Sabtu, Jun 11, 2011

Ke Bandung semata-mata untuk shopping!!

Bandunggggg..... Mendengar nama je pun dah sinonim sebagai syurga beli belah negara Indonesia.... Kau pergilah mana2 pun seluruh Indonesia pun, takkan sama rasanya macam membeli belah di Bandung... Walaupun kotanya tak sebesar dan semoden Jakarta, tapi barangannya murah dan berkualiti cukup buat aku dan Wynn puas hati le menabur uang kat sana.. Akekeke..

Tapi macam biasa, memang tak akan pernah puas nyah oi shopping kat sana... Kuat betul santet pedagang2 Bandung ni... Gila ar... Diorg pakai bomoh ape ni ek??? Akekeke.. Bagi aku baju2nya biasa2 je... Harap brand yang entah betul ke tidak aslinya tu.... Tapi hati kau tetaaap suka nak shopping habis-habisan kan... Betul tak??

Ohye, hanya aku dan Wynn aje yang ke Bandung.. The boys tak pergi sebab Sham balik harini... Dia kerja esok so terpaksa balik... So ape ade hal gi berdua je... Lagi jimat masa..

Ke Bandung dari Jakarta takle jauh sangat.. Kalau ikut high way, dua jam lebih dah sampai.. Tu pun kalau tak macet lah... Tapi masa aku pergi haritu, kami lalu Jalan Puncak, Bogor yang pusing2 kat ladang teh tu, 5 jam ko baru nak sampai... Hampeh betul.... Supir tu nak jimat duit tol lah tu... Balik baru lalu jalan tol...

Kami gerak jam 6 pagi dari Jakarta.. Sampai je makan laju2 then terus gi Jalan Riau... Aku tak ke Jalan Dago sebab confirm sesak gila.. Lagipun Rumah Mode kat sana... Menurut survey yang aku buat, Rumah Mode tak macam dulu... Sebab dah terlalu ramai orang serbu sana, so barang2 dah agak mahal compare to FO yang lain.. Haruslah sebab dia paling famous kan?? Tak tahulah kan... Disebabkan aku just nak shopping baju2 raya anak2 aku so mahu the best deal..

So mari serbu outlets Jalan Riauuuu! Oh yeah....
First sekali aku masuk Heritage... Ohye ni semua gambar dr google.. Kan aku kata aku gi sana khassssss untuk shopping so aku tak bawak dslr yang bagak tu.. Berat lor... Tapi kan aku bawak pulak camera Wynn tapi takde masa kau nak amik gambar.. Lupa selupa-lupanye... Dari BB pun harammmm takde gambar menarik pun aku amik... Sengal... Nafsu shopping mengatasi segala-galanya....

Masuk je Heritage terus serbu kids department tetapi terkejut mak!!! Memang banyak gila baju tersadai kat rak2 tetapi... Semuanya mcm dah buruk dan tak teratur.. Macam baru kena serang garuda gituh... Mabuk kepala aku sampai Wynn pun kata... Huh??? Macam ni ke FO dia?? Terus blah segera dari situ sebab aku tgk kebanyakkan baju dah rosak.. Ade yang kembang dan senget benget kena tarik dgn orang.. Choooyyyy!! Baju untuk Ariq adelah 2 rak je kot... So aku just beli sehelai dua je utk Qila dan Ariq then terus blah keluar... Tak sampai 10 minit pun kat dalam Heritage...
Pastu terus ke FO sebelah iaitu Cascade.. Haaaaaaaaa... Ni baru masuk nampak modern je building dia.. Ade 4 tingkat tak silap aku... Dah mcm mall le pulak... Nampak macam mahal so macam dah cuak sikit... Terus gi lantai 2, kids department... Kat sini baruuuuu selesa nak pilih baju sebab kemas.. Tersusun dan bajunya masih banyak pilihan... Banyak tshirt jelah tapi utk boys tak menarik... Tapi aku pelik lah kan.. Aku nampak banyak baju2 brand Baby Gap made in Malaysia pulak???? Pastu brand Jumping Beans kot, juga made in Malaysia.. Tu aku tahulah kan tapi Baby Gap ade ke made in Malaysia?? Kat mana kilang dia wey?? Nape tak jual borong je kat Malaysia?? Macam confirm fake je kan... Tengok label dan coding saiz pun macam fake.. Tapi ade gak aku jumpa Cherokee dan Osh Kosh yang original sebab diaorg koyakkan label kat leher tu.. Haaa yang tu aku tau original...

Tapi ah belasah je lah kan... Bebudak pakai nampak comel je tak kisahle fake ke original.. Beli jugakle beberapa helai tapi aku tak ambil brand Baby Gap made in Malaysia tu... Buang masa je.. Kuikuikui..
Selesai Cascade, kami serbu The Summit pulak... Haaaa... Sini best... Aku tengok-berkenan-ambil-masuk-shopping bag... Baju utk Ariq banyak choices... Blouse Qila aku banyak beli sini... Best.... Puas hati... Tapi tak berapa banyak pilihan untuk umur diorg sebab kids department dia kecik je.... Takde ape pun nak borong tapi tetap aku puas hati... Best!!!!! Tapi menyesal pulak tak borong semua color yang ada... Korang bayangkan, kemeja Cherokee dan Ralph Lauren oringal just Rp59,000 sahaja!!! Tak sampai pun RM20.00!! Gila... Memang menyesal tak borong semua color yang ada... Haiyooo.. Dah sampai Malaysia bila tgk balik harga baru menyesal! Tu sebab kena repeat gi sana next year.. Takleh gi this year sebab confirm pattern yang sama je kan.. Kena tunggu lama sikit baru diorg stock up pattern baru... :)

Tapi bestlaaahhh... Aku suka The Summit sangat2!!

Pastu kami sambung lagi jalan.... Nampak Terminal Tas pulak.... Singgah sana untuk beli wallets untuk bagi hadiah kat adik aku, ayah bebudak ni (bukan Daddy ye..) dan abah mertua aku.... Sana pun murah gak tapi kena pandai cari yg original leather lah... Kami kejap je kat Terminal Tas.. Pastu terus gi ajak supir gerak kereta ke depan sikit sebab aku nak masuk sini :-
The Secret... Sini adelah FO palinggggggggggg terbaik dan aku suka sangat!!!!!!! Bukan sahaja tempatnye selesa... Cosy... Class dan ade play area untuk kids hang out! Pastu kat tengah2 tu siap ade cafe untuk lepak dan minum2.. Kebetulan masa kami masuk The Secret tu hujan lebat kat luar so kami spent lama gak kat sana... Kids deparment agak selesa dan takde orang langsung!! Puas aku dan Wynn shopping kat sana... Dress utk girls sangat murah.. Paling mahal pun Rp95,000 sahaja... Cantik lak tu.. Serius puas hati lah... Tapi mcm aku cakap.. Untuk umur Qila takde lah banyak sangat kan.. Kalau tak boleh borong sakan.. Tapi untuk babies.. Perggghhh!! Heaven I tell U... Dress semua cantik2... Rasa nak beranak girl pulak pasni kan..... Tapi perghh.. Tak terkata lah uols!!! Worth for every penny kata kaaauuu.. Hehehehe...

Pastu kan, every Rp200,000 yang kau belanja dapat satu ice cream magnum percuma... Heuheuheu.. Banyak lah kami dpt ice cream.. Siap boleh bagi supir dan sales girl yg layan aku... Hehehe.. Ohye, dalam The Secret ni ade satu lg kedai kecik kat dalam dia yg jual leathers serta souviners lain.. Kat situ mak beli Longchamp hijau.. Akekekeke...

Pas settle semua... Terus ke Pasar Baru plak..... Perghhhh.. Kat sana shopping sambil berlari uolssss sebab mostly kedai dah nak tutup nyah... Aku borong telekung dan kain ela jers... Tataule murah ke mahal tapi belasah... Sepasang kain cotton dan viscose sekitar Rp80,000 hingga Rp100,000 sahaja.. Boleh lah nak buat gi kerja dan bagi sedara mara.... Hehehehe... Ohye, aku beli Elmo dan Mickey bag untuk anak2 aku.. Comel sangat!!!! Rp55,000 sahaja... Kat Oakwood Rp169,000!!! Heuheuheu..

Dah nak dekat gelap, tak hingat pukul berapa, kami ke Paris Van Java Jalan Cihampelas pulaaaakkkkk!!!

Dinner kat sana.. Masa ni badan mmg dah maximum capek tp kami tetap gagahkan diri untuk sambung shopping.. Kat sini lebih banyak barangan utk orang muda mudi so aku belikan tshirts anak buah aku dan adik aku kat sini.. Oklah kot sebab ade sales.. Sini gak boleh dapat jeans murah2 tapi aku tak jumpe pulak butik Levis... Memang aim nak carik Levis kat sini tapi tak jumpa so kami terus balik Jakarta malam tu jugak...

Sepanjang perjalanan maka membuta lah aku dan Wynn... Sampai Jakarta tepat tengah malam.... :)

Nak tengok hasil shopping?????

Terhegeh2 aku dan Wynn bawak naik hasil shopping uols naik ke atas uols!! Padehal ade bawak luggage tapi tetap tak muat nak letak sume bags.. Terkedek2 nak naik lift dan bukak pintu.. Clumsy gila.. Ahehehehehe...
Meh kasi preview sikit......

Penutup cerita pasal Jakarta dan Bandung baru aku reveal ye... Tapi bukan semua.. Just baju anak2 dan aku je... Kalau nak reveal semua sangatlah poyo.. Akekekekekeke...

Okay... Tips untuk shopping ke sana??? Later ye... Dah panjang sangat ni... Anak2 bising aku ngadap lappy time weekend ni nyah.. Akekekeke.. Daaaaaa...

12 ulasan:

Ena Mazly berkata...

Bagus lah entry entry u pasal u pergi Jakarta n Bandung ni.. Senang buat panduan bila nak ke sana nnt.. muahahahha....

HaninFarshid berkata...

yups!! jakarta and bandung memang heaven shopping.....untuk nak kawin...kiter and especially budak2 :)

Mama Qiestina berkata...

alaaaaaaaaaaaaaa ai tak sempat g the secret n summit tu..masa tu ai macam u terkejar2 masa sbb cepat tutup kan..hmm harus kena repeat lagiks ni!

gile kan sopeng baju budaaak22..

Lelord berkata...

hahahah nanti bg tips aku nak terjah

ety berkata...

tips yang paling berguna ni..leh jadi guide nak g bnadung next month...harus terjah semua FO yang k.marsya bgtau kat entry tu....he

Marsha~ berkata...

Ety.. jangan lupe bawak uang rupiah banyak2 ye..... tukar je semua kat sini gerenti habis punye.. jangan risau.. heheh..

Yat.. hahaha.. actually kite ke bandung pd hari yg sama ek?? cume tempat shopping je beza sikit.. :)

Aida berkata...

summit mmg best .. tp herritage pun best mungkin time tu dah lepas kena serbu kot ..

gee ryder berkata...

nak gi bandung jugakkkkk!!
kalau ada rezki ke sana, mmg aku bukak blk entry ko nih heheheh...

best giler shopping sakan!

AZLYA AZLIYATIE.......... berkata...

wah entri kau buat aku tak sabar2 nak gie bandung nie....

Tanpa Nama berkata...

Kalau cari FO khusus utk anak2 dan bayi di Bandung, sila pergi ke Lavie (di belakang hospital Boromeus, Dago) dan Anak Kecil (di belakang gedung Sate tak jauh dari Heritage).

Tanpa Nama berkata...

Baju budak lelaki umur 1 tahun setgh byk x kat sana?

Amsyahril Syahril berkata...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.