Sabtu, Mei 21, 2011

Selamat Ulang Tahun yang ketiga sayang...

Masih jelas lagi ingatan Mummy masa mula2 Mummy dapat tahu, Mummy mengandungkan A'qila lebih 3 tahun dulu.... Beberapa hari sebelum ramadhan tahun 2007, masa tu bulan September.... Beberapa minggu lepas Daddy belayar, Mummy rasa tak sedap badan.... Period pun dah terlewat seminggu dua.... Mummy buat test kat rumah... Double line keluar dengan terang dan jelas.... Tiada apa yang dapat Mummy fikir masa tu just bersyukur dan teruja... Daddy sangat happy bila Mummy bagitau dia malam tu...

Tapi Mummy masa tu sangat sedih... Sebab Daddy jauh.... Mummy menjalani semuanya seorang diri... Jumpa doktor sendiri, pergi scan sendiri.... Pergi routine check up sendiri.... Mummy sangat sedih sebab Daddy jauh nak manjakan Mummy....

Nenek pun happy masa tu... Nenek layan Mummy macam puteri raja... Sebut aje nak makan ape.. Sume nenek usahakan... Yelah kan, Qila kan cucu sulung nenek...

Qila nak tau tak?? Kat jari Mummy masih ade bekas inai tau masa tu.... Sebabnye, Mummy baru 2 bulan lebih berkahwin dengan Daddy... Hihihihi...

2 bulan sebelum Qila lahir, Daddy pun pulang... Rasa sangat kelakar sebab masa Daddy pergi, Mummy kurus dan ramping... Tapi bila Daddy pulang, Mummy dah buncit dan gumok... Huhu...

Bila Daddy pulang, Daddy sempat teman Mummy ke klinik, pertama kali jugak Daddy tengok Qila dalam perut Mummy bila kami gi klinik untuk scan perut... Perasan masa tu tak tergambar sangat indahnye....

Mummy sudah tau Mummy akan dapat baby girl masa di pertengahan kehamilan lagi... Sejak hari tu, semua perkara tentang Qila yang Mummy beli adelah PINK! Mummy teruja sebab orang tua2 kata, selalunya anak girl akan ikut muka Daddy... So Mummy happy sangat sebab tau anak Mummy ni akan ikut muka Daddy, insan yg sangat Mummy cinta dan rindu selalu....

Sepanjang Mummy pregnantkan Qila, Mummy tetap aktif macam biasa... Keluar ambil gambar sorang2... Keluar shopping sorang2... Keluar tengok wayang sorang2.. Kalau nak makan ape2, Mummy akan pergi sorang2 sbb Mummy tak suka nak susahkan orang lain... Mengandungkan Qila banyak mengajar Mummy menjadi lebih tabah dan kuat.. Mummy tak pernah merungut walaupun terpaksa sendirian sebabnye dalam masa yang sama Mummy sangat happy sebab Mummy tau Mummy ada Qila dalam diri Mummy...

Beberapa hari sebelum Qila lahir, tanggal 19 Mei 2008, masa tu jam 1.30 pagi.. Mummy gi toilet dan nampak spot macam darah keluar... So Mummy bagitau Daddy dan Daddy terus bawa Mummy ke hospital... Mummy kena admit sebab Mummy komplen rasa mcm ada air ketuban keluar sikit demi sedikit... So Mummy kena duduk ward.. Masa tu Daddy demam... Kesiaaannn Daddy... Ulang alik selama 2 hari sebab Mummy belum lagi rasa sakit bersalin... Sampailah pada 21 Mei 2003... Masa tu baru jam 11.oo pagi..... Nurse check VE tapi baru bukak 1.5cm... Masa tu lah air ketuban Mummy meletup dan pecah... Terus Mummy ditolak ke labour room untuk induced tepat jam 12 tengahari.... Masa tu Daddy belum sampai ke hospital lagi... Mummy just sempat SMS Daddy bagitau Mummy dah nak masuk labour room.... Mummy tak sempat jumpa Daddy...

Masa tu Mummy tak sakit langsung.... Nurse tolak Mummy naik wheel chair.. Tu first time Mummy rasa duduk atas wheel chair.. Mummy siap gelak2 bila nurse tu amik lap.. Akekekeke...

Mummy di induced... Jam 2pm lebih baru Mummy rasa sakit tapi Mummy masih boleh tahan lagi.. Jam 4pm ke atas baru Mummy dah rasa sakit macam nak mati... Sangat sakit sampai Mummy terjerit2 mintak tolong... Barulah Mummy tau azabnye sakit melahirkan... Seluruh perut dan pinggang menegang rasa macam nak tercabut nyawa... Nurse kata jangan jerit.. Baik sebut nama "Allah" banyak2 kali..... Semua nurse dan doktor yang keluar masuk Mummy panggil mintak tolong... Hehehe..

Mummy merayu nurse untuk panggil Daddy masuk tapi diorg kata still awal.. Nanti lama Daddy kena tunggu.. Sebab kalau dah masuk, susah nak keluar balik... Mummy tetap merayu.. Mintak pain killer.. Mintak epidural... Tapi nurse kata, air ketuban Mummy color kurang jernih.. Epidural buat Mummy susah nak rasa bila time push tu.. So dia kata bahaya.... Mummy kena cepat2 push kalau dah rasa nak push...

Nak dekat pukul 6 petang baru Daddy masuk.. Dia masuk pakai baju putih, sambil senyum... Tapi masa tu Mummy dah sakit sangat.. Mummy dah mamai sangat sebab penangan pain killer.. Mummy pejam mata sepanjang masa... Mummy genggam tangan Daddy bila rasa sakit tu datang... Mummy tak nangis, tapi Mummy tak tahan sangat.... Bayangkan tangan Daddy yang besar dan pejal tu lenguh Mummy kerjakan...

Tepat jam 6.55 petang, Mummy dah rasa nak meneran... Tetiba je Mummy cakap "Saya rasa saya nak teran.." Mummy pun dah lupe mcm mana rasa tu.. Hihihi...

So, 5 org doktor termasuk mid wive dan nurses tolong Mummy push.. Sebab ni anak pertama.... Daddy yang tolong kira 123 untuk Mummy push.... Alhamdulillah.... 7 minit lepas tu A'qila lahir kedunia ini...

Mummy masih ingat lagi masa Daddy dan doktor jerit.. Haaaa, kepala dah keluar.... Daddy siap cakap "Pipi dia tembam sayang.." Hehehehe... Tu buat Mummy rasa lebih semangat untuk push walaupun doktor sempat bagitau Mummy dia potong sikit sebab dia kata baby besar... Sebenarnye Qila takde lah besar mana pun.. 3.1 kg je... Tapi sebab pipi Qila tembam sangat, doktor ingat badan Qila besar... Hehehehe...

Masa Mummy push all out tu, semua orang soraaakkk.. Mummy rasa ada benda panas keluar gedebussshhh... Tapi masa tu Qila tak nangis... Nurse terpaksa bawak Qila gi tempat lain....

Daddy pulak keluar untuk qamatkan Qila... Mummy pulak kena duduk situ untuk dijahit.......

Lamaaaaaaaa... Mummy tunggu untuk jumpe Qila tapi takde sape pun yang bagi Qila kat Mummy... Mummy risau sangat... Mummy tunggu lagi sampaikan ade sorg nurse lalu, so Mummy tanye nurse tu mana anak Mummy.....

Hanya Tuhan je yang tahu perasan Mummy bila kali pertama memegang dan memeluk A'qila.... Mummy terus menyusukan A'qila dengan bantuan nurse... Qila isap sikit je... Tapi nurse tak bagi Mummy pegang lama sebab suruh Mummy rest.... Tak puas Mummy peluk Qila tapi nurse dah amik bawa Qila pergi.....

Jam 9 malam lebih baru Mummy ditolak ke ward... Masa tu Daddy yang teman Mummy... Sangat kelakar sebab Qila berak masa tu... Mummy dan Daddy sangat kekok nak bersihkan Qila sebab nenek dah balik rumah... Saat itu adelah sangat paling bahagia untuk Mummy dan Daddy sayang...... Sangat bahagia... Terbayang lagi macam mana Daddy bersihkan punggong Qila yang penuh dengan 'dodol pekat' tu... Kecikkkkkkk je kaki Qila... Mummy siap jerit2 kat Daddy suruh pegang kaki Qila pelan-pelan sebab Daddy macam main angkat je kaki Qila.. Hahahaha...

Malam tu, malam pertama Mummy sebagai ibu kepada seorang bayi perempuan yg sangat comel... Qila adelah hadiah terindah yang Mummy dapat tahun itu...

Sampai bila2 Mummy akan ingat saat itu sayang....... 21 Mei 2008....

Terima kasih sayang sebab hadir dalam hidup Mummy dan Daddy.....

Terima kasih kerana memberi seribu kebahagiaan buat Mummy dan Daddy.....

Terima kasih kerana manja dan menyayangi Mummy sayang....

Lahirnya A'qila dalam hidup Mummy adelah kurniaan dan anugerah paling tinggi dalam hidup Mummy..... A'qila lah yang menjadi teman suka duka Mummy bila Daddy bertugas ke laut biru.... Kawan shopping Mummy.... Kawan borak Mummy.... Teman sedih tangis Mummy... A'qila adelah segalanya untuk Mummy......

Tiada apa yang boleh Mummy beri untuk membuktikan betapa Mummy sayang dan cintakan A'qila sepenuh hati dan jiwa Mummy... Tiada apa pun yang boleh melambangkan betapa besar dan dalamnya kasih sayang Mummy pada A'qila..

A'qila adelah segalanya untuk Mummy dan Daddy....

Selamat Ulang Tahun yang Ketiga sayang......

Membesarlah dengan sihat dan cerdas... Jadi anak yang solehah, mendengar kata dan menghormati orang yang lebih tua darimu... Menyayangi adik-adikmu... Menghargai segalanya yang ada di sisimu... Berbuat baik sesama insan... Tidak pernah kenal jemu untuk menimba ilmu pengetahuan.. Jangan sesekali melukai hati insan2 yang menyayangimu... Pandai2 lah membawa diri... Berjasa lah pada bangsa, agama dan negara......

Semoga A'qila berjaya dunia dan akhirat, menjadi insan ternama suatu hari nanti.....

Ketahuilah, kasih sayang Mummy kekal bersama A'qila hingga ke pintu syurga....

Daddy juga ucapkan selamat ulang tahun buat Qila.... Setiap email yang dikirimnya tidak pernah terlepas meluahkan rasa rindu yang teramat dalam terhadap Qila.... Semoga suatu hari nanti, Qila dapat meniup lilin bersama Daddy......

Love u much sayang....

Mummy, Daddy dan adik Ariq..
21 Mei 2011..

14 ulasan:

Lelord berkata...

uhuhu tetiba aku lak yg sayu

eh besday aku 2 mei...bg adiah tau :P

iBu ZulFaQar RayYaN berkata...

hepi bday!!! qila.....

isya berkata...

happy birthday qila...

myaishahhafiz berkata...

happy b.day aqila, semoga qila akan menjadi anak yg berjaya satu hari nanti,

sedih plak baca cerita mama qila nie.

littlehumblelynn berkata...

marsha

aku lak yg emo..sedih baca entry ni..hanya org yg pernah jd ibu akan paham apa yg ko rasa skrg..apapun Qila,jd good girl ok..jaga mummy bila besar nanti tau!!mmmuahhhh,,,

laila berkata...

sayu la baca entry ni kak
huhu
happy birthday Qila sayang!
be a good girl
belajar rajin2 bg Mummy bangga
pelukcium utk Qila :)

Masrini Karim berkata...

entry yg sgt touching!
hepy bday qila..

hani berkata...

happy birthday Aqila..... moga Qila membesar sebagai anak yang solehah buat mummy n daddy.

Marsha berkata...

terima kasih semuaaaaa.... :)

LIP (^_^) berkata...

Marsha....serius terharu baca entry nih...nak bergenang air mata..

mrs lune berkata...

memang sama..."bila daddy pergi kurus, bila daddy balik dah gomok"..hehehe. lepas tu beberapa minggu lepas papa yara berlayar pun baru tau mengandung. masa tu baru 2 bulan kawen. sama jugak.hehhe.

apa2 pun, happy birthday aqila izzara. semoga membesar menjadi anak yang berjaya dan solehah. champion dunia akhirat.

Ainul Hayat berkata...

Happy Belated Birthday Qila.

Kak marsha, siriyes tacim baca entri nih. Semoga harapan dan impian akak untuk Qila akan tercapai suatu hari nanti. Doa seorang ibukan mustajab.

Aida berkata...

Aqila ... happy birthday sayang walaupun terlewat skit .. nampak gaya Qila share tarikh dgn ayah aunty .. aunty doakan agar Qila membesar dgn menjadi anak yg solehah dan berjaya dlm kehidupan di masa aan dtg .. amin ..

jacky hussein berkata...

Happy Birthday Qila... Dah lama tak baca blog ni.. rasa syahdu pulak baca post ni nok.. anyway, wish u and all your kids the best in the world.. insyallah.. :x