Selasa, Jun 28, 2011

Dari hopsital ke JCard Day..

Hari Jumaat lepas, pepagi dah bangun.... Sangat pening kepala sebab tak cukup tidur... Qila batuk teruk sepanjang malam so aku decided terus bawak dia jumpa paed dia kat Mahkota Medical Center.. Actually ni paed Ariq.. Paed Qila, Dr. John Singsit jauh nun kat Putra Specialist malas lak nak follow up Qila kat sana.. Lagipun aku rasa lebih selesa kat Mahkota ni...

Tapi sebelum mandi semua, aku bagi Qila minum air rendaman nasi yang telah aku embunkan sepanjang malam.. Petua orang tua2 untuk kurangkan batuk.. Alhamdulillah, pagi tu kurang lah jugak batuk mengokol dia tu kan... So Ariq tinggal rumah... Aku gi berdua je dengan Qila..... Macam biasa, dia tu kalau berdua je dengan aku memang sangat taat dan behaved.. Berbeza kalau adik dia ada sama... Hehehe.. Memang dia suka kalau dapat perhatian penuh dari Mummy dia ni..
Masa ni pukul 9 lebih tapi dah silau... Qila mintak sunglass aku.. Pakailah nak... Janji Qila selesa..... Bag Elmo tu ade susu dia... Air suam gantung kat leher... Dia gi school macam nilah gaya dia.. Tapi bila gi school dia bawak bag Barney.. Letak books...
Bibir tu muncung sebijik Daddy dia.... :p Bergaya nombor satu.... Pakai baju dan legging Mickey Mouse baru....
Sampai je lobby hospital orang ramai jugak.. Sini ramai Indon kaya buat treatment... Qila duduk tunggu no. giliran untuk out patient.. Tak lama sangat pun, habis registered terus naik level 2.. Bilik Dr. Jessica Lee..
Tetap tunjuk peace kat Mummy.... Qila tahu, dia datang sini utk jumpa doktor sebab dia batuk...

Kami kat klinik tak lama pun... Qila patient no dua... Alhamdulillah lung Qila clear... Punca batuk yang non stop itu adalah dari hingus dia yang mengalir masuk ke dalam rongga hidung & tekak. Berkumpul kat situ... Sepatutnya, ekna paksa kasi keluar jugak...Thats why batuk sepanjang malam tak berhenti bila dia nak tidur... Kesian Qila.... Seksa sangat tengok dia batuk teruk malam tu.... Dan dia pun dah nak start demam sebab tekak dia dah merah.. Nasib baik lung clear kalau tak memangle kena admit... So doktor just bagi antibiotik dan bekalan ubat dia utk tempoh sebulan.. Next month kena datang check up lagi..... :(
Sementara tunggu Mummy settle bill... Dua plastik tu semua ubat-ubatan Qila... Eh Mummy mintak gak lotion untuk Ariq... Cepat sembuh sayang....... Berat Qila turun sekilo lebih... Dah ringan jadi 16kg je...
Total bill adalah RM282.00... Nasib baik under ING so settle... Terima kasih ING dan MISC.. Kurang sikit beban Mummy nak bayar bill ni.. Kepada manusia yang suka mengutuk MISC tu kan... Sedar-sedarlah diri tu ye... Jangan main sedap mulut nak mengutuk tempat suami2 kami mencari rezeki halal kat sana.. Kau tahu siapa diri kau kan.... Nak mengutuk, sila pandang kiri kanan dulu ye... FB tu bukan besar sangat.. Pusing sana sini semua orang tahu... Sila jaga sikit mulut tu ye... Jangan kerana mulut, badan binasa.. Tolong sedar diri sikit..

Selesai di hospital, aku tanye Qila... Nak makan ape??

"Nak makan roti canai..."

So, kami ke gerai roti canai port biasa.....
Minum air banyak2 ye sayang nanti kurang batuknye.......
Nyum nyum nyum... Suka tengok Qila makan roti canai... Dia gumpal2 dulu roti tu sebelum masuk ke mulut... Ohye, call Busu Boy, suruh dia datang bawak Ariq... Siaaaaaaaaaannnn Ariq, dia pun suka roti canai.....

Bila Busu Boy sampai je dengan Ariq, aku dan Ariq berpelukan macamle seminggu tak jumpe... Hehehehehe.. Pelik je org lain tengok.. Mesti dia fikir "Eh mudanyeeeeeeeee bapak dia.... Muda2 dah ade 2 anak... Wife dia plak tua sikit.." Akekekekekeke...

Betol woooo... Asal aku balik kampung jumpa sedara mara jauh.. Diorg mesti ingat adik aku tu laki aku boleh?? Sebab dia sibuk tolong jaga dan dukung anak2 aku... Hahahahahaha....
Budak happy dapat jumpa Mummy di kedai roti canai...... Dan makan free!! Hehehehe.. Yelah Mummy banje.. Siapa lagi kaaannn... Cheeky kan dia???? Happy kot Busu Boy bawak jalan tetiba jumpa Mummy.....
Nampak ketiak masham dia...... Nasib baik belum ade bulu ketiak.. Akekekekek...

Pastu kami balikleee.. Aku diserang selsema dan pening kepala sangat... Pas Qila makan ubat, aku pun makan ubat gak then tidurkan Ariq kat bilik tengah selama 3 jam setengah! Heaven...... Ariq tu kalau tido berpelukan dengan Mummy memang lena.... Macam dia lak stone makan ubat kan... Pas terjaga, terus teringat... Harini JCard!!!!!!! Bangunnnnnnnnnnnnnnnnn!!!!!! Hahahahaha......

Terus aku tanye Mama.. "Nak ikut gi JJ tak??" 

Lajuuuuu je Mama bangun... Dia tido dengan Qila kat depan TV.. Dia kata nak ikut jugak.. Nak beli baju... So no choice, terpaksalah bawak jugak anak2 aku tu... Kebetulan Busu Boy ada kat JJ so boleh mintak dia tengokkan bebudak ni while aku shopping.... Mama dan Ayah Qila (cousin aku) pun ikut sekali so memang meriah....
Qila tak bangun pun dr stroller.. Mamai lagi tu.... Dia pun tak larat nak explore FunZone so dia duduk diam je... Lucky kat JJ baru ni takdelah sesak sangat... Ayah dan Mama pun ikut sekali so ramai ade nak layan Qila dan Ariq... Hehehehehe..
Ko tengok kasut ape yg dia pakai??????

Mama kata ala takpelah janji Qila selesa..... Dia bukan berjalan pun just duduk je atas stroller, so tak kisahle pakai kasut ape pun.. Qila yang suruh aku amik gambar kasut dia pastu dia siap nak tengok.. Hehehehe..
Budak ni pun baik je duduk dendiam dalam stroller...... 

Aku tak shopping ape pun just groceries aje... Susu Enfagrow murah RM91.50 satu tin.. Pack lama tinggal perasa honey je, tapi belasah lah kan.... Untung kat situ.. Kalau tak satu tin tu RM100 plus tak silap aku utk pack baru... Hampehsss... Borong susu dan barang2 dapur je dah nak dekat 1 jam... Pas Mama shopping baju dia, terus blah sebab malam ni ade Maharaja Lawak... Nak get ready depan TV uols...

Herrmmm.. Alhamdulillah, sehingga hari ni batuk Qila dah takde dah.... Cuma mata dia makin cengkung sebab rindukan Daddy dia........... Dia masih cuti dari school..... :(

Cepatlah August........ Daddy cepatlah pulang....... Tak sanggup nak lihat derita kerinduan dalam mata A'qila tu..... Mummy tahu, dia sangat2 rindukan Daddy dia... Sabar ye sayang.......

Tak lama je lagi...... Kita berempat anak beranak akan bersatu kembali....... InsyaAllah...

11 ulasan:

zoe berkata...

owhh akak g gak Jcard Day, tapi x dpt terserempak dengan akak. sian si Qila tu. harap by now dah sembuh!.

Aida berkata...

bestkan .. jj melaka tak ramai org sangat .. tp dengar citer, ramai peniaga amik kesempatan .. beli sabun bertroli² .. sabarrr jelah ..

Ummi berkata...

eh betul..kad ING tu sangat berguna..bila anak-anak tak sihat..kalau takde kad tu..tataula berape banyak duit kena keluar..

norhidana berkata...

sian qila batuk ek, kadang sian sgt kalu budak2 batuk... sbb mcm seksa sgt2...
tp comel sgt qila ngn spek itam n beg elmo tuh hehehe...

semoga qila cpt sihat... nmpak cngkung skit dia

~~Sue eLLa~~ berkata...

bestnyaaa jalan2..amboi qila siap pakai speck momy lagik..nak cantik mcm mommy yeh...hehehe

Tanpa Nama berkata...

Marsha,

Apa yg dia all kutuk3 pasal company laki kita tu2? I all tak tahu pulak. Baru je aku telepon opis tanya pasal benefit ING tu. Wahhh bagus jugak walaupun tak adalah beratus ribu. Angin le aku bila baca entry kau ni pasal kutuk3 ni. Laki kita all tak kacau laki dia all pun. So apa kata ko buat le satu entry khas pasal ni.. Bagi explain sikit... Aku tahu ko pasal3 ni banyak idea dan pandai buat ayat ko yg selamba tu.. Jom ah kita backing laki2 kita all... Gerammm ni

Bebehku

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

botol air kak qila sama mcm ayern punya.ayern ada 2 biji botol 2.satu utk umah nana.satu dah hilang masa g Hospital Ampang Puteri.last2 ibu belikan yg kecik sikit.hehehe...rm10.kekeke ayern pon fanatik miki mouse..

LIP (^_^) berkata...

qila stylo!!!

gee ryder berkata...

cian qila batuk lagi...
aqeel pun baru lepas ni haa..

qila muka mmg daddy tapi style mmg mummy hehehe...

Tanpa Nama berkata...

Sian qila..moga cepat sembuh yekk.. -anasaliza-

Marsha~ berkata...

Bebehku.... Tulah kau nok.. mak suruh add mak kat fb kau tanak.. hehehe.. kat sana kan kitorg ade created persatuan geng kapal gitueewww kat fb.. so mmg ramai2 lah yang sesuka hati tulis kat wall sana kan.. ade pulak hamba allah yg suka2 hati mengutuk MISC kat sana.. padehal laki dia dulu keje MISC tapi kena buang kot.. ooopsss...

so skrg setakat keje kat supply company, suka suki mengutuk company MISC tu kan.. memanglah tak semua company tu sempurna 100% tapi perlu ke kau nak mengutuk kan?? tak sedar diri betul.. org takde pun usik dia, dia lak nak mengusik orang... dia pun ade blog gak...

tapi aku pelik.. dah namapun nasib kita ni sama kan, berjauhan dgn suami tapi kenapa dia nak macam tu?? nak melaga2 kan org sana dan org sini?? tak faham aku...

motif dia join persatuan tu utk apa??? utk kejar glamer?? menyampah aku...

aku mmg tak boleh ar nak tgk muka dia... hanginnnn je aku ni haaa.. aku rasa kau mesti kenal punye...