 sahaja.. Kalau lebih harusss korang kena tipu.. :)

Kalau kedai2 yang kata diorg terima duit Malaysia janganle korang suka sangat... Pastikan kira betul2 dengan rate yg paling munasabah.... Jangan main bayar je ape yg diorg suruh bayar... Kena sentiasa berhati-hati ye uols......

Kalau berurusan dengan peniaga tepi jalan, sebolehnya jangan bagi uang besar... Bagi cukup2 sahaja..... Tawar at least 70% dari harga asal.... Kalau tak dapat tawar, jangan beli! Hehehehe..

Sebelum amik barang yang dibeli, bukak satu-satu untuk pastikan itu betul2 barang yang kita nak... Contohnya telekung... Kadang2 kita mintak lain, nanti dia bagi dalam plastik tu lain.. Or kotor ke koyak ke... Diorg tu sebolehnya nak untung gila-gila babun sebab diorg kebanyakkannye hidup susah... So kite yang membeli kena selalu alert dan bijak.. Jangan rushing sangat membeli dan jangan terlalu lembabs nak mamp*s sampai kawan kau tunggu kau pun naik fed up.. Hahahahaha...

Ape lagi???

Pakai credit card kat tempat yang betul2 boleh dipercayai sahaja... Ade tempat yang boleh klon credit card.. So jangan terperanjat bila gerai2 tepi jalan pun boleh swipe debit or credit card ye uols.... Jangan mains wipe je.. Fikir masak2 dulu....

Kalau uols dah kehabisan Rupiah, swipe je dari debit atau credit card sebab bank akan ikut rate Malaysia so lebih untung daripada uols tukar duit kat sana... Pada siapa yang tatau debit card tu ape.... Gi tanye orang lah... Tak kose aku nak explain kat sini....

Mak jugak nak ingatkan.... Kat Bandung tak banyak money changer.. Yang ada pun PERLU ambil nombor giliran untuk tukar uang ye... Kau fikirlah betapa buang masa kalau uols nak gi tukar duit kat sana... Orang ramai gilaaa... Sesak! Kebanyakkan yang tukar tu makcik2 join rombongan dari kampung-kampung yang takde debit or credit cards so memang no choice lah kannn... Hahaha.. Sedap je aku mengutuk makcik tu dari kampung... Eh betul ape... Nak bet?

Kalau tanak swipe cards, uols boleh je keluarkan duit dari ATM sana.. Kalau nak free, tanak charge apa2.. Pemegang card Maybank boleh je keluarkan dari BII Bank without any charge.. Melambak ATM BII kat sana.. Untuk CIMB lak, CIMB Niaga punye ATM pun melambak kat sana... FOC! Ikut exchange rate kat Malaysia gak... :) Kalau tak jumpe, boleh je keluarkan dari mana ATM tapi maximum satu hari boleh keluar Rp2 juta termasuk charge RM12 setiap pengeluaran.. :) Tapi, sebelum uols gi travel.. Kena aktifkan dulu pengeluaran antarabangsa uols.. Kena call bank lah untuk aktifkan.. Jangan dah sampai sana kau main cucuuuukkkk je kan... Harus yang keluar nanti adelah habuk biskut dan bukannye uang Rupiah.... Huehuehuehue...

Rancang perjalanan anda.. Jangan ke Bandung waktu libur panjang (Indonesia) dan weekends.. Harus sesak.... Aku bernasib baik masa trip aku ke Jakarta aritu diorg tengah libur panjang so tak macet pun.. Lengang je Jakarta.. Dan aku ke Bandung pada hari ahad pun tak macet.. Sebab mostly orang ramai dah otw pulang ke Jakarta dan aku pulak otw ke sana.. Kalau macet pun sekejap je tapi kereta tetap bergerak.. Macet sana tak macam Malaysia... Sini macet kereta tak bergerak langsung.. Kat sana kereta pandai cilok ikot suka ati mak bapak diorg so traffic tetap bergerak lah... So takdelah tensyen sangat... Hehehehe.. Yang penting takdelah buang masa sgt kat jalan kannn... :)

Dan, kalau ikut travel agent, pastikan uols betul2 dibawa ke tempat yang murah dan uols memang nak pergi... Uols kena suggest kat agent yang uols nak spend time kat Pasar Baru berapa lama.. Kat FO berapa lama.... Uols kena decide siang2. Kalau tak, nanti agent akan ikut suka dia nak bawak uols kemana... Dia bukan peduli pun kan uols nak shopping ape pun kan.. Janji diorg dapat komisyen.. Kena study siktilah FO mana uols nak serbu... Macam aku, aku tak ikut agent... Aku suruh je supir bawak ikut mana aku nak pergi.... Senang....

Satu lagi... Jangan pergi lebih dari 5 orang... Buang masa dan tenaga nak tunggu yang lain habis shopping.. Percaya lah cakap aku... Kalau rombongan??? Lagilah maha buang masa... Jangan jugak sibuk nak bawak anak2 kecik gi shopping kat Bandung... Seksa woooo nak jaga dan kesian kat diorg... Memang tak sesuai lah... Unless uols just nak sight seeing gi tengok Tangkuban Parahu keee, Kawah Putih tu semua yesss u can go.. Eceh.... Kalau aku pun, tak sanggup nak bawak anak2 uols... Unless ade dua bibik.. Sorang satu jaga anak2 aku... Tapi, daripada bayar duit flight BIBIKS tu, baik aku buat shopping! Kannnnn????

Heheheheheh...

Lagi??? Hermmmm........... Jangan lupe bawak shopping bag yang besaaaaaaaaaaaaaarrr dan kuat.. Sangat berguna masa shopping... Back pack pun okay yang mana uols selesa lah....

Jangan pakai heels!!! Pakai sport shoes atau slippers jepun je... Pakai baju yg tak panas... Biar simple namun kocek tebal uols.... Huhuhu...

Kau pakai lawa2 nanti lagi pencopet nak datang ragut.. Wakakakaka...

Last sekali, jangan lupe bawak thermal spring water utk spray kat muka bila dah bersesak-sesak tu.... Boleh mengembalikan kesegaran dan kembali bertenaga untuk sambung shopping! Yeaaaaaaaay!

Oooppsss... Ada satu tips nak elak diganggu oleh pencopet, peragut, penjahat atau watsoeva pen kat sana... Sila pakai begini bila nak shopping tu.....
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Kuikuikuikuikui..... Larikssssssssssssssssssssss

** Kalau ade yang aku teringat aku akan tambah ye uols... Daaaaaaaaaaaa....

11 ulasan:

Ummi berkata...

hahahaha..tak larat nengok gambar tu..bagus entry ni untuk dikongsi.bagus!bagus!

far_east berkata...

entri yang amat berguna nie...thanks kak marsya

Tanpa Nama berkata...

naper la takde button LIKE.. hehehe..
nak LIKE 10x hahaha
-dalina-

norhidana berkata...

tq utk info yg sgt2 berguna tuh kak... kadang seram gk ngn keadaan kt sana... kene pg ngn org yg dh penah pg sana... maybe lg mudah

Aida berkata...

best info ni marsha .. kat bandung pun ada teksi bluebird kan ..
tp best part, kat gambar last .. mmg menawan ... sejuk je mata besan menengok ... wakakakkaaaa

ety berkata...

terbaekkkkkkkkkkkk...sgt berguna info ni leh jadi guide tuk g early next month...tp palin best part pic last tu..heee

Ena Mazly berkata...

i likeeeee 1000x..

thanks for the info marsha.....

shu berkata...

hahaha!!! suke tip2 ni... thnks mummy!! thn depan haruss aku g sopping kt jkrta & bandung!!!

Comey Belako berkata...

tenkiu. very informative.

Mila@Rimbun berkata...

Thanks for the tip... urgent need some info kesana. terutama part shopping tuh.

Tanpa Nama berkata...

This is so nice!